Újra elmerülhetünk 2020.10.10-én a BorMedencében!

Repül az idő, itt a negyedik Bormedence Nagykóstoló…

 

Nyulasi Gábriel István írása

 

A szervezők és a borászatok nem rettentek meg!

Nem rettentek meg a vírusos megbetegedések fokozott lehetőségeitől, amely ellen megpróbálnak minden szinten védekezni. Fertőtlenítő pontokkal, a tömeg széthúzásával, limitált jegyeladással, maszkviseléssel. A legfőbb fegyver a vírus ellen a kezünkben lesz, vagyis a poharunkban, mert a magyar bornak ereje van még az ilyen komisz covidos huncutságok felett is! Nem ijedtek meg a borászok és szervezők a bizonytalanságok miatt sem, amit például Ercsey Dániel tapasztalt 2018-ban: klikk! Mi úgy vagyunk vele, hogy ezek talán gyermekbetegségek voltak és 2019-ben már sok területen javultak a rendezvény minőségi mutatói, talán 2020-ban még jobb lesz. Mint a magyar borok ügyét előrevinni szándékozók között, most tegye a szívére a kezét mindenki és mondja azt valaki, hogy nem olvad meg a lelke, ennyi jó Kárpát-medencei szépséges borital láttán… Na, tessék! Akkor jöjjenek a részletek!

IMG_20201001_161100-01

A szervezők: Krizmanits József és Takács Marcell

A Bormedence 2020 előnyei

A pesti belvárosban, a Lodge rendezvényhelyszínen tartottak sajtótájékoztatót a Bormedence szervezői. Akkor essen szó az általuk hangoztatott előnyökről: a legnagyobb előnye, hogy egyáltalán megrendezik, hiszen ezekben a vészterhes időkben nagyon sok rendezvény maradt el. Például sem a VinCE nem rendezte meg semmilyen formában a WineShow-ját az idén és a Winelovers (Tábor-művek) is jó pár rendezvényt volt kénytelen lemondani. Októbertől látható, hogy beindul az élet és lázasan szervezik az eseményeket szigorúan 500 fő alatti látogatói létszámmal. A Bormedencében máshol nem kóstolható borokat ismerhet meg a borrajongó. A borászok számára is előnyös a rendezvény, hiszen a borsos kiállító díjak miatt sok rendezvényen elképzelhetetlen a megjelenésük, itt viszont a kis borászatok is kiállíthatnak. A szervezők állítása szerint a rendezvényeiken sikerült egy olyan széles közönséget megragadni, amellyel máshol nem találkozhat az ember ily változatosságban. 

A Lodgeban

A Lodgeból tudósít: Sue Tolson

Borbély Roland egyedül képviselte a Bükki borvidéket

Egyszerűen kénytelen volt, mivel sajnos Sándor Zsolt egy szerencsétlen tankolás következtében kihagyni kényszerült az estét és a Lodge-ban tartott sajtótájékoztatót. Miután Takács Marcell és Krizmanits József megfelelően ecsetelte a rendezvény adta lehetőségeket, az idei egyik díszvendég (jelen esetben a Bükki) borvidék képviselője mutathatott be három bort. A Gallay Kézműves Pince melynek borásza és tulajdonosa Borbély Roland, a 2013-as esztendő környékén robban be a köztudatba. Ikonikus boraikkal: Nyékládháza, Blanc, Bistronauta sorozat feltették a térképre a Bükki borvidéket. Hogy a miskolci dombokon és környékükön is volt borkultúra régen, ezt bizony nem sokan tudták még a 2000-es évek elején sem, amikor már a Borbély-család elkészítette első borait. Természetesen a Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészet is sokat tett a Bükki borvidékért, ám a technika ördöge miatt boraikat nem ismerhettük meg a sajtótájékoztatón. 

Borbély Roland

“A Bükk-vidék lejtőin és völgyeiben a vadszőlő őshonos növényként évezredek óta jelen van. Szőlőművelésről a 14. század elejéről maradtak fenn először írásos emlékek, 1503. február 11-én pedig II. Ulászló erősítette meg Miskolc város korábbi borszabadalmát. A 18. század során az Avason hatalmas pincerendszer alakult ki, melyek nemespenésszel borított belsejében rengeteg bort érleltek… A borvidékhez a következő települések szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei tartoznak: Aszaló, Bogács, Borsodgeszt, Bükkaranyos, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Edelény, Emőd, Harsány, Kács, Kisgyőr, Kistokaj, Mályi, Megyaszó, Mezőkövesd, Miskolc, Nyékládháza, Sály, Szikszó, Tard, Tibolddaróc, Vatta.” (wikipédia)

Itt élned halnod kell…

Szólni kell még arról az élet-halál harcról, amelyet a létezésért folytat a borvidék, erről írtunk is többször: itt és itt is… Termőterülete 17 600, viszont a szőlőterülete jelenleg csak 850(!!!) hektár. Az 1970-ben újra borvidéki rangra emelt területet az Egri borvidék is bekebelezheti akár egy tollvonással. Szóval foglalkozni kell a Bükki borvidékkel, Szövetségen belül és kívül is. Recsegett-ropogott idén a Szövetség a Bükki borvidékért Egyesület is, amelyből őszinte sajnálatunkra nemrég kilépett maga Borbély Roland is. Ugyanakkor a maradó tagok a közgyűlésen új elnökséget választottak, mely erős felhatalmazással folytathatja a munkáját és reményeink szerint egységesen fogja továbbra is képviselni a Bükki borvidék fontos ügyeit. Jövőre hiányozni fog a Gallay Pince a Bükki Bálvány borbemutatóról, amely idén volt először: klikk!

Roland, miután bemutatta pincészetét, három borával is megörvendeztette az összegyűlt tudósítókat.

Gallay Nyékládháza 2016

Nyékládháza a Zenit szőlőfajta hazája, itt van az országban a legtöbb belőle és a Bükki borvidéknek is konszenzuson alapuló zászlós bora. Nem véletlenül a Gallay Pincészet is e fajtból készíti emblematikus borát, Nyékládháza néven. Nyékládháza történelme meglehetősen vérzivataros volt a tatár után a török is felégette a térséget, mely a Nyék törzsről (Mezőnyék) és Ládháza egyesüléséből (Ládháza neve a Lád személy- vagy nemzetségnévből ered) született. Fehér húsú gyümölcsök, körte, zöldalma, egy kis vegetális vonal, herbás, zöldfűszeres, bükki savak, némi ásvány, krémes textúra, kiegyensúlyozott szerkezet.

Gallay Blanc 2016

70% pinot blanc, ez a fajta sem túl gyakori borvidékeinken. Az előbb említett zenit társul be 30%-al a közösbe. Citrusok, keleti fűszerek: némi ánizs, kardamom jön a medvecukor, erőteljes poros utas, agyagos ásványos villanások, mogyoró, szikár bükki savak, le sem tagadhatná, hogy honnan jön ez a bor. 

Gallay Bistronauta 2017

A két zászlósbor után kóstoltunk bele a Gallay Pince gasztróba szánt Bistronauta családjának vörös tagjába, vagyis egy 100%-os kékfrankosba. Meggyes könnyedség, ahogy a fajtához illik. Fiatalos, friss hatású, játékos savak vibrálnak, van még ribizli, korai cseresznye, kevés leheletnyi tannin és némi édes fűszeres mix szegfűszeg és szerecsendió, bár nem tudjuk, hogy ezutóbbi fűszernév változott-e a mostani helyzetben, nekünk bejött a bor és akár egy laza pörkölthöz vagy egy tapas-tálhoz is nyugodtan el tudjuk képzelni kísérőnek. 

Gallay borok

Gallay borok

Összegzésül, merüljünk el a Bormedencében, de azért óvatosan, vigyázzunk egymásra, találkozzunk a Duna Palotában október 10-én! Jegyelővétel és további infók: klikk!

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )