Pünkösdi BorMozi Dobermannal

Májusban Pünkösdi BorMozi volt, egy igazi francia Dobermannal

A Pünkösdi BorMozi elhelyezése

Bizony alaposan körül kell nézni a BorMozik megrendezésénél az időben. Egymástól biztonságos távolságra kell őket elhelyezni. Ballagást, sátoros ünnepet, szünidőket, hosszú hétvégéket elölről és hátulról is tisztes időközzel kerülni kell. A Pünkösdi BorMozit az ünnepi hétfő előtt 10 nappal tartottuk. A tavalyi ilyen volt: katt ide!

Nyulasi Gábriel István írása

A filmünk kicsit harapós volt

Jan Kounen nevére nem sokan kapják fel a fejüket, a Dobermann (1997) rendezője nem túl ismert itthon. A film szereplői annál inkább: Monica Bellucci és Vincent Cassel itt ismerkedtek össze, hogy aztán egy házassággal is megpecsételjék kapcsolatukat. A kilencvenes évek alvilági, techno zenés, drogos, szabados miliője roppant felkavaró koktélt alkot. Sokan egyszerűen “betegnek” titulálják a filmet a nyers erőszak tobzódása miatt. 

Rögtön a soproni bubikkal kezdtünk

Anyai ágon a neves soproni poncichter család leszármazottai vagyunk. Már 1710 óta szőlőtermesztéssel és bortermeléssel foglalkoztak őseink. Később borkimérést is üzemeltettek a Balfi utcában található Stubenvoll-házban. 2020-ban így indult útjára a Stubenvoll Pince.

Stubenvoll Pince Pétnat 2021 (Sopron)

Útjára indult és máris hihetetlen kompaktsággal nyeri meg a fogyasztót magának, kiváló borok és patent arculat, nagyon egyben vannak! Egy kis Podcast is készült a Pincészet képviselőjével: katt ide!

Stubenvoll Pince Pétnat 2021 (Sopron) 60% Zenit, 40% Rizlingszilváni makkegészséges szőlő a Weidengrund dűlőből. Osztrák Gemischter Satz mintára egybeszüretelve és erjesztve. Kevés beavatkozással készült. Stílusgyakorlat, ahogy ükapáink a pezsgőkészítést elgondolhatták. Spontán erjedés, kontrolált hőmérsékleten. 12g/l cukornál palackozva, 2022 áprilisában degorzsálva, sallangoktól mentes. Tényleg lendülnek a savak, zöldalma, citrus, körte, szőlő, most sokkal gyümölcsösebb volt, mint év elején vagy tavaly ősszel. Friss a bubi szerkezet, jók a savak. 

Veze Birtok Cirrus 2021 (Tokaj-Hegyalja)

A Furmint Februárról a Pünkösdi BorMozira

Azért készítünk borokat, hogy megvilágítsák azt, ami a világon bárhol páratlan, ami vitathatatlan Tokaj minden porcikájában. A világnézetünket Tokaj inspirálta. Innen szemléltük a történelmet és az örökséget. Látjuk, hogy a szőlők lépcsőzetesen haladnak le a domboldalakon, az alatta lévő völgy mélyére. Látjuk, hogy a talajok hatalmas gyűjteménye, létrehozva a világ bármely borvidékének legegyedibb termesztési feltételeit. Veze Birtok Cirrus 2021 (Tokaj-Hegyalja) A 2021-es Veze CIRRUS Hárslevelű szőlőjét olyan kiváló mádi dűlők terméséből válogatták ki, mint a dél-keleti fekvésű Juharos dűlő. Talaja közép kötött lösztalaj. A hárslevelű és furmint szőlőt a kézi betakarítás után bogyózták és préselték. Lassú erjesztéssel mind a két fajtát 100% rozsdamentes acél tartályban erjesztették. Erjesztés után házasították majd széndioxid hozzáadásával palackozták. Ásványos buborékok, körtével, hársvirággal, almával, citrusokkal. Arányos a bor, érződik rajta, hogy már érik a palackban, de azért még van ideje. 

Mórocz Tamás megérkezett!

Több zenét a borba? Vagy több bort a zenébe?Az egyik legkreatívabb kispincészet Mórocz Tamás mindig kitalál valamit.

Mórocz Pincészet Olasz Rizling 2022 (Balatonfüred-Csopak)

Most éppen fényképek vannak a borokon, de volt már vers is és zene is. Balatonfüred Csopak borvidék, Pécsely, Nyáló-hegy itt találta meg a saját birtok helyét Tamás, akivel készítettünk egy podcastet is, katt ide!

A Pincészet mindennapi működése a minőség, a borkultúra és a közösség egymástól elválaszthatatlan egységének szenvedélyes tiszteletén alapul. Ezt az érzést úgy éljük meg, hogy soha nem engedünk a minőségből, és mindig olyan atmoszférát teremtünk a borfogyasztásnak, ami kerüli a felesleges pátoszt, mégis tiszteli a bort. Mórocz Pincészet Olasz Rizling 2022 (Balatonfüred-Csopak) Teljesen reduktívan készült ez a bor, szép tiszta és friss Olasz! Ásványok és gyümölcsök vetélkednek, de egyelőre a gyümölcsök győznek. Kicsit ress fehér húsú barack, citrusok és alma, kis kesernyével a végén. 

A szörny sokat szelídült!

Hedonick Kraken 2019 (Badacsony) A Hedonick Pince szintén nem először fordul meg a BorMozi rendezvénysorozatban. A Kraken nevű boruk nem cáfol rá a nevére, erőteljes az anyag! Mi a Kraken? Ez a lény egy hatalmas fejlábú több szemmel. Legendás szörny, mely egész hajókat ragadott a mélybe. Ha nem vigyázol a Hedonick Kraken is megragad és elveszejt a több, mint 15%-os alkohol. “Olaszrizling. Prémium. Páratlan.” Nyilatkozik a pincészet a borról, mely az egyik csúcsboruk, többszörös díjnyertes tétel.

Már a pohárba kitöltve látszik, hogy igen sűrű anyag. Arany színárnyalatban játszik, szép tiszta, tükrös a Kraken. Orrban ásványosság, citrusok és fásság hármasa uralja a bort egyikben sem szűkölködik. Ez a bor nem kispályás, zamatban is jönnek a már ismertetett aromák és a sav is rendben van. Az alkohol nem kevés, de ekkora test megbirkozik ezzel. Krémes a bor, mivel finomseprőn is eltöltött egy kis időt. Három hónap új fahordóban és hat hónap palackban. Simult a bor sokat, kerekedett a palackban, de azért vigyázz, a szörny ott szunnyad a palackban. Podcast: katt ide!

Újra Mórocz és most Traminiben mutat példát!

Mórocz Pincészet Tramini 2022 (Balatonfüred-Csopak) A körzővel és vonalzóval rajzolt tramini-egyensúly iskolapéldája. Friss tramini amely érett, de egy csöppet sem fordul bele a gyakori pacsulis parfümösségbe.

Elegáns darab, szépen hozza a citrusos-rózsás-licsis szentháromságot tökéletes egyensúllyal. Szeretjük ezt a stílust, még több ilyen traminit az országba!

Mórocz Pincészet Tramini 2022 (Balatonfüred-Csopak)

Bazaltos istenség

Málik Zoltán 2018-as badacsonyi Zeusza aztán isteni, de legalábbis badacsonyi magasságokba repített. Az 1951-ben Király Ferenc által az ezerjó és a bouvier keresztezésével nemesített szőlőfajtát a nemrég elhunyt Szeremley Hubának köszönhetően ismerhette meg a borok iránt érdeklődő nagyérdemű publikum. Szeremley mester Zeuszai azonban késői szüretelésű borok voltak, Málik Zoltán borász viszont egy pazar száraz bort alkotott, amelyből mind illatban, mind ízben csak úgy dőlt az ásványos terroir jelleg, amelyet markáns savak tettek még izgalmasabbá. „Szerintem Zeusz is már rég áthelyezte székhelyét az Olümposzról a Badacsonyra” – gondoltam. Miközben az olümposzi legfőbb isten hollétéről morfondíroztam, a lámpák újra kialudtak, Zampanó, Gelsomina, és a cirkusz pedig visszatért a vászonra. (ezt írtuk anno és tartjuk a véleményünk 5 évesen még szebb!) Podcast: katt ide!

A Mátra Mérnökei

A H-négyzet Furmint 2016-os, (Mátrai Borvidék) megosztjuk a tétel készítésének kacifántos útját: A Horváth család nagyrédei Sárosberek dűlőben található 1989-ben telepített furmint tőkéin termett szőlőből készült bor. A forró és csapadékos nyár hatására az érés időszakában az átlagosnál nagyobb mennyiségben jelentkezett a fürtökben a botritisz, amelyet több hullámban eltávolítottunk még a szüret előtt. A szüret az egészséges és érett fürtök szedésével szeptember közepén indult el és vártuk a kinnmaradó fürtök további érését. Október elsején a maradék termés is a feldolgozóba került komoly válogatás és az aszúszemek eltávolítása után. A termés egészfürtös préseléssel került feldolgozásra, a palackozott fajborba csak a must legtisztább része kerülhetett az első roppantásból. Az erjedés felerészt rozsdamentes tartályban, felerészt másodtöltésú hordóban történt. A hordós rész átesett teljes almasavbontáson. A két tétel januári házasítása után rozsdamentes tartályban érleltük a bort. A szüret során kiválogatott aszúszemek áztatásával kinyert bort a nyár során visszaházasítottuk a fajborba, majd derítés és szűrés után 2017 szeptember első napjaiban palackba került.

Birskörte befőtt, ásványos cukorka, kerek édesség, aszalványok, mazsola, kemény sav. Mit neki egy 7 esztendő, elrepült, de nem felette!

H-négyzet Furmint 2016-os, (Mátrai Borvidék)

Egri bikával a végére

Bolyki Egri Bikavér 2015 (Eger) A borász, Bolyki János agrármérnök, 2003 óta készít borokat és már az első Bikavére 2006-ban Bordeaux-ban a Borok Olimpiáján ezüstérmet kapott. Azóta minden évben egy vagy két borral sikerül érmet elhozni a világ legnagyobb borversenyéről. Egri bikavér superior áll a címkén. Az apát és fiát megörökítő bikavér alapja a kékfrankos, amit merlot, cabernet franc zweigelt és blauburger egészít ki. Egy nyolc esztendős bikavér, nem annyira jellemző, hogy ilyet fogyasztanánk. Mindig csak a pár éves tételek jutnak a fogyasztó elé. Pedig a nyolc évet is bírja a sok, de érett tannin, nagy test, magas, de szépen integrált alkohol jellemzi, de az egri savak szép egyensúlyt biztosítanak. Podcast Janival, katt ide!

Feketecseresznye, erdei bogyós, poros utas és még tartanak a savak. Ötcsillagos az évjárat is!

Nem volt könnyű a film vége

A brutalitás a legmagasabb szintekig ért, golyózápor, anyahalál, szétmálló fej… Mindez kendőzetlenül, realisztikusan megmutatva. Nem volt happy end, nem volt igazi tanulság. A bűnösök nem kapták meg a bűn zsoldját. Beteg film, vélik egyesek, a szereplők által megformált karakterek biztosan. A film után 15 évvel elterjedt, hogy készül a második rész, aztán nem jött el. A borok parádésan szerepeltek, a film nem volt közönségsiker, de mindenképpen elgondolkodtatott.

Gratulálunk a közönségdíjas bornak: Mórocz Pincészet Tramini 2022 (Balatonfüred-Csopak)

Kövessétek figyelemmel a híreket az oldalainkon! Nemsokára újabb BorMozi!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )