Ilyen volt a Nyári BorMozi!

Az ember nem figyel oda, és huss, elszalad pár hónap és nyakunkon az új BorMozi Évadzáró kiadása december 14-én. Milyen volt a Nyári BorMozi? Jól sikerült és cikkünkben részletesen is kifejtjük a történéseket.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

A filmekben pozitív tulajdonságnak vehetjük, hogy állandóak. Hogy értjük ezt? Egyszer elkészülnek, és utána általában nem változnak. Kivesszük a DVD tokból, berakjuk a laptopba vagy beülünk a moziba és ugyanazt látjuk. Persze rögtön ellenpéldaként említhetjük George Lucas rendezőnek a Star Wars-al rendezett ámokfutásait, amelyekben időről időre kicserélgeti a jeleneteket a jubileumi kiadásokban. Ezek kissé rossz szájízt, sőt felháborodást is okoztak az ortodox rajongókban. Ám szerencsére Luc Besson nem nyúlt hozzá a Leon a profihoz, így az élmény megmaradt olyannak, ahogy azt átélhettük a kilencvenes években. Sőt kiegészült néhány olyan jelenettel, (ezzel kicsit cáfoljuk magunkat) amelyek még közelebb vittek a szereplők jellemfejlődéséhez.

 

Ha nyár, akkor pezsgő, sőt pezsgő minden évszakban. Ez az ital minden évszakban jól jön, ezzel a buborékos nedűvel nyitottuk meg a BorMozit.

ANONYM
ANONYM

Anonym Pince, Összhang Pezsgő 2012

Etyekről jó pezsgő jön, hiszen itt vannak hagyományai és a terroir is alkalmas rá. Nagyon finom buborékszerkezet, szerettük bizony. Chardonnay és Pinot Noir és teljesen methode traditionelle vagyis hagyományos eljárással készült. Élesztős ízjegyek, fehér húsú gyümölcsök, kis kesernye. szépen érett, egyben van. Masszív textúra, Brut Nature vagyis teljesen száraz. Néha meglep minket, vagy mi nem vagyunk formában, de ezen az estén szépen teljesített.

 

Gál Szőlőbirtok és Pincészet Ezerjó 2015

Kunságról szól ez az ezerjó, általunk szeretett Gál pincészettől, ahová minden évben betérünk egy kóstolóra, Szigetcsép szívébe. Egy igazi citrusos bomba. A savak haladóknak, de még éppen jók, grapefruit, zöld lime. Frissítő, könnyed, ezerszer is jó.

 

Ezzel a két borral meg is nyitottuk az estet és kezdetét vette a filmélmény. Pörgősen indult a film és szépen bontakozott ki a történet. A hozzáadott jelenetek még jobban cizellálták a bérgyilkos és a kislány kapcsolatát, vagyis Leon és Mathilda érzelmeit. Luc Besson egyik nyilatkozatában, hogy a film miért lett ilyen, azt válaszolta, hogy akkoriban kicsit sötét hangulatban voltak.

 

Lukácsy Pince, Hárs + Rajnai 2015

Érdekes párosítás, én még ilyet sosem ittam ahol a rajnainak a hárslevelű a párja. Kerek lesz a történet, hiszen a reduktív ölelésben, a lendületes savakkal támadó rizlinget, puhítja a hárs. Úgyhogy a házasítás egy kedves történetté alakul. A citrusok és a hársfavirág szimbiózisa éppen jókor talált ránk.

dsc_1271

Lukácsy Pince, Rajnai Rizling 2015

Nem is említettük, de a Lukácsy Pincészethez is el szoktunk zarándokolni, hiszen a Kunság északi csücskén közel van hozzánk a Strázsahegy. A rajnai szikár lett 2015-ben a savakban nem szűkölködik, pomelo még zölden, és zöldalma. Kerek történet magában, de akár fröccsösítve is.

 

Anonym Pince, Sauvignon Blanc 2012

Újra Etyek és Szövényi Áron 2012-es sauvignon blanc-ja az est egyik kiemelkedően fineszes bora volt. Egy olyan trópusi mix tobzódását éltük át illatban és zamatban egyaránt, amit ritkán tapasztalunk a hazaiaknál. Kis ánizsos fűszerességgel, jól integrált fával megtoldva a savakat is rendben találtuk.

 

Pócz Pincészet, Bubbori Habzó Rozé 2015

Dél-Balatonról érkezett, pontosabban Pócz József borászatából ez buborékos nedű. Habzik és rozé, mi kell még a film végén kicsit felrázni a meghatott társaságot. Könnyed savanyúcukorka, epres málnás frissesség, ezt meg kell inni. Le is gurítottuk. A pincészet így ajánlja ezt a borát: „Meleg nyári napokon, HIDEGEN ajánljuk.”

 

Pócz Pincészet, Cuvée 2013 2013

Vörösbor a tömörebb fajtából, és csak így egyszerűen 2013. Egy címke, egy arculat, amelynél nemesebb letisztultságot, már nehezebb kitalálni.  A bor viszont nem egy „hétköznapi kis pörkölt nokedlihez ubival” elmegy téma. Ez a bor bizony kifejtős történet, amelynek még csak a kezdetén vagyunk. Érződik, hogy a bor még az élete elején van, Cabernet Sauvignon – Merlot – Kékfrankos birtokházasítás. Fél évet volt palackban előtte hordóban ért nem keveset. Teljesen harmonikus a sztori, a tanninok még simulóban, a gyümölcsök szépek.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Sajnos Leon újra meghalt, de a megható kapcsolatuk Mathildával örökké él. A film végén a kislány élete rendeződni látszik, csak remélni tudjuk, hogy a valódi történetek szereplői között is vannak szerencsésebb sorsúak.

 

Következő rendezvényünk, amire már most lehet jelentkezni: BorMozi Évadzáró 2016. december 14-én 18:30-kor.

Csatlakozás, további infók itt: klikk ide!

Pócz 2013
Pócz 2013

Természetesen ahogy szoktuk a jelenlévő látogatókkal megszavaztattuk a est borát. Ezen a BorMozin két bor nyert azonos szavazatszám mellett: Anonym Pince, Sauvignon Blanc 2012 és Pócz Pincészet, Cuvée 2013 2013 Gratulálunk!