Borok Velencéje – Velence borai I. 

Velence jó borok hazája itthon is, az Agárdi Borpart előrendezvényén jártunk

Voltam Velencében

Velence vagy Venezia nekünk magyaroknak van saját Velencénk. Ezért néha meg vagyunk kavarodva, hogy most itáliai gondolás álomban jártunk vagy a hazai, sekély vizű tóparton ettünk egy lángost és ittunk esetleg egy bort? Lehet bort inni a tó partjáról, terem ott szőlő és jó borital? Bizony a Velencei-tó partja telis-tele van jobbnál jobb pincészettel. Ezek a birtokok a fejlődés különböző szakaszaiban találhatóak. Vannak éppen induló, feltörekvő természetes kezdeményezések, vannak akik már szépen kifejlődtek egyéni stílussal, arculattal. Előfordulnak nagyobb volumenű, hagyományos borkészítéssel operálók és vannak kézműves mikroborászatok is. Színes a paletta, a közösség élő, mindenki a jóra törekszik és ezt szeretné megmutatni a világnak. Úgyhogy mindenki egyért, egy mindenkiért alapon bemutatkoztak a Velence-tavi borászatok a Lics Pince csodás pákozdi birtokán. Miért éppen Velence? Milyen a talaj? Kik vannak itt? Többek között ezekre a kérdésekre is igyekszünk választ adni két részes cikksorozatunkban. Már 2019-ben is hirdettük a Velencei tavi kóstolót: katt ide!

Nyulasi Gábriel István írása

A Velencei-tó honnan kapta a nevét?

A kérdés jogos, meg aztán ott van a szintén zenész Velencei-hegység is. Régebben a tavat Fertő-tónak hívták erre vannak írásos bizonyítékok III. Béla királyunk 1193-as levelezésében. 

A középkorban valószínűleg székesfehérvári épületeken dolgozó olasz, velencei mesteremberek éltek itt. Ők adhatták a település nevét.

Megvan az összefüggés, az olasz meló (a reneszánszban leginkább) miatt termett itt velencés nevű település aztán tó és hegység is. Örülök, hogy ezt a régi dilemmát sikerült tisztázni, most már jöhetnek a boros dolgok. 

A Velencei-tavi borok vidékének részei

Helyezzük el Magyarország bortérképén, hogy hová is tartozik ez a vidék.

Az Etyek-Budai Borvidék része a Velencei-tó Körzeti Hegyközség – a borvidék déli része, mely a Velencei-tó környéki, szőlőterülettel rendelkező településeket öleli fel. Legészakibb települése Pázmánd, a legdélebbi Gárdony; a legnyugatibb települése Pákozd, a legkeletibb Kápolnásnyék. Ide tartozó borvidéki települések még: Nadap, Sukoró és Velence. 

A déli part az Agárdi rész a magyar Alföld észak-nyugati csücske a Mezőföld ér véget itt a Velencei-tónál. A Balatonhoz hasonlatosan lapos és löszös ez a terület, sok gyümölcsös és szántóföld található errefelé. Az északi part egy dombvidék, mondhatnánk, hogy hegyvidék, ám a legmagasabb pontja a hegységnek a Meleg-hegy 352 méterrel. 

Velence kapcsolata Kamcsatkától a Pireneusokig

Az alapok fontosak, vagyis a meghatározó talajtani komplexitás, mely megadja a borok sava-borsát. Kamcsatkától a Pireneusokig húzódik az ősi Variszkuszi hegységrendszer, tehát az Eurázsia alatti ősröghegység, mely kb. 300 millió éves. Ez a természeti képződmény már nagyon lekopott, kevés helyen kerül felszínre, viszont a Velencei-hegységben vannak pontok ahol még megtalálható, bizony itt Pákozd és Sukoró térségében. A kőzetvilág azért az egyik legkeményebb, mivel a gránit a fő alkotórésze.

Fáncsi Viktória az Agárdi Borpart főszervezője

A keleti részen Pázmánd, Kápolnyásnyék és Nadap területén sokkal fiatalabb kb. 30 millió éves vulkanikus andezit réteg található. (Mátrához hasonlít) Aztán az egészre még rákerültek a Pannon-beltenger (néhány millió évvel ezelőtt) mészkőből álló rétegei. 

Velence tavi borok

Agárd

Csóbor Pincészet / Chardonnay Brut Pezsgő – A nagyobbak közé tartozó családi vállalkozás 34 hektárral. Sok-sok díjat nyertek már, köztük az év rozéját is az Országos Borversenyen. (2023) Közepes testű, kellemes bubiszerkezettel ellátott zöldalmás friss pezsgő. Hibátlan indításnak. 

Csóbor Pezsgő

Pákozd

Csordás-Nagy Pince / Sauvignon blanc 2022 – Családi pincészet a Velencei-hegység lábánál. Ősi hagyományok: A pincészettel kapcsolatos borászkodás múltja visszanyúlik a Csordás család vitéz őseinek szőlő földjeihez. Csordásnak, Nagy a veje, ez a családi alapja a pincészetnek. A sauvignon blanc (2022) három aranyat szerzett, zászlós bornak is kinevezték a Velencei Borrendnél. Októberi szüretelésű, testesebb bor, közepesen virgonc savakkal, egres, licsi, citrusok, fehérbors, megjelenik benne az ásványosság is.

Nagy Zsolt – Csordás-Nagy Pince

Agárd

 L. Simon Borászat /  “Csuszka Zenit” 2022 – L. Simon László (író, volt államtitkár családi vállalkozása) Jelenleg 20 hektáron gazdálkodnak. Könnyű, citrusos fehér, reduktív, de több annál. Egy picikét finom seprőn is lett tartva. Szőlővirág, lime, zöldalma, ropogós, friss savakkal. 

Dobos Ferenc – L. Simon Borászat

Pázmánd

Egy bolond hármat csinál Bormanufaktúra / Torokugró Fehér cuveé 2022 – Megfertőzte őket a borvidék. Régi magyar fajtákkal is foglalkoznak. Három barát, három pár dolgozik a pincénél, hogy minél jobb és természetesebb borokat készítsenek. Spontán erjesztett tétel, bodzás, lime, kicsit herbás, elegáns kissé zárkózott, jóivású tétel. (rajnai rizling, sauvignon blanc, zöldveltelini)

Szűcs Dániel – Egy bolond hármat csinál Bormanufaktúra

Pázmánd

Boroslány Borműhely / Chardonnay “hordós” 2022 – Borostyán Kovács Tamara a márka önmaga. Előbb volt sommelier és borkereskedő aztán vágott bele a borkészítésbe is. A szőlő 1990-es telepítésű, 130 literes magyar új fahordóban lett iskolázva (1,5 hónap) a bor. Vanília orgia orrban, az erőteljes hordó még nem tudott teljesen integrálódni. Közepes test, szőlővirág, fehér húsú barack, friss még, kell az idő neki, ígéretes kezdés.

Boroslány Borműhely – Borostyán Kovács Tamara

Nadap

Fuchs Ujvári Pincészet / C-dúr Rajnai rizling 2022 – Az első saját szőlőből készült boruk, mindketten zenélnek innen a c-dúr. Kézi szüret szeptember végén. A trombitás skálázása a c-dúrban indul. Masszív, rajnaihoz illő savak, savhangsúly a szárazság miatt is. Citrusok tobzódása, ásványok, reduktív bor, kell még neki némi palackérés.

Fuchs Ujvári Pincészet / C-dúr Rajnai rizling 2022

Nadap

Bakos Borászat / Rozé cuveé 2022 – Családi pincészet, három gyermek is aktívan részt vesz a borászat életében. Egy építész és egy agrármérnök lépett frigyre és borozik most már. Nadapi rozé házasítás: cabernet franc 30% és kékfrankos 70%. Az elegáns rozék táborát gyarapítja, ribizli, málna visszafogottan, lazacszínben játszva. 

Szabó-Bakos Marianna – Bakos Borászat

Nemsokára jön a folytatás, (cikksorozatunk második részéért: katt ide!) addig is ajánljuk az Egy bolond hármat csinál Bormanufaktúra képviselőivel készült podcastünk: katt ide!

A cikksorozatban szereplő pincészetek

Csóbor Pincészet- Agárd, Csordás-Nagy Pince – Pákozd, L. Simon Borászat- Agárd, Fuchs Ujvári Pincészet- Nadap, Egy bolond hármat csinál Bormanufaktúra – Pázmánd, Boroslány Borműhely – Pázmánd, Bakos Borászat – Nadap, Dancsó Pince – Kápolnásnyék, Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok – Pázmánd, Bella Pince – Sukoró, ArpóKertek Pincészet – Pázmánd, Szentesi Pince, Czuppon Pince – Nadap, Lics Pincészet – Pákozd

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )