Szövetségbe forrt a Bükk! – Bortúrán mutatkozott be a borvidék

Szeretjük a bükki borokat, és eljött az a történelmi pillanat, amelyben újjászülethet a borvidék.

Nyulasi Gábriel István írása

Magyarország, Bükki Borvidék, Nyékládháza, Pittyén-dűlő

Kimerevítjük a képet, égjen a retina mögé… Jó idő van, már újra harap az augusztus végi nap. Asztalon pogácsa és sajtok. Borok jégben, csak Zenit. Darazsak keresnek fogást az embereken, egy kutya szelíden, de szisztematikusan kunyerál. Friss zöld székek, még rajtuk a műanyag, amelyen a vonalkód fityegett. Előttük egy megtermett traktor, kopottas rendszámmal, látszik, hogy volt néhány kalandja. A zenit szőlősorokban már szüretre készen a fürtökkel.  A három lelkes borász adja egymásnak a szót, töltenek, lendületesesek, izgatottak és a meghívott vendégek egy része buzgón jegyzetel, kortyol. Így kezdődött a Bükki Borvidék születése.

Sándor Zsolt és Borbély Roland
Sándor Zsolt és Borbély Roland

Megélhetési borászok

Persze, az újjászületés már hamarabb elkezdődött, a demonstrálása indult így. A három borász: Borbély Roland, Hajdú Roland és Sándor Zsolt, e bükki férfiak a motorjai a változásnak. A pátosz után menjünk vissza a földre, az élők közé. Egy jelenségről van szó… Ha nincs is kimondva, de jelen van, ott rezeg néha a nézésekben. Némi feszültség azok között a pincészetek között, ahol kenyérkereset a borászat és ahol csak egy újabb játszótér. A piacot torzító hatásuk sem jön jól a borból élőknek. Ettől nem lesz jobb vagy rosszabb a bor, de a kisebb pincéknek nehezebb lesz.

Ezek a bükki férfiak mindennap a vásárra viszik a bőrüket, ők megélhetési borászok, nem afféle hobbi borászként tolják a szüreteket. Együtt élnek a szőlővel, borral, most akkor melyik hordóba tegyem, a lombtrágyázás holnap lesz? – mondatokkal ajkukon merülnek álomba. Ők tényleg ebből élnek, nincs mögöttük befektető, nem egy milliárdos úri passziójaként élik a szőlész-borász életet. Ha elveri a jég, ha bénul a kocsány, akkor bizony kevesebb hordót lehet megvenni, kenyérből sem jut annyi. Aztán elfogyhat a borvidék is a lábuk alatt…

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Mi a baj, Borvidékem?

Két-három borászat nem elég, több kell még, de melyek még az égető gondok, amelyek vírusszerű fertőzésként terjednek borvidékeken át? A betegek sokan vannak a huszonkettes csapatból (22 borvidékünk van), a betegség mértéke is nagyon különböző területenként. Sajnos a nagybeteg borvidékek napjai meg vannak számlálva, ha nem tesznek valamit a gyógyulásért. Melyek ezek a problémák? Elnéptelenedő falvak, elöregedő lakosság, nem folytatják a szőlőművelést a családban, megszakad a lánc. Az üresedő települések magukkal hozzák a krónikus munkaerőhiányt, senki nem akar dolgozni a szőlőben. Hihetetlen olcsó szőlőfelvásárlási árak, nem éri meg termelni. Fejlődésre képtelen szemléletek és érdekképviseleti szervezetek. Ebből kifolyólag is kedvezőtlen termékleírások, rosszul rögzült termékszerkezet. Nincs stratégia, nincs közös jövőképük a borászatoknak, a kommunikáció hiánya. Még biztos lehetne sorolni, de nagyjából elég ennyi. A 48 éves Bükki borvidék sincs jó állapotban…

Zenit
Zenit

Miért pont a Bükk?

Amit megismertünk jó néhányan bükkbe kortyolók, Sándor Zsolt és Borbély Roland borai által az tetszett. Igen, ez a Bükk, megjelent pár éve, de miért csak ketten vagy hárman? Két fecske vigye terhet? Egy egész borvidék ódiumát, az bizony nem megy hosszú távon. Ők megcsinálták, megvan a brand, a Gallay Pincészet és a Sándor Zsolt Organikus (korábbi cikkünk itt) vonal bejött nekik és az ő rétegközönségüknek is. Viszont nem élhetnek úgy, mint két sziget és körülöttük összeomlik a világ a már említett gondok mentén… Az átlag borfogyasztó előtt szűzföld a Bükk, ők nem jutnak el kis kóstolókra, nem jutnak el Michelin csillagos étterembe. A termékpiramis alsó és középső, illetve a felső hányadát is bővíteni, erősíteni kell. Fogjunk össze, pattant ki a fejekből és megalakult a Szövetség a Bükki Borvidékért!

 

Szövetség a Bükki Borvidékért

Miről is van szó? Az alapító okiratot tizennégyen írták alá és jelenleg még jogi formával nem rendelkező civil érdekközösséget alkotnak ők együtt. A legfontosabbnak most ezeket tartják: 1. Dűlőik feltárása, 2. Termékleírásuk változtatási javaslatának kidolgozása, 3. Szakmailag megalapozott borvidéki fajtakísérletek előkészítése

A Szövetség kidolgozta a TERROIR BÜKK csúcskategóriát a termékpiramis tetejére emelve. Ez a kategória a borvidék legmagasabb szinten jegyzett borainak megszületéséhez biztosítja a kereteket és a hiteles ellenőrzési rendszert. Mik vannak a 15 pontos feltételrendszerben előírva? Például kárpát-medencei fajtából lehet szűrni, csak kézzel szüretelhető, első osztályú dűlőből. 6 hónap hordóban, 6 hónap palackban piacra bocsátás előtt, minimum. 2019-től indul a rendszer a várakozások szerint.  A második pillér a mindennapok bora megfelel a Bükk OEM minőségnek és CLASSIC BÜKK lesz a neve, viszont egy jóval szigorúbb ellenőrzést kíván bevezetni a Szövetség.

Sándor Zsolt, Borbély Roland, Hajdu Roland
Sándor Zsolt, Borbély Roland, Hajdu Roland

A bemutatkozó bortúrázás szépségei

Jó jelen lenni valaminek a születésénél, igen elindult, most már megszületett a dokument, meg az elhatározás. Augusztus utolsó napjaiban került sor a bemutatkozó bortúrára. Bejártuk Nyékládházán a Pittyén dűlőt, ahol bebizonyosodott, hogy a Zenitnek igenis van helye a borvidéken (!!!) – jártuk Miskolcon az Avasi Pincesort, ( amelyről itt írtunk az idén: klikk ide! ) benéztünk Sándor Zsolt pincéjébe is, a Végállomás Bistorantban rozé kacsamellel foglakoztunk és közben kóstoltunk és kóstoltunk buzgón. Vendéglátóink: Borbély Roland, Hajdú Roland és Sándor Zsolt fejtették ki nézeteiket, töltötték poharainkba a vidék borait.

Pár borocska, pár villanás a kortyokból:

Hajdu Roland, Zenit, Mezőkövesd, Dollár-hegy 2016

Dollár-papa is ott lehetne a hegyen, valahol biztos a fürdőben áztatja magát Mezőkövesden. Az egyik legvagányabb dűlőnév. Elegáns és fickós Zenit, szép órát hord, frissnek és gyümölcsösnek hat, noha már 2 éves, jó savakkal, fehér virág, kis barack, grapefruit, lime. Kerek történet, és jóivású.

 

Bűdi Borház és Szőlőbirtok, Zenit, Nyékládháza, Pittyén-dűlő 2016

Tartály és hordó egyszerre, félszáraz 9 g maradék cukor, ökológiai gazdálkodásból, vállas a bor, combos textúra, réteges zamatok. Igazán hosszú is a tétel, betölti mellé a Fehér húsú gyümölcsök, egy leheletnyi herbáriás vonulattal.

 

Sándor Zsolt Organikus Pincészete, Lou Lee, Cserszegi Fűszeres 2017

Rejtélyes a kis Lou Lee, ami az Anna Luca szelídített változata. Stílusváltás kellett, mert a Luca Cserszegi Fűszeres nagyon megosztóra sikerült. Nekünk tetszett a prototípus és tetszik a felhasználóbarátabb változat is. Egy éj a héjon, 5 hónap a seprőn. Vilmoskörtés, grapefruitos, nagyon elegáns fűszerezéssel: kis fahéj, csillagánizs. Prémium Cserszegi egy újabb bizonyítéka, hogy milyen jolly jokerré tud válni a fajta.

 

Gallay Kézműves Pincészet, Zweigelt, Lippa-dűlő 2013

Zweigelt, mindössze 2 hordónyi készült belőle és már olyan tétel, ami szinte nincs is. Pedig most kezd igazán élni, gyönyörű harmónia. Puha meleg karakter, masszív, de kerek savak, érett málna, epervelő, nagyon szép hordózás. Még olyan potenciál van benne, hiába 27 hónap finom seprőn, kiskádas erjesztés, csömöszkölés a hosszú borélet titka.

Roszkos Tramini
Roszkos Tramini

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Roszkos Szőlőbirtok és Pincészet, Tramini, Cserépfalu 2017

Nem véletlenül lett az Érsek bora, egy tanítható tramini. Szívfájdalmuk, hogy az egyéb illatos fajták a sauvignon blanc, irsai, cserszegi tengely nagyon visszaszorította a fajtát. Vigyázni kell vele, mert könnyen pacsulisodik, de Roszkosék jól kezelték a helyzetet. Jön a rózsakert a licsi, csillagánizs, gyömbér, a savak is rendben vannak.

 

Sándor Zsolt Kazinc Barcelona Bükki Cserszegi Fűszeres, Csattos-Dűlő 2016

A flor alatti világ, egy másik dimenzió. Sherryre és szamorodnira hasonlító élesztős jelleg, nemhiába egytőről fakadnak. A zajos cserszegiség, itt is hátrébb lép, de azért ott van, csak édesen megérve kis aszalványokban és nyomokban a flor alatt. Tömény élmény, ezen megállsz gondolkodni. Bor haladóknak, kemény, mint kicsit füstös, kicsit vagány, mint Kazinc Barcelona…

 

Ők tizennégyen…

Sándor Zsolt: Sándor Zsolt Organikus Pincészete, K. Tóth Szabolcs: K.T. Pince, Roszkos Mihály: Roszkos Szőlőbirtok és Pincészet, Szemán Gábor, Galuska Gábor: Palmetta Pincészet, Patvaros János, Bűdi János: Bűdi Borház, Borbély Roland: Gallay Kézműves Pincészet, Hajdu Ádám: Csáter Apó Pincéje, Hajdu Roland: Hajdu Roland Pince, Radeczky János: (alakulóban) Avasi Présház, Nagy Zsolt: Nagy -Szögedi Pince, Farkas István, Majnár Gergely: Majnár Pincészet (települések: Bogács, Cserépfalu, Emőd, Nyékládháza, Miskolc, Tiboldaróc)

Itt van a facebook oldaluk friss infókkal: klikk!

Szép színes a 14-ek bandája, vagyis a Szövetség a Bükki Borvidékért, mint egy tarka selyemkendő. Vannak még alakulók, van aki még csak lédigben utazik. Szurkolunk nekik, hogy sikerüljön minden, az út nem rövid és nem kitaposott, de rajta vannak a témán. Reméljük, hogy a mozgalom szépen fejlődik majd és valóban beindul a borvidék. Fiatalok és idősebbek, most még lehet csatlakozni a Szövetséghez, a Bükki borvidéken még megfizethetőek a szőlőterületek. Talán pont Rád vár az a hektár…

A darázscsípést is megúszták a vendégek a Pittyén-Dűlőben, így kezdődött az újjászületés. Jó volt a Bükkben, még visszanéznénk!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )