A Kiss Attila borászat megmutatja milyen A Mi Mátránk!

A Kiss Attila borászat új kampányt indít a Mátrai borvidék népszerűsítésére,  „A Mi Mátránk” névvel!

Nyulasi Gábriel István írása

A 20. században szinte elveszett a Mátránk!

Réges-régi hagyományai vannak a Mátrai boroknak, már a Honfoglaló Őseink működő szőlő és bortermelést találtak itt. Az első írásos emlék 1042-ből származik, mely Saár, a mai Abasár határában levő szőlőbirtokot említi. Aztán tatár, török, filoxéra és trianon is megtépázta a hagyományokat, de szépen élt itt a magyar borkultúra. A kommunisztikus időkben (1949–1989 közötti (második) Magyar Népköztársaság), vagyis a létező szocializmusban, mint annyi minden más bedarálódott a mennyiség oltárán és a minőség került az utolsó helyre. Ez a jelenség a Mátraiakat sem kímélte és kereste is az új identitását a borvidék az 1990-es évektől…

Gyöngyöspata Vulkanikus Fesztivál

Legyen könnyű és friss a Mátránk?

Sokan tűzték ezt a reduktív vonalat a zászlajukra, nagy mennyiségben, jó szürettel, be a tartályba. Hűtsük le a tartályt, ne kapjon levegőt, hanem oltsuk be fajélesztővel. Hűtött irányított erjesztésből jött a könnyű, illatos és gyümölcsös Mátra viziója(Bizony egyesek szerint szinte érdemes lenne az egész Mátrát egy összefüggő irsai olivér parcellává olvasztani) Ám a Mátra többet érdemel, hiszen adottságai minden borfajtára alkalmasak. A vulkanikus talaj, a klíma, a terroir mind-mind fantasztikus együttállásban biztosítják a különleges minőségű borok készítésének lehetőségét. 

Vulkanikus borok

Virágozzék száz virág ez a Mátránk!

Az ihatóbb Magyarországért mindig is követte a Borvidéket. Bortúráztunk egyet Gyöngyösön a Dubicz pincészet elődjénél a Borpalotánál 2010-ben.(katt ide!) Következő évben megnéztük a gyöngyöspatai Mestert, Losonci Bálintot (katt ide!) Voltak a Mátrai Tőkések, akik megmutatták szofisztikáltan, hogy milyen hatalmas borokra is képes a Mátra. Cikkünk 2010-ből (katt ide!) Aztán egyik nyáron volt egy jó kis bemutató változatos felhozatallal, Budapesten a Bor és Piac szervezésében láttuk a capreolus capreolust 2013-ban (katt ide!) Jött 2017-ben a Magna Mátra, ami nyolc alapító mátrai borászat közös képe volt arról, hogyan válhat a Mátrai Borvidék erős identitású termőhellyé. (katt ide!) 2019-ben jártunk a IV. Vulkanikus Borok Fesztiválján – Gyöngyöspatán (katt ide!) A VinoPiano színpadán a Természetes Mátra többször is lehetőséget kapott (katt ide és ide!) Aztán Szerelmesek is lettünk a Mátrába 2020-ban, ahogy hírt adtunk Kézdy Daniék projektjéről a New Mátráról… (katt ide!) És most jön 2021. tavaszán a “Mi Mátránk” Kiss Attiláéktól…

KISS ATTILA bor

A Mi Mátránk szenvedélyesen – Kiss Attila…

“Sokat jelent nekünk a Mátra.” – mondják Attiláék, ahogy nekünk is a szívünk csücske ez a dinamikusan fejlődő borvidéki szeglet, mely Magyarország második legnagyobb borvidéke… “Gyerekkorunk, felnőttkorunk, hétköznapjai sztorijaink, családi történeteink, domboldalaink, szőlősoraink és boraink cseppjei is egytől-egyig mátrai romantikával vannak átitatva. ”A Mi Mátránk” kampányunk szenvedélyét is ezen elemek hajtják. Szeretnénk megmutatni Neked azt a csodát, amely térségünkben található, értékeinket eljuttatni hozzád, amelyeket szüleinktől, nagyszüleinktől kaptunk és nem utolsó sorban meginvitálni Téged, hogy szippants bele a mátrai levegőbe, varázsolódj el szőlősoraink között, hogy aztán soha ne felejtsd el!”  (Kiss Attila, sajtóanyag)

Mi Mátránk Pesten

Még körvonalazódik a Mi Mátránk…

Megkérdeztük, hogy mégis kik lesznek benne a kampányban, hogy ez egy one winemaker show lesz csak Attilával és pincészetével vagy csatlakoznak mások is hozzá? Sejtelmes választ kaptunk, hogy ez még körvonalazódik… Bízunk benne, hogy a Mátraiak épülését fogja szolgálni.

Mátra kóstoló

A Mi Mátránk kampány további nemes céljai…

Kampányunk célja továbbá tájékoztatni a fogyasztókat a bor felelősségteljes módon történő fogyasztásáról és a káros alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó kockázatokról. Erre vonatkozóan a Wine In Moderation fenntartható borkultúra tanulmányait fogjuk alapul venni és felhasználni az kampányunkban. Tarts velünk a Mátrába, mi megmutatjuk ”A Mi Mátránk”! Ehhez igazán nincs is mit hozzátenni, minthogy Hajrá Mátra!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )