Bemutatkozott a Bálvány – Az első, amelyet nem bűn imádni!

Ismét mocorog a Bükki borvidék, fontos szerződést kötöttek Miskolccal és a Bálványuk is debütált.

Nyulasi Gábriel István írása

Vírus után az első…

Ahogy a sajtóbuszon beszélgettünk a kollégákkal Pestről Miskolcra száguldva, kiderült, hogy mindnyájunknak a vírushelyzet óta ez az első ilyen utazásunk. Bizony, erre már mindenki nagyon vágyott a “maradjotthon” korszak után, mely ellopta az idei tavaszunkat. Hiába, szép dolog, hogy Dél-Amerikából is becsatlakoznak az online borkóstolókba, de azért ott kell lenni, együtt szagolni, ízlelni, köpni és megbeszélni személyesen az élményeket.  Az emlékezetes 2018-as Bükki túráról készült írásunk elérhetősége, amelyben a Szövetség a Bükki Borvidékért megalakulásáról adunk hírt: klikk! 

blvny

A legfontosabb információk…

A Szövetség a Bükki Borvidékért borainak közös elérési pontja, leírások, webshop és egyebek a folyamatos frissítés alatt álló honlapon lesz található: http://terroirbukk.hu/

 

Polgármester és az Elnök: Aláírtak, kezetfogtak… 

Kulcsfontosságú dokumentum aláírására került sor az Avasi Présházban megtartott rendezvény keretében. Együttműködési megállapodást aláírta: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, képviseli Veres Pál, polgármester másrészt Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület képviseli Hajdu Roland, elnök. Egy új korszak hajnala lehet ez a megállapodás…

Miskolc a Bükki borvidék legjelentősebb településeként sok évszázadra visszatekintő hagyományokkal rendelkezik a szőlőművelés és a borkészítés területén, ezért támogatni kívánja az Egyesület azon fáradozásait, amivel szeretné az önálló Bükki borvidék ismertségét növelni, a minőségi borkészítést minél szélesebb körben kiterjeszteni. Ennek keretében kommunikációs tevékenysége során fokozott figyelemmel népszerűsíti az Egyesület tagjainak termékeit, szakmai eredményeit.” (részlet a megállapodásból) 

IMG_20200612_153159-01
Veres Pál, polgármester és Hajdu Roland, elnök

 

Mindenki csak nyerhet…

Alapvetően ez egy win-win szituáció, zanzásítva az Önkormányzat igyekszik mindenhol az intézményeiben, a vendéglátó egységeiben bükki bort itatni. Marketing és bemutatkozási lehetőségeket adni a Szövetségnek, kommunikálja a borokat, illetve még némi pénzzel is támogatja a borászokat. Ezzel erősíti a boros-gasztro vonalat, mellyel még több látogatót vonzhat a “Miskolci Turisztikai Nagy Négyeshez”: Avasi Pincesor, Miskolctapolca Barlangfürdő, Lillafüred, Diósgyőri vár – ez a négyes vonzerő, melyet összeköthet, folyékonnyá tehet a bükki bor… Veres Pál, polgármester hitet tett a bükki borok mellett, hivatkozva a 17. századi írásos emlékekre amelyekben a  Miskolc környéki vidék pezsgő szőlő és borkultúra nyomait fedezték fel. Az Egyesület pedig iparkodik öregbíteni a térség jó hírét, minél jobb borokkal, meghirdeti a Bükk bor hónapját. Bátorítja a helyieket és a turistákat a borfogyasztásra, egyeztet a várossal stratégiai borkérdésekről. Részt vesznek a borászok az önkormányzat által szervezett borkóstolókon, borvacsorákon, ahol edukálhatják is a publikumot. Természetesen a papír mindent elbír, a lényeg a későbbiek folyamán derül ki, hogy mennyire tud majd tettekben is megvalósulni a megállapodás. 

 

Lássuk a Bálványokat!

A Bálvány egy fehér bükkbor, a Szövetség a Bükki Borvidékért első közösségi bora. Könnyedebb, de mégis tartalmas bor, amolyan középfajú a fajták és a technológia miatt. Mondhatjuk bisztró bornak, lehetne egy bükki csillag, vagy egy bükki ph-érték és még sorolhatnánk a hasonszőrű kezdeményezéseket. Természetesen bükki bor, vagyis bükkbor, amely a terroir jegyeket sem nélkülőzi a riolittufán keletkezett löszös, erdőtalajokat, a hűvösebb klímát a sok napsütéssel… Ez a bor több fajtabor házasítása, szám szerint három, név szerint  zenit, olaszrizling, chardonnay. Kétharmados többséget szereztek a magyar fajták, és ami a sava-borsát adja egyrészt a bornak az seprőn tartás házasításig. Ezáltal szerez egy kis többlet textúrát, krémességet a Bálvány. A három fajtát a praktikum is hozta magával, ezek működnek a legjobban együtt és ebből van megfelelő szőlőmennyiség is. Közös arculattal, közös címkével palackon a szigorú bírálatok után hat termelőnek jelenhetett meg a bora a 2019-es évjáratban Bálványként. (Nyolcan pályáztak, de útközben ketten kihullottak a rostán.) Természetesen vannak különbségek, nem ugyanolyan a hat bor, hiszen magán viseli a termelő névjegyét, ahogy bánt a szőlővel a borral és ahogy kijött a “lépés”. 

Viszlai Erzsébet, a Szövetség a Bükki Borvidékért tagja
Viszlai Erzsébet, a Szövetség a Bükki Borvidékért tagja

Ők hatan…

A Hatok bandája, akik most a 2019-es évjárattal célbaértek a Bálvánnyal. A többiek majd jövőre próbálhatják meg újra, addig legfeljebb Idolokat, vagy Totemeket hozhatnak forgalomba. Nem tudjuk, hogy pontosan milyen palackozási időpontokban találtuk a borokat, de egyik sem pihenhetett túl sokat. A végső koncepció még formálódik, de a piaci igények és a lehetőségek majd behatárolják a mindenkori megjelenési céldátumot.

 

A hat borászat:   

Hajdu Roland – Bükki borok (http://hajduroland.hu/), 

Palmetta Pincészet (https://www.facebook.com/palmetta.pinceszet), 

Csáter Apó Pincéje (http://www.daruszogivendeghaz.fw.hu/pince.html), 

Gallay Kézműves Pincészet (https://www.gallaypince.com/), 

Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészet (https://sandorzsolt.com/), 

KT Kézműves Pince (https://www.facebook.com/ktpince/)

 

A hat bor:

 

Hajdu Roland – Bükki borok – Bálvány 2019

Friss nyári almával indít az orrban a Bálvány, citrusos savak zamatban, fehér virágok. Lime-os vonulat a savak és a közepes test, kerek harmóniában. Igazán jóivású tétel, gyorsan elfogyhat egy palackkal.

 

Palmetta Pincészet – Bálvány 2019

Az egyik legvilágosabb színű Bálvány, visszafogott az orrban. Halványan jönnek a citrusok, ízben is lassan bontakozó, leginkább egy kis krémes vajassággal operál. Olaszrizlinges kesernyével búcsúzik.  

 

Csáter Apó Pincéje – Bálvány 2019

Határozottan zárkózott, lassan nyíló tétel, némi fehérborsos, szőlővirágos illat. Könnyed bor, mely elég gyorsan lecseng. Nem a krémesség zászlóvivője, inkább a filigrán frissesség követe.

 

Gallay Kézműves Pincészet – Bálvány 2019

Zöldalmás belépő, egy réteg herbás, csalános vonulattal. Szép a test, jól vezetnek a savak. Nagyon jó arányok, kimagasló harmónia. A legropogósabb, legfeszesebb savakkal rendelkező Bálvány.

IMG_20200612_165933-01

Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészet – Bálvány 2019

Szinte buja illattal indít, fűszeres zöldalmás rétegekkel, némi ánizzsal szinte keleties a fogadtatás. Krémes a test, jönnek az illatban tapasztalt összetevők a zamatban is. Lendületes, igazi bükki savak és nem kevés alkohol. Az egyik legvastagabb textúrájú Bálvány. 

 

KT Kézműves Pince – Bálvány 2019

Alma, zsálya, bodza elég intenzív az orrban az illatjáték, talán az egyik legerősebb ezen a téren a Bálványok közül. Elmaradhatatlan citrusosság az igazán jóivású, nem bántó bükki savak hordozója. 

 

Mire való egy ilyen Bálvány? Használati utasítás

Összefoglalóan, hogy ne hagyjuk teljesen magára az olvasót, segítünk elhelyezni a boros univerzumba a Bálványokat. Jó lenne megfigyelni a Bálványok érését, hogy mennyire bírják az idő múlását. Biztos lesznek ilyen kísérletek, piacon a remények szerint 1-2 év alatt elfogynak ezek a borok. Hasonló szinten vannak a borok, néhány árnyalatnyi különbségekkel, sikerült egy irányba húzni a szekeret. A közös jellemzője a boroknak, amelyet nem (is) írtunk le mindegyikhez, hogy egy közepes testtel rendelkező, jól fogyasztható bisztróbor, mely igazi bükkbor. Tehát mehet a gasztronómiába is az ételek mellé, de nem kell félni attól sem hogy magában fogyasszuk. Sőt, nem ördögtől való ha tüzesen meleg nyári napokon, mondjuk fűnyírás után felhúzzuk ízlés szerint szódával. 

IMG_20200612_151126-01

Duplán Bálványos

Miért is Bálvány a Bálvány? A Bálvány bor a bükki hegyről kapta a nevét. A Bálvány a Bükk-vidék negyedik legmagasabb hegye 956 méter magassággal Magyarországon a 8. legmagasabb a hegycsúcsok magasság szerinti sorrendjében. Kiváló túrázási lehetőség, és kedves vándor ha a környéken jársz kortyolj bele valamelyik Bálványba is. Ha éppen nincs érkezésed a Bükki borvidékre, akkor majd keresd ezt az oldalt, ahol rendelhetsz a Bálványokból: klikk! 

Folytatása következik….

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

Kategória Bor