Szeretünk KávéBár Bazár!

Újból rengetegen voltunk a KávéBár Bazáron, néha tűt sem ejthettünk le. Teltház a javából, és ez kell az italok kedvelőinek. Mi kibírnánk több ilyen hétvégét, de minden évben csak egy van.

 

 

5 BAJNOKSÁG

A kétnapos rendezvény öt országos bajnokságnak is helyszínt biztosított. Lelkes közönség kísérte a kávés szakma megmérettetéseit, Tokaji Krisztina lett a tejhaböntés, vagyis a Latte Art országos bajnoka, a Coffee in Good Spirits kategóriát pedig Béndek Tamás nyerte, így ők képviselheti hazánkat a júniusi, budapesti világbajnokságon.

DSC_0146

Jelentős szurkolótábor előtt készültek a legfinomabb koktélok is, s a flair mixerek akrobatikus mutatványokkal fűszerezték meg a kevert italokat. A hazai verseny történetében először fordult elő, hogy egy versenyző dupla győzelmet szerez. Kovács István a flair kategória után a klasszikus szuperdöntőt is megnyerte a Magyar Koktél- és Flair Bajnokságon! A szabályok értelmében így a flair kategóriában Kovács István, klasszikus kategóriában pedig a szuperfinálé második helyezettje, Krómy Kornél képviseli hazánkat a koppenhágai világdöntőn. Az Országos Sommelier Bajnokság döntőjén megjelent a hazai boros szakma színe-java. Az elméleti és gyakorlati feladatokból álló szakmai versenyt Tüű Péter, az Arany Kaviár étterem munkatársa nyerte el, így ő viselheti a Magyarország Sommelier Bajnoka 2017 címet. A verseny győztese a Törley Kft, a FRANCOIS pezsgők készítője és forgalmazója fődíját vehette át. A 100.000 Forintos fődíjat Kovács György ügyvezető igazgató adta át. A közönségdíjat, a legjobb idegen nyelvű pezsgőfelszolgálás díját továbbá a legjobb dekantálás különdíját, a legjobb borleírás és párlatfelismerés díját szintén Tüü Péter nyerte.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

A második helyen Angerman László (Tanti étterem), míg harmadikként Sutus Attila (Baraka étterem) végzett. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnökségével megrendezett döntő szakmai zsűrijének elnöke Fabók Mihály háromszoros magyar sommelier bajnok, tiszteletbeli elnöke Gál Péter helyettes államtitkár volt.

DSC_0160

A MAGYAR BORKULTÚRÁÉRT

A döntő előtt adták át a 2014-ben alapított Par Excellence a magyar borkultúráért idei díjait

  • Cseh Gábornak szakíró
  • Bíró Lajosnak, a Bock Bisztró séfjének vendéglátás
  • Kovács Nimródnak, az egri Kovács Nimród Winery tulajdonosának termelő
  • Mészáros Gabriellának oktató
  • Tálos Attilának, a Bortársaság tulajdonosának pedig kereskedő kategóriában.

A bajnokságokkal párhuzamosan futó szemináriumok, vezetett kóstolások is teltházzal mentek, s a különleges termőterületekről származó kávék mellett csúcsminőségű teák, japán párlatok, tokaji különlegességek is a kóstolópohárba kerülnek az előadások alatt.

A kiállítói standokon is hatalmas nyüzsgés volt mindkét nap, s több mint száz kiló kávé fogyott a hétvégén. A nyolcadik alkalommal megrendezett esemény nemcsak teltházas és jó hangulatú, de szakmailag is sikeres volt a résztvevők számára.

 

ELMERÜLTÜNK

Szóval elmerültünk újból ebben a csodás italtengerben, a helyszín igazán bazári forgatag volt ezúttal. Mi azért picit visszasírtuk a Hotel Corinthia tágas elegáns tereit, a Teslában kissé zsúfolódott a nép, de még kibírható volt a sűrűség.

Kávék, koktélok, párlatok, sörök, teák, vizek… Schiszler pálinkából a körte fantasztikus volt, de a cékla is igazán a toppon volt. Szakét is kortyoltunk és jó rumokat a Germana Cachaça egzotikus ízét is kipróbáltuk.

A cachaça (ejtsd: [kaˈʃasɐ]) erjesztett cukornádból készített, magas alkoholtartalmú (38-51% v/v) párlat, Brazília nemzeti itala. Még mindig folyik a harc, hogy a dél-amerikai ország megszerezze a jogot, hogy csak olyan italt hívhassanak cachaçának, amit Brazíliában gyártottak. (wikipedia)

 A borok felhozatalával nem lehettünk elégedettek, mivel nem túl sok termelő volt jelen. Dúzsiék Szekszárdról érett rozékkal szálltak be a forgatagba. Dúzsi Bence szerint jó úton vannak, hiszen a provence-i termelők is elismerik a kékfrankos rozépotenciálját. Mayer szirupból csakis Egreseset vegyen! Szódával felengedve az igazi!

Ez csak néhány villanás volt a forgatagból, jövőre veletek ugyanitt!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: klikk! )

Céklapárlat
Céklapárlat