Koch Borászat, már negyedévszázados a történet

Bizony, már 25 éve, hogy Koch Csaba folyamatosan építi a birodalmát. Egészen apró birtokból indult a pincészet karrierje…

 

1991-ben kezdődött

1991-ben szűrte első borát Koch Csaba a Nagyapja vásárolta birtok terméséből. A család nagy hatással volt borászunkra, 270 éves hagyományokkal rendelkezik. Apáról fiúra öröklődött a föld szeretete a szőlőművelés hagyománya. Koch József egyike volt a 13 családnak, akik a Császártöltés nevű falut alapították. Ez a történelem. A mai birtokot Koch Csaba lépésről lépésre építette fel, az elején még szinte teljesen egyedül, aztán pár évvel később már zsigulival hordta a napszámosait a szőlőbe. A traktor, teherautó is fokozatosan lett elérhető az egyre növekvő birtok számára. Az 1993-tól 1994-ig tartó időszak is kapóra jött Csabának, a szőlőárak csökkenése miatt a termelést befejező kisbirtokosok sorra szabadultak meg a területeiktől. Mintegy 180 darabkából állt össze az akkoriban egyesített birtoktest.

 

Együttműködés a jövő érdekében

Koch Csaba szerint az Alföldi borrégió még jobban ki van éhezve az új szőlőfajtákra. Az igencsak közepes borokat adó bianca szőlőfajta kétes karrierjét meg kell törni. (Úgy néz ki, hogy a bianca a legnagyobb mennyiségben termelt magyar fehérszőlő, már több éve, hogy letaszította az olaszrizlinget a képzeletbeli trónról.) Kitörési pont lehet a pincészet és a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet együttműködése. Befogadják a kísérleti szőlőfajtákat és kis és közepes mennyiségben bort is készítenek belőlük. Ez egy közösségi munka a pincészet a szőlőtermelés és borkészítés közben megtapasztalja, hogy mennyire piacképes az adott fajta. A kártevőkre rezisztensebb fajták a környezetet és nem utolsósorban a borfogyasztót is védik, mivel a növény védőszerek használatát minimalizálni lehet. A permetezést a durva szerekből azért is érdemes csökkenteni, mivel az Európai Unió ECOPHYTO csomagja előírja, hogy 2018-ig a kijuttatott növényvédő szerek mennyiségét felére kell csökkenteni. A pezsgőkészítésre is gondol a pincészet az új fajtákból, a biopezsgő lehet az alföldi csoda?

Cosmo
Cosmo

 

A látogatásunkon készült többi képet itt tekintheted meg!

A rezisztens fajták kóstolója

Koch Csaba ma már 30 hektáron termel két rezisztens fajtát, a Bácskát és a Pannoniát, és emellett közel húsz kísérleti szőlőfajta tesztelésében és szaporításában is együttműködik a pécsi kutatóintézettel.

 

54/2 (Bianca X Kunbarát Tramini hibrid 2016 (fehérbor)

Közepesen halvány citromsárga színű bor. Élénk citrusos illat és zamat, lime és grapefruit, szőlővirág, kis meszes ásványossággal megspékelve, jó savszerkezettel. Könnyed, gördülékeny a korty, ígéretes a fajta e tétel alapján.

 

 

 

Bácska 2016 (fehérbor)

Mélyebb sárga szín, szinte nem is hiszi az ember, hogy friss bor van a pohárban. Szőlővirágos, citrusos, fehér húsú barackos illat és ízvilág. A fajta irdatlan mennyiségre képes hozamban és igencsak ellenáll a kártevőknek emellett. Biobornak és/vagy lédigben eladott piacos tételként megállja a helyét a fajta.

 

 

Pannónia 2016 (fehérbor)

Szűretlen tétel, a 2016-os év nem kedvezett a fajtának. Itt is a citrusos vonal dominál, de viszonylag éles kellemetlen savkészlettel. Nem lett a kedvencünk a fajta, kíváncsiak leszünk rá, egy jobb évjáratban mit produkál. A Pannónia viszonylag kevesebbet terem és a rajnai rizlingre emlékeztető tulajdonságokkal bír a belőle készített bor.

 

Andor 2016 (fehérbor)

Izgalmasabb, fűszeresebb illattal nyit, mint előző társai. Erőteljes savszerkezet itt is dominál, közepes textúra. Férfias, markáns szerkezetű bor, nemhiába, az Andor férfinév az András régi magyar alakváltozatának, az Andorjás névnek a rövidülése, de lehet a régi magyar Andornak név rövidülése is, ami a görög eredetű és latin Andronicus magyar változata, és a jelentése: férfiak legyőzője. (wikipedia) Visszatérve a borra, idővel az illata gyógyszeressé válik, mint a kesernyés lecsengése is.

DSC_1876
Koch Csaba

29/3 2016 (kékszőlő)

Háromféle technológiával készítették el a borokat belőle

 

Fehérboros technológiával készült rozé

Egy vékonyabb (illatban kielégítő), nem túl megnyerő vegetális ízjegyekkel operáló rozé sikeredett.

 

„separage” technológiával készült vörös

A törkölyt egy időre kivonják a forgalomból, szeparálják majd visszakerül a folyamatba az erjedés során. A friss, jóivású, szilvás, paprikás könnyed vörösbor.

 

Duplapasztás technológiával készült vörös

A lé leeresztéssel operálnak, kb. a felét leengedik a törkölyről és ezáltal erőteljesebb tanninokkal rendelkező bort nyernek. A bor maga kissé kusza, fejlődésben van, konyakmeggyes aromavilág. Az alkohol magasabb a kelleténél, kissé borítja az egyensúlyt.

 

Térjünk vissza a Koch birodalomhoz  

A küzdelmes kezdetek után igazán impozáns számokkal rendelkezik a Koch Borászat. Területben 0,2ha-ról 140 ha-ra növekedtek a saját telepítésű minőségi szőlőültetvények. A bortermelés alakulása 27 hl-ről évi 15 000 hl, melyből jelentős hányad lédig export. A palackszám már eléri az évi 800 000-et, amelynek százalékos eloszlása: 90% Magyarország, 10% export: Brazília, USA, Franciaország, Németország, Szlovákia, Lettország, Románia, Kína, Dél-Korea, Japán és alkalmanként egyéb országok

Versenyeredmények:

Világversenyek: 5 arany, 5 ezüst

Nemzetközi versenyek: 53 arany, 19 ezüst

Országos borversenyek: 104 arany, 18 ezüst

Régiós borversenyek: 98 arany, 13 ezüst

A Koch Borászat nemcsak az Alföldön tevékenykedik, hanem Villányban is megkezdte a munkát 2006-ban. A befektetési céllal vásárolt terület mára szépen hozza az eredményeket.

 

Jól sikerült a 2016-os évjárat

 

Koch Cserszegi Fűszeres 2016

Illatban zárkózott, azonban zamatban már sokkal erőteljesebb a bor. Ez egy réteges cserszegi, hűtött irányított erjesztés és minden, ami egy ortodox kézműves terroristát elborzaszt – ám a 25%-os szárazanyag tartalom önmagáért beszél. Magában vagy keleti konyhához és fröccsöntve is kellemes lehet.

 

Koch Néró rozé 2016

Koch Csaba bevallása szerint kicsit érettebben szedték le a szőlőt, mint ahogy a rozétechnológia igényelte volna. Viszont ez pont az előnyére vált, mivel kirobbanóan gyümölcsös zamatú. Rózsás illatú, testesebb, és aki a sápadt, elegáns vonalat szereti, annak lehet, hogy túl sok ez a bor.

 

Koch Chardonnay 2015 késői szüret

Elegánsan telt, érett anyag, aszalt datolya, van kis alkohol édesség is a szerkezetéből fakadóan. Vastag bor, némi körte és csillagánizs.

Kóstolók
Kóstolók

 

Több, mint 10 évet is bír a chardonnay

Koch Chardonnay 2005 késői szüret (töppedt szemek)      

Lassan nyíló, több mint egy évtized nem adja magát rögtön. Élesztős illatjegyek, méhviaszos, mézes. A sav vezeti bort, magas az alkohol, de nem lóg ki.

 

Koch Chardonnay 2005 késői szüret

Itt nem volt a szőlőben töppedt szem, csak az egészséges érett szőlőszemek vettek részt a játékban. Szintén nem egy gyorsbüfébe való tétel, a szellőztetést meghálálja. Lime befőtt, citromhéj, előző társánál frissebb, elegánsabb. Amolyan kortalan tétel, trópusi gyümölcsökkel erősít be, amikor nyílik.

 

Koch Kadarka 2016

Még mozog a bor, de jó anyag lesz. Sok a gyümölcs benne, ott vannak a savak.

 

Koch Csanád Cuveé 2012 (Villány)

Mély rubin szín, kerek a bor, de még tud érni. Tehát van potenciál, ezt mutatja az élénk gyümölcsösség, meggyes, vadmálnás, feketeribiszkés. A letisztult ízvilág mellé a tannin nem simul be teljesen, hordóból vanília. Ezen tulajdonságai predesztinálják, hogy masszívabb húsokhoz párosítsuk bátran. Merlot 25%, Cabernet Franc 50%, Cabernet Sauvignon 25%

 

Koch Csanád Cuveé 2011 (Villány)

Egy év különbség mégis teljesen más karakter. Sokkal erősebb a hordó, lassan nyíló, kicsit fedett a bor. Csokis, kapucsínós illat és ízjegyek uralják a bort az érett szamóca és földesség mellett. Összetételben és kezelésben is hasonlóak. (14 hónap kis fahordóban, majd 16 hónapot palackban) Merlot 25%, Cabernet Franc 50%, Cabernet Sauvignon 25%

 

Rajnai rizling jégbor 2007

Diósan indít, meghálálja a szellőztetést. Szamorodnis, sherrys hasonlatok jutnak az ember eszébe. Nehéz műfaj a jégbor, sokan nem is kedvelik, bár a fesztiválok nagy kedvence. Élesztősséggel zár a tétel.

 

A filozófia: A boldog szőlő

Bár nehéz a növények boldogságát mérni, de az biztos, hogy a zöldek kaszabolása (hajtások, levelek, vesszők vagdosása) nem esik jól a szőlőnek sem. Koch Csaba szerint a csonkázott szőlő boldogtalan, ezért hagyja a szőlőt lombosodni, mert nagyobb lomb egyenlő több fotoszintézis. Márpedig a szőlő szereti ezt a tevékenységet művelni és így több cukrot is termel. A kutatások szerint a csonkázással nem háborgatott szőlő 10%-al többet is terem. Összegezve gondolatait vendéglátónk kifejtette, hogy a harmóniára törekszik és az egészséges középútban hisz. Nincs versenybor, hanem minden borának jól kell teljesíteni, akár egy szakmai zsűri elé kerül, akár egy háziasszony veszi le egy szupermarket polcáról.

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: klikk! )

DSC_1899_20161112124703280_20161121175210151