Igyál Magyar Gint! Megjelent az Opera Gin Budapest

A Jó Ginhez is idő kell. Így kicsit érleltük az írást, nem siettük el, szerintünk megérte…

Nyulasi Gábriel István írása

Cikkeink a magyar ginek világából:  Agárdi Gin  és Terminus Gin

Jogászból lett Ginkovács!

Dámosy Bálint, az Első Magyar Gin Manufaktúra tulajdonosa, ötletgazdája, agya, első generációs ügyvéd, így a paragrafusok között kezdte el keresni a kenyerét. Miközben a jogászi pálya rögös útját járta, jó borokkal olajozta torkát, mindezt tudatosan tette és elvégezte a WSET diploma kurzusát is. Aztán jött a nagy ötlet, a bortól a boróka felé fordult Bálint, felmerült benne a kérdés, hogy miért nincs igazán jó magyar gin? Mindenki a saját maga szerencséjének kovácsa, így lett ő az első igazi magyar ginkovács!

Dámosy Bálint
Dámosy Bálint

A magyar gin megint szép lesz, Méltó régi nagy híréhez…

Mit rákentek a századok, bizony sokat maszatolt a szocializmus, az “urak itala” bélyegét megkapta a gin, lekerült a minőségi ital a polcokról 1945 után. Pedig ha hisszük, ha nem, régen világhíres volt a magyar gin, sok-sok jó hazai gin készült főleg trianon előtt…Magyarország Gin-nagyhatalom volt!

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el.

De mi is az a gin? És itt a forradalom?

A gin egy égetett szeszes ital, amely olyan semleges ízű alkoholpárlatból (minőségi változatok esetén legtöbbször gabonaszeszből) készül, amit a közönséges boróka tobozbogyójával vagy annak kivonatával ízesítenek. Olykor sok más fűszert is felhasználnak, de ízében mindig a boróka dominál.-(wikipedia) Az ital Angliában a 18. században kezdte karrierjét, vetkőztek, öltek érte. Ma világszerte divatos ital, különböző nagy cégek, szeszipari vállalatok is beállnak a sorba és saját ginnel állnak elő.

 

A magyar ginforradalom újpesti bázisú

Budapesten nemigen főznek már szeszt, nem is volt könnyű Dámosyéknak engedélyt szerezniük az újpesti telephelyre. Ami végül 2 in 1 lett, vagyis vendéglátóipari egység + szeszfőzde. Belépsz a városszéli gyártelepről az ajtón és rögtön egy minden igényt kiszolgáló hangulatos bárba jutsz. Olyan ez mintha egy dimenziókapun keresztül utaznál és a bár mellett ott van rögtön a szép, ragyogóan tiszta szeszfőzde.

Varsányi Ferenc
Varsányi Ferenc

Legalább ötvenszer főzték le mire megszületett…

Tiszta alapszesz kell, legyen legalább 96%-os keverjük bele a borókabogyót és a sok-sok fűszer- és gyógynövényt, aztán hagyjuk a keveréket ázni 12 órán keresztül. Ezután jöhet a lepárlás, higítsuk vissza 45%-osra a párlatot és máris kész van a London Dry Gin típusú italunk.  

Semmi utólagos ízesítés, aromázás egyéb adalékanyag nem megengedett ebben a technológiában. Legalább 50x főzték kísérleti gineket, mire megtalálták a Opera Gin Budapest receptúráját.

 

Az Opera Gin Budapest összetétele

Mi kell a tiszta szeszhez? Természetesen hazai borókabogyó, melyet Ócsa mellől szereznek be, koriander, mely adja az izgalmas fűszerességet, minden gin egyik alapanyaga. Angelikagyökér vagy angyalgyökér némi vermutosságban lehet ismerős, az íriszgyökér a parfümiparban is játszik. Az édesgyökér is adja a komplexitását az italunknak. A további háttérjátékosok, az ánizs, grapefruithéj, ázsiai citromfű, kubebabors, levendula. Illetve essen szó a legmagyarabb összetevőről, mely igazán különlegessé teszi italunkat: a mák. Az arányok természetesen szupertitkosak, végre van saját, igazi london dry ginünk…

 

Nem sárga, nem savanyú!

A magyar ginnel, az Opera Gin Budapesttel nem kell szégyenkeznünk.  Nem olyan mint az új magyar narancs, hogy kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk. ( A tanú – című filmből) Bizony parádés ízvilág, megállja a helyét a világ ginjei között, ez prémium kategória. Komplexitása, frissessége elbűvölő, jön a boróka tiszafás, fenyves gyantássága, de nem telepedik rá az egészre, hanem indul a citrusos, korianderes vonat és utazunk tovább, az illatrétegekben felsejlenek a többiek: az ánizs, az édesgyökeres medvecukor, hűvösen tiszta levendula és persze a mi különlegességünk a mák. Kerek és harmonikus ital…  

IMG_20190227_171355_20190319153211965

Jön a Budapest Dry Gin is…

Véletlenül jött a kísérletezés közben egy igazán svungos ital, (a Budapest Dry Gint még fehércímkésen kóstoltuk, hivatalos bemutatója később lesz) amelyben a citrusok még jobban, hosszabban duruzsolnak, komplexebb, merészebb és egyedibb ízvilággal rendelkezik, mint az Opera. Az összetétele nemigen különbözik a két italnak, viszont a lepárlás technológiájában van a csavar, melyből két különböző egyéniség született. A lepárló egy igazi pálinkafőző, ez is hungarikum.  Az eseményen készült további képek itt érhetőek el.

 

Bárban ülve…

A Síp utcából jött Újpestre Varsányi Ferenc bartender, aki a Hotsy Totsy bár tulajdonosa és szakmailag is felkarolja az új magyar gint. A sajtótájékoztatón keverte a publikumnak a jobbnál jobb koktélokat. A kötelező Gin tonicot, nagyon csúszott, de a Dry Martini is isteni volt Opera Ginnel. Ezután jöttek a bonyolultabb koktélok a Negroni és egy Aviation… Még bepusziltunk egy White Ladyt is. Aztán újra jöhetett egy maxi Gin tonic Jánosáldásnak, a magyar piacon kapható igazán kedvező árfekvésű magas kinintartalmú tonikkal… Nem mondom, hogy nem éreztük magunkat jól, emelt hangulatban Újpesten és a hazaúton, már rögtön szebb volt a tájék is…

IMG_20190227_171016

Mivel Operálunk…

A címke a Dámosy család Opera-közeli lakhelyét és a műfajhoz való vonzódását jeleníti meg. A név magyarul és nemzetközileg is jól cseng, a címkevilág hangulata olyan századfordulós, szecessziós, van benne steampunkos vonal is és a kisföldalatti táblája is stilizálva domborít a gin ruháján. Az Opera előtti szfinx szobra és az egész címke elegáns kékben játszik a megjelenés a Graphasel Design Studio munkáját dicséri.

 

Igyál Magyar Gint! Csak jó tonikot hozzá!

Reméljük, hogy egyre több helyen lehet majd belekortyolni a Opera Gin Budapesttel készült koktélokba. Az OPERA GIN BUDAPEST gyártóhelyén mindenképpen: 1046 Budapest, Kiss Ernő utca 3/A szám alatt. Ha szeretnéd otthonodban élvezni: (vegyél hozzá jó tonikot is, hallom a megboldogult Sánta Zoltán (DipWSET) dohogását a rossz kinines üdítőkről) klikk

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

IMG_20190227_183542