Bolond Vakáció BorMozival

Megtartottuk a 2023-as Vakáció ünnepségünket BorMozival

Nyáron is ér BorMozizni!

Mindenki Balaton, szabadság, lángos, fröccs és bármi. De van aki BorMozival is elvan a városban. Most már június és július is BorMozis hónapok köszönhetően a kiváló MaiNyúl Pincének, ahol hűsülve borozunk és mozizunk szokás szerint. Legutóbb Dobermannoztunk egy jót: klikk ide!

Gál Szőlőbirtok és Pincészet Anna Róza Gyöngyözőbor 2022

Nyulasi Gábriel István írása

Nem könnyű bolondnak lenni Pierrot-val

Vannak közönségbarát filmek, nos kimondhatjuk, hogy a Bolond Pierrot nem az. A francia újhullámos Godard filmje egy darabig normális “mederben” folyik, aztán szilánkosra törik a történet és csak hevenyészett kapcsolat fedezhető fel a jelenetek között. Ez a jelenség érthetően felkavarja a nézőt és ha megpróbálja a kaleidoszkópszerű darabokat összerendezni kevés sikerélmény éri. A rozé illik a vakáció hangulatához és kint jártunk a Rosalián is, ahol beszereztünk pár rozét! (8ból 6 rozé vagy rozéközeli élmény volt)

„Az utolsó romantikus szerelmespár történetét szerettem volna elmesélni.” – Godard a Bolond Pierrot-ról

Vakáció, mindig jó kezdeni a Gál Szőlőbirtok és Pincészet borával!

Hány meg hány bortúránk vezetett a Szigetcsépen található birtokközpontba, ahol mindig igazán felemelő és kiadós vendéglátásban részesült Az ihatóbb Magyarországért csapata. Régről ismerjük a pincészetet, jó barátaink, és az egész családot imádjuk: Évát vagyis Gálné Dignisz Évát, aki pont 10 éve nyerte el a díjat (2013) Az Év Bortermelője kitüntetést, Csabát a férjét, aki a szőlészetért felelős, Zsuzsit, a modell szépségű leánygyermeket, aki a marketingért felel és a fiúgyermeket, aki szintén Csaba, és a szőlészeti hagyományokat folytatja. A Balatonnál is van ültetvényük a Balaton-Felvidéken, ám fő csapásirány a Kunsági Borvidéken lévő Kis Duna mente területén található Szigetcsép ahol a birtokközpont is található.

Gál Szőlőbirtok és Pincészet Anna Róza Gyöngyözőbor 2022 (Kunság) Robban a szájban a gyümölcsösség, kiváló bubik erősítik a hatást. Gyönyörűséges gyöngyöző rozé, epres-meggyes kertecske orrban és a szájban egyaránt. Habos(-babos) álom, kiváló frissítő ez a bor. Még szódával is szép tud lenni, pedig itt már alapfelszereltség a szép buborékszerkezet.

Lukácsyék rozéban is jók a Strázsahegyen

Többgenerációs, tiszteletet érdemlő pince Az ihatóbb Magyarországért, szintén jól bejáratott kapcsolatai közül. (egy 10 éves cikkünk a témában: katt ide!) Ismerjük tehát a pincészetet és a Strázsahegyről ódákat zengtünk már és tartjuk a véleményünket. A Strázsahegy a Kunsági Borvidék részeként közel a fővároshoz gyönyörű tájjal és kiváló borokkal várja a borrajongókat  Nemrég meglátogattuk (2023-ban) őket Monoron, a borok kiválóknak bizonyultak újra a Strázsahegyen, Lukácsy Zoltán a borász és a ifj. Lukácsy György a szőlész, aki az egész világon keresett szakember.  Lukácsy Pince Rozé 2022 (Kunság)

Lukácsyék Rozéja 2022

A rozét szigorúan családilag készítik el, fontos a szín és ízvilág is egyben. Az elegánsabb lazacszínt kedvelik a családban és a tartósabb örömöket részesítik előnyben. A kékfrankos alapú rozé mindig kap némi hordózást, no nem az egész tétel csak egy kis része. Ezt a kevés hányadot futtatják meg egy erősebb hordóban és adják hozzá a tartályos örömökhöz. Így elérik, hogy egyszerre gyümölcsös és egyszerre mélyebb, fás vonalak is kerüljenek a rozéba. Mely alapvetően meggyes, cseresznyés ribizlis jó savakkal megáldott itóka. 

Újra szekszárdi örömök

Szőlő, bor és családi tradíció Szekszárdon. Értékeik már 1746 óta tudatják a világgal, hogy jó a szekszárdi bor. Az 1937-ben készült fotó nagyszüleimet ábrázolja egy évvel édesanyám születése előtt. A képet boldogságuk és a szüret öröme hatja át. Szerelem az első látásra! Reméljük, hogy első látásra és az első pohár elfogyasztása után Önt is Nagyszüleiméhez hasonló boldogság, öröm és vidámság érzése fogja el… 

Eszterbauer Borászat (Szekszárd) Syrah rozé 2022 Ez a syrah szőlőből készült rozé valóban egy áradó örömrozé. Kitöltve is mélyebb színnel, már-már sillerre hajazó külsővel. Még mindig málnás, ribizlis, citrusos áramlás, nagyon impulzív, kirobbanó formában. Közepesnél nagyobb testtel vibráló savakkal tényleg egy örömbor ez a rozé. Ha maradna belőle, akkor még télen is fogyasztható lenne. 

Villányi örömök, szintén 1746-os kezdet

A Tiffán család 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel. Borászatunk alapítója Tiffán Ede a Villányi Állami Gazdaság vezetőjeként dolgozott évtizedeken át, és szakmaiságával a rendszerváltás utáni minőségi magyar borászat egyik legfontosabb élenjárójának tekinthető. Főállása mellett 1967-ben kezdte önálló tevékenységét saját birtokán, az első bora – egy cabernet franc – is ebből az időszakból származik. 1991-ben nyerte el az Év Bortermelője kitüntetést. A kezdetek szintén 1746-os esztendőre datálhatóak, de maradjunk most a 2022-es esztendőnél. Tiffán Rosé 2022 (Villány) A sillereket idézi “Blumenwein” ami Kékfrankos és Pinot szőlőből készült. Testes, mélyszínű a bor, befogadjuk a sillerek közé. A beltartalom valóban érezhető, pici tannin is nyomokban. Komplex és intenzív ízgazdagság, izmos textúra. Cseresznyés, málnás-meggyes vonalak egy kis piros paprikás fűszerezettséggel, kerek történet jó savakkal, szintén nem egy egynyári történet. 

 – „Mi a film?” – a válasz Godard hitvallása, a polgári élet sémáiból való kiszabadulás „modellje:” „A film olyan, mint egy csatamező. Szerelem, gyűlölet, erőszak és halál. Egyszóval: emóció.”

Tiffán Rosé 2022 (Villány)

Kamó még mindig nagyon jól csinálja!

“A nagyvilág számos látványos visszajelzése igazolta, hogy “Kamó” valamit nagyon jól csinál: 1997-ben Angliában ő az „Év Borásza“, 1998-ban a londoni Wine Challenge-n Cserszegije elnyerte az „Év fehér Bora“ díjat, 2004-ben a Hilltop lett az „Év pincészete“, 1999-ben Magyarországon az „Év Bortermelője“ díjjal honorálták munkásságát.”

A borkészítés számomra több mint egy ital elkészítése, sokkal inkább hitvallás.” Bár mindig azt hisszük, hogy ezeknek a boroknak egy része járt hordóban, de nem, Kamocsay Ákos hordózás nélkül végzi a varázslatát. Ihlet cuvée Kamocsay Prémium 2021 (Neszmély) A 2021-es Ihlet: tramini, szürkebarát, hárslevelű, chardonnay, chenin Blanc. Szép savak, izmos test, maracuja, ananász, jó érett, sárga húsú barack, parfümösen sűrű illatorgia, egy kis herbás vonulattal és a terroir is megjelenik, az ásványosság formájában. Teljesen beérett a bor, az első kóstolásokon tapasztalt zártság már nem tapasztalható, kinyílt a bor. 

Csevej Megyeri Kékfrankos rozé 2021 (Kunság)

Csevej Megyeri Kékfrankos rozé 2021 (Kunság) A monori Megyeri Pince 2021-es Csevej névre keresztelt Kékfrankos rozé bora kirobbanóan epres és málnás illattal indított, amelybe némi licsi és élesztős illatjegy is vegyült, ízében pedig ott volt egy határozott konyakmeggyes karakter, szép lecsengéssel. A bor nem véletlenül nyert aranyérmet az idei Marseille-ben megrendezett, rangos Mondial du Rosé borversenyen. Még Megyeri Hanti volt a pince 2022-ben, de ma már Megyeri viszi egyedül a boltot. A borra visszatérve, így 2023-ban már kissé megfogyatkozott aromatikában, a savak megvannak, viszont a gyümölcsök már kifordultak és a boros jelleg a szekunder és tercier aromák erősödtek fel.

Mindenki meghal a többiek megsebesülnek…

Rákoncentráltunk a film végére ahol Marianne becsapta szerelmét, a csalfa nő aztán egy lövöldözésben halálos sebet kapott. Értelmetlen halálán osztozik Ferdinand vagyis bolond Pierrot. Arcát kékre festi és fejére erősít két tekercs dinamitot. Komolytalanul néz ki hősünk a fején a duplán kötegelt vöröslő dinamitrudakkal. Aztán a kanócot meggyújtva már meggondolja magát, ám késő a robbanást már nem tudja megakadályozni. Messziről látszik a csillapodó lángcsóva a tengerparton… A végtelenségbe száll a füst és a tenger csillogása kíséri mindezt… 

Gondatlanságból elkövetett öngyilkosság, talán a szerelme is az volt?

Egy szippantás a jóból

Spontán sillerrel a végére

“Organikus művelésből származó minőségi borok a Badacsonyi borvidék vulkanikus lejtőiről, melyek mindegyikébe beleadtuk szívünket-lelkünket.Családi gazdaságunk több mint húsz éve foglalkozik certifikált organikus szőlő termesztéssel és természetes kézműves borok készítésével a Badacsonyi borvidéken.” Kispiros 2021 Siller Csobánci Bormanufaktúra (Badacsony) A terv az volt, hogy egy éjszakán át lesz a héján és másnap préselés. De nem igazán látszott, hogy a must elkezdett volna dolgozni, emlegette volna törkölykalapot. Kékfrankos 40%, Pinot Noir 40%, plusz 20% egyéb fajta. Hosszabban a héján lett tartva, két éjszakán keresztül, tehát nem egy éjszakán keresztül. Megállt az erjedése 11g cukornál, de a savak elviszik. Nem lehet érezni a maradékcukrot, tökéletes az egyensúly, még mindig buja illat, pirosbogyós kavalkád, leheletnyi csersavval. 

Lukácsy Pince Cabernet franc 2020 (Kunság)

Lukácsyékkal zártunk és milyen szép vörössel…

Az mondják, hogy Kunság, akkor legyen irsai és cserszegi és minden könnyű, friss, reduktív és illatos. 

A Kunság képes szép vörösökre is, parádés italokra, igazi vörösborra. Szóval, van cáfolat és mi be is mutattuk a Strázsahegyről a Lukácsy Pincétől.  

Lukácsy Pince Cabernet franc 2020 (Kunság) A készítési körülmények: Cabernet franc 2020, korlátozott terméssel egy gyönyörű szőlőből készült 15,6 alk % bor. Első és harmadik töltésű magyar tölgyben lett érlelve egy éven keresztül! Az eredmény egy fantasztikusan gyümölcsös, fiatalosan mélylila villanású színnel megáldott vörösbor. Még csak 3 éves és a potenciál tapintható benne, kirobbanó formában van most is, de érlelhető még bőven. Orrban játékos hordófűszerek, kék áfonya, erdei málna, érett eper. Szájban is nagyon egyben van, visszaköszönnek a már fent említett jegyek. Tanninok és savak az optimumon. Nagyon kerek és egyben vibrálóan fiatalos nagy vörös a Kunságról, hiába ez a vidék és a Lukácsy Pince ezt is tudja! Gratulálunk méghozzá duplán! A bor győztes lett! 

Gratulálunk a közönségdíjas bornak: Lukácsy Pince Cabernet franc 2020 (Kunság)

Kövessétek figyelemmel a híreket az oldalainkon! Nemsokára(szeptemberben, információk a facebook oldalunkon) újabb BorMozi!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )