Az ihatóbb Magyarországért 10boros kóstolója a MaiNyúlban

Kicsit hosszú a cím, de a nem bánjuk: a MaiNyúlban 13 bort sem rövid idő végigkóstolni…

Nyulasi Gábriel István írása

Miért éppen a MaiNyúlban?

Az ok egyrészt elég prózai, az év végi hajtásban már csak itt jutott hely, másrészt izgatta a fantáziánkat, hogy milyen egy pesti pincében kóstolni. Igazi belvárosi pince, nemcsak névlegesen az adóraktár miatt, hanem Lesti Zoli valóban itt készíti a több borvidékról származó borait. Az alapanyag ide érkezik, itt lesz belőle bor, és már lehet is belőlük kortyolni, valódi 6. kerületi italok. A MaiNyúl, amely a Borgiával indult, ez volt Zoli első boros szervezete, (amúgy polgári állásában a Disznókő Pincészetnél kereskedő). Miért éppen MaiNyúl? A facebook zagyvasága ellenreakciót váltott ki Zolinál. Igazi fricskával vagy 5-6 éve egy januári estén elkezdte a nyulakat posztolni. Senki nem értette miért, pedig ez csak egy válasz volt a közösségi oldalak posztolási őrületére. Kialakult tehát a frappáns: #mainyúl, majd kisvártatva kialakult a belpesti borospince is, ahol a borok készülnek és kisebb vendégseregek is jól érezhetik magukat.

#mainyúl

Nem volt könnyű a pálya…

Gondoljatok bele, december 17. a céges minipartik a csúcsra járatva, mivel a nagyokat lemondták, de az olyan 10-30 főseket azért megtartották így karácsony előtt. A gigapartik torkára a kést a covid esetszámok meredek emelkedése tette rá, de Magyarország nem állt le, sőt! Tavaly ilyenkor a szomorú számok teljes korlátozást jelentettek, már az Évzáró BorMozit sem tudtuk megtartani 2020. november közepén. Most bár szépen mentek fel a számok, megtarthattuk az év utolsó BorMoziját, sőt bevezethettük a 10boros kóstolókat is.

#kóstolók

Ez már a második volt a MaiNyúlban…

Az elsőt december 3-án tartottuk a VinoPiano BorBárban és gondoltuk, hogy a sikerre való tekintettel (voltak páran akik dupláztak a 10boros rendezvényből) két hétre rá tartunk még egyet. A közönség egyrészt a BorMozis törzsgárdatagságból verbuválódott, (már az Évzáró BorMozin sűrűn emlegettem a „filmnélküli borivás” intézményét) másrészt új, külsös emberekkel is bővültünk.

#erikatanul

A MaiNyúlban torok nem maradt szárazon!

Kicsit nehezebben rázódott össze a csapat az új helyszín miatt, voltak később csatlakozók is, de aztán beindult a kóstoló. Rögtön, a nulladék tételnek, Lesti Zoli üdvözölt minket egy jó kis (1.) MaiNyúl 2021-es rajnai rizlinggel, lendületes savak, ásványok citrusok, jó beltartalommal rendelkezett a „welcome tartályminta”. Az ifjú borra egy (2.) Belward Pincészet – Cirfandli 2020 (PÉCSI BORVIDÉK) érkezett, szelídebb savkészlettel, alma, körte, fehérvirágok elegáns csomagban. Majd Badacsonyba utazunk volna, de legnagyobb sajnálatunkra egy dugós borra leltünk, így egy beugró borként a (3.) Petrányi Pincészet 2017-es Olaszrizling birtokválogatásra (BALATONFÜRED-CSOPAK BORVIDÉK) esett a választásunk. Jó döntés volt, kipróbált anyag, több BorMozin is jól szerepelt az ásványosság magas fokán lévő tétel. Ahogy a jó szereplés nem volt kétséges a (4.) Gedeon Birtok – Aranysárfehér 2018 (KUNSÁGI BORVIDÉK) boránál sem, mézes, méhviaszos fejlett illata elvarázsolta a közönséget. 

#lestizolimagyaráz

Ittál Te már Fehér Merlot?

Olyan kérdés ez kb., mint a láttál-e már karón varjút? Persze, hogy igen, sőt egy karón két varjút is láttam. Lesti Zoli (5.) MaiNyúl Fehér Merlot 2020-as (BALATONFÜRED-CSOPAK BORVIDÉK) (dörgicsei szőlő) bora igazi varázslat volt, a közönség soraiból még senki nem ivott ilyet. Ha vakon kóstolnád meg nem mondanád a fajtát, de sötét pohárban, még a vörös/fehér kérdés is nehezen eldönthető. Selymes és sűrű textúra, picit tannin és tényleg átmenet a vörös és fehérbor között. (6.) Feind Pincészet – Narancsbor 2015 (Rajnai rizling) (BALATONFÜRED-CSOPAK BORVIDÉK) egy ragyogó arany narancssárga zöldbeütéssel, szép savak, koncentrált zamat, licsi, kicsi tannin, nagyon felhasználóbarát a műfajban. (7.) Hedonick Pince Rozé 2019 Kékfrankos (BADACSONYI BORVIDÉK) szinte silleres színével, joghurtos málnás, bubikkal 2 éves rozéként még állta a sarat.

#szépenvagyunk

Sillerből sosem elég, mert ahogy szoktuk mondani….

Ahogy szoktuk mondani, sosem elég a sillerből, mert e bortípus igencsak veszélyeztetett, szinte a kihalás szélén álló. (8.) Planina Borház – Siller 2019 (Cabernet Sauvignon) (PÉCSI BORVIDÉK) tényleg nem egy egyéjszakás élmény. A tannin éppenhogy, a savak meg, mint a cövek, szilárdan. Illatban-zamatban egyaránt masszívan sűrű epres aromatikát mutat a pohárban, megjelennek aszalványok is, kicsit lekváros, boros, palackos éréses attitüd, de még mindig (is) beszippant az élmény. (9.) MaiNyúl 1.1 – 2019-es cuveé (hajósi Kékfrankos és csobánci Cabernet Sauvignon) Ez a bor borvidékek közötti házasítás is egyben. 15 hónapot töltött fahordóban, ettől függetlenül jóivású maradt a bor. Arányos vörösbor, gyümölcsök: málna, szilva, finom meggyes vonalak a kékfrankosból, határozottság és fűszerek a cabernetből, kis kávés érzetek a fából. A savak megfelelőek, a tanninok frissek, de gömbölydedek, minden szinte tanítható egyensúlyban.

#mainyúl1.1

Négy vörös 2016-ból…

Bő ötéves vörösöket raktunk egy kupacba számszerint négy tételt. (10.) Kristinus Pincészet – Euphoria cuveé 2016 (Cabernet Sauvignon – Merlot – Kékfrankos) (BALATONBOGLÁRI BORVIDÉK) Valóban közelít az eufóriához az élmény, egy gyönyörűen érett, ereje teljében lévő cuveét ismertünk meg, meggyes, epres, fűszeres, gombás, poros, feketecseresznyés (11.) Dominium Pincészet – Tempranillo 2016 (MÁTRAI BORVIDÉK) Orbán Dániel szereti ezt a fajtát és a pincénél nem is lehet már kapni, hiába limitált széria. Visszafogott és elegáns tempranillo, nem az a nehéz, tüzesen áradó. Szilva, dohány, áfonya jóivású kiadásban, ebből könnyen lecsúszik egy palackkal. (12.) Tar Pincészet – Cabernet franc 2016 (PANNONHALMI BORVIDÉK) Ez a Cabernet franc kicsit több hordót kapott a kelletténél, ami egy kissé ránehezült a tételre. Amúgy teljesen rendben volt, fűszerek, vörösbogyók, megfelelő beltartalom.(13.) Streit Zagonyi Pincészet – Cabernet Sauvignon 2016 (VILLÁNYI BORVIDÉK) Ez még mindig egy nehézbombázó, (tavaly kortyoltuk ősszel: katt ide!) sok és érett erdeigyümölcs, fekete áfonya, szeder, csokis-kávés…Van benne moderált hordó is rendesen, a tanninok is ott vannak, de érett és hibátlanul gömbölyded formában. Van svungja a kortynak, sűrű a bor, de nem nehézkes.

#visszakóstolók

A MaiNyúlban jó volt zárni az évet…

Igazán jó érzés volt, hogy szép számmal gyűltünk össze az év utolsó kóstolójára. Megható volt, hogy olyan lelkes hívek is részt vettek az eseményen, akik dupláztak sőt tripláztak Az ihatóbb Magyarországért rendezvényeiből. Az új helyszín jól vizsgázott, tényleg unikális, hogy Pest szívében egy pincében kortyolhatod az ott készült borokat. Különleges helyszín, különleges borokkal, ezt tettük meg az este mottójának. Lesti Zoli és a MaiNyúl bizonyított, hiszen a közönség is a MaiNyúl Fehér Merlot 2020-as borában találta meg a kedvencét. Küzdelmes volt ez 2021-es esztendő is, bízunk benne, hogy ezután már csak jobb jöhet és egy ihatóbb Magyarország! Boldog karácsonyt és boldog újévet!

#borsor

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )