A VinoPiano BorBár pizzával piacozott

Egy új piacon mutatkozott be a VinoPiano Borbár…
Nyulasi Gábriel István írása

Nem ismeretlen terület

A VinoPiano Borbár már régóta piacozik, hiszen jelen van a vasárnapi Élesztőházban tartott vásárokon, melyet a Pancs -gasztroplacc jegyez. Tehát a borbár otthon érzi magát ebben a környezetben, és ez most szombaton sem volt másképpen!

IMG_20200919_115913-01
tér, nap, pizzasor

Market X Pizza X Natúr bor – az esemény…

Vásárolj egy igazi termelői piacon és közben falatozz a világ egyik legprofibb pizzájából a legtermészetesebb borokat kortyolva hozzá. Az elképzelés tökéletesen megvalósult, az indián nyárban boldog emberek ettek-ittak. Csodás környezetben, vidám hangulatban, igazi, otthonos vásári élményben lehettünk jelen. 

Vajas Balázs borokkal

A borok: VinoPiano Borbár

Aki követi Az ihatóbb Magyarországért weboldalát nem nagyon kell bemutatni a tűzoltó utcai borbárt, hiszen a BorMozikat is tartjuk már évek óta. A következő éppen október 15-én esedékes: klikk! Röviden a borbár a természetes borok pesti szentélye. Az Élesztő udvar sörfolyamán egy naturális borsziget. A lényeg, hogy olyan borok vannak a hely kínálatában, amelyek készítése közben semmit nem adtak hozzá és nem vettek el a pohárba kerülő italból. Ezen a szombaton három karakteres bor közül lehetett választani. 

Pet-nat töltés

Tokaj, Balaton, Somló mindet szeretjük! 

Homoky Dorka Pét Nat 2019 – Tokaj-hegyalján, Tállyán készíti borait Dorka. A Furmint és Hárslevelű házassága van jelen ebben a természetesen pezsgő italban. Őszibarackkal indít illatban és ízben, piros vilmos körte, vibrálóan citrusos savak, némi ásványosság. Degorzsálatlan, tehát benne a seprő. 

PANK – AbNormal Pét-Nat 2019 – A narancsboros erjesztés egy hétig zajlott a héjon utána pedig tartályban erjedt és a még erjedő murci lett letöltve. Traminiből készült, szerencsésen alakult, nem ment át a fajta olykor túlzott parfümösségébe. Elegánsan tartja magát, finom bubik, az ízgazdagság kiemelkedő. Dús, friss, könnyű, licsi, rózsa, citrus és jótékonyan habzik az egész. Degorzsálatlan, tehát benne a seprő. 

PANK erő!
PANK erő!

Abeles Rozé 2018 – Aszófőről származó, BIO minősített területről származó cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos házasításából készült. Bogyózást követően áztatás nélkül került hordóba, ahol a zajos erjedés történt majd az érlelés 1000l -es tölgyben folytatódott. Opálos történet, van benne seprő, kicsit felrázva fogyasztandó. Élesztős jegyek, markáns savak, citrusok, ribizli, meggy, fűszeres, némi ásvánnyal.

Abeles Rozé
Abeles Rozé

A pizzák: Panificio il Basilico

Egy igazi Tutto Forno nápolyi kemence gördült (egy kis furgon platójára telepítve) be a Panificio il Basilico csapatával a piacra. A kemence kupolája elősegíti a tökéletes hőelosztást és lehetővé teszi a Nápolyi Pizza hőtartományának, azaz a 350 – 480 °C-os hőmérséklet elérését. A Panificio il Basilico a Szabi a Pék cége, aki már legenda az extra finom kézműves pékáruk egén. Polgári nevén Szabadfy Szabolcs, olyan szinten űzi a pizzasütést, hogy a világon(!!!) a negyedik helyezést érte el egy nemzetközi versenyen a témában. Sajnos ő személyesen nem volt jelen, de csapata tökéletes profizmussal állította elő a habkönnyű első osztályú pizzákat. A nápolyi típusú, fatüzelésű, amalfi csempékkel kirakott kemencében a vékony tésztás, hosszú érésű tészta, olasz alapanyagokkal, 1,5 perc alatt sült meg a 450 °C fokon. Mennyei pizza, ez tényleg felsőligás, margaritha, főtt sonkás, pármai sonkás…

Első osztályú pizza
Első osztályú pizza

Amikor a bor frigyre lép a pizzával…

A jobb sarokban most akkor itt vannak a totálisan természetes borok, bennünk ott a seprő, jó savak, bubik, természetes ízekkel. (Mi a seprő? Az összegyűlt elhalt élesztők üledéke) A bal sarokban meg a pizza, buborékos, kovásszal kelesztett, villámgyorsan sütött, paradicsomszószos tészták, sonkával, sajttal, rukkolával. Szinte rokonok, hasonló a születésük, élesztőgomba kultúra teszi a dolgát itt is – ott is. Higgyétek el, hogy tökéletes párosítás, az Isten is egymásnak teremtette őket. Ne legyünk szégyenlősek, eresszük össze őket az ajkunkban. Rágjuk meg a pizzafalatot alaposan, hagyjuk bent a szánkban (nem lenyelni!) és eresszünk rá egy hasonló nagyságú kortyot. Igen, ezzel megszületett a frenetikus bor és étel párosítás, egy magasabb rendű harmónia, amikor a bor frigyre lép a pizzával… 

Feltét
Feltét

Háttér – Tiétek itt a tér

A 2016-ban elnyert pályázati pénzek segítségével egy hangulatos kis ékszerdobozzá varázsolták a Bakáts teret és környékét. A végül 250 millió forintos támogatást elnyert fejlesztés célja az volt, hogy a tér komplex megújításával és közlekedési rendszerének átstrukturálásával a Belső-Ferencváros méltó, modern de a hagyományait tisztelő új főteret kapjon. Ezen a téren a Pancsosok az önkormányzattal szorosan együttműködve indították el Pancs- Bakáts Market eseményüket, egy szombati programsorozatot, ahol a termelőkön túl számos egyéb kezdeményezéssel találkozhatunk majd. A Bakáts tér autómentes mivolta és az átépítése lehetőséget biztosít egy állandó közösségi tér kialakítására, ahol együtt lehet mindenki a héten már több alkalommal is. Az eseménysorozat mögött a VinoPiano BorbárPancs PiacPancs Bolt szentháromság tulajdonosa és szellemi vezetője áll: Vajas Balázs

VinoPiano a Bakáts téren
VinoPiano a Bakáts téren

Keresd a következő alkalmat, nem ígérjük, hogy mindig ott lesznek Szabiék vagy, hogy mindig lesz VinoPiano bor a helyszínen. Valamilyen program, egy kis csavar mindig lesz a vásári forgatagban. Ami biztos, hogy kellemes, hangulatos környezetben vásárolhatsz termelői, kézműves termékeket. Próbáld ki, keresd a programokat!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )