BalatonBor – Adom a nyarat!  

8 éve már, hogy a BalatonBor vitorlát bontott és megkezdte fényes karrierjét…

Kisspince Terápia

Megjött a sajtóbusz BalatonBorra, HegyBorra fel!

Leszálltunk a buszról és rögtön kortyoltunk a sajtóasztalról, majd a standoknál is. Az asztalnál két friss (2022) Hegybor varázsolt el. Mindkettő elég jól összeszedett olaszrizling volt, tartalmasak, jó savgerinccel, teltebbek a BalatonBoroknál: Zelna Pincészet Füred bora (2022) és a Kisspince Terápia bora (2022) Aztán belecsaptunk a megnyitó-bemutató-emlékező ünnepségbe. Tavaly a Balatonon kortyoltunk bele a bemutatóba: Katt ide!

Nyulasi Gábriel István írása

Mi az, hogy BalatonBor?

Egy jó ivású olaszrizling, vagyis bővebben: A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”. Hova szánják? Elsősorban a helyi értékesítés és a gasztronómia vonalán fogynak el a palackok. Kik döntik el, hogy mi a BalatonBor? további részletekért: katt ide!

Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja. Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor.

Zelna Füred

Fenegyerekkel nincs bírás!

Pach Gábor (Fenegyerek pálinka) is a kiállítók között volt és elég széles szortimenttel készült a rendezvényre. Törköly, Kajszibarack, Szilva, Birs, Gin, Keserű, Kivi(!!!), Sajmeggy, amiket úgy nagyjából végigkóstoltunk. Mind-mind szép, tiszta, gyümölcsös párlat. A Kajszibarack különösen elegáns a Szilvával egyetemben. A mindig kedvenc Birs hozta a kötelezőt, a Ginből még vásároltunk is. A Keserű leginkább egy Underbergre hasonlít. A Kivi extra különlegesség és Sajmeggy a végén beütött a 68 fokos alkohollal, de beláttuk, hogy kell hozzá ez az alkohol, amelyben szépen oldódik a meggyes mandulás magkesernyés „romantikus” aromatika. 

Pach Gábor

BalatonBor és Hegybor számokban

A 2023-as esztendendőben 19 termelő készített BalatonBort, ez palackszámban meghaladja a 80.000-t. (Tavaly már átlépték a bűvös 100.000-es határt, de óvatosak a termelők, nem pörgetik túl a márkát) Hegybort 12 termelő, mintegy 30.000 palackot készített. 

Fenegyerek párlatsor

BalatonBor büszkeség! 

Nyolc éve fut a projekt és büszkék rá a termelők, hogy különösebb állami és/vagy európai uniós támogatások nélkül jutottek el idáig. Ez egy organikusan és  teljesen alulról szerveződött kezdeményezés, ami szintén a résztvevőket dicséri. A BalatonBornak az is a feladata, hogy segítse a helyi szőlőtermelőket a szőlővásárlásokkal. Egy jó nyári olaszrizling legyen, nem kell ezt a bort túlbonyolítani. Frissességet, gyümölcsösséget sugárzó, könnyen érthető borra számíthat az ember. A terroir is megjelenik leegyszerűsítve a borban. 

Lenkei Mónika

Kortyoltunk mi eleget…

A Kisspincét még nem ismertük, először a Terápiájukat (HegyBor 2022) kortyoltuk, majd a pezsgőik világában tettünk egy kirándulást. Lenkey Mónika kalauzolt el minket kedvesen a standon. Az alapbor a pincészetnél készül Szentantalfán, és Golsban, a Szigeti pezsgőpincében nyeri el a bubis formáját. A pezsgők palackban erjesztettek, (hagyományos eljárással) vagyis méthode traditionelle készültek. Furmint, chardonnay és kékfrankos fajta borokból készülnek. A chardonnay nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tehát nyers pezsgő, a furmint 3 grammot, a kékfrankos 6-ot. Másfél éves seprőntartás után degorzsálják a pezsgőket. Finom bubiszerkezet, gyümölcsösség, és egy kis érett vonulat is jellemzi a pezsgőket, megbízható minőség. Legjobban a kékfrankosból készült rozé ragadott meg minket (Kissss premier rosé, extra brut) meggyes, ribizlis gyümölcsösségével, játékos savaival. 

Kissss Rozé Pezsgő

Az elmúlt nyolc év a BalatonBor életében

Kevés ilyen magyar boros kezdeményezés van, amely igazán tartós és hosszútávú. A piramis hasonlat is innen fakad, hiszen kevés időtállóbb emberi alkotás van, mint ez az ókori építmény. Csak egymásra építkeztve, konzisztensen tud egy borvidék igazán nagy távlatokban fejlődni. Egy játékos kóstoló keretén belül kezdtek el dolgozni nyolc évvel ezelőtt – fejtette ki Fiáth Attila, nemzetközi borakadémikus és közgazdász, aki szakmai partnerként, külsős tanácsadóként a kezdetektől részt vesz a projektben. Nyolc éve arra gondolt, hogy nézzük meg, hogy az akkor induló BalatonBor kategóriában milyen borok vannak. Az “Origo kóstoló” módszerével (Fiáth Attila módszere, nem azonos az Origo.hu-val) dolgoztak, amely egy egységes középpont irányába húzza be az adott stílust, amit kóstolnak. 

Megnyitják: Dobosi Győző, dr. Fiáth Attila, Pach Gábor

A BalatonBornál nincs jobb brand, magában hordozza a Balatont és a Bort, amely a két legerősebb hívószó is egyben.

Bujdosó borok

Hol a helye az olaszrizlingnek?

Az olaszrizlinget nem csodálni szokták, hanem inni. A BalatonBor sikere több szempontból hasonlít arra a sikerre, amelyet az osztrák veltelini elért. A veltelini nem egy kiemelkedő szőlőfajta, de egyszerűen arról van szó, hogy a szeretik az emberek. Ugyanezt gondolja az olaszrizlingről Fiáth Attila. Sikerült megtalálni az olaszrizling szőlőfajtának is a legjobb helyét. Hiszen sokan méltánytalanul lenézik ezt a szőlőfajtát. Ha megfelelő helyen és körülmények között van prezentálva, akkor az olaszrizling bármire képes. Lásd, BalatonBor! 

Összefogtak!

A borászokban is sikerült megerősíteni azt a meggyőződést, hogy az olaszrizling jó, sőt lehet még jobb!

Mindig szükség lesz a világon erre a stílusra

Az olaszrizling sosem fog kimenni a divatból. A BalatonBor alapjának megszilárdulása után jön a Hegybor, a második szint is kezd helyére kerülni. A Hegybor már kapja a hordózást és ezáltal teltebb, vastagabb, mélyebb és hosszabb lecsengésű és így a termőhelyet is jobban képes kifejezni. A harmadik szint a Dűlős borok a piramis csúcsa már szinte jön magától, ha az előző kettő már jól működik. Ez a szint a jutalomjáték a borásznak, itt tényleg meg tudja mutatni a termőhelyet és a saját tehetségét. Az egységes stílus nem hátrány, hanem előny és ezt a borászok is elfogadják. Azok a borvidékek igazán sikeresek a világon, ahol működik az egységes stílus. Minden borvidéken a lényeg, hogy legyen összefogás, ha van összefogás a borászok között, akkor az a borvidék sikerre van ítélve!

„EGY MINDENKIÉRT, ÉS MINDENKI EGYÉRT”

Nem csak évente egyszer érdemes a BalatonBort ünnepelni, hanem évente 364x és egyszer champagne-t inni. 

Kóstold körbe a Balatont

A Balatoni Kör 2023/24-es térképmelléklettel rendelkező Kóstold körbe kiadványát Vincze Péter, a Balatoni Kör elnökségi tagja mutatta be a helyszínen. Megemlékezett a kezdetekről, amikor csak egy A5-ös kétoldalú lapon ajánlották a vendéglátóipari egységeket. Mostanra, vagyis 2023-ra egy kompakt kis füzetkévé nőtte ki magát a kezdeményezés. 

Még mindig pezsgővel a Balaton körül

Dobosi Győző, a Dobosi Pincészet vendéglátósa és marketingese, részt vett a megnyitó operatív feladataiban is, aztán bemutatót tartott csapatunknak a standjánál. Már 2006 óta teljesen bio a birtok, így a pezsgő is az, amelyet kéknyelűből készítettek. Jó bubik és egy különleges vajas ízvonal a sós citrusok mellett. Egy kis vajban megfuttatott könnyed tengeri halhoz is kiváló lenne. A friss sauvignon blanc (2022) is hozta a tipikus fajtajelleget kiegészülve a terroir jegyekkel. Ha már pezsgés, akkor a Bujdosó Pincészettől is belekortyoltunk a Pinot noir szőlőből készült (tradicionális módon) Bujdosó Blanc de Noir Brut 2018-asba. Feszes kis pezsgő, illata gyümölcsös és florális, citrusos aromák, némi ásvánnyal. Közepes bubifinomság, jó savszerkezettel.

Dobosi Győző és a Kéknyelű Pezsgő

A BalatonBor évente bemutatkozik

Idén június 9-én Veszprémben, a Magyar Mozgóképfesztivál keretén belül a Filmio Fröccsteraszon  tartotta meg a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premier valamint Kóstold körbe kiadvány bemutató rendezvényét. A BalatonBor bemutatója így igazán egy multifunkciós közös többszörössé vált azon a kis veszprémi terecskén. Voltak standok borászokkal, pálinkással, gasztrosokkal és közben a színpadon zajlott az élet. Tömegekkel nem kellett megküzdenünk, de azért bíztunk benne, hogy az esti koncertre már több látogató összeverődik. A 2003-ban alakult pécsi Psycho Mutants együttes bemelegítő dobolására hagytuk el a teret.

Termelők:  

2023-ban BalatonBor termelők: Androsics Birtok, Bujdosó Pincészet, Dobosi Pincészet, Első Magyar  Borház – Szeremley Birtok Kft., Gyukli Pince, Hujber Pincészet, Koronczai Pince, Veszprémi Pince, Zelna Borászat, Dóka Éva Pincészet, Laposa Pince, Cseh családi Pince, Barna Pince Ábrahámhegy, Fata  Pince, Tagyon Birtok, Feind Pincészet, Istvándy Pincészet, Kisspince, Végh Róbert  

2023-ban Hegybor termelők: Dombi Pince, Cseh Családi Pince, Végh Róbert, Zelna Bor, Tagyon Birtok,  Fata Pince, Kisspince, Dobosi Pincészet, Androsics Birtok, Martinus Birtok, Szabó és fia Borpince,  Tánczos Pince  

Habzsitól a Tagyon Hegyig – Tagyon Birtok

A BalatonBor két éve a veszprémi Pannon Egyetem hivatalos bora.  

A bemutatót követő két napos rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa  program keretében került megrendezésre. 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )