A Télűző BorMozival (2019) nem vétettünk semmit!

Végy jó borokat, keverj hozzájuk jó filmet egy lelkes közönséggel, és az eredmény nem marad el.

Nyulasi Gábriel István írása

Nem vétettünk semmit! (Sőt!)

Sőt, igazán jól jártunk Pedro Almodovar egyik korai klasszikusával: Mit vétettem, hogy ezt érdemlem (1984) és hozzá igen színes boros felhozatallal leptük meg vendégeinket. A meglepetés kicsit idézőjeles, mert azért az esemény facebook oldalán folyamatosan csepegtetjük a résztvevő borokról az információkat. A VinoPiano Borbár különtermében zajlott az esemény, ahogy már megszokhattuk. 

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el.

IMG_20190228_203415

Nyissuk a sort jó móri savakkal!

Geszler Pincészet (Móri Borvidék), családi vállalkozás, folyamatosan építkeznek, már 38 hektáron gazdálkodnak. Szeretjük őket, még bortúrázni is voltunk náluk. Ezúttal a jóvoltukból egy máMór Ezerjó 2017-ből. Tartályban kezdte életét, majd kapott egy kis fát is. Jó savak, jellegzetes móri kiszerelésben, egyszerre friss gyümölcsös (citrus, zöldalma, szőlő) és érett a hordókezeléssel, némi ásványossággal megspékelve egy igazán harmonikus és univerzális bort készítettek Geszlerék.  (további infó: http://www.geszlerpince.hu/geszler-csaladi-pinceszet-kezdolap)

 

Tekerjük meg a Szent György-hegy ásványaival.

Újvári Vivien civilben a Barta Pincészet borásza, sok szép ásványos bor alkotója Mádon. Ám ott van a hazai terület is (a Sárkányölő hegyén) ahol Újvári János már az 1850-es években belefogott a szőlőművelésbe. A bazalttörmelék málásakor kálium, magnézium és kalcium szabadul fel. A bazalthatás az egész hegyen jelen van; meghatározza a szőlőtermesztést, és így az itt készített bor karakterét is. Meghatározta a (Badacsonyi Borvidék) 2015-ös Újvári Olaszrizling tulajdonságait is, finoman metszett ásványos elegancia, sósság, tűzkövesség, a végén fanyar kesernye, még lendületben a savak is. Szép arcát mutatta a bor ezen az estén. (visszatérő bor a 2018-as Áprilisi BorMozin mutattuk be először) (további infó: http://ujvari-bros.com/)

IMG_20190228_203656

Belecsaptunk a bevezető borok után a filmnézésbe. Almodovar 1984-es alkotásának időszerűsége egy cseppet sem kopott meg. Akár egy újpesti lakótelepen is játszódhatna a történet. Gloria: az anya (a gyógyszerfüggő) sanyarú  sorsot él a madridi külvárosi panelben, alkalmi takarításokból szerzi be betevőt. A családfő: Antonio (a hamisító) taxizik és büdös a lába, mint az apjának. A gyerekek közül Miguel a fiatalabb(a homoszexuális), a másik Toni (a drogdíler). Antonio anyja, Abuela a nagyi (a fösvény) még a legnormálisabb a családban. A nyomás nagy és a tragédiák elkerülhetetlenek, ám képesek felállni a szereplők, fejlődni, megújulni.

 

A félidőben…

Hudácskó Attila is már visszatérő vendégünk a BorMoziban, szintén a tavalyi Áprilisi BorMozin mutatta be a Hangavári Pincészet borát. (Tokaji Borvidék, Bodrogkisfalud) A Hangavári Pincészet Várhegy Furmint 2018, a jóivású reduktív furmint iskolapéldája, ebből tudsz még egy, és még egy pohárral inni. Nem szakítja be az asztalt, nem karcolnak a sziklák, itt bizony gyengéd az ásványosság, és kirobban a bodza, az egres, a macskapisi, dús citrusok, az élénk savak játszanak. Ha vakon kóstolnám, bemondanám a sauvignon blanc-t. Ez a furmintok kapudrogja, kicsit atipikus, ám a közönségnek nagyon tetszett! Sok ilyen kellene még, mint ez a Bodrogkisfaludról származó, szerethető és felhasználóbarát furmint. Ezt a bort nem szentségtörés fröccsösíteni, jön a nyár igyunk könnyű és friss furmintot! (további infó: http://hangavari.hu )

HANGAVÁRI FURMINT
HANGAVÁRI FURMINT

Szintén visszatérő bor és idézhetjük a 2018-as leírásunkat, mert a bor megtartotta alapkarakterét. A mádi Ferdinánd Pincészet 2007-ben alakult. Közel 2,5 hektár szőlőterületen gazdálkodnak történelmi első osztályú dűlőkben, Furmint és Hárslevelű szőlőfajtákkal. A boraik a száraz boroktól az Aszúkig, a teljes Tokaji borvertikumot felölelik. A szőlőik művelése 2011 óta teljes egészében ökológiai szőlőtermesztési technológiával történik, elhagyva a konvencionális kémiai vegyszereket. A Padi-hegy elsősorban kvarcos talaj, Rátka mellett fekszik, de Mádról lehet megközelíteni. A Ferdinánd 2015 Padi-hegyi Furmint (Tokaji Borvidék, Mád) természetes módon készült, jó savak, csavarzár, könnyed ásványosság. A mindennapok furmintja, olyan savkészlettel, hogy az ember a második pohár után már nézegeti, hogy mit falhatna a bor mellé. Szép tiszta, pattogó kövek, körte, fehér húsú gyümölcsök, kis virágok de szépen le van tisztulva. Harmonikus tétel, szép egyensúly… (további infó: http://ferdinandborok.bloglap.hu/ )

IMG_20190228_202453

Jöjjön a harmadik visszatérő! A H-négyzet Furmint 2016-os, (Mátrai Borvidék, Nagyréde) megosztjuk a tétel készítésének kacifántos útját: A Horváth család nagyrédei Sárosberek dűlőben található 1989-ben telepített furmint tőkéin termett szőlőből készült bor. A forró és csapadékos nyár hatására az érés időszakában az átlagosnál nagyobb mennyiségben jelentkezett a fürtökben a botritisz, amelyet több hullámban eltávolítottunk még a szüret előtt. A szüret az egészséges és érett fürtök szedésével szeptember közepén indult el és vártuk a kinnmaradó fürtök további érését. Október elsején a maradék termés is a feldolgozóba került komoly válogatás és az aszúszemek eltávolítása után. A termés egészfürtös préseléssel került feldolgozásra, a palackozott fajborba csak a must legtisztább része kerülhetett az első roppantásból. Az erjedés felerészt rozsdamentes tartályban, felerészt másodtöltésú hordóban történt. A hordós rész átesett teljes almasavbontáson. A két tétel januári házasítása után rozsdamentes tartályban érleltük a bort. A szüret során kiválogatott aszúszemek áztatásával kinyert bort a nyár során visszaházasítottuk a fajborba, majd derítés és szűrés után 2017 szeptember első napjaiban palackba került. (további infó: http://www.hnegyzet.hu/)

A bor igen érdekesen játszik az ember érzékeivel, egyszerre édes és egyszerre ásványos, tele van meglepetésekkel. A savak is rendben vannak, sok a réteg, komplex, igazán különleges Furmint a Mátrából. A savmennyiség megeszi a cukrot, de mégis hagy belőle annyit mutatóba, hogy vibrál az egész. Édeskés kövek… Szünet vége, indul újra a filmvetítés…

 

Almodovar extravagáns, de mégis otthon van a kisemberek nyomorúságaiban

Mindenki beteg ebben a filmben, mindenki defektes… A nyomozó impotens, az író felesége kleptomán, az öccse alkoholista és pszichiáter, a fogorvos pedofil, a szomszédnő gonosz gyermekbántalmazó, viszont a kurva nagylelkű. Alakulnak az események és a végére a gyerekből “férfi” lesz és a család újra él… Ezt a filmet, a mester korai művét látni kell, minden benne van, amiért Almodovart szeretjük…

 

Legyen egy bázis, legyen benne bor is!

A végére maradtak a Borbázis Borkereskedés borai, melyeket Keresztesi Zoltán jóvoltából szereztünk be. A BorBázisról: “Megvalósítottunk valamit, amire nagyon nagy szükség volt, mindannyian hiányoltuk, de jó ideje senki sem vállalta fel a megoldását: AZ ÜVEGVISSZAVÁLTÁST! Hiszünk benne, hogy a ránk bízott értékekkel felelősen kell gazdálkodni – borászaink áldozatos munkáját, vásárlóink bizalmát és környezetünk épségét egyaránt nagyra becsüljük. Még egy üres üvegpalack is érték. Miért dobnánk a kukába, ha újra is lehet hasznosítani?” –  (további infó: https://www.borbazis.hu/)

Igazán szimpatikus kezdeményezés és széles borválaszték várja a betérőket 1068 Budapest, Király utca 54-es szám alatt.

IMG_20190228_205247

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el.

Pöttyöslabda és keretben az ujjlenyomat. Érdekes logó Balatoncsicsóról a Balatonfüred Csopaki Borvidékről a Hertzka birtok jóvoltából. A birtok oldaláról: “A Hertzka családi birtokot 2011-ben alapítottuk feleségemmel, Andreával. Első szőlőterületünket a festői Balatoncsicsón, a Fenyves dűlőben 2009-ben vásároltuk. Mint általában, ezúttal sem volt könnyű megtalálni az igazit.” (további infó: http://www.hertzkabirtok.hu/) Mi megtaláltuk Zoltán segítségével a 2016-os Hertzka kékfrankos rozét. Látszik, hogy jobb anyagból készült, mivel még egyben van, igazi “borszerű” rozé, a puha gyümölcsök kora elmúlt, halvány ribizli, és markáns savak, 3 év után is tartja magát.

 

Sillereneszánszt!

A hetente többször jelentkező rádióműsorunkba is meghívtuk Keresztesi Zoltán, és ott kortyoltuk az Echo Pince Papoula 2015-ös Sillerét, a felvételt itt lehet meghallgatni, adás a Dunakanyar FM-en minden hétfőn, szerdán és szombaton…  Adásunk, amelyikben a siller szerepelt: https://www.youtube.com/watch?v=N2G2WhgACjg

Szóval, Echo Pince Papoula (a papoula portugálul mák és pipacs) 2015-ös sillere cabernet franc szőlőből készült, és valami hihetetlen gyümölcsösséggel él a bor a mai napig is. Ribizli, málna, fűszerek, jó savak, van mélység, lendület, de szeretjük a jó sillereket. Itt van ez a bor és még egyben van lassan négy esztendő múltán is. Sok ilyen sillert kérünk! Sillereneszánszt! (további infó: https://www.echopince.hu)

 

Zárás Csóbor vörössel!

Első szőlőültetvényünket 1989-ben vettük, azóta folyamatosan telepítünk, s jelenleg már 36 hektáron gazdálkodunk. Szőlőink a Velencei-tó körül – Agárdon, Gárdonyban, Pákozdon és Nadapon – találhatóak. (további infó: http://csoborpinceszet.hu/) (Etyek-Budai Borvidék)

A Csóbor Pincészet 2015-ös Kékfrankosa egy igen érdekes szerkezetű bor, van benne egy sűrű olajosság, mégis emellett nem érzünk nagy testet. Meggyes vonalakon dolgozik, az alkohol alacsony, 11%-os, fűszeres, némi hordó, kis porosság, kökény, a savak kezdenek elsimulni. Kerek történet a Velencei tó partjáról, egy agárdi kékfrankos.

Gratulálunk a közönségszavazás győztesének: Hangavári Pincészet Várhegy Furmint 2018!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

IMG_20190228_171909