Kockázatmentes Bormozi

Pünkösdi Bormozi volt a műsoron, A kockázat ára filmmel és pompás borokkal 

Nyulasi Gábriel István írása

A kockázat ára Bormozi

Egy 1983-as mozi, A kockázat ára egy 1958-as Robert Sheckley novella a The Prize of Peril adaptációja. Mire hasonlít leginkább a filmvilágban? Nagyon Menekülő ember, kicsit Éhezők viadala, picit Truman show, egy valóságshow egy utópisztikus világban. Kenyeret és cirkuszt a népnek, ám ha nincs kenyér tekerjük fel turbóra a cirkuszi faktort. Dráma, akció, thriller, sci-fi, szatíra csak úgy sorjáznak a műfaji besorolások. Mindegyik és igazából egyik sem annyira, mintha nem tudták volna az alkotók eldönteni, hogy mi legyen végül. Hosszú előzetessel indul a sztori, vagyis a nagy üldözés a flegma főszereplőnkkel: François-val. Tavalyi Pünkösdi BorMozink beszámolójáért: katt ide!

Czuppon Borászat Rajnai rizling 2023 (Etyek-Budai Borvidék)

Cuppantás rajnai rizling Czupponéktól a BorMozi nyitóbora

Boraink spontán erjesztéssel készülnek a lehető legkevesebb beavatkozással. Célunk, hogy egyedi, aromagazdag és komplex bort készítsünk, úgy ahogyan a természet adja. Szőlőnk a nadapi Csúcsos-hegy lábánál található, nem használunk felszívódó szereket a szőlőművelés során.Törpe pincészet lévén tételeink kis palackszámmal kerülnek forgalomba. Czuppon Lőrincz Judit határozott elképzelésekkel rendelkezik és egyre inkább sikerül megvalósítania célkitűzéseit a borászatban. Vele készült podcast: katt ide!

Czuppon Borászat Rajnai rizling 2023 (Etyek-Budai Borvidék) Hogyan készült? Kézi szürettel szüretelve, válogatott szőlőből-zúzás bogyózás után kosaras préssel préselve került a tartályban, spontán erjesztéssel. 60%-a 4 hónapot töltött 225 literes zempléni tölgyfahordóban. 40% tartályos érlelésű. Derítve és szűrve palackozva 2024. áprilisában.

Ropogós savak, ízében megjelennek a citrusok – ezzel egyetértünk és ott vannak a fehér virágok is barackkal, fehérborssal. A hordó még helyezkedik az ízképletben, sósság, ásványosság is erőteljes nyomokban bukkan fel. Virgonc, fiatal és kerek történet…

Fuchs Ujvári C-dúr rajnai 2022 (Etyek-Budai)

Újra a Velencei tó partja és újra rajnai a BorMozi műsorán

Az első saját szőlőből készült boruk a rajnai rizling, mindketten zenélnek innen ered a c-dúr elnevezés. Fuchs Ujvári C-dúr rajnai 2022 (Etyek-Budai) Kézi szüret szeptember végén. Az eredet pontosítása: A trombitás skálázása a c-dúrban indul. Masszív, rajnaihoz illő savak, savhangsúly a szárazság miatt is. Citrusok és némi ásványosság is megjelenik, a petrolosság nyomokban egy kis mandulás vonulattal. Ráhangolódtunk az ízre! Most már egy plusz méhviaszos felhanggal… Velük készült podcastért: katt ide!

Istvándy Birtok Drágakő 2021 (Badacsonyi Borvidék)

Istvándyék Drágakővel hódították meg a BorMozi közönségét

Istvándy Gergellyel készült podcastünkért: katt ide! A pincészet gyökereit mintegy 200 évre, az 1800-as évek kezdetére vezethetőek vissza. A család életében kezdettől fogva a szőlő- és bortermelés jelentette a legfontosabb megélhetési lehetőséget. Borász nagypapa, agrármérnök édesapa a 60-80-as években a szövetkezeti munka mellett szőlőműveléssel és borkészítéssel is foglalkoztak a saját családi szőlőbirtokon és a Tóti-hegyi pincében. Eleinte csak kimérve egy-két vendéglőnek és néhány ismerősnek szállítottak bort. Majd a család életébe elérkezett egy fordulópont, amikor úgy döntöttek, hogy a minőségi borkészítés felé veszik az irányt. Ebben az elhatározásában nagy szerepe volt, Gergőnek a frissen diplomázott fiatal mérnöknek, aki szenvedéllyel vetette bele magát az új kihívásokba. (Istvándy Birtok)

Istvándy Birtok Drágakő 2021 (Badacsonyi Borvidék) Teljesen reduktív bor alapja a Kékderű kéknyelű és hozzá rajnai rizling társult be.

Palackba zárt elegancia a pincészet jelmondata és a Drágakő tényleg az! Egy folyékony elegancia, hihetetlen arányos, egyszerre mély és egyszerre könnyed. Citrusok, grapefruit, kövek, szép ásványosság, sósság, alma, egy kicsit ress szilva is felbukkan benne. Lime-ok és csillogás, egy igazi kincs, vagyis feszes és érett harmónia. 

Egri megálló, Varsányi Grand selection

Varsányi Pincészet Olaszrizling Grand selection 2018 (Egri Borvidék) Milyen volt a bor elkészülte? Kicsit túlérett állapotban szüreteltük a szőlőt így elég sok töppedt szem volt benne. A 12 órás áztatás után préseltük. Reduktív feldolgozás után 6 hónapot töltött normál fahordóban. Nagyjából 2 éve palackban érlelődik. Szép, nagy borrá vált a sokféle olaszrizlingből összeállított nedű, de mégsem az az embert elnyomó tétel. Komplex, hiszen a területen jónéhány klónnal támadnak és az elkészítés módja is segíti a rétegek kialakulását. Nagy bor, van hordó, de finoman kezeli, szépen tartja magát a tétel. Velük készült podcastünkért: katt ide!

Varsányi Pincészet Olaszrizling Grand selection 2018 (Egri Borvidék)

Bizony, 2019-ben ittunk belőle és nyert is a bor!

Aranysörte…Tökös a pincészet neve és vagány a borász is, Pflanzner Sándor. Vele készült podcastünkért: katt ide!

Aranysörte Öregszemű Sárfehér 2017 (Balatonfüred-csopaki borvidék)

Aranysörte Öregszemű Sárfehér 2017 (Balatonfüred-csopaki borvidék) A palack üvegdugóval zárt, sajnos még nincs címke, az üveg nyakán ott az aranyvaddisznó. Orrban (bár másik neve Szagos Sárfehér) elegáns, ropogós fehér ing, tisztaság, fehér szirmú virágok, kicsi liliom, mely szerény, mint az ibolya, kis alma, grapefruit és egyéb citrusok némi ásvánnyal. Szájban a jelentős mennyiségű játékos, vibráló savakkal elég hosszú bort ad, de szerencsére a savak nem billennek át a fogkő leszedő tartományba. Ilyen volt öt esztendeje, és most egy komoly fehérborrá érett. Nagyon izgalmas vibrálóan komplex bor.

Gyönyörű ásványok, korianderes fűszeresség, rágógumi, körte, grapefruit és az egész ajkat betöltő élmény. Hosszú lecsengés, huncut a bor ezzel a mozgalmas vibráló játékkal. Szépen kiállta az idő próbáját, vajon van még a pincénél? Gyanítjuk, hogy az utolsó palackokat pusztítottuk el.

Boroslány 2021-es Kékfrankos (Etyek-Budai)

Tripláztunk a Velencei tó partján

A küldött bor a Boroslány 2021-es Kékfrankos (Etyek-Budai), nagyon sokat jelent nekem, gyakorlatilag az út kezdete, életem első vörösbora. „Frenk” volt a munkaneve, tartályban, spontán erjedt, napi három csömöszöléssel. Tartályos érlelést követően derítetlenül, szűretlenül került a palackba. Fogyasszátok egészséggel, szeretettel készítettem. Zamatos és filigrán elegáns kékfrankos, nincs benne semmi robusztus. Már külsőre is áttetsző, mint egy pinot. Légiesen elegáns, szilva és meggy, szegfűszeg, pici sóssággal illatban és ízben egyaránt. A tanninok tökéletesen kisimulva, szép savak, gyönyörű, kerek történet még mindig! Vele készült podcastünk: katt ide!

Knehrék is bejelentkeztek a szépen felépített gyümölcsös vörösök listájára

Knehr Pince Zweigelt 2021 (Hajós-Bajai Borvidék) 2021-es évjáratú, szeptember közepén szüreteltük kézzel. Ezt követően 6 napig héjon áztatva, itt elindult az erjedés spontán. A préselést követően acéltartályban érleltük, egészen nyárig, ekkor egy új tölgyfahordóba került 2,5 hónapig, onnan palackoztuk le derítetlenül, szűretlenül. Zweigelt szőlőből készült vörösbor igazi jámbor. Puha tanninok, közepes test, gyümölcsös íz és illatvilágot elegáns fűszeresség egészíti ki. – ezt írja a pincészet a borról és mi tökéletesen egyetértünk ezzel. A gyümölcsösséget kicsit részleteznénk, szilvás meggyes frissességgel kényezteti, az embert a szegfűszeges, fahéjas fűszerességgel megáldott fiatal borocska. Félév alatt nem változott a bor, még mindig szép! Velük készült podcastünk: katt ide!

Knehr Pince Zweigelt 2021 (Hajós-Bajai Borvidék)

A kockázat ára megérte?

Yves Boisset, (a rendező) beperelte a Twentieth Century Foxot A menekülő ember című film (túlzottan hasonló cselekmény) miatt. Nem értek egyet a kritikákkal, hogy vontatott lett volna és lassan fejlődő a cselekmény a filmben. Jó, biztos, hogy nem olyan, mint egy amerikai szuperhősös film. Nincs annyi sorjázó vágás és nincs benne semmi profi CGI. De nem is kell bele semmi trükk, semmi túlpörgés. Hagynak időt a cselekmény felépítésére, rendben azt elismerjük, hogy az akciójelenetek nem túl acélosak. Van bája az esetlenségüknek, 1983-at írunk nem 2023-at. A média mocskos, és tisztátalan eszközökkel játszik a még nagyobb nézettség elérése érdekében. A média ma már még durvább eszközökkel él, a 2023-as koreai Nyerd meg az életed! (Squid game) talán már meg is valósult.

A néző még dönthet úgy, hogy kikapcsolja a tévét, de aki benne van a műsorban, annak játszania kell. Egyesek szerint mindenki benne van a játékban és nincs meg a távirányító… 

Az este közönségnyertes bora:    Istvándy Birtok Drágakő 2021 (Badacsonyi Borvidék) 

 GRATULÁLUNK!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )