Mi szerelmesek vagyunk a Mátrába – Lendületben a NewMátra

Szeptemberben szárnyat bontott az új közösségi kezdeményezés a New Mátra…

Nyulasi Gábriel István írása

Kézdy Dani nem nyugszik!

Azt írtuk, hogy közösségi boros kezdeményezés, ez abból a szempontból igaz, hogy a mátrai pincészetek közösségét tömöríti a NewMátra. Viszont nem közösségi kezdeményezés, hanem a nyughatatlan Kézdy Dániel (Furmint Február, Hárslevelűk éjszakája, Aszú Prime, Kálvária Pince) gondolta úgy, hogy a Mátra egy része jobb sorsra érdemes. Jó persze, nincs a Mátrának rossz sorsa, nem ezt állítjuk, de azért több reflektorfényt, nagyobb publicitást kaphatnának az ottani borkészítők. A projekt másik arca, aki a képi világért felelős, Dancsecs Feri fényképész, (Furmint Photo) aki már sok-sok hazai boros kezdeményezésnek készített képeket. Mi már érzetük, hogy Tokaj után vigyázó szemeit a Mátrára veti Dani, ezt a rádióműsorunkban (2019-ben) is megvillantotta, a beszélgetéseket itt és itt hallgathatod meg! 

Kézdy Dániel
Kézdy Dániel

A csapat, amely még bővülni fog…

A NewMátra most ezekkel a borászatokkal foglalkozik: Bata-Loyal Birtok, Benedek Pince, Centurio Szőlőbirtok, H2 (négyzet) Pince   Pince, Hoop Wines, Itt és Most Pince, Karner Borászat, Kerekes Pince, Kékhegy Pince, Levente Szőlőbirtok és Pincészet, Losonci Pince, Páger Pince, Szignárovits-Maka Pince – Igazán szép tizenhármas lista és tervezik még a bővítést, de nem a végtelenségig, maximum olyan huszonvalahányig szeretnének eljutni. A minőség a kritérium, amelyben a természetesség is nagy szerepet kap. Tehát, főleg a természetes borkészítéssel foglalkozó kis pincészeteknek kínál lehetőséget a New Mátra.

Dancsecs Ferencs
Dancsecs Ferencs

Hogy definiálják saját magukat?

What is NewMátra? Új projektről van szó Dancsecs Feri fotós és Kézdy Dani borszakértő által, amelynek célja, hogy (nagyon röviden) bemutatja a Mátra Hills új arcát és számos kihasználatlan lehetőségét. Mi fog történni? Rendszeresen beszámolunk a Mátra Hills-ről különböző kép-és hanganyagokkal, és igyekszünk bemutatni az általunk gondolt rejtett kincseket, és közelebb kerülni hozzátok mindazt, amit értéknek gondolunk. Mit ígérhetünk meg? Szívünket és lelkünket is beletesszük. Borokat és egyéb érdekességeket kínálunk kompromisszumok nélkül, hosszú keresés előtt. A facebook oldal elérhetősege: klikk!

A sajtó

A sajtó

Megtörtént a bemutató is…

Szűk, mondhatni családias légkörben, a már többször is megcsodált budakalászi Kálvária Pince előtt, a szabadban kortyoltunk végig jó néhány NewMátra bort. Közben Kézdy Dani és Dancsecs Feri ecsetelte a projektben rejlő lehetőségeket, amely már nyár elején megjelent a facebookon. Megkóstoltuk az első borcsomag tagjait is, melyet már lehet kapni a NewMátrától.

 

Az első válogatáscsomag a NewMátra#1

Centurio Birtokbor (2019): Egy univerzális fehér, a megszokott Centurio-s erővel és feszességgel. A házasítás tagjai: olaszrizling, hárslevelű, sárgamuskotály, szürkebarát és zenit. Harmonikus fehér, közepes textúra, őszibarack, citrusok,fehér virágok, kerek a korty egy kis maradék cukorkával. Losonci Rajnai Rizling (2018): Mészáros Kálmán szeme is megakadna rajta, kinézetben opálos könnyedség, herbafűszer, tonikos kesernye, szép a test, krémes érzetekkel. Benedek Kékfrankos rozé (2019): Egy teljesen korrekt rozé a mindennapokra. Málnás epres kosárka, behízelgő rozé, szódával is kellemes. Hoop Wines Syrah petnat (2019): Azoknak, akik még csak most ismerkednek ezzel a bortípussal. Jó ivású borsos epres, málnás, ribizlis buborékhalmaz, felhasználóbarát pet-nat. Kerekes Syrah (2017): Elegáns és gyümölcsös syrah, közepes testtel, van bőven szilva, málna, ribizli,pici dohány, fűszeresen borsos, szegfűszeges, sav és tannin megfelelő. Itt és Most Ideje van kékfrankos (2018): Egy igazi kékfrankos csúcs eleganciával, nagyon jó formában. Gyönyörű bonbon meggyes, kis cigánymeggyel, érett, szép a hordó, francia elegancia, betársul még ribizlis vérnarancs.

New Mátra
New Mátra

Belekortyoltunk még egy pár borba, például a szívemnek kedves Kékhegy Pince Siller 2019-be, amely klasszikus siller, és itt álljunk meg egy szóra… Sillert az asztalra, Sillerre Magyar! – szeretném ezt minden boros fülbe kiabálni, hogy vegyük, élvezzük a bortípust, mert sajnos kipusztulóban a siller. Veszélyeztetett faj, és halmozottan hátrányos, hiába egy gasztronómiai jolly joker, hiába bírja több évig is. A rozépiac felfalta, letarolta az amúgy sem izmos siller-kultúrát. Pedig a svábok által honosított siller-bor az 1900-as évek elején virágkorát élte. Mára csak szép emlék, a szekszárdiak fuxlija is kifújt, bár a fuxlizással (magával az elnevezéssel) sosem értettünk egyet. Mert a siller, az siller, és sajnos amíg 5 karton rozé elfogy, addig talán egy palack sillert rátukmálhat a vásárlóra a borászati képviselő. Sok munka kellene, felvilágosítás, pozitív diszkrimináció, társadalmi érzékenyítés a siller irányába. A majdnem 5 milliárd forintból, amit a minisztérium boros népszerűsítésre készül elkölteni, jusson erre is. Zárójel bezárva… Ribizlis, epres, kis tanninal, már a szekunder aromákat is felvillantó siller a Piroska Tibor által jegyzett Kékhegy Pince bor.

H-négyzet Furmint az asztalon
H-négyzet Furmint az asztalon

A H2 (négyzet) Pincének két bora is szerepelt a kóstolón, régi jó ismerőseink szintén, többszörös BorMozi szereplők (például itt) és mindig meg tudnak lepni egyéni látásmódjukkal, mérnöki szemléletükkel, amelyekkel egyesülve a minél természetesebb borkészítésre való törekvés, amolyan steampunk vonalat visz az egyedi borokba. Millenium Franóm Rozé 2018-as kicsit lassan nyílik, nem rögtön adja meg magát. Mátrai savak egyesüljetek, bizony itt 8,2-es a sav, ami pestiesen szólva nem semmi. Egyéniség a bor, ezt mindenképp megállapítjuk, megosztó lesz, de nem is kell, hogy mindenkinek kedvére tegyen, hiszen összesen 230 palack készült belőle. Vörösbogyós gyümölcsök: ribizli, áfonya, fürtösmeggyes beütés, és a savak lendülete, amelyre válasz az 5,4-es cukor. Repül ez a rozé a savak szárnyán, könnyen fénysebességre kap, de az erő legyen Veled, ha kibontasz egy palackkal… 2018-ból jött még egy Furmint is a pincétől. Félédes a szentem és már ekkor sokan finnyogva teszik vissza a polcra, hogy jajj-jajj cukorka van benne és én csak a szárazat kérem szépen… De milyen rosszul teszik ezt, mert bizony a 24g-os cukor mellett ott van a több mint 7-es sav. Tehát van egyensúly, nem kell félni! Az alkoholban sem kell hiányt szenvednünk, van az 14-es is, befüt ez a bor rendesen. Nem véletlen, hogy trópusi gyümölcs mixelésbe kezd, ananász, papaya, maracuja is jön a citrusok mellé. Némi ásvány, a savak vitorláznak, sárgabarack, pirosvilmos is vezetik az íz és illatképet. Harmónia, bizony kijött a végére a matek, a fogyasztó meg csak győzze feldolgozni az élményt! 

 

A Természetes Mátra naturális vonulatának feketeöves pincészetének a Karner Borászatnak is szerepelt egy tétele a listán, méghozzá a Karner Vitézföld Kékfrankos 2017 amely egy igazi szilaj kéntelen gyümölcsbomba. Megszabadulva a kén béklyóitól egy brutális meggyességgel (és ott van még a feketecseresznye és szeder is a háttérben) kényezteti az embert a zamatban, amihez egy nem kevés bőrösség is járul illatban. Elegáns, közepes testű, meghálálja a szellőztetést, igényli is. Zöldfűszerek is szerepelnek, és ott van a pezsgés is érzetben, picit mocorog a rendszer, mert él. A természet már csak ilyen: élt, él és élni fog, ha hagyják. 

 

Szurkolunk a NewMátrának! Szimpatikus kezdeményezés, várjuk az újabb borcsomagokat és ha Dani rakja össze, akkor garantált, hogy nem fog (akinek jó orra és nyelve van) senki csalódni. Ez a kezdeményezés mindenkinek csak jól jön, úgyhogy csak rajta, rajta!

A borsor

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )