2018 a Kékfrankos éve! Eredményes volt a Furmint éve

Búcsúztattuk a Furmintot és köszöntöttük a Kékfrankost, közben díjátadóra is sor kerül a Földművelésügyi Minisztériumban.

 

Zárult a Furmint és jött a Kékfrankos

A Furmintot nem kell magyarázni, hiszen diadalútja már közel egy évtizedes. A Furmint évében (2017) indult a „Fogadj örökbe furmintot” elnevezésű kezdeményezés, amelynek célja a magyar felsőfokú képzésben dolgozó fiatal szakemberek, illetve a frissen végzett hallgatók szakmai tevékenységének támogatása volt, egy ösztöndíjrendszer létrehozásával, annak érdekében, hogy a magyar szőlőművelés és borászat megújítása a következő években is folytatódjon. Furmint éve alkalmából kiírt ifjú kutatói pályázat – amelynek eredményhirdetésére is a mostani záróeseményen került sor – sikeres volt. Figyelemreméltó szakmai teljesítmények születtek, és a kezdeményezés felkeltette a szponzorok figyelmét is. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója elmondta, hogy sikeres volt a kiírt pályázat, 2,5 millió forint gyűlt össze, amiből most 1,4 millió forint került kiosztásra az ifjú kutatók között. (forrás: kormany.hu)

Nagy Attila
Nagy Attila

Mentsük meg a Zweigeltet!

A borászati kategóriában harmadik helyezett Nagy Attila munkájából be is mutatunk egy részletet:

„A Zweigelt fajtát károsító fürtfonnyadás (leánykori nevén „Zweigelt-betegség”) az 1990-es évektől vált egyre gyakoribb jelenséggé. Mai tudásunk szerint a probléma inkább élettani hátterű; az eddigi tesztek nem támasztották alá, hogy kórtani okokkal – pl. gombák, vírusok, vagy akár a rettegett fitoplazmás betegségek – állna összefüggésben. Kiváltó okai is bizonytalanok: az aszály, a túlterhelés, a nem megfelelő időben elvégzett zöldmunkák, alanyhatás, tápanyag-felvételi gondok szerepelnek a feltételezett tényezők között. Növeli a problémát, hogy a kezdeti tünetek alapján gyakran összekeverhető más fürtelváltozást okozó élettani betegségekkel (pl. a jól ismert kocsánybénulással, melyre a Zweigelt szintén kifejezetten érzékeny, vagy a napperzseléssel). További fajták esetén is észlelték a fürtfonnyadást – érzékeny lehet rá pl. a Sauvignon blanc, a Pinot noir és a Cabernet sauvignon is. Védekezni ellene egyelőre nincs lehetőségünk, de tudunk enyhíteni a tüneteken…Tapasztalataink szerint egyes terméskorlátozó eljárások, mint amilyen a fürtök felezése is, a fürtfonnyadást csökkentheti. Az eljárás során a fürtök alsó harmadát (nagy fürtök esetén akár felét) eltávolítjuk. Fontos, hogy a kezelés a bogyók kötődése után, azonban még a fürtzáródás előtt (kb. zöldborsó nagyságú bogyóméretig), történjen meg, ezáltal a fürt sérülése – valamint kórokozóval történő felülfertőződése – minimalizálható.”

IMG_20180309_100757_20180318153115046

Miért éppen Kékfrankos?

Kiss Eliza, az FM kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa szerint a Kékfrankos kiválasztása 2018-ra kézenfekvő volt, mivel ez az egyik legnépszerűbb kékszőlőnk, illetve fehérszőlős évre (Furmint) most egy kékszőlősnek kellett következnie. A 22 borvidékünkből szinte valamennyin termelnek Kékfrankost.

Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter kiemelte: az idei év azért lett a Kékfrankos éve, mert egy igazi magyar kékszőlőfajta, amelyből olyan kitűnő borok készíthetők, amelyekre érdemes külön is felhívni a fogyasztók figyelmét. Továbbá a kékfrankos a legnépszerűbb és a legnagyobb területen termesztett kékszőlőfajta Magyarországon.

IMG_20180309_102346_20180318153325070