Borjour Magnum 2017 – BorMozira válogattunk!

A Borjour Magnumot nem véletlenül nevezik az ország egyik legnagyobb beltéri boros rendezvényének.

A nyolcadik születésnapját ünneplő rendezvény idén visszatérhetett megszokott helyére, a Millenáris Park két csarnokába, ahol 200 borászat több mint 600 borából válogathatott ki-ki kedve szerint. A gigantikus kínálat szép keresztmetszetét nyújtja a magyar borpalettának, ám ezen a bortengeren teljes egészében végighajózni lehetetlen. 2017-es stratégiánk így nem más volt, mint olyan pincészetek felkeresése, akikkel korábban nem találkoztunk. A cikket Szabó Palackbuké Berni jegyzi szinte teljes egészében, a saját változata itt  érhető el.

 

 

Belward Pincészet, Pécs

 A Belward Pincészet Baranya megye egyik legnagyobb mezőgazdasági tevékenységekkel foglalkozó cégcsoportjának, a Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt.-nek a szőlészeti ágazata. Egészen a közelmúltig folyóboros piacra termeltek, majd néhány éve egy szemléletváltást követően a palackos borok értékesítésére álltak át. A Pécsi Borvidéken a Belward rendelkezik a legnagyobb szőlőterülettel, 47 hektárral, ám ennek még csak egy része termő. A fajtaválaszték csupa fehér szőlőre épül –  olaszrizling, Irsai Olivér, chardonnay, hárslevelű, zöldveltelini, sauvignon blanc -, de a jövőben kékszőlők telepítését is tervezik. Gyakorlatilag 2-3 év alatt felépítettek egy jól működő brandet, többféle borcsaláddal. Campus névre hallgató borcsaláduk reduktív, kedvező árfekvésű borokat tartalmaz, kifejezetten a fiatalabb generáció igényeire és ízlésére szabva. A Classik kategóriát a klasszikus fajták képviselik, melyek a pincészet zászlós borai, minimális, 2-4 hónap hordóhasználattal. Az Ivo borcsalád pedig a 1,5 literes magnumpalackokba zárt chardonnay-re, Irsaira és zöldveltelinire épül.

Wilhelm Dávid
Wilhelm Dávid

A 2015-ös Irsai Olivér intenzív virágos, parfümös illattal köszön be, melybe déligyümölcsök és citrusok vegyülnek. Ízében kajszi és ringló osztoznak. Fajtajelleges, piacos tétel.

2013-as Chardonnay Barrique-juk kései szüret eredménye, ahol a fürtök töppedt szemeket is tartalmaztak. Finom seprőn érlelték, majd új hordóban ászokolták. Gazdag, hosszú bor, mely nektarint és sárgadinnyét idéz.

Utolsó tételünk a Hárslevelű Superior 2014-ből, melynél szintén töppedt szemekkel szüretelték a fürtöket, a bort finom seprőn érlelték, majd 1 évet nagy fahordóban töltött. Mézes, virágos, kissé botritiszes illatához sárgabarack simul.

 Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Bajnóczy Pince, Badacsony

 A Bajnóczy Pince Szabó Tünde és Halmosi Áron borász-házaspár nevéhez fűződik, akik 2010 óta készítik kézműves boraikat biodinamikus és organikus műveléssel a Badacsonyi és Szekszárdi borvidéken. A gyökerek egészen a 20-as évekig nyúlnak vissza, hiszen Tünde dédapja, Bajnóczy István 1928-ban vásárolta meg a Szent György-hegyen azt a területet, ami jelenleg is az otthonuk. Áron Szekszárdról származik, a Gulyás völgyben lévő kékfrankos ültetvénye a pincészet másik támpillére. Jelenleg 11 hektáron gazdálkodnak, amiből a saját terület Badacsonyban 2, Szekszárdon 1 hektár, a fennmaradó rész pedig bérelt terület. Évjárattól függően 2-3 hektárrról dolgozzák fel a termést, a többi szőlőt helyi pincészeteknél értékesítik. A szortiment olaszrizling, rizlingszilváni, kékfrankos és cabernet franc fajtákból áll, amik között a reduktív, friss, könnyedebb borok és a testesebb hordós tételek is megtalálhatóak. Jelenleg háromféle tétel van forgalomban: a Sárkánytangó név saját készítésű Szent György-hegyi olaszrizlinget takar. Az Örömkönny a szekszárdi birtok termése, míg a Szemenszedett a könnyű, gyümölcsös, reduktív borok márkaneve, melyeket a badacsonyi bérelt területekről származó vagy vásárolt szőlőkből készítenek.

A kóstolt Szemenszedett egy 2015-ös olaszrizling a Csobánc nyugati oldaláról. Reduktív tétel, mely rövid tartályos érlelés és seprőn tartás után került palackba. Aromáiban citrusok és zöldalma a fő vonal, melyet ásványosság egészít ki.

Halmosi Áron
Halmosi Áron

A Sárkánytangó Szent György-hegyi olaszrizling 2014-ből, ami organikus műveléssel termesztett 40 éves tőkék termése. A szőlőbogyók egy része beaszúsodott, ami egy jellegzetes pluszt ad az amúgy birses, mandulás aromatika és az ásványosság mellé, míg a 8 hónapos hordós érlelés krémessé teszi a kortyot.

Az Örömkönny 2012-es szekszárdi kékfrankos, a pincészet szerelembora, mely a szekszárdi és badacsonyi borvidék házasságát hivatott jelképezni. A címkéje is beszédes, egy férfi és női profil sziluettje egymással szemben. Magas, 14,5%-os alkohollal bír, melyet markáns sav és tannin kísér. Hűvös, nem annyira kedveskedő tétel, de a fajára jellemző gyümölcsösséget, és a 16 hónap hordós érlelésből származó fűszerességet hozza.

 

Porgányi Pincészet, Tokaj

Ott, ahol a kígyózó Bodrog folyó ezüstös víztükre rávetődik a Rudnok hegy lábára, ott található Sárazsadány kisfalu Tokaj hegyalján, családi pincészetük otthona. A Porgányi Családi Pincészetet 2004-ben alapították, gazdagítva ezzel is Tokajhegyalja mozaikszerűen épülő és szépülő szőlészetét és borászatát. Feladatuknak érzik, hogy a hagyományokhoz hű borkészítés és a klasszikus fahordós oxidatív minőségi borérlelés (tokaji borkülönlegességek, szamorodnik, aszúborok készítése és érlelése), mellett újabban reduktív minőségi borok készítését, palackozását az érékesítés teljes vertikumával bezárólag véghezvigyék a pincészetnél.

Marosvölgyi Enikő
Marosvölgyi Enikő

Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011 – Aranysárga, tükrösen tiszta, igazi templomablak effektus demonstráló tétel. Elementáris sárgabaracklekvár áramlik az orrba, némi trópusi mix, pici ásvány, lime befőtt, ezek a jegyek ízben is szépen jönnek. Szépen egyensúlyban van a cukortartalom, mozgékony a tétel. Analitika: Alkoholtartalom: 10,36%, Cukortartalom: 163,6 g/l, Cukormentes extrakttartalom: 42,4 g/l, Savtartalom: 8,1 g/l

Tokaji Natúr Eszencia 2009 – Mély aranysárga, olajos textúrával, aszalvány orgiával indít illatban, datolya, sárgabarack, maracuja, mazsola, kis dohány, botrytis. Ízben ezt a fantasztikus mennyiségű cukrot a sav jól tartja egyensúlyban, ez tényleg gyógyszerkönyvi minőség. Lassan csurgó, folyékony mazsola, ilyen egy nektár. Az analitikája önmagáért beszél: Alkoholtartalom: 6,5 %, Cukortartalom: 351 g/l, Cukormentes extrakttartalom: 100,4 g/l, Savtartalom: 13,4 g/l

 

Soltészbor, Eger

 A magyar borászati ágazat nagyjából nyolcadik-kilencedik, míg az Egri borvidék legnagyobb borászati cégét, az Ostoros-Novaj Bor Zrt.-t nem kell bemutatni senkinek, hiszen éves szinten 5-5,5 millió palack bort értékesítenek. 2015 februárjától a cég elnökségét Soltész Gergő vette át, így nemcsak a cégen belül történt trendváltás, hanem mellékágként piaci szereplő lett a Soltészbor is. Az új márkanév új borcsaládot hívott életre, melynek célja a hagyományok megőrzése mellett az új piaci igényeknek való megfelelés is, így fiatalos, lendületes és könnyed borokat töltenek palackba.

2015-ös Bikavér-ük ennek szellemében született, fiatalos és modern felfogású. Kékfrankos, cabernet sauvignon, zweigelt és blauburger házasítása, mely 8 hónap újfahordós érlelést kapott. Illatában édes, érett meggyet idéz, a test nagyon könnyű, filigrán, ízében érett bogyós gyümölcsök jelennek meg. Egészen magával ragadó tétel, nekünk nagyon tetszett.

Soltész Márk
Soltész Márk

A szintén 2015-ből való Prelum hasonló az előző tételhez összetételét és a hordóhasználatot illetően, azonban a zweigeltet itt merlot helyettesíti. Jól iható, az előzőnél teltebb bor.

 

Természetesen a poharainkba került még sok-sok más tétel is a már megszokott kedvencektől, sőt a Borjour más új szereplőitől is, de mivel ismételni nem akarjuk magunkat, és a kört is szűkíteni kellett, így maradt ez a négy pincészet, mint kiemelendő kedvenc.

Az újdonságoknak pedig mindig örülünk, reméljük a nem túl távoli jövőben lesz még alkalmunk találkozni velük! Pontosan 2017.03.22-én kortyolhatjuk a pincészetek borait a következő BorMozin, az esemény facebook-os elérhetősége: ideklikkelve!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: klikk! )

Csak vidáman!
Csak vidáman!
Kategória Bor