Szeptemberben sikeresen tért vissza a BorMozi!

Izgultunk rendesen, de a végén minden jó lett…

Nyulasi Gábriel István írása

Azok a láthatatlan élőlények

Bizony, a vírusok (covid) miatt már a 2020.03.19-re tervezett Tavaszi BorMozinkat sem tudtuk idén megtartani. Feladni viszont, nem, nem soha! Egyszerűen a borokat, az eseményt elraktuk a spájzba, a hűvösre és vártuk a szebb időket. El is jött a szeptember, amikor végre fél év kihagyás után újra összegyűltünk és megtartottuk az Őszi BorMozit. Elárulhatjuk a siker nem maradt el és folytatjuk, a következő esemény, amire már lehet jelentkezni az Októberi BorMozi! Klikk ide!

Taschner
Taschner

Annyit vártunk, hogy lett újborunk is!

Jöjjenek a borok, rögtön az első a Taschner Bor- és Pezsgőháztól: “A Soproni borvidéken a szőlőművelés évezredes hagyománya napjainkig ér. A Taschner nagyszülők borkimérésétől a Schneebergre csodálatos panorámával tekintő borházig hosszú út vezetett.” A pincészet nem először vesz részt a BorMozi programban, hiszen első borukat (az évjáratban) mindig szívesen mutatjuk meg a nagyközönségnek. A mostani Taschner 2020-as Irsai olivér – (covidnak köszönhetően került be a műsorba) lágyan citrusos, finoman szőlős, van egy kis elhajlása a bodza felé. Tipikus magában, de fröccsben is kortyolható. 

IMG_20200917_203504-01
Varga

Vargáék pezsgő aranya

A Varga Pincészetet nem kell különösképpen bemutatnom: “A legjobb adottságú borvidékeken dolgozunk. A Balatoni borrégióban és a Tokaji borvidéken a fehérborokra és a rozékra, az Egri borvidéken a vörösborokra koncentrálunk, mert mindenből a legjobbat szeretnénk nyújtani. Több mint 250 hektáron művelünk szőlőt, hogy prémium boraink sorsát a szőlő ébredésétől a palackozásig végigkísérhessük.” Tőlük még a Badacsony New Yorkban kóstoltam borokat és az Aranymetszés sorozat egyik darabját illesztettük be a sorba. Aranymetszés Friss Irsai Olivér pezsgő, 2019 – Februárban frissebb érzés volt, de most sem vallott szégyent, szépen tartja magát, piacos cukorkával bubizott, szőlővirágos, citrus, a buborékszerkezet finomsága harmonikus ahogy kell…

Bata-Loyal

 Kísérlet (M) sikerült!

A Bata-Loyal birtokot 2014-ben alapították Bata Miklós vezetésével. A bor neve szerintünk arra utal, hogy ez egy kísérlet, és jelentjük a kísérlet sikerült! Jelenleg 20 hektáron gazdálkodnak és az egyedi ízvilág elérésére törekednek elsősorban a magyar és közép-európai fajtákat középpontba helyezve, ökológia lábnyomuk csökkentését szem előtt tartva. Bata-Loyal Kísérlet M 2017 – Királyleányka, olaszrizling és szürkebarát alkotja ezt a bort, mely kellemesen kesernyés az ásványoktól és az olaszrizlingtől, megfelelő savak, őszibarack, citrusok, kis herbárium. Jó gyöngyöspatai terroir egyensúly, szerettük!

Bor a pohárban és Kés a vízben…

Lement az első három bor és belefogtunk a mozizásba Roman Polański örökérvényű kamaradarabjába a majdnem Oscar-díjas: Kés a vízben – című filmbe. A vetélkedés a Nőért, a generációs különbségek, féltékenység, kivagyiság, butaság… Mind-mind olyan helyzetek, érzetek melyek valóban időtlenné teszik a sztorit, amely játszódhatna akár a Balaton partján is.

Sipos
Sipos

Megérkezünk Badacsonyba Kéknyelűzni!

Szünetet tartunk a filmben és a vitorlásról egyenesen a kéknyelűk világába vetjük magunkat. Badacsony szép világ, ahogy mondtuk a film is foroghatott volna ott is. Egy Sipos borral kezdtünk, ők is szerepeltek már a BorMoziban. “A Borházunk az első badacsonyi magánpincészetek között nyitotta meg kapuit. Családunkban a szőlő- és borkultúra apáról fiúra száll. Dédnagyapám a herceg Eszterházyak badacsonyi vincellére volt egészen 1945-ig, majd az államtól vásárolt kis szőlőterületen folytatta tovább a gazdálkodást. A régi nagy szüretek hagyományait őrizte, sok turistát és híres embert vendégül látott a badacsonyi Szentkirályi-villában.” Sipos Borház és Vendégház 2018-as Kéknyelűje – egy igazi Minerális Generális, bazaltosan tökéletes, sűrű textúra, lime, férfias karakter. 

Borbély
Borbély

A kéknyelű páros másik tagja egy Borbély bor volt. Tüzes borok, vulkáni ízek! Ez a Borbély Családi Pincészet mottója. A pincészet történetéről:“A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg családunk szakmaválasztását. 1981-ben telepítettük el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon…” Borbély Kéknyelű 2017 – éppen csúcsformába lendülő masszív, de nem robusztus, hanem légiesen elegáns borocska, citrusos savak, sós pára, bazalthabos álom, terroir a javából, vulkánra termett bor!

Domininum
Domininum

Be szép ez a Feketeleányka! 

Újra Mátra és most a Dominium Pincészet borát kortyoljuk. Miben hisz Orbán Dániel, a pincészet tulajdonos/borásza: “Mind a szőlőművelésben, mind a borkészítés folyamatában elsődleges szempont nálunk a természetesség. Nem hiszünk a hangzatos „csodaszerekben”, viszont abban igen, hogy a szőlő meghálálja a törődést.” A BorMozira ezúttal a Dominium Pincészet 2018-as Feketeleánykáját választottuk ki – Filigrán vörösbor, a savak és a fűszerek játékára hangolva. Természetes és gyümölcsös,  szilva, szegfűszeg, áfonya, málna, bors és nagyon kecses és jóivású.

IMG_20200917_184108-01

Balatonra nyílik ez a Kékajtó…

Birkozó, vendéglátós aztán borász. Németh Miki szép pályát futott be, mielőtt eljutott volna a Balaton mellé, hogy szélesre tárja a Kékajtót. Bioműveléssel dolgoznak és folyamatosan újítják fel az ültetvényeket. Mozgékony Kékajtó cabernet sauvignon 2018-ból. Ezüstöt kapott 2019-ben a Balatonboglári borversenyen, de nekünk aranyat ért. Lágy tanninok, a 13-as alkohol lágyan duruzsol, gyümölcsösség, Boroc-hegy ereje, egyben van. Részletezve jobban fekete ribizli, meggy, kis menta, kerek bor, patent szerkezet, a még egy pohárral kérek típusból…

IMG_20200917_221046-01
Kékajtó

A végén a nehéztüzérséget is bevetettük!

A Vinolingua segítségével tettünk szert a nehéztüzérségre. “Magyarországon vannak jó borászatok. Vannak kis borászatok. Vannak kicsi ÉS jó borászatok. Mi az utóbbiakat keressük szakadatlanul.” Tehát a Vinolingua kiválasztotta a villányi Streit Zagonyi Pincészetet, mi pedig kiválaszottuk a Streit Zagonyi 2016-as Cabernet Sauvignon bort. Amely tényleg egy nehézbombázó, sok és érett erdeigyümölcs, fekete áfonya, szeder, csokis-kávés…Van benne moderált hordó is rendesen, a tanninok is ott vannak, de érett és hibátlanul gömbölyded formában. Van svungja a kortynak, sűrű a bor, de nem nehézkes. Nehéz vadételekkel is könnyedén elbánik, de magában is kortyolható…

bsh

A Világ rendje

A mozinkban (Kés a vízben) minden visszaállt a helyére, mintha mi sem történt volna. A szereplőink visszatértek a kiindulási pontjukra, de azért biztos ott motoszkáltak bennük az emlékek. Mi is így voltunk a BorMozival, végre helyreállt a világ rendje és újból megtartottuk a szeánszunkat. Félév alatt azért sok minden történt, de bízunk benne, hogy folytatjuk a történetet! Jön az Októberi Bormozi! Már jelentkeztél rá? Klikk ide!

Gratulálunk!

Az est közönségdíjas bora: Sipos Borház és Vendégház 2018-as Kéknyelű

IMG_20200915_181353-01 (1)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )