Magna Mátra – Új erő a Mátrai Borvidéken

A Magna a nyolc alapító mátrai borászat közös képe arról, hogyan válhat a Mátrai Borvidék erős identitású termőhellyé. Március 20-án a Pesti Vigadóban, Te is találkozhatsz ezzel a vadonatúj borvidéki csoporttal!

 

A Magnások nem mágnások

A nyolc alapító pince (Benedek Pince, Centurio Szőlőbirtok, H2 Pince, Kékhegy Pince, Levente Szőlőbirtok és Pince, Losonci Pince, Nagygombos Borászat, Szignárovits-Maka Pince) szándéka az, hogy Kárpát-medencei fajtákkal adjanak egy erős identitást a borvidéknek.

Zászlósboruk a “Magna bor” lesz, amelynek el is készítették a szabályozását. Véleményük szerint az egyediség megőrzése úgy érhető el, ha az egyedi jelleg elfedése helyett érvényesülni hagyják a kizárólag a természet adta értékeket. Vagyis lényeg a természetesség, a terroir és a minőség! Ennek érdekében a Magna borok kizárólag Kárpát-medencei fajtákból készülhetnek, tőkénként legfeljebb 1 kg-os terheléssel. Egy átmeneti időszak után ezek a borok csak ökológiai szőlőterületről származhatnak, spontán erjesztve, a pincetechnológiák minimalizálásával. Az elkészült borokat közös kóstolás után, a tagok legalább kétharmadának jóváhagyásával fogadják el, egy-egy pince évjáratonként legfeljebb egy fehér és egy vörös Magna bort készíthet.

 

A Magna mágnes lehet

Jól tudjuk azt is, hogy a sikert nem mérik olcsón: ha ki akarunk tűnni a sokaságból, már egy egyensúlyos, gyümölcsös bor esetén is kellő beltartalmat kell a termékhez rendelni; ennek fő forrása a hozamkorlátozás és az alapos szőlészeti munka. Az egyediség megőrzésének kulcsa pedig az, hogy az uniformizált jegyek dominanciája és az egyediség elfedése helyett a kellően visszafogottan használt pincetechnológiák kizárólag a természet adta értékek feltárását szolgálják. Kizárólag az ilyen, valódi személyiséget is hordozó borok képesek vonzó, pezsgő élettel teli, varázslatos vidékké varázsolni a Mátrát – amire szerintünk hivatott is. www.magnamatra.hu

 

Egységben az erő!

A borszakmával, sajtóval már a kezdetektől, hogy együtt határozzuk meg a mátrai a borvidék irányát, hogy a visszajelzések alapján közösen találjuk meg az elkövetkező évek során azt a néhány fajtát, esetleg karakteres házasítást, ami egyedi arculatot, összetéveszthetetlen és leutánozhatatlan identitást ad a borvidéknek.               Losonci Bálint, borász

 

A 4M: Márciusban Magna Mátra Mustra

Egyesületünk sajtónyilvános bemutatkozó rendezvényt tart a Pesti Vigadóban 2017. március 20-án, 14 órától 16 óráig a szakmának, 16 órától 19 óráig a nagyközönségnek.

Helyszín: Pesti Vigadó, Budapest, Vigadó tér 2, 1051

időpont: 16 órától 19 óráig a nagyközönségnek

További infók, megosztás, az esemény facebook elérhetősége: klikk!

poló

A képen látható póló megvásárlásával támogathatja Egyesületet. Bruttó fogyasztói ára 2500 Ft. Jó minőségű Fruit of the Loom pólón, tartós szita nyomással. Női és férfi változatban, khaki színben, egyszínű, fekete emblémával. Táska egyelőre nem rendelhető. A rendezvényen térítés ellenében vehető át előrendeléssel. A pólók száma a rendezvényig korlátozott, utána még rendelhető!
A contact@magnamatra.hu címre jelezzék a darabszámot, méretet!