A Bor, Balaton, Burger szentháromsága a Pócz Pincészetnél

Tényleg, mi kell még, ha van Bor, Balaton, Burger? Ez a magasélet!

Nyulasi Gábriel István írása

Póczék már régi jó barátaink!

Mottó: „A jó bor A szőlőben kezdődik, a borász csak “ronthat” rajta.” (Korábbi írásaink itt és itt)

A 2007-ben elkészült borászat méltó ”otthona” lett a birtokon megtermett szőlőknek. A Kishegy oldalába ”bevágott” szőlőfeldolgozó-, erjesztő-, tároló- és a dongaboltíves érlelőpince a raktár szervesen kapcsolódik egymáshoz a Kishegy ”gyomrában”. A föld klímának köszönhetően, a közel állandó hőmérséklet segít megőrizni borok minőségét hosszú éveken át. A borászat úgy épült be a hegybe, hogy ne bontsa meg az ökológiai egyensúlyt, harmóniába legyen a környezettel. (poczpinceszet.hu/)

IMG_20190622_113717
Pócz József, borász

Mi sem bontottuk meg az egyensúlyt…

Hanem szépen leültünk a napernyő alá és buzgón kortyoltuk a jó Pócz borokat. A 2018-as Balaton bor (Olaszrizling) igazán kompakt, könnyű és friss élmény. Citrusok, fehérvirágok, savak, kis kesernye… Jól esett vele hidratálni (hiszen hallottuk, mit kell tenni a melegben az M1-en). Pócz József is velünk tartott néhány kortyra, sürgött-forgott közben, hiszen sok vendég érkezett a Burger Párbajra.

 

A Párbaj – Mangalica vs. Angus

A kihívó: Lipák Bálint, aki több mint 200 makkoltatott mangalicát tart egy somogyi erdőben, szabad tartásban. A kihívott: Paska Tamás, aki aberdeen angus marhákat tenyészt szintén természetes környezetben. A párbajnem: burgerkészítés – A párbaj segédek: Pócz borok, amikkel jobban csúsznak a burgerek. A helyszín: a balatoni panorámás Pócz Pincészet terasza. Az ételek és a burgerek mellé kínáljuk, a borászat fehér és vörösborait. 

IMG_20190622_125606

A rendezvényen készült további képek itt…

Gyorsan eldőlt…

Csúnya kifejezéssel, gyorsan egymás után „lekóstoltuk” a burgereket. Csíki Sándor gasztroszakértővel (Foodandwine.hu) megállapítottuk, hogy a zsömle édessége kicsit túl sok, illetve jobban is oda lehetett volna pirítani a sütőlaphoz. Ezek az észrevételek elenyészőek voltak, ez csak finomhangolás. A burgerek ízesek voltak, a húsok kiválóak, de az összképben nálunk is egyértelműen az Angus nyert. Ha viszont a húsokból készült pörköltek közül kellene választani már sokkal nehezebb a döntés, nagyon kiegyenlített volt a verseny ezen a téren. Én nem is tudtam választani: a marha, feszes, de mégis omlós textúrája a disznó pikáns édessége mind-mind igen zamatos volt. Ha dönteni kellene, akkor a pacalpörköltet választanám nevető harmadiknak. Mivel egy pacalpörkölt is ott termett az asztalunknál, szinte ahogy kigondoltuk. Pócz József elmondta, hogy kiadós házias ételekkel lepi meg a vendégeit és akár egy paprikás krumpli is igen népszerű tud lenni. 

IMG_20190622_151210
Megkérdeztük a verseny után Lipák Bálintot, aki a mangalicák tenyésztője ( https://lipak.eu/  ), hogy milyen volt az összecsapás, hogy alakult a szavazás?

-A versenyt egy picivel az Angus nyerte, de ez az eredmény a mangalicának is büszkeség. Mindkét fajta hambi ugyanúgy készült. A hús ízt szerettük volna előtérbe helyezni ezért fűszerek tekintetében csak durva sót és borsot kaptak, ezeket is csak a sütéskor. A sajt cheddar volt, a szósz pedig egy saját készítésű, egyedi ízvilágú massza. A hús grammra pontosan ugyanakkora volt mindkét terméknél és a hamburger zsemle is.

-A mangalica miben igazán jó? Hogy kell, minek kell elkészíteni, hogy biztos befutó legyen?

-Grillezve csontos karaj és a márványos tarja veri a mezőnyt, de a hagyományos rántott hús formájában is világbajnok.

pacal
pacal

Mivel pacal…

A Pacalpörköltre ráküldtük a 2011-es Olaszrizlinget, de nekem egy szaftos irsaival is izgalmas lett volna kipróbálni. Szóval, Pócz Olaszrizling 2011-es, és tudja és tudja. Tartja magát krémesen, kesernyével a végén, bizonyítva, hogy a vastagabb alapanyag, okos hordózással állja a sarat…

 

Még vöröset hozzá…

A vörösök párbajában igazából nem volt itt vita, most  2015 című bor volt a legjobban eső. Most elkapta ez a bor az ívet, csúcsformában van és még benne kraft további esztendőkre. Míg a 2013 egy prémium cuvée: Cabernet Sauvignon – Merlot – Kékfrankos birtok házasítás, együtt szüretelve, addig a 2015-ben 100% Cabernet Franc dorombol. A 2013-as prémium most nyugodtabb volt, szépen érett, teljesen egyben, de valahogy a 2015-ösben a vibrálás izgalmasabb volt. Milyen volt a 2015 prémium? Jó fűszeres, fekete cseresznye, a lendületes savak, kávébab, dohány, gomba, a masszív fa, ami szépen integrálódott. Első és másod töltésű hordókban is érlelődött hosszan az anyag, megérte. Kerek történet.

Pócz Prémium 2015
Pócz Prémium 2015

Köszönjük a meghívást a pincészetnek! Kívánunk még sok jó és izgalmas közönségcsalogató programot! Hiszen még van bőven nyár, Balaton, bor és a burger is jó hozzá!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

sülnek
sülnek