BorMozi: küldetés teljesítve! Megtaláltuk az elveszett gyermekeket…

Hogyan találtuk meg a gyermekeket? Milyen borokkal űztük el a Telet a szívünkből?

 

A film, amely réteges szerkezetű is lehet…

Gondolkoztunk, hogy egyáltalán, hogyan definiáljuk a vetített filmet, mi a műfaja, mi az, ami leginkább kifejezi ezt a filmet? Fantasy? Sci-fi? Művészfilm? Groteszk filmdráma? Mindegyik jellemzi a művet, mely egy igazán szürreális és bizarr történetet tár a néző elé. A felvázolt sötét világ a gyerekeket kihasználja, rideg és kegyetlen légkör ez a film-noir, de aztán felvillan a reménység fénye… A film az Elveszett gyermekek városa, a rendezők: Jean-Pierre Jeunet, Marc Caro A szokásos helyszínen tartottuk a BorMozit a VinoPiano BorBár VIP termében…

IMG_20180220_221201

Pécsi kezdés borban, bevezető szakasz

A Belward Pincészet szőlőit a Pécsi Borvidéken, Hásságyon műveli, ahol már 1058 óta termelnek szőlőt. A terület a Dunántúl dombos-hegyes éghajlati körzetébe tartozik melynek klímája és időjárása szélsőségektől mentes szubmediterrán jellegű.

Belward Zöldveltelini 2017

Intenzív illat és zamatvilágú borainkat a szőlőből származó elsődleges aromaanyagok megőrzésével készítettük. – írja a pincészet és valóban egy nagyon könnyed, gyümölcsös, friss, citrusos, zöldalmás, ropogós borocskával nyitottuk az eseményt.

Belward Blanca 2017

Blanca gyöngyöző Sauvignon Blanc borunk egy igen fajtajelleges bor. Illatában  dől a bodza, a lime, a grépfruit, és mindezt csak megfejelte a buborékok játéka mert ez a bor gyöngyöző. Felfrissültünk és bele is kezdtünk a filmnézés aktusába

IMG_20180220_220933

Középkezdés: Három a Furmint!

Kicsit a filmből újra:  Az öntudatát vesztő Teremtő a víz alatt él, fura teremtményeitől nem túl messze, akik egy mesterséges szigeten élnek. Amikor a Teremtő újra emlékezni kezd, visszatér a teremtményeihez, tehát visszatér önmagához. Hibás és torz teremtést sikerült végbevinnie: Krank a gyorsan öregedő őrült tudós, Erwin az Agy, a Klónok, és a törpe Hercegnő, akit a legszebbnek akart teremteni, de csak 10 hüvelyk magasra nőtt. A gonosz sziámi hölgyikerpár, pedig a tolvajiskolával zsákmányolja ki a gyerekeket, ahol feltűnik Morzsa a kislány, akinek később főszerep jut a gonosz legyőzésében. A világ ki akarja zsigerelni a gyermekeket, el akarja venni tőlük a legfontosabb értéküket, a romlatlan ártatlanságukat. Hát nem zseniális fantáziavilág, ezzel már lehet mit kezdeni!

Tokaji hármasunkat egy rendhagyó borral kezdtük, melynek alkotója Vincze Tomi a fiatal reménység,  akinek a nagyapja is művelt szőlőt Sárospatak környékén. Neki ez fizetéskiegészítés volt, de leginkább hobbi. Magával ragadta a boros világ és egy természetességre törekvő, a vidék adottságait építő módon használó borászatot álmodott meg.

IMG_20180220_214335

Vincze Tomi Furmint-Hárs 2017

Válogatott szüret, két dűlőből a Hosszú-hegy és Szemince-hegy terméséből, szeptember 15-én, csak az aranysárgára érett fürtöket szedték le. Furmint, hárslevelű fele-fele, tartályban élesztővel erjesztve. 2017-ben már palackba került. 5 g maradékcukor, 12,5-es alkohol, 7,5 sav. Ezzel a borral Tomi ledobta a grépfruit bombát, hihetetlen citrusorgia illatban ízben egyaránt, némi ásvánnyal, markáns savgerinccel.

 

A mádi Ferdinánd Pincészet 2007-ben alakult. Közel 2,5 hektár szőlőterületen gazdálkodnak történelmi első osztályú dűlőkben, Furmint és Hárslevelű szőlőfajtákkal. A boraik a száraz boroktól az Aszúkig, a teljes Tokaji borvertikumot felölelik. A szőlőik művelése 2011 óta teljes egészében ökológiai szőlőtermesztési technológiával történik, elhagyva a konvencionális kémiai vegyszereket. A Padi-hegy elsősorban kvarcos talaj, Rátka mellett fekszik, de Mádról lehet megközelíteni.

Ferdinánd 2015 Padi-hegyi Furmint

Természetes módon készült, jó savak, csavarzár, könnyed ásványosság. A mindennapok furmintja, olyan savkészlettel, hogy az ember a második pohár után már nézegeti, hogy mit falhatna a bor mellé. Szép tiszta, pattogó kövek, körte, fehér húsú gyümölcsök, kis virágok de szépen le van tisztulva. Harmonikus tétel, szép egyensúly…

IMG_20180220_184437_1

Családi pincészet a Mátrai borvidéken

A H2 Pince egy kis családi pincészet a Mátraalján, Nagyrédén. A Horváth családnak már a 70-es évek végétől van szőlő birtoka a falu határában. A hagyományos borkészítés alapjai apáról a fiúkra szállt. A Horváth fivérek felismerve a területekben rejlő lehetőségeket 2011-től saját bor készítése céljából gondozásba vették az ültetvényeket. A pincében a hagyományos borkészítést követjük, mely során minimális beavatkozásra törekszünk, ugyanakkor tagadhatatlan a mérnöki jelenlét a műveletekbe. Két Horváth, Horváth és Horváthné tehát Horváth a négyzeten.

 

H-négyzet Furmint 2016

Megosztjuk a tétel készítésének kacifántos útját: A Horváth család nagyrédei Sárosberek dűlőben található 1989-ben telepített furmint tőkéin termett szőlőből készült bor. A forró és csapadékos nyár hatására az érés időszakában az átlagosnál nagyobb mennyiségben jelentkezett a fürtökben a botritisz, amelyet több hullámban eltávolítottunk még a szüret előtt. A szüret az egészséges és érett fürtök szedésével szeptember közepén indult el és vártuk a kinnmaradó fürtök további érését. Október elsején a maradék termés is a feldolgozóba került komoly válogatás és az aszúszemek eltávolítása után. A termés egészfürtös préseléssel került feldolgozásra, a palackozott fajborba csak a must legtisztább része kerülhetett az első roppantásból. Az erjedés felerészt rozsdamentes tartályban, felerészt másodtöltésú hordóban történt. A hordós rész átesett teljes almasavbontáson. A két tétel januári házasítása után rozsdamentes tartályban érleltük a bort. A szüret során kiválogatott aszúszemek áztatásával kinyert bort a nyár során visszaházasítottuk a fajborba, majd derítés és szűrés után 2017 szeptember első napjaiban palackba került.

A bor igen érdekesen játszik az ember érzékeivel, egyszerre édes és egyszerre ásványos, tele van meglepetésekkel. A savak is rendben vannak, sok a réteg, komplex, igazán különleges Furmint a Mátrából. A savmennyiség megeszi a cukrot, de mégis hagy belőle annyit mutatóba, hogy vibrál az egész. Édeskés kövek…

Lecsengett a Furmintok hármasa és folytattuk a filmet…

IMG_20180220_204503

A végére veres…

A Pántlika pincészet a történelmi Balaton –felvidék egyik vulkáni kúpján, Dörgicsén található. A falu 900 éve híres tüzes borairól. Ezt a hagyományt szeretnék ők is megőrizni, és továbbvinni.

Pántlika 2015-ös Bársony Cabernet Franc

Szűztermés!!! Balaton-felvidéki száraz vörösbor. A Szent Balázs hegyen telepített Cabernet Franc szőlők első, bemutatkozó évjárata a 2015-ös, kiváló minőséget produkált. A bor palackozás előtt 24 hónapos hordózást kapott. Ribizli, közepesen érett szeder, és lágy tanninok, kicsit hevít az alkohol, de rendben van ez a nevéhez hű bor, vagyis a Bársony!

 

Az Attila Pince 2006 óta tevékenykedik Szomolyán, Vámos Attila jóvoltából. A fiatal borászról röviden annyit, hogy a lehető legtermészetesebb módon gazdálkodik, erős terméskorlátozással. Csak ként használ, semmi mást. A szőlő színlevéből készíti borait, azaz még prés sincs, a szőlő saját súlya préseli ki a levet. Nem használ fajélesztőket sem. Borait szenvedéllyel, hittel és alázattal készíti.

IMG_20180220_220641

Egri Cabernet franc 2012 Nagyaszó-dűlő

Vulkáni tufán kialakult talajról származó bor, mely mély bordó színével jelzi, hogy más stílus mint a Pazsag. Nagyon intenzív illatában ibolya, mákos rétes, étcsoki, kakaóbab, vanília, szeder, áfonya, fekete ribizli és pici földesség. Megkóstolva sem kell csalódnunk: vastag, komplex, kiváló szerkezetű bor. Mindenhol jelen van a szájban. A gyümölcsösség és a hordófűszerek aránya egyensúlyt mutat. Nagyon hosszú lecsengéssel búcsúzik. (Tóth Zoltán jellemzése)

Megvan a Gyermek?

Szép kis utazás ez a végkifejletig, vajon megtaláljuk a bennünk elvesző gyermeket? Tudunk még őszintén álmodni, tisztán rácsodálkozni a világra? Gondolkozzunk el, mert az a kisgyermek mindannyiunkban ott van, kiben elég közel, kiben pedig mélyen elveszve. Keressük, mert különben, ahogy a filmben, óhatatlanul bedarál a gépies világ, a szürkeség, és csak tapogatjuk kütyüinket egy életpótlékot élve. Sosem késő megkeresni…

A közönségszavazás győztesei holtversenyben: H-négyzet Furmint 2016 és Ferdinánd 2015 Padi-hegyi Furmint

IMG_20180220_215104

A nyertesek