Az Okos Gin: Terminus No.1 Dry Gin

A magyar gin-forradalom megállíthatatlanul fokozódik, újabb állomása a Terminus No.1 Dry Gin

Nyulasi Gábriel István írása

Előző cikkeink a magyar ginek világából: Opera Gin és Agárdi Gin …

Terminus jelentése: (1), határ; (2), megszabott idő, időtartam

Barátságból született…

Határok márpedig vannak és arra valóak, hogy átlépjük őket.(1) Kiszakadva a szabályozott világból, a merev gátlásokból születhet valami új, valami formabontó, mint például egy vadonatúj prémium gin. A bárpult mögött áll a bártender és ha érti a dolgát elvarázsolja a pultnál ülőket. Ebben minden benne van, az italok minőségétől, az összeállítástól és a fellépéstől, vagyis az az egész show műsor, amellyel megszületik a vendég előtt a koktél. A pult egy határ jelen esetben és egyben összekötő kapocs is. Barátság szövődött a bártender és törzsvendégei között ( Eszter és Szilárd) és közösen alkották meg a gin receptjét. Közel egy év munka után idén áprilisban érték el No.1-es szintet, amelyet megismertettek a világgal. Alig féléves az új magyar gin, amely a határon túlról érkezik hozzánk, hiszen Ausztriában készül. Ez a második határátlépés, a határtól úgy 100 km-re Burgenlandban párolják le az anyagot. A magyar gin határtalan, hiszen voltunk mi régen Gin-Nagyhatalom…

Gózon Péter, a Terminus Gin Atyja
Gózon Péter, a Terminus Gin Atyja

Az idő jelentősége…

Ismerjük meg az alkotót: Gózon Pétert, aki jelenleg a High Note SkyBar-ban barmanagerként dolgozik. A most 27 éves fiatalember, aki színésznek készült, de aztán bártenderek útjára lépve alkotta meg az új magyar gint. 

Péter másodéves vendéglátó szakos egyetemista korában ismerkedett meg mélyebben a bárok világával, amely annyira magával ragadta, hogy elhatározta ennek a miliőnek aktív részese lesz. Egy mixer iskola elvégzése után az egyetem utolsó évében már a Costes Downtownban kezdett el bartenderként dolgozni. A budapesti Ritz-Carlton szállodában tevékenykedett, amikor következett egy igazi mérföldkő: a Bacardi Legacy versenye, ahol Péter megnyerte a moszkvai regionális döntőt és kijutott a globális döntőre. Ennyit röviden erről az időtartamról, amely a  Terminus No.1 Dry Gin megalkotásához vezetett.(2) 

Az összetételről, az élményről…

Miből áll össze egy gin? Hasonlít a parfümök világára, csak itt a végeredményt legurítjuk a torkunkon… Kicsit varázslat ez, hiszen az egy dolog, hogy miket áztatnak bele az alkoholba, de az arányok és az ízek egymásra hatása és a főzés technológiája mind-mind végtelen lehetőséget kínál a végső ízvilág elérésére. Amiről van tudomásunk: boróka, angelika gyökér, nőszirom, koriander, kardamom, zsálya, borsikafű, fekete bors, pirospaprika, narancshéj, citromhéj. Mi sül ki ebből? Magyaros a paprikával, mely diszkréten csíp a nyelv elülső részén a korty elején, majd hátul jön a Bors őrmester (ő is erőteljes) és a többiek. Az erdélyi konyha borsikafű nélkül elképzelhetetlen és ezt is megtaláljuk a zamatok közepén. A hazai ízvilág mellett egyszerre mediterrános az ízhatás a zsályával és a többi fűszerekkel. Jönnek a citrusok (narancs+citrom+koriander) és a zsályakomplexitás, melynek különleges aromáját nem véletlenül használja a mediterrán, köztük az olasz konyha is. Elegáns és játékosan fűszeres csípősségben oldódik fel az egész zamatvilág. Ne felejtkezzünk meg a fő alkotóelemről a borókáról, fiatal, fenyőrügyes vonalakkal keretezi az élményt, melyet (a borókát) az osztrák dr. Kottas cégtől szereznek be, mely gyógynövény- és teaszakértő már 1795 óta. (a többi fűszer java is innen kerül a ginbe) Bársonyosan krémes a textúrája a ginnek, hosszú lecsengéssel…

IMG_20190919_161051

A “sous vide” gin-főzési eljárás Burgenlandon

Az egyedi zamatok a különleges lepárlási eljárásnak is köszönhetőek például a kíméletes vákuum desztillációnak. A nyomás csökkentése miatt alacsonyabb hőmérsékleten lehet lepárolni a főzetet, már 38 és fél celsius fokon kiszabadulnak az aromák. Például a zsálya, amely nagyon érzékeny a hőre, egészen más ízjegyeket mutatna magasabb hőmérsékleten. Húsosabb, sötétebb, robusztusabb aromajegyeket vinne tovább a ginbe, szemben az elvárt elegáns, pikáns, fűszeresen zöld jegyekkel. A lepárlás úgy 5 órán keresztül zajlik…   

 

Miért tesz a Terminus Gin okosabbá?

Miért Okos Gin? A zsályában lévő vegyületek “okosítanak”! Pörgetik az agyat pozitív értelemben, jótékonyan segítik annak működését. Így jelentősen csökkentik az Altzheimer kór és a demencia kialakulásának esélyét. A zsálya kiváló memóriajavító is egyben, ezáltal is segítve a tanulási folyamatokat. A zsálya leveleinek szárítása közben azok aromája csak fokozódik. Az ókori Rómában a zsályát szent növényként tisztelték és külön ünnep volt a levelek leszedése. Itt is megvan a kapcsolódási pont a latin műveltséghez, Péter ezzel Édesapjának is emléket állít, nem véletlenül lett a gin neve Terminus. Nemzetközi piacon is jól cseng egy könnyen kimondható, megjegyezhető név, hiszen Péter a külföldi ginrajongókra is gondol forgalmazási szempontból.

IMG_20190919_161016

G&T vagyis Gin és Tonic, koktélozzunk!

Ha sima tonicról van szó, akkor megy a koktélba a narancs peel és zsálya. Ha a mediterrán vonalat kapjuk el, akkor mehet a kápia az italba. A harmadik, az ízesített változat pedig az uborkás koktél. Elegánsan fűszeres a gin és tonic 1:2 arányú vegyítése, ez az arány a legjobb Gozón Péter szerint.

Izgalmas ez a Terminus, keverjünk még egy koktélt. Hajrá Magyar Gin! Egy újabb szereplő a magyar prémium ginek piacán. Figyelemre méltó (minket meggyőzött) gin a Terminus No.1 Dry Gin, és bízunk benne, hogy jön a folytatás is! A Terminus Gin elérhetősége: klikk!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )