Az Agárdi Főzde visszaszállt a Gin-vonatra! – Két új gin került a piacra

Ismét párlatokban erősít az Agárdi: idén újabb két gin került a piacra…

Cikkeink a magyar ginek világából: Opera Gin és Terminus Gin …

Az “Orr” is a Gin-re szavaz!

Az illatok, aromák képeket és hozzájuk tartozó életérzéseket hívnak elő, erről beszélgettünk a sajtótájékoztatón Zólyomi Zsolttal az Agárdi Főzde  A’ Summer Gin Party-ján a budapesti Marriott hotel teraszán. Röviden Zsólyomi Zsoltról, aki nem ismerné:  

“A szép parfüm átlátszó ruha a bõrön, azonnali élményt nyújt, s hosszan emlékezetes marad.”

  Zólyomi Zsolt vagyok, az egyetlen magyar orr, avagy parfümõr. Jean-Paul Guerlain Versailles-ban, a Napkirály fényûzõ városában alapította meg a luxuskozmetikumok világhírû francia iskoláját: www.isipca.fr Ebben az iskolában a világ minden tájáról érkezett tizenkét tanuló közt évtizedek óta az egyedüli magyarként végeztem el a Fragrance Academy parfümkészítõ mesterkurzusát. http://www.zolyomiparfums.com/

Zólyomi Zsolt
Zólyomi Zsolt

Arra a kérdésre, hogy számára mit jelent a gin, a parfümőr így válaszolt: Amikor Monte-Carloban kikötsz egy jachttal, de nem azzal jutsz a partra, hanem egy kis fából készült kishajóval utazol. James Bondot jelenti, a nyarat, szikrázó napsütést, brit gyarmati fűszerek világát. És újra napfényt, lenge ruhás hölgyeket, meleg, sós tengeri fuvallatot, és sok-sok fenyő… A jó gin egyszerű, de készíteni művészi feladat… Számomra ebben az italban megelevenedik a vintage életérzés, a jó gin csontszáraz és szép… Ha igazán stílusos akarsz lenni és el akarod kápráztatni a hölgy társaságod, rendelj inkább gin-koktélt…

 

Mindig keresik a megújulási lehetőségeket

Az egyik legismertebb hazai pálinkafőzde, az Agárdi tulajdonosai már 2017-ben keresték a fejlődési lehetőségeket, hogy pálinkáik mellett egy szélesebb párlatválasztékkal is megjelenjenek a hazai és külföldi italpiacon. Tavaly ősszel debütált a főzde három új terméke: az Agárdi Hungarian Dry Gin, az Agárdi Single Malt Whisky, valamint a tokaji hordóban érlelt Agárdi Rum. Párlataik – s elsősorban a gin – értékesítése növekszik mind a horeca, mind pedig a kiskereskedelmi szegmensben, s a termékfejlesztésben további lépések következtek. 

 

Itt a gin-forradalom!

A nemzetközi trendek jól mutatják, hogy napjainkban a gin az egyik legnépszerűbb szeszes ital világszerte, a gin tonik pedig nemcsak a koktélbárok vendégeinek, hanem az otthoni fogyasztóknak is nagy kedvence lett. Az Agárdi Főzde tulajdonosai a piaci jelzéseket figyelve úgy döntöttek, hogy gin-portfóliót hoznak létre, és idén májusra elkészült két karakteres, eltérő stílusú desztillált párlatuk: a Gypsy Gin és a Chameleon Gin. Vértes Tibor, az Agárdi társtulajdonosa és főzdemestere szerint egy gin elsősorban a boróka jellegét kell, hogy hordozza, de a fiatalos és lendületes jegyeket, így a citrusos, friss, üde, gyümölcsös ízprofilt is érdemes belecsempészni.

IMG_20190625_195429

„A Hungarian Dry Gin készítése során 17 gyógynövény keverékével dolgozunk, ezen kívül teszünk hozzá a főzés során aszalt gyümölcsöt is. A gyógynövények kiválasztásánál a Magyarországon is fellelhető, jellegzetes ízeket kerestük. Az egyik ilyen a levendula, de emellett vannak benne olyan fűszerek is, amelyek itthon nem fordulnak elő, hiszen a citrusos jelleget olyan növények kölcsönzik, amelyek nem mindegyikét termesztik hazánkban. Felfedeztük még az orvosi székfűvet, a citrushéjat és az ázsiai citromfüvet is. A technológia ugyanaz, mint a pálinkakészítés esetében, az alapanyagokban van különbség, itt is meg kellett találni azokat a nyersanyag-beszállítókat, akik folyamatosan azonos minőséget tudnak biztosítani. A három termékünket egymás mellé helyezve markáns különbségek érezhetők. A Dry Gin egy klasszikus vonal borókás jegyekkel, különböző virágillatokkal, elsősorban a bodza és a levendula teszik izgalmassá. 

 

A meggy volt az első…

A Gypsy esetében a gint cigánymeggyel tesszük különlegessé, a friss gyümölcs kivonatolt levét házasítjuk a lepárolt ginnel. Főzdénk egyik legfontosabb alapanyaga a kiváló minőségű hazai cigánymeggy, amely nagyon jól kombinálható a borókás párlattal. Az eredmény pedig egy karakteres, piros színű, nőiesebb stílusú, illatában gyümölcsös jegyeket hordozó, ízében pedig édeskés jellegű ital, amely önmagában is finom, s koktélokban is jól használható ízesített gin. Kicsit csajos ez a verzió, és tudom, hogy sok hölgy most egyszerre sóhajt fel e sztereotípia láttán, de adja magát a jelző. 

 

Gyógyhatású színváltós gin…

A Chameleon egy teljesen más vonalat képvisel, itt a ginre jellemző borókás jelleg mellett azoknak a botanicaloknak (fűszereknek és gyógynövényeknek) a szerepét növeltük, melyek a citrusos jegyeket hordozzák, így ezek az üde, lendületes ízek és illatok jelennek meg a párlatban. Emellett pedig egy izgalmas vizuális élményt is nyújt – erre utal az elnevezése is – mivel a ginbe áztatott trópusi pillangóborsó virágtól (Clitoria ternatea) azúrkék színt kap a palackba kerülő párlat. A növény kivonatának természetes kék színét a benne található antociánok okozzák, melyek pH-tól függően változtatják tónusukat. Tonik vagy citromlé hozzáadása során rózsaszínes, lilás árnyalatot kap az italunk a pohárban. Amellett, hogy nagyon látványos, gyönyörű long drinket ihatunk, semmilyen káros anyag nem kerül a szervezetünkbe, sőt, a pillangóborsó virág az ájurvédikus orvoslás egyik legértékesebb növénye.”  

Vértes Tibor
Vértes Tibor

Nemzetközi vizekre hajóznak…

A három ginnel pedig minél szélesebb kört célozva szeretnék elérni, hogy egyrészt a kezdő ginfogyasztók érdeklődését is felkeltség a könnyedebb stílusú, egyedi ízű és megjelenésű termékekkel. Ugyanakkor egy modern, mégis klasszikus vonalú dry ginnel kiszolgálják a tapasztaltabb ginrajongókat is, a szakmát pedig különböző karakterű, koktélokhoz és long drinkekhez nagyon jól passzoló párlatokkal látják el egy hazai főzdéből.  Azonban nemcsak a magyar piac meghódítása a cél, s ahhoz, hogy nemzetközi szinten is hatékony legyen a márkaépítés, az egyik legrangosabb megmérettetésre, az IWSC-re (International Wine & Spirit Competition) is neveznek a termékekkel, a verseny hagyományosan novemberben zajlik a gin fővárosában, Londonban. 

„A ginkultúra hatalmasat fejlődött tőlünk nyugatra, nagy a választék, kisebb főzdék is készítenek gint, kreatív, izgalmas világ ez. Elsősorban a botanicalok kiválasztásával tudjuk a saját elképzeléseinkre formálni a termékeket, megteremtve az ital egyéniségét. Mi ezen felbuzdulva készítettük el a már háromtagú, markánsan különböző gin-portfóliónkat, s ahogy anno a pálinkáinkkal, most a párlatainkkal szeretnénk az elsők között lenni, akik a hazai piacon minőségi választékot hoznak létre, az Agárditól megszokott színvonalon” – mesélte a motivációkról Vértes Tibor. 

 

Az Agárdi gin-portfóliója június 25-én debütált az A’ Summer Gin Party keretében a budapesti Marriott hotel teraszán. A vendégként meghívott Zólyomi Zsolt parfümőr világjelenségnek nevezte az ízesített italok térhódítását, amelynek hátterében az italkészítők és parfümőrök hasonló kreatív munkát végeznek: szokatlan párosításokat alkotnak. Vértes Tibor elmesélte a kísérletezés, tervezés folyamatát, melyek években mérhetők.  További információk: agardi.hu

A három Agárdi Gin
A három Agárdi Gin

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )