Borok Velencéje – Velence borai II. 

Velence jó borok hazája itthon is, az Agárdi Borpart előrendezvényén jártunk

Előre Velence, előre a végszóval!

Mindenki egyért, egy mindenkiért alapon bemutatkoztak a Velence-tavi borászatok. Ezúton is köszönjük a meghívást, szervezést és azt a lelkesedést, amelyet ritkán tapasztalhat az ember. Cikksorozatunk első részéért: katt ide!

Van összefogás, van közösség és érezni a tenni akarást. Az ilyen energiák hegyeket mozgathatnak meg, ha a Velencei-hegység nem is kerül odébb, ám jó borok már vannak és bízunk benne, hogy lesznek is.

Szóval van tópart, lehet csobbanni, bringázni, kirándulni és még borozni is, úgyhogy gyertek el!

Nyulasi Gábriel István írása

A Velencei-tavi borok vidékének részei

Ismételjük át, amit az előző cikkben már leszögeztünk: (előző cikkünkért: katt ide!)

Az Etyek-Budai Borvidék része a Velencei-tó Körzeti Hegyközség – a borvidék déli része, mely a Velencei-tó környéki, szőlőterülettel rendelkező településeket öleli fel. Legészakibb települése Pázmánd, a legdélebbi Gárdony; a legnyugatibb települése Pákozd, a legkeletibb Kápolnásnyék. Ide tartozó borvidéki települések még: Nadap, Sukoró és Velence. 

A Velence nekünk egy kis Balaton

Az összefüggés adja magát, hiszen a természetes tavi környezetre vágyó budapesti lakos megállhat itt, ha nem akar egészen a Balatonig araszolni az autópályán. Fele benzinnel vagy fele elektromos töltéssel vagy vonatjeggyel (bár a MÁV nem mindig közönségbarát) elérhető a Velencei-tó környéke. A Balaton majd 100 km távolságra a Velencei-tó pedig mintegy 50 km.

A Balaton ismeretes jó borairól, a Velencei-tó nem annyira. Ez a vidék többet érdemel, ideje változtatni, megtörni a viszonylagos csendet. Ezen munkálkodik az Agárdi Borpart rendezvény, hiszen Gárdonytól Pázmándig húzódó borfronton van itt mit bemutatni!  

Kicsik és nagyok Velencéje

A nagyoknak köszönhető, hogy az áruházláncokban megjelenik a Velencei bor mint brand, a kicsik pedig innovatív módon kísérleteznek és új utakat próbálnak ki. Minden borstílusban alkotnak a birtokok: laza fehér, vastag fehér, könnyű vörös, nehéz vörös, rozék, édes (talán édesben a legkisebb a választék, hiszen a borvidékre nem jellemző a botrytis jó időben való megjelenése)

Czuppon Lőrincz Judit és Gulyás Dorottya

A média Velence halálhírét keltette

Az utóbbi években sorban jöttek a hírek, hogy a tó a végét járja. Buzgón számolt be a sajtó 2022-ben a sorozatos halpusztulások, algásodások, habzások és rekordalacsony, kiszáradás közeli vízszintek drámájáról. Amúgy a tó köszöni jól van, sőt hajózható is, mivel a sajtótúra részeként egy hajókázás közbeni örömborozásban is részünk volt. 

Lics Balázs a pincéjében

Velence tavi borok

Kápolnásnyék

Dancsó Pince / Chardonnay “battonázs” 2020 – Jelenleg 4 hektáron a 15. szüretre készülnek. Boldog szőlő, boldog bor ez a hitvallásuk. Szinte szűztermésnek mondható a szőlő, 8 hónapig tartották finomseprőn a bort. Egy évig pihentették palackban. Érződik a krémesség, de nem túl erőteljesen, vaníliás, citrusos, kapucsínós lecsengéssel.  

Nagy Gábor – Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok

Pázmánd

Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok / Könnyűvér 2022 – Mintegy 8 hektárról 15.000 palack bort hoznak forgalomba. Pázmándi Könnyűvér, a vidék közösségi bora, amelyben 5 bortermelő fogott össze, ez már a 4. évjárat. Minimum 60% kékfrankost kell tartalmaznia és fahordót nem kaphat. Egy hetes hidegáztatás után préselték ki ez a bor a kékfrankos mellett cabernet sauvignon-t tartalmaz. Könnyű, gyümölcsös és jól iható, teljesíti ezeket a kritériumokat. Szép meggyes és fűszeres (pirospaprika) bor.

Bella Pince – Szideropulosz Jorgosz

Sukoró

Bella Pince / Varázs cuveé 2021 – Szideropulosz Jorgosz szintén családi borászatot visz a maga 12 hektárjával. Sukorón készítik el a boraikat. A saját értékesítésben hisznek. Azért Varázs cuveé, nem látott hordót, de mégis erőteljes a hordóérzet. (különböző kezelőanyagokkal érték el a “fahatást” ez a varázslat) Merlot hangsúly mellett kékfrankos és cabernet sauvignon van benne. Fekete áfonya, feketecseresznye, gomba, hecsedli, megfelelő savak mellett izmos a fa, de nem zavaró. 

Aprókertek – Schubert Ádám

Pázmánd

ApróKertek Pincészet / Budai vörös 2021 – Pázmánd szőlőhegy hat különböző pontján van 2,5 hektár területük. Mernek kicsik maradni, hisznek a nem növekedésben. Maximális szőlőmunka és minimális pincemunka. Kadarka (⅔) és csóka (⅓) szőlőkből készül a budai vörös, szűretlen és derítetlen. Elegáns, komplexes, játékosan fűszeres, úgy nagy bor, hogy nem nagy bor. Szilvás, meggyes, málnás, ásványos, koriander, bors, csillagánizs, szép savak, izgalmas rétegek. 

Szentesi Kata (balra) – Szentesi Pince

Nadap

Szentesi Pince / Laska 2021 – Szentesi Kata immár 10 éve segíti a pincészetet, édesapját Szentesi Józsefet a régi magyar szőlőfajták apostolát. Természethű borkészítés 16 hektárról. A laskából 400-500 palack készül évente, egy év fahordóban, szűretlen, 50 dkg-os terhelés. Füstös szilvás indítás orrban, ásványos, borsos, szilva-áfonya lekváros, vibráló savak. Filigrán, de mégis izmos textúra, markáns bor, de mégis könnyed. Nagyon különleges és komplex a savak játékán alapuló gyönyörű bor. 

Czuppon Lőrincz Judit – Czuppon Pince

Nadap

Czuppon Borászat / Cabernet sauvignon 2022 – Tavaly alapított miniborászat, Czuppon Lőrincz Judit a borász a férjével együtt viszik a pincét a főállásuk mellett. A bor 5 hónapig volt használt fahordóban és Judit célja az volt, hogy egy testesebb, de mégis kevésbé tanninos, gyümölcsös bort készítsen. A célkitűzés sikerült, igazán gyümölcsös, fekete áfonyás, szedres-szilvás, jóivású bort sikerült készíteni. Az alkohol picit hevítő, de nem lóg ki, még nagyon friss a bor. 

Lics Balázs – Lics Pincészet

Pákozd

Lics Pincészet / Tamás válogatás 2018 – Pákozdi szőlészet-borászat, melynek történet 1989-től indult és már 27 hektáron gazdálkodnak. Déli lejtők és grániton lösz, minden adott a jó borokhoz. A borász fiáról Tamásról kapta a nevét a bor. Merlot (dominál benne) és cabernet sauvignon cuveé, érett az alapanyag és a bor is szépen palackérett. Szép gyümölcsös, erdei gyümölcsök, poros út, gomba, gömbölyű tanninok.   

Judit tölt Robertnek és Sándornak

A cikksorozatban szereplő pincészetek

Csóbor Pincészet- Agárd, Csordás-Nagy Pince – Pákozd, L. Simon Borászat- Agárd, Fuchs Ujvári Pincészet- Nadap, Egy bolond hármat csinál Bormanufaktúra – Pázmánd, Boroslány Borműhely – Pázmánd, Bakos Borászat – Nadap, Dancsó Pince – Kápolnásnyék, Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok – Pázmánd, Bella Pince – Sukoró, ArpóKertek Pincészet – Pázmánd, Szentesi Pince, Czuppon Pince – Nadap, Lics Pincészet – Pákozd

Velence, hajózni vidám!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

Velence naplemente