Zöld Tavasz Veltelinivel – Badacsony és Pécs párosa

Benne az áprilisban a zöld veltelini ezúttal Badacsony és Pécs állomásokon…

Nyulasi Gábriel István írása

 

Áprilisban elkezdtük a Zöld borozást! 

Elindult a kampány, (a kezdeményezésről bővebben: katt ide!) bár most a Tavasz a hűvösebb arcát mutatja, bátran borozzunk, kortyoljuk a zöld velteliniket. Soroljuk fel újra, hogy miből áll össze a háromszoros Zöld borozás vagyis a triplazöld… Ebben az induló tavaszi zöldellésben (első zöld) vegyük ki a részünket a jóból! Zöld veltelinizzünk (második zöld) együtt, mi segítünk rátalálni a fajtára. Illetve adjunk a felelős és környezettudatos hozzáállásnak (harmadik zöld) is és váltsuk vissza együtt a Borbázisban az üvegeket (A cikk borait itt meg is vásárolhatod: katt ide!) Csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat és közben még jól is érezzük magunkat, ráadásul segítjük vásárlásainkkal a magyar borászatokat! Ne feledjük, az egészséges borkultúra gyakorlása természetesen segíti az immunrendszerünket ezekben a nehéz időkben. A nemes és felemelő célok beteljesülésekor bónuszként a bortudásunkat is gyarapítjuk, tehát hajrá Zöld Tavasz Veltelinivel

Zöld veltelini bárhol, kezdjük el Badacsonyal! 

Szinte bárhol megterem a zöld veltelini, ezért hazánk borászai szívesen telepítik. Természetesen a nagy szárazságot annyira nem kedveli, de a savszerkezete mely bírja az idő múlását és a gyümölcsössége ellensúlyozza ezt. No, persze az sem hátrány, hogy nemzetközileg sem egy ismeretlen történet a zöld veltelini, gondoljunk csak a szomszéd laboratóriumra, Ausztriára. A Badacsonyi Borvidéket nemigen kell bemutatni a borrajongóknak, de itt van egy kis infó: katt ide! Kezdünk el tehát a sorozatot!

Büttner Balatoni Zöld Veltelini 2019

Büttner Balatoni Zöld Veltelini 2019

Érett alma és birskörte és licsi és citrusok illatban és némi bazaltos utánérzés a háttérben. Nem adta fel, jól megőrizte a gyümölcsösségét ez a 2019-es balatoni bor. Moderált savak, érződik, hogy már nem mai darab, de szépen egyben van a bor. Az érett alma a kortyban is uralkodó a citrusokkal együtt, közepes a test és a lecsengés, amelyben felbukkannak a badacsonyiság ásványai. 

Büttner Bormanufaktúráról röviden

Nem ismerünk megalkuvást tételeink születésénél. A nemzetközi mércét vesszük alapul, ezáltal nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy borainkban a gyümölcscentrikusság tökéletes harmóniába kerüljön az egyedi mikroklíma és talaj adottságaival egyaránt. Célunk a helyi, illetve különleges szőlőfajták bemutatása és a borvidék adottságainak leggazdagabb, legkomplexebb módon történő bemutatása és poharakba juttatása. –További infókért: ide katt!

Radó Pince Zöld Veltelini 2020

Zöld veltelini bárhol, folytatás Pécs!

Beszéljünk a Pécsi borvidékről, mert viszonylag kevésbé ismert a borfogyasztók körében. A Pécsi borvidék a Mecsek déli lejtőin, egészen Mohácsig tart, a 823 hektáron elterülő Mecsekaljai borvidék, ahol magyar, horvát; szerb, és német települések határában folyik a szőlőművelés. Pécsi, Versendi és Szigetvári körzetekre osztható, melyek borászati szempontból hasonlóak. Klímája mediterrán. Forróbb mint Villány és magasan 440 méteren is terem a szőlő a vulkanikus, löszös, pannon homokon barna erdőtalajon. (bővebb infó: itt!)

Radó Pince Veltelini 2020

Frissen szisszen ki a palackból, egy kis megőrződött vagy palackozáskor alkalmazott széndioxidos bubi is van a borban. Halvány szalmasárga színekkel és impozáns visszacsorgással (templomablak-effektus) fogad a pohárban. Tehát már a külalak is mutat valamit a masszívabb beltartalomból. Roppanósan friss zöldalmás vonulattal indít orrban, ott vannak még fehérhúsú gyümölcsök és virágok, kis egres, és egy borskeverék is megjelenik. Szájban is érződik az erőteljesebb alapanyag, az átlag reduktív boroknál izmosabb a textúra, jönnek a citrusok az almával és a fűszerek is megjelennek. Egész ajkat betöltő gyümölcsösség, jó savak. Egyensúlyos történet, magában, fröccsnek és fűszeresebb ételekhez is párosítható.

Radó Pince Veltelini 2020

A Radó Pincéről röviden

A Mecsek déli lankáin, a Donátusi kápolna szomszédságában immár a harmadik és negyedik generáció, Radó István és fia András foglalkozik elhivatottsággal, odaadással a szőlő termesztésével és a bor készítésével. A családi gazdaság alapjait a dédapa, Radó Endre rakta le azzal, hogy 1930-ban telepített a területre először Cirfandli tőkéket.-További infókért: ide katt!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )