Nyári BorMozi japán mozgóképpel

Nyári BorMozit tartottunk egy japán kisfiú és nagyfiú kalandjaival a MaiNyúl pincéjében

Kikujiro nyara igazi nyári mozi

A távol-keleti mozi sztorija így kezdődik: Kitör a nyár és Maszao (kisfiú) hiába megy fociedzésre, szünidő alatt nincs sportfoglalkozás sem. Nagyija kikészíti neki az ételt nap mint nap, aztán elmegy dolgozni. Maszao napjai unalmát megtörve elhatározza, hogy felkeresi Édesanyját. A keresésben az agresszív Kikujiro (ötven év körüli férfi) lesz a társa. (Kikujiro-t a rendező a saját apjáról mintázta, aki játékfüggő volt és valószínűleg a jakuzával is kapcsolatban állt.)

Nyulasi Gábriel Isván írása

Babits Pincészet (Tokaj) Extra Brut Furmint 2019

Egy Tokaji pezsgő nyári kezdésnek is jó!

A Babits Borászat tradicionális hagyományai hatással vannak a mai bortermelésre. A családnak 22 hektárnyi első osztályú szőlőültetvénye van Szegi és Tolcsva környékén, ahol nemcsak hagyományos, hanem új stílusú borokat is készítenek. Babits Pincészet (Tokaj) Extra Brut Furmint 2019 Hogy készült? Egy 1,5 év seprőn, palackos érlelés, tradicionális pezsgő, Alkohol: 11 % vol., 4,2 g/l dosage. 

“Sok év elteltét követően 2019-ben újra pezsgőkészítésre adtuk fejünket… Két év seprőn érlelés után 2021-ben degorzsáltuk, és ekkora készült el a teljesen új palackdizájn is.”

Az érettebb és a frissebb jegyek váltakoznak az illatában. Diós, toastos, élesztős vonalak párban a zöldalmás citrusossággal. Zamatban is szépen jönnek a fent említettek, némi ásványossággal kiegészülve. Közepes finomságú buborékszerkezet, lendületes savakkal. Méthode Traditionnelle Extra Brut pezsgő Furmint fajtából, 2019-es évjárat, Poklos dűlő Szegi.  A PODCAST: itt hallgatható!

A Strázsahegyi Karátnak nincsen párja

Mi a Karát? egy magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajta. Kurucz András és Kwaysser István nemesítették a Kövidinka és a Szürkebarát keresztezésével. 

Hidegkuti Tibor a monori Strázsahegyi Borház megszervezésén és felvirágoztatásán dolgozik. Maga és felesége élelmiszermérnökként, két tulajdonostársuk pedig szociológusként alkotnak ebben újszerű, szőlőhegyünket is népszerűsítő, fejlesztő, sikeres csapatot. Strázsahegyi Pince (Kunság) Karát 2021 Hogyan készült a Karátunk? Kézi, ládás szüret, teljes érettségben szedték az alapanyagot. Gyors, kíméletes feldolgozás. Reduktív technológia, tartályban erjesztették, majd fél évet érlelték, 3 hónapig finom seprőn kevertették. A boron már kitöltve érződik a seprőntartás, a templom ablakos, olajos visszacsurgás árulkodik a komolyabb testről. A jonatán alma, körte és ananász jön kitartóan a végére az ásványosság is megjelenik. Most sokkal szebb formáját mutatta, mint legutóbb, most a szürkebarátos arcát mutatta a bor!   A PODCAST: itt hallgatható!

Strázsahegyi Pince (Kunság) Karát 2021

Kikujiro a japán Diogenes

Kikujiro úgy hatol át a kulturális tabukon, különbségeken, mint kés a vajon. Nyers és vad dühével megy végig Japánon, közben egy kamaszfiú lelke lakik benne. Megzabolázza a “szelíd motorosokat”, leteremti őket, majd együtt szórakoztatják Maszaot. Bizarr és vicces játékokat láthatunk. Kikujiro nem vallja be, hogy nem tud úszni, ezt nem engedi a büszkesége. Természetesen úgy merül el a medencében, mint a nyeletlen balta. 

Lesti Zoli a MaiNyúl borász/tulajdonosa

MaiNyúlnak jó a Chardonnay-ja!

Miért éppen a MaiNyúlban? Az ok egyrészt elég prózai, az év végi hajtásban már csak itt jutott hely, másrészt izgatta a fantáziánkat, hogy milyen egy pesti pincében kóstolni. 

Igazi belvárosi pince, nemcsak névlegesen az adóraktár miatt, hanem Lesti Zoli valóban itt készíti a több borvidékról származó borait. Az alapanyag ide érkezik, itt lesz belőle bor, és már lehet is belőlük kortyolni, valódi 6. kerületi italok. Mi már 2021-ben is itt kortyoltunk teljes cikk itt: katt ide!

Lesti Zoli Chardonnay-ját tölti MaiNyúl Chardonnay 2022 (Balaton-Felvidék)

MaiNyúl Chardonnay 2022 (Balaton-Felvidék) – Állandó BorMozi helyszínünk a MaiNyúl is előrukkolt egy izgalmas tétellel. Lesti Zoli egy friss chardonnay-t mutatott be. A Balaton-felvidéken szüretelték a Gál Szőlőbirtok és Pincészet ültetvényéről szeptember 28-án. A durva seprőről lekerülvén, tartályból hordóba került novemberben a tétel. Battonage-olt bor, tehát rendszeresen láncosan kevergetve volt a finomseprő. Vaníliás karamella citrusokkal, nagyon friss a tétel, de ott van benne a kraft. 14%-os alkohol, szép a test, nem lóg ki, 1,5g cukor kerekíti ki.  A PODCAST: itt hallgatható!

A Veszprémi Érseki Pincészet sauvignon

Múlt, tradíció, folytonosság. Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (jogelődje a Veszprémi Püspökség). A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immáron 2 éve vezeti főborászként Benesch Antal. Veszprémi Érseki Pincészet (Balaton-Felvidék) Sauvignon blanc 2021 

Veszprémi Érseki Pincészet (Balaton-Felvidék) Sauvignon blanc 2021 

Hogyan készült a bor? Különböző érési fázisban szüretelték, és különböző módon erjesztik és érlelik. Szépen moderált tétel ezzel a kettős játékkal, egyszerre jelenik meg a mérsékelt övi füves, egreses, bodzás és trópusi mangós, ananászos aromacsokor. Még mindig szép ez a bor! Jó a savszerkezet, közepes testtel és lecsengéssel. Nem misebor (a szó szoros értelmében), de mi, mint szent nektárt vettük magunkhoz!  A PODCAST: itt hallgatható!

Csordás & Nagy Pince Kékfrankos Rozé 2022 (Etyek-Budai Borvidék)

Velencei tavi borokra fel – Csordás & Nagy! 

A Velencei tavi borászok bemutatóján jártunk és ott leltünk rá pincészetre és kortyoltuk először tartalmas borát. Cikksorozatunk első cikke itt található: katt ide! Családi pincészet a Velencei-hegység lábánál és a Velencei-tó partjánál. István, aki fiatalon is szeretett a szőlőben dolgozni de még inkább a bor készítésével foglalatoskodni, akinek szülei, majd felesége szülei is szőlészkedtek, borászkodtak, az idő múlásával visszavásárolta ük és dédnagyszülők szőlőbirtokait. 

Az évek teltek gyermekei felnőttek új családtagok jöttek, jelenleg is vejével Zsolttal borászkodik a 3 hektáros területen, melyen új telepítésű szőlők, gyümölcsösök vannak, itt található a pince, mely mélyén rálelhetünk a csodás nedűkre. 

Csordás & Nagy Pince Kékfrankos Rozé 2022 (Etyek-Budai Borvidék) Már a színe alapján is egy tiszteletbeli sillernek kikiálthatjuk! Volt a héján egy pár órát, és igen jó volt az alapanyag. Így lett a rozé is sűrűbb, izmosabb, tartalmasabb, silleresebb. Meggyes, málnás, cseresznyés gyümölcsorgia szép savakkal. Van lendület, van test, ez a bor biztos, hogy még télen sem veszti el az erejét. Az érett rozék dicséretét zengjük, ehhez az szükségeltetik, hogy olyan textúrával rendelkezzenek, mellyel nemcsak egy nyarat bírnak. 

Egy régi chardonnay Etyekről

A Kertész Családi Pincészet egy igazi „szerelemgyerek”. Szülei egy sikeres székesfehérvári üzletember és felesége, Kertész Zoltán és Ágnes. – (kerteszpince.hu)

Kertész Pince Chardonnay 2015 (Etyek-Budai Borvidék) A szőlő enyhe túlérettségében lett kölcsönvéve az anyatermészettől, melynek következtében szép kis aromák és cukormennyiség halmozódott fel benne. A vajas illaton felül megtalálhatóak a legszebb egzotikus gyümölcsöket idéző ízek és illatok, amelyen túl birsalma és vadkörte is ránk mosolyog a pohárból. 

Kertész Pince Chardonnay 2015 (Etyek-Budai Borvidék)

Azt szokták mondani, hogy a chardonnay egy borászbor, azaz nincsenek különösebb fajtajellegei, inkább a készítésmód és az érlelési potenciál diktálja fő aromaképeket. 

Egy biztos, ilyen karakterű chardonnaykból sokkal többet kéne készíteni és fogyasztani! 2016. június 08. – (katt ide!) Hét évvel később sajnos a borunkból már elillant az élvezeti érték nagyja. Kicsit szétesett a téma, de nem teljesen, a 8 éves chardonnay Etyekről most nem a legjobb formáját mutatta. 

Samfirelli Cherry Secco 2022 Habzó meggybor

Nyári meggyes ízorgia bubisan!

„Van nekem egy jó barátom, a Számfira Mihály… laza, stílusos, könnyed, vagány. Na pont ilyen az ital is amit kitalált. Kreatív, elegáns épp a magyar tenger partjára való. Ha megérjük Hungaricum lesz belőle. Én drukkolok neki. Ahogy a Fellini filmben mondja a trafikosnő: Vegye, vigye!”

A meggy egy csodaszer, vitamin, alvás segítő és még sok-sok pozitív hatása van. Samfirelli Cherry Secco 2022 Habzó meggybor A bor most is kiváló formát mutatott, akárcsak az év elején. Fantasztikus meggyes vibrálás, gyönyörű egyensúly, kirobbanó gyümölcsök meggyesen szép savakkal, végre megfelelő mennyiségű bubival. Üdít, frissít és elvarázsol ez a meggyes ital. 

Aranyérmes Eperborral a Nyári BorMozin

Magyarország első kézműves gyümölcsbor manufaktúrája, ami rengeteg munka és családi összefogás eredményeként jött létre. Sápi Eperbor Rozé 2021 (Csömör) Ebben a borban megállt az idő, a nyári eper foglyul esett benne! Orrban az édes epervelő áradása. Érett eper, olyan, hogy már kicsattan az érettségtől. Az eper robbanása szájban, teli gyümölccsel, cukrozott eper, de nem gejl, nem esik túlzásba. Különleges csemege, nemcsak eperszezonban, a rozé aranyat kapott Eperbor. Még most is tartja magát az epres csemege, csak egy picit a színe kapott sárgás árnyalatot. A PODCAST: itt hallgatható!

Sápi Eperbor Rozé 2021 (Csömör)

Kikujiro és Maszao elbúcsúzik egymástól

Kikujiro és Maszao sorstársak, hiszen kiderül, hogy Kikujirot is elhagyta az anyja. Egyik jelenetben Kikujiro egy idősotthonban csak messziről nézi Anyut, de aztán nem megy oda hozzá. Maszao édesanyja is új életet kezdett, és egy másik családot alapított, amelyben a “régi” gyermekének már nem jut hely. Kikujiro kíméletesen azt hazudja, hogy rossz címre jöttek, itt is elmarad végül a találkozás. Különleges hangulatú ez a japán film, amelyet az egész családnak szántak és tényleg vannak gyermeki és felnőtt rétegei. Az 1999-ben bemutatott film Kitano Takesi rendezésével és főszereplésével az alkotó egyik legszerethetőbb műve. 

Gratulálunk a közönségdíjas bornak: MaiNyúl Chardonnay 2022 (Balaton-Felvidék)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )