Nagy jövő előtt Miskolc és az Avasi Borangolás

Belekóstoltunk az Avasi Borangolásba, villámlátogatáson Miskolcon.

Nyulasi Gábriel István írása

Az Avas

Avas? Mi az? Nem kicsit állott szalonna? Egy baljóslatú miskolci lakótelep? Igazából valami egészen más, bár mindegyiket picit rá lehetne húzni. Szóval, az Avas egy városrész, hívjuk segítségül az internetet: Az Avas vulkáni eredetű, 234 méter magas domb Miskolc közepén, egyben az Avas városrész neve is. A városrész magába foglal egy lakótelepet is, amely tíz és félezer lakásával az ország egyik legnagyobb lakótelepe. (wikipedia)

A város vezetése is az Avas mellett
A város vezetése is az Avas mellett

Van lakótelep is, de korántsem olyan veszélyes hely, mint a közhiedelemben él, és az Avason ezen a vulkanikus dombon már a középkortól fogva termeltek szőlőt és készítettek bort. Ezernyi pincét vájtak bele a hegybe és pezsgő bor és kulturális élet fogadta az idelátogatókat. Nem véletlenül járt ide sok jeles író, költő, festő, fotográfus… Márai, Móricz, Móra, Arany és még sokan mások…

 

Miskolc a legnagyobb jövőjű magyar város.

Móricz Zsigmond is, a Nagy Nyugatosok egyike 1930-ban ezt írja a tárgyévi 22. számban: “Miskolc a legnagyobb jövőjű magyar város.E pillanatban el van hanyagolva. Az állam nem favorizálja. Nem kapott még egy kis egyetemet sem; nem kapott privilégiumokat. S ami nagyobb baj, nincs benne a köztudatban a fontossága, jelentősége és értéke. Északnyugati végvár a Csonkaországban.” (Nyugat, 1930./22.)

 

2030-ra eljöhet a jövő...

A dolgok összefüggnek, az ok-okozati láncolat Miskolc esetében is tettenérhető. A rendszerváltás nyomán zsugorodó ipar nem kedvezett a városnak. Megszenvedte az átmenetet, de Miskolc felkelt és átalakult a gazdaság szerkezete és a növekvő teljesítmény elhozta a fejlődést. Ma már pezseg a város és ahol több a pénz, ott több jut mindenre: kultúrára, gasztronómiára, sportra és minden másra.

Sándor Zsolt is integet
Sándor Zsolt is integet

Miskolc: a négy csoda városa

Dr. Kiss János, alpolgármester előbb, majd Dr. Kriza Ákos, polgármester is kiemelte a turizmus, mint húzóágazat fontosságát a városban. Ez az ami itt tarthatja a fiatalokat és tovább bővítheti a város gazdaságát. Négy fantasztikus desztinációja  sokkal jobban kiaknázható: a Miskolctapolcai Barlangfürdő, a Diósgyőri Vár, a Lillafüredi Palotaszálló, az Avas hegy. Tudatosítani kell ezeket az értékeket, hogy egyáltalán itt vannak és Miskolc szerves részét alkotják.    

 

Kulturális forradalom

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója olyan számokkal büszkélkedhet, amivel az egész országban csak Budapesten kelhetnek versenyre. Miskolc 160.000 fős lakosságára 140.000 eladott színházjegy jut. Ez igen, ez a teljesítmény megsüvegelendő! Bíró Tibor, a CineMis Kft ügyvezetője a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról elmondta, hogy már 25.000 vendéget vonzanak így függ össze a turizmus és a kultúra. Európai jelentőségű rendezvény, ahol csak 800 fő a szakmai vendég.

Anyukám mondta
Anyukám mondta

Vissza az Avasra

Tóth-Bodnár Krisztina, a Miskolczi Borbarátok Társaságának és az Avasi Borangolás szervezőbizottságának tagja kedvesen invitált végig az Avason. Visszaemlékezett a kezdetekre, (2012-ben) amikor még csak egy napig tartott nyitva néhány pince. Ma már három napos a fesztivál és a szeretet hatja át, 40 pince, 60 borásszal az egész országból, mintegy 70 programmal. Megkapó a környezet a színes, tarka utcák, épületek, macskakő, kanyargós utcácskák. Mindenhonnan szól a zene, mindenhol vidáman koccinthatunk, szépen vagyunk! Sokszor akarták fejleszteni az Avast, de most már konkrét fejlesztési tervek is vannak pár milliárdos tőkeinjekcióval és vállalkozók seregével újra eljöhet az Avasi aranykor.

A Tudomány és Technika Házánál kezdtük a túrát, ahol rögtön ízes falatokkal vártak minket a Miskolci Termelői Nap képviselői, kézműves lekvárok, sajtok, kolbászok, mézek, szóval minden ami a helyi termelőktől kikerülhet az asztalra. Borkultúrában már többször is emlegettük Sándor Zsoltot és pincéjét és a Gallay pincét, akik kettesben egy egész borvidéket ismertetnek (a Bükkit) az országgal. Az Anyukám mondta már Miskolcon is megvetette a lábát a Világbékével, most az Avasi Bortanyán sütötték a Malaccsászárt kemencés cipóban, szerettük. Desszertnek a Desszertem körtés furmint mousse kiváló volt, aztán jött a végére a Bab és Víz (szintén helyi erők) remek feketéje Burundi kávéból.

 

Nagyon rövid volt az idő, éppen csak belekóstoltunk az Avasi Borangoló érzésbe, jövő talán hosszabban, mert Miskolc többet érdemel! Köszönjük a meghívást, végre eljutottunk…

Fel-fel, határ a csillagos...
Fel-fel, határ a csillagos…