Egy cikkel a spanyol pezsgőtúráért – 6. WebWineWriting 2023

Hatodszorra is spanyol utat lehet nyerni egy jó cikkel.

Ezernégyszáz helyes sorrendben leírt szó és máris cava-t (spanyol pezsgő) nyakalhatsz Spanyolhonban…

Ez már a 6. WebWineWriting nemzetközi borszakíró-verseny

Mi részt vettünk rajta, igaz, hogy az akkori zsűri elkaszált minket. Ezért inkább több versenyzőt támogattunk tisztességgel, Szabó Hajnit, Tüske Gyöngyit és még sorolhatnánk a feltörekvőket, jelentettünk meg cikket az ihatobb.hu-n. Nem vagyunk tagjai a Magyar Borszakírók Körének (bár anno meghívtak), nem vagyunk tagjai a zsűrinek sem. Már a hatodik verseny, ezt (is) támogatjuk megjelenéssel, mert ínség van a jó cikkírókból. Az igazán tartalmas írásokkal sem igen találkozni, néhány kivételtől eltekintve.

Jó lenne ha a mozgókép mellett, mint kategória felmerülne a boros hanganyag (pl. podcast!!!) is, innen üzenjük újra Ágnes! 

Legyen már benne legalább ötletke!

Igen, ahogy a sajtóanyagban (máshol biztos változatlan formában leközlik és ott olvasható) is leírják, legyen a blogger írásában “ötletke”! Mi az? Valami plusz, amivel a sok béna és clickbait egyenposztokból kiemelkedik a közlendő információ. Elolvasod és nem a hibákra figyelsz ha vannak, hanem arra, hogy ez a cikk adott valamit. A végén nem azt érzed, hogy csak vesztegetted az idődet, valamit el akartak adni és közben az életedből elvettek. Na, ilyet tessék írni, ilyen írással illene nyerni…

Határidő embernek, gépembernek, embergépnek július 10!

Ezernégyszáz helyes sorrendben leírt szó és máris cava-t (spanyol pezsgő) nyakalhatsz Spanyolhonban… Lehet, hogy majd leírja (az 1400-at) maga a hálóból kinövő mesterséges intelligencia a Chat GPT valamelyik változata?

Vagy ültessünk a billentyűk elé végtelen sok majmot és egyszer csak leírják a győztes művet?(katt ide: 42)

No, ennyi időnk nincs, hiszen július 10-ig le kell adni! 

3 kategóriában lehet nevezni, egyikben videóval is

A WebWineWriting versenyre már több 300-an neveztek angol és magyar nyelven, már 5 győztes járta végig a fődíjként nyert spanyolországi pezsgőtúrát.

Idén is három kategóriában lehet nevezni:

– Biodinamikus sztorik

– Szekszárdi borutazás

– Borkoktélok – bor másként

A kategóriákról lejjebb lehet részletesen olvasni. A Borkoktélos kategóriában rövid videóval is lehet nevezni.

Változás az előző évekhez, hogy az egyes kategóriák győzteseit a zsűri választja ki, és a győztesek közül szavazással kerül ki a spanyol út győztese.

A kategóriák győztesei értékes borokat kapnak, részt vehetnek az augusztus 15–18-i négynapos magyarországi bortúrán, amelynek része a díjátadó, a Hungarian Gettogether augusztus 17-én a dél-balatoni Kristinus Borbirtokon.

Sánta Zoltán Emlékdíj

A 2018-ban hirtelen elhunyt Sánta Zoltán sokunk tanára és kollégája volt. Az Emlékdíjjal az ő szakmai öröksége előtt tisztelgünk. Az ötlegazda Kriston Orsolya és Szabó Edit volt, akik a díj odaítélésében is részt vesznek. Rögtön a díj mellé állt a Hungarianwines.eu, és sok segítséget kaptunk Zoltán egykori partnerétől, Török Pétertől, aki sajnos azóta szintén elment közülünk. Mivel a tanítás, a jövő szakembereinek képzése Sánta Zoltán szenvedélye volt, az Emlékdíjat annak az ifjú tehetségnek szeretnénk adni, aki a 6. Hungarian WebWineWriting mezőnyéből leginkább képviseli Zoltán szellemi örökségét. Az első Sánta Zoltán Emlékdíjat dr. Veszelszki Ágnes kapta 2019-ben, a másodikat Geri Ádám 2020-ban. 2021-ben Somogyi Gergely, tavaly pedig Ercsey Dániel lett a díjazott.
Az Emlékdíjért minden egyes magyar nyelven nevező automatikusan indul.

További részletek és szabályzat:

1. kategória: Biodinamikus gazdálkodás – a misztikumon túl

Sosem könnyű letérni a járt, könnyebb útról és belevágni valamibe, ami igencsak misztikusnak tűnik, forradalmi, és persze kockázatos. A dél-balatoni Kristinus Borbirtok a sikerek ellenére új utat választott: az egész, 62 hektáros birtok áttért a biodinamikus gazdálkodásra, amely a bioborászaton túl több – kívülről nézve – különös elemet is tartalmaz.

Mire jók a szarvak? Komolyan segít, ha csalánteával locsolják a szőlőt? Nem csak hanyagságból vannak tele a szőlők sorközei vadvirággal?

Ebben a kategóriában olyan cikkeket várunk, amelyekben a nem jártas fogyasztó számára érthetően sikerül elmagyarázni, hogy mi is az a biodinamikus gazdálkodás. A cikkekben szerepelhet bármely hazai vagy külföldi biodinamikus borászat, de akár egyéb biodinamikus farm is. Maximum terjedelem: 10 000 karakter / 1400 szó.

Zsűritagok: Bukovics Martin, Győrffy Zoltán, Szabó Edit

Bővebben a zsűritagokról és a Kristinusról

2. kategória: „Szerelmem, Szekszárd”
A hazai borkedvelők előszeretettel utaznak borvidékekre, Szekszárd azonban – a felmérések szerint – nem tartozik legnépszerűbb úticélok közé. Pedig Szekszárdra igenis érdemes ellátogatni! Bár nincsenek magas hegyes és nem itt kéklik a Balaton, vannak viszont szelíd dombok, egészen széles borpaletta, izgalmas boros programok – boros barangolások –, és persze pincészetek, akik tárt karokkal és csábító borsorokkal várják a vendégeket.
Ebben a kategóriában olyan írásokat várunk, amelyek kedvet csinálnak egy szekszárdi boros utazáshoz. Kerülhetnek bele konkrét programtippek, szállásjavaslatok, bármi, ami segíthet egy utazni készülőt. A terjedelem maximum 10 000 karakter / 1400 szó.
Zsűritagok: Borostyán-Kovács Tamara, Eszterbauer János, Németh Erika, Vesztergombi Csaba

Bővebben a zsűritagokról és a Bor utcai borászatokról

3. kategória: Bor másképp – rázva vagy keverve
Amikor valaki szentségtörésnek tartja a bor bármi mással való keverését, elfelejti, hogy a „szódás bor” hazája vagyunk, itt találta fel Jedlik Ányos a fröccsöt, telente pedig forralt borral illatoznak az utcák. Azt is tudjuk, hogy fröccsöt is csak jó borból lehet készíteni, és igenis szabad kísérletezni, játszani, újat alkotni nemesebb borainkból is. Készített már sztármixer koktélt tokaji aszúból, amely kivívta az előkelő közönség tetszését. Engedd szabadjára Te is a fantáziádat!
Ebben a kategóriában nemcsak borszakírók írásait várjuk, sőt nemcsak írásokat. Elmesélhetitek a legemlékezetesebb borélményeteket, amikor a bor nem szokványos formában került a pohárba, de küldhettek saját receptet is fotóval illusztrálva, sőt videót is készíthettek, nincs műfaji megkötés. Az írás nem lehet 10 000 karakternél hosszabb, videó esetében ne legyen 8 percnél hosszabb. Ennél a kategóriánál az értékeléskor az illusztrációkat is figyelembe vesszük.

Zsűritagok: Horváth-Töreki Gergely, Kemény Gabriella, Poós Bernadett

(sajtóanyag felhasználásával) (x)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )