A Mindszenthavi mulatság Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud ünnepe!

Az idei esztendőben az eseményt 2019. szeptember 27-28-án tartják meg.

Egy cikksorozattal igyekszünk még több hívet szerezni a rendezvénynek: 3. rész.

A további részeit cikksorozatunknak itt érheted el: első rész klikk! és második rész klikk!

Már 10 éves ez a mulatság, amely tényleg alulról szerveződött két szomszédos tokaj-hegyaljai faluban: Bodrogkeresztúron és BodrogKisfaludon. A Mindszent Havi Mulatság így egy évtizedes létezés után a két falu élő hagyománya. Nemcsak a borászatokon van a hangsúly, az élmények térképét a helyi termelők színesítik. Kóstolni lehet helyi mézet, sajtot, lekvárt, szörpöt, borecetet, fantasztikus süteményeket és még sok minden mást is. Nemcsak a bendőt lehet megtölteni hanem a lélek is töltekezhet. Tehát a kultúrának is nagy szerep  jut, az udvarokban koncertek élvezhetőek a vájfülű közönség számára, lesz fotókiállítás, virtuális fényfestés… A helybéli lakosok szüreti felvonulása is igen szórakoztató, amelyen ünnepélyesen megkoszorúzzák Bacchus szobrát.. A mesebelien otthonos tájon faluszerte bor, gasztronómiai és egyéb élményeket lehet gyűjteni.  További információk:  itt érhetőek el!

Szemezgessünk a programokból… Még tart a mulatság ma is!

 

CSICSÖRKE LEKVÁRKÜLÖNLEGESSÉGEK Bodrogkeresztúr Kossuth u. 114.

  1. szeptember 28. szombat

11:00 – 19:00 Folyamatos vendéglátással, Csicsörke desszertekkel, szörpökkel, lekvárokkal, Zempléni sajt – Szilágyi Tibor sajtjaival, Majoros birtok – Majoros László boraival, Kovács Gyuláné – amigurumi babáival, kis gyereksarokkal

Először saját kedvtelésre, később a barátok, kollégák biztatására már értékesítésre is készítettünk lekvárokat. Pl. a Vodka narancs lekvár poénból készült, a régi házibulik emlékére. Vagy a Chili dzsem, aminél a tűréshatárokat próbálgattuk, de természetesen közönség elé már szolid, tompított változatban készült.

Kézzel mossuk, hámozzuk, daraboljuk, passzírozzuk, töltjük, palackozzuk és címkézzük. Mintha magunknak készítenénk. Amit mi nem ennénk szívesen, azt másnak sem adjuk! Tartósítószer és adalékanyagok nélkül készülnek! Megőrizzük a gyümölcsök eredeti ízét, színét, aromáját, és megpróbáljuk a vitaminokat is.

IMG_20190904_145904
Csicsörke

Óriási, kétemberes sajt készül Bodrogkeresztúrban

  1. szeptember 28. szombat

Kétemberes, nagyjából negyven kilogrammos, comte típusú sajtot készít Hegedűs Imre sajtmester szeptember 28-án, szombaton Bodrogkeresztúrban.

A X. Mindszenthavi Mulatság keretein belül óriási sajt elkészítésén vehetnek részt az idelátogatók. A „mutatvány” 10 órakor kezdődik a település piacán. A közönség részt vehet a sajtkészítés teljes folyamatában, a tejfogadástól, egészen a sajt megformázásáig.

Hogy ez mennyire így van, közös áldomást iszunk a sajt tiszteletére, miután az Úr támogatását kérjük egy rövid imádsággal Szűcs Edina nagytiszteletű református lelkészasszony irányításával. http://orszagsajtja.hu/

IMG_20190904_105207
sajtok

A Tokaj Nobilis Szőlőbirtok boros, sajtos, kenyeres, pezsgős, gitáros napja

  1. szeptember 28. Szombat

Borászatunkat egy XIX . századi, hagyományos felosztású, módos parasztházban helyeztük el. A házhoz tartozik egy hagyományos pince is, ahol a borok hordós és palackos érlelése történik. Nálunk a borkészítés a szőlőben kezdődik, hiszen a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége, ezért szigorú metszés, hajtás- és fürtválogatás alkalmazunk. Rendkívül alacsony termésátlag mellett nagyon koncentrált, magas mustfokú gyümölcsöt szüretelhetünk. A szüret és feldolgozás során nagyon fontos, hogy a szőlőt a legkíméletesebben dolgozzuk fel és a gyümölcs minden erényét átmentsük a borba. A borkészítés során nem használunk semmilyen természetidegen anyagot, a borok a legkisebb beavatkozással születnek meg.

10.00 – 19.00 – Borkóstoló, pincelátogatás

10.00 – 19.00 – Tokaji Sajtkóstoló

10.00 – 19.00 – „Emese kenyere” – kovászos kenyér és péksütemények

10.30 – Vincze Andrea Victória képzőművész kiállításának megnyitója

11.00 – 13.00 – Pezsgőkóstoló és degorzsálás

14.00 – Újra életet lehelünk a kemencénkbe kenyeret sütünk benne

15.00 – Zolio Art gitárkoncert

16.30 – Tokaji bor – Magyar sajt mesterkurzus Mészáros Gabriellával,

Helyszín: Tokaj Nobilis Kóstolóterme, Kossuth út 84.

Belépő: 3.500 Ft ELŐZETES BEJELENTKEZÉS SZÜKSÉGES

16.00 – Zolio Art gitárkoncert

Gasztro: Sárga Borház hideg és meleg fogásai, Tokaji Sajt

IMG_20190904_110914_20190907070327495
TokajNobilis Pezsgő

Borozgatás a Füleky Kúria teraszán

  1. szeptember 28. szombat

Gasztro: Anyukám Mondta Étterem

10:00 – 16:00 – Borkóstoló kétóránként Brezovcsik György főborásszal; Mindszenthavi meglepetés borok

10:00 – 16:00 – Szőlőszem gyermeksarok

18:00 – 23:00 – Méhkas Dia Project virtuális fényfestései a Füleky díjnyertes épületein. Audovizuális est. A zenét bakelitről dj Zöld pörgeti jazzoid stílusban. (Audio 18 órától, fényfestés sötétedéstől)

A Füleky kúria
A Füleky kúria

Natúrboros kóstoló Orsolyák Attilával és Takács Lajossal a Kisfalucska Vendégházban Bodrogkisfaludon

  1. szeptember 28. szombat

Ismerkedj meg a natúrborok világával magyar és külföldi tételeken keresztül szeptember 28-án! Különböző borászati eljárásokat és stílusokat mutatunk be „zöld szemüvegen” át. Mit jelent a Pét-Nut? Mihez kell a kén, s mihez nem? Mi a különbség a vegyszermentes és a konvencionális szőlőtermesztés, valamint az így készített borok között? Itt megtudhatod és megkóstolhatod! A kóstoló 12 bort tartalmaz, az ára 9900 Ft/fő.

A kóstoló regisztrációhoz kötött: markus.monika@gmail.com 20/5249228 

istenhegyalja@index.hu 30/2332045 

Henye Borbár és Rendezvényközpont
Henye Borbár és Rendezvényközpont

Keresztúri esték koncert: Ruby Harlem – Henye Borbár

  1. szeptember 28. szombat

„A Ruby Harlem zenekar zenéje egyfajta ötvözete az amerikai soul, neo soul, r&b, gospel zenéknek, valamint azoknak a csendes pillanatokban feltörő gondolatoknak, amelyek remélhetőleg a Ti életetekben is változást hoznak.” mondja a zenekar alapítója, zeneszerzője és hangszerelője Iván Szandra, aki a bostoni Berklee College of Music zenei egyetemen került közelebb az afro-amerikai alapokon nyugvó zenei stílusokhoz, valamint a gospel zene lelki és kulturális hátteréhez. Elmondása szerint új, magyar nyelvű anyagát ez inspirálta leginkább, valamint a zenekar tagjai, akiknek tehetsége újra és újra elvarázsolja és alkotásra ösztönzi a fiatal zenészt.”

Dereszla Pincészet
Dereszla Pincészet

Hot Jazz Band koncert a Kisfalucska Vendégházban Bodrogkisfaludon

  1. szeptember 28. szombat

A Hot Jazz Band annak a csodálatos zenei világnak a képviselője, melyet egyszóval jazz-korszaknak nevezünk. A ’20-as, ’30-as, ’40-es évek, a korai jazz, a szving és a dixieland revival kel életre tolmácsolásukban, repertoárjukon megtalálhatók az ugyanebből az időszakból származó magyar szerzemények is. Ez a zene olyan csillagokat idéz meg, mint Karády Katalin, Kalmár Pál, Kabos Gyula, Louis Armstrong, Benny Goodman, Bing Crosby és olyan komponistákat, mint Seress Rezső, Márkus Alfréd, Fényes Szabolcs, George Gershwin, Duke Ellington és Fats Waller.

Füleky Kúria
Füleky Kúria

Anyább Anyák – Borászanyák könyvbemutató borkóstolóval

  1. szeptember 28. szombat

Bartalos Tóth Iveta és Mészáros Krisztina Anyább anyák című könyvüket mutatják be három borászanya gyerekei (értsd: borai) kíséretében. Márkus Mónika, Bai Edit (Carpinus Borászat) és Bodó Judit (Bott Pincészet) mesél arról, hogy mennyire képtelenség anyaként a mindennapi helytállás. Történetek anyákról, borászokról, anyaborászokról – nem csak nőknek. A könyvről: „Anyának lenni nem kell, választjuk. De ha vállaljuk, a lehető legjobban kell csinálnunk” – írja Mészáros Krisztina. A 6 boros kóstoló ára: 2000 Ft/ fő

A program regisztrációhoz kötött.

Jelentkezés: Bodó Juditnál e-mailben vagy telefonon.

judit.bodo@bottpince.hu

+36 20 240 3855

Betlehem Evangélikus Pihenőház
Betlehem Evangélikus Pihenőház

Hol szállj meg Vándor, ha elfáradtál volna a Mulatságban?

  1. szeptember 28. szombat

A Betlehem Evangélikus Pihenőház 2008-ban nyitotta meg kapuit Bodrogkeresztúron. Tervünk egy olyan hely létrehozása volt, amely alkalmas egyaránt idősek, fiatalok, gyermekek, egyedülállók és családok fogadására.

A Pihenőház kiválóan alkalmas konferenciák, csendes hetek, lelki alkalmak rendezésére és osztálykirándulások lebonyolítására.

70 személy számára tudunk szállást—és igény szerint háromszori étkezést— biztosítani. A kényelmes, családias szálláshely 5 db 2 ágyas szobával, 5 db 3 ágyas szobával, és 2 db ifjúsági szálláshellyel (középen három ágyas tanári szoba vizesblokkal, valamint két-két szoba egyenként öt emeletes ággyal és egy-egy vizesblokkal) rendelkezik.

Cím: Kossuth u. 116. Bodrogkeresztúr

Telefon: 06 (20) 620 2714

Betlehem Evangélikus Pihenőház
Betlehem Evangélikus Pihenőház

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )