Látogass el a Pócz Pincészethez! Nekünk a Balaton az életünk!

A Balaton mindig is nagy divat lesz, méltán borban is híres. A Dél-Balaton, pontosabban a Balatonboglári borvidék is kitartóan jön fel és ér el egyre szebb eredményeket.

 

 

Mi van Délen?

Északon ott a Badacsony, Balatonfüred-Csopak, Balaton-Felvidék. Jó, de mi van délen? Bizony a Balatonboglári borvidék, amely kiváló adottságokkal rendelkezik és újabban már szezon előtti nagy rendezvényekkel is igyekszik magára felhívni a figyelmet. Szépen pezseg ez a vidék! Például március 11-én az igen hosszú nevű, de nagyon kellemes rendezvény lesz megtartva: 2. Balatoni Nagy Pezsgő és Gyöngyöző Teszt! Az év bortermelője választáson is már három ízben diadalmaskodott a Dél-Balaton, ez is mutatja az itteni potenciált. Nekünk is van pár kedvencünk délen!

 

Pócz József
Pócz József

A Pócz Pincészetet már egy ideje ismerjük és kedveljük. Kortyoltuk borait BorMozin, vagy éppen kiállításon mutattuk be tételeit, illetve kóstoltuk hivatalos bemutatón is. Pócz József borász-tulajdonos, határozott ember, konkrét elképzeléseit igyekszik végigvinni. Már több mint négy évtizedes tapasztalata masszív bázis a borkészítésben. Nyáron látogattuk meg a Kishegyen található igen mutatós és praktikus pincészetében.

 

Mottó (1.)“A fürtöknek látni kell a Napot”

A 7,9 ha-os birtok 60%-át fehér, 40%-át kékszőlő fajták adják. A széles fajtaválaszték lehetőséget ad a borász számára – magasabb minőség érdekében – izgalmas és néha meghökkentő Cuvée borok készítéséhez. A világfajták – Sárgamuskotály, Rizlingszilváni, Chardonnay, Sauvignon blanc, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon – mellett megvannak a Hungarikumok és a Kárpát-medencei fajták is mint az – Irsai Olivér, Zöldveltelini, Olaszrizling, Kékfrankos. UPDATE: Látogatásunkkor a borász már mintegy 10 hektáros területről számolt be.

A látogatásunkon készült többi képet itt tekintheted meg!

Mottó: (2.)„A jó bor A szőlőben kezdődik, a borász csak “ronthat” rajta.”

A 2007-ben elkészült borászat méltó ”otthona” lett a birtokon megtermett szőlőknek. A Kishegy oldalába ”bevágott” szőlőfeldolgozó-, erjesztő-, tároló- és a dongaboltíves érlelőpince a raktár szervesen kapcsolódik egymáshoz a Kishegy ”gyomrában”. A föld klímának köszönhetően, a közel állandó hőmérséklet segít megőrizni borok minőségét hosszú éveken át. A borászat úgy épült be a hegybe, hogy ne bontsa meg az ökológiai egyensúlyt, harmóniába legyen a környezettel. (poczpinceszet.hu/)

Irsai
Irsai

Boraik védjegye a gyurgyalag

A Kishegy löszfalaiba előszeretettel fészkelnek a gyurgyalagok, ezért is kerültek be ezek a madarak a pincészet logójába. A gyurgyalag, méhészmadár, piripió a madarak osztályának a szalakótaalakúak rendjébe, ezen belül a gyurgyalagfélék családjába tartozó faj. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben és 2013-ban „Az év madarává” választotta. (Wikipédia)

 

Kortyoltuk

Bubbori Fehér 2015 Gyöngyözőbor – Friss, könnyed indítás, fehérvirágok, alma, szőlő, szép savakkal üdíti fel az embert. Még egy pohárral, akár reggeli előtt is indulhat a pezsgés!

 

Irsai Olivér 2015 – A megszokott határozott szőlős, intenzív illatvilággal indít, de olyan irsai, amelynek azért van némi teste is. Tehát vannak itt rétegek is, már amennyire ezt a fajta nyújtani tudja.

 

Fehér 2015 (Balatonbor) – Házigazdánk szerette volna, ha a tétel bekerül a Balatonbor projektbe, de aztán a bizottság másképp döntött. Idén 2017-ben már ott van ebben a nagyszerű kezdeményezésben a Pócz Pincészet is. Erőteljes hordófűszerek áramlanak szippantásra az orrba, pici körte, citrusok. Savakban sem szenved hiányt, érződik, hogy van még benne potenciál.

 

Chardonnay+ Sauvignon Blanc házasítás 2014 – Együtt lett szüretelve a két fajta és a bor gyönyörűen összeért, lekerekedett. Finomseprőn tartották acélban, egy igazi almáspite bomba, krémes, almás harmonikus tétel.

Pincében
Pincében

 

1 Pint Fehér – A pincészet házborának vagy gasztrobornak definiálja és meg is állja a helyét ebben a szekcióban, sőt. A három évjáratból egyesített bor (2013-2014-2015) nagyon jó formát mutatott. Tényleg jóivású, kerek történet és mindehhez még egy ásványos jelleget is kapott. Egy vakkóstolón biztos előrébb végez ezzel a lendülettel lelkes ítészek előtt.

 

Chardonnay 2015 Kokas-hegyi – Ragyogóan tükrös bor, citrusok, zöldalma és szép test. Lassan nyílik, cserébe jó hosszú a bor. 4 hónapot volt hordóban, médium pluszos pörkölés, ami már egészen jól integrálódott.

 

Triász vörösbor – Évjárat nélküli bor, ami könnyedre és gyümölcsösre lett hangszerelve. Magában vagy egy paprikás krumplihoz is egyaránt teszi a dolgát.

 

Merlot 2014 – Jól felépített merlot, gyümölcsös és tüzes, de pont annyira, hogy még ne lógjon ki az alkohol.(13%) Gömbölyded tanninokkal ebből a nem túl könnyű évjáratból. Kokas-hegyi termőterületről, áfonyás, érett eper, némi szederrel, hordófűszerrel illatban. Szájban bársonyos történet, csokis utóízzel, közepes lecsengéssel.

 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: klikk! )

Az élet...
Az élet…