43. Országos Borverseny (OBV) – Eredményei

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2024. június 27-én rendezte meg a 43. Országos Borverseny (OBV)  díjkiosztó ünnepségét.

Az idei OBV-re az ország 22 borvidékéről 230 pincészet nevezett összesen 897 tétellel 

Az Országos Borverseny (OBV) egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az  országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a  nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind az eredményhirdetés alkalmával. 

Az ihatóbb Magyarországért

Az OBV védnökei, támogatója

A 2024-es OBV fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnökei pedig Dr. Nyitrai Zsolt  miniszterelnöki főtanácsadó és Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos. A rendezvény főtámogatója az idei évben a MBH Bank. 

Országos Borverseny 163 arannyal

A 43. Országos Borversenyen 7 nagyarany, 163 aranyérem, 117 ezüstérem, 11 kategóriagyőztes, illetve a Legeredményesebb borászat díja került átadásra. 

Országos Borverseny a legrangosabb…

Frittmann János az OBV Szervezőbizottságának elnökeként köszöntő beszédében kiemelte, hogy az  Országos Borverseny a hazai borversenyek legrangosabb bormustrájává vált az elmúlt 28 évben a  Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szervezésében. A szakma elismeri, várja, amit jól mutatnak a  számok is, hiszen az összes borvidékről érkeznek nevezések és a nevezési tételek száma is országos  szinten a legmagasabb. Az OBV eredményei az ágazat számára mindig fontos visszajelzést jelentenek  a minőségről és persze a trendekről. Az OBV bírálati napjain (május 14-15.) 74 bíráló, köztük a borász  szakma kiválóságai, borszakírók, nemzetközi borszakértők, sommelier-k és a tudományos élet  képviselőivolt a garanciája annak, hogy ezen a megmérettetésen valóban a minőség és a szakmaiság a  legfontosabb szempont. 

A HNT az ágazati startégiában kijelölte továbbá azokat a bortípusokat, amelyek a promóciós  tevékenység alapját jelenthetik. Ezek a tételek egyúttal az Országos Borverseny különdíjait is jelentik. 

A kategóriák győztesei

A legjobb fehérbora: Szende Pince – Irsai Olivér 2023 A 43. Országos Borverseny legjobb rozébora: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Gál Szent Márton Rosé 2023 A verseny legjobb vörösbora: Szeleshát Szőlőbirtok – Szekszárdi Gubac Merlot 2019 A legjobb gyöngyözőborai:  Feind Pincészet – Irsai Olivér Gyöngyözőbor 2023 Frittmann Testvérek – Frittmann Irsai Olivér Frisecco Az OVB legjobb pezsgője: Sauska – Sauska Brut A 43. Országos Borverseny legjobb természetes édes bora: Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet – Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2017 A legjobb bio bora: Dobosi Borbirtok – Bio Olaszrizling 2023 Az Országos Borverseny legjobb hazai nemesítésű fajtából készült illatos fehérbora: Szende Pince – Irsai Olivér 2023 A legjobb Kárpát-medencei fajtából készült nagy száraz fehérbora: Tokaj Art Wine – Genius 2021 A Borverseny legjobb Kékfrankos alapú házasítása: Bodri Pincészet – Bodri Szekszárdi Vörös Cuvée Válogatás „Grand” 2017 A legeredményesebb borászat: Vinart – Koch Borászat A teljes eredménylista a www.orszagosborverseny.hu oldalon tekinthető meg.

sajtóanyag alapján (x)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )