Legfrissebb élmények a Budapest Borfesztiválról 2020-ból…

Nyulasi Gábriel István írása

Az idő szép, a borok jók és max. 400 ember…Budapest Borfesztiválka…

 

Tudtuk, hogy nem lesz nagy…

Minden borfesztivál magyarországi királynője, a Budapest Borfesztivál a covid-os (vírusügyi) helyzetnek megfelelően zsugorításra került. Csak négyszáz látogató délutáni és esti idősávokban. Huszonvalahány kiállító és slussz…

Prosecco bar

Prosecco bar

Beléptünk és szinte a végére is értünk…

A szokásos területének szinte a negyedére esett össze a rendezvény. Be tudtál lépni az Oroszlános udvarra, de már kiállító ott nem fogadott, ahogy a teraszokon is letekinthettél a csodás panorámára, de ott sem volt egy fia kiállító sem. Kis kordon mindkét oldalon biztonsági őrökkel, akik készségesen átengedtek pohárral a kézben, de nem volt ott Lenkey a teraszon. A Villányiak és a Balatoniak sem voltak a túloldalon…Kicsit szomorúak lettünk, de azért ittunk. Bocsánat, szakmailag kortyintottunk egy párat…

Az első sokk után aztán pezsgőztünk is…

Egy jó korty pezsgővel bármikor bármit el lehet indítani. Főleg egy évjáratos pezsegéssel: Moët & Chandon Brut Grand Vintage 2012. Szép volt, gyümölcsös és egyben toastos, megfelelő lecsengéssel, eleganciával, legalább 5 évig érlelődik seprőn és fél évet pihen palackban degorzsálás után. 

 

A Vinagora biztos iránytű a borok világában

A szervezők is biztosan álltak a standjukban a Borfesztivál szélén, Fábián Lídia és Antal Gábor bontogatta az arany- és ezüstérmes tételeket. Kicsit messziről indítottunk egy brazil pezsgővel, amely igazán megkapóan gyümölcsös illatú volt: Casa Valduga Gran Leopoldina Chardonnay DO, 2018 Casa Valduga Vinhos Finos Ltda és kellemesen jóivású, nagy mélységeket nem tartalmazott, könnyen szambázott ki a lecsengés a tudatunkból.

Lídia és Gábor

Lídia és Gábor

Megnéztük a prosecco-kat az Ital Magyarország standján

Egy kis prosecco kisokos a weblapjukról: “A „Prosecco-régió”, a Conegliano és Valdobbiadene közti terület – ahonnan kizárólagosan származhatnak a proseccok, és ami 2019 júliusa óta a Világörökség része – Olaszország észak-keleti részén található, az Adriai-tenger és a Dolomitok között. A klíma és a megfelelő földrajzi adottságok teszik lehetővé, hogy az itt termő glera szőlőből készüljön az egyre népszerűbb prosecco. A Dolomitok csúcsai nem engedik túlmelegedni a szőlő ültetvényeket, így a szüret jellemzően szeptember közepén indul. A kedvencünk a Prosecco Superiore DOCG Brut nature – Rive di Santo Stefano volt a maga finom meszességével, légies könnyedségével és a buborékszerkezetre sem lehetett panasz. 

prosecco

prosecco

Ugorjunk fel Egerbe, ahol a magasban mindig kék az ég

Nem is olyan régen kapott nevet a Kovács Nimród Winery furmintja, lássuk a story-t: “Amikor Kovács Nimród elsőszülött unokájáról, Sky-ról elneveztük 2016-os Furmintunkat, arra gondoltunk: miként egy gyermek előtt ott rejlenek a végtelen lehetőségek, ugyanúgy e borunk életútjának is csak a csillagos ég szabhat határt.” Valóban, egy remekbe szabott, hosszabb érlelésre termett bor, markáns savgerincű, igazán szépen csiszolt ásványparádéval, gyümölcsökben sem szűkölködik a jelszó: ananász és körte. 

sky

sky

Ne csak igyunk, együnk is! Bolka-landok…

Érlelt sonka – kovászos uborka – kovászos kenyér, ebből az összeállításból bizony egy jó kis tapas tálra is gondolhatna az ember, de nem, ez egy jégkrém desszert! Háfra Katalin és csapata a Bolka BonBon igazán különleges édességeket alkot. “Pici műhelyünkben kiváló alapanyagok felhasználásával különleges, egyedi bonbonokat, macaronokat, desszerteket készítünk óriási lelkesedéssel és kreativitással. Csak a legmagasabb minőségben hiszünk, szeretjük a kihívásokat, és megszállottan fejlesztjük termékeinket. A klasszikus bolkaságaink mellett finom kávéval, borral és pezsgővel, a nyári szezonban pedig fagyival is várunk Benneteket. Látogassatok el hozzánk, mert minden napra kell valami édes! 😉” Szóval, hogy kerül a sonka, kenyér, uborka a fagylaltba? Nagyon könnyen, csak fantázia kell és szinte bármit lehet “jégkrémesíteni”. A legjobban a hármasból az ízes kovászos uborka krém tetszett, a sonka kicsit nehezebben adta magát, mind ízben és állagban is, ezt jól oldotta a kenyérszeletkék roppanása. 

érlelt sonka - kovászos uborka - kovászos kenyér

érlelt sonka – kovászos uborka – kovászos kenyér

Szép vörösöket láttunk…

A Bognár Pincészetről talán még nem hallottál, de boraikat Magyarország minden szegletében lehet kapni, nagymogulok ők és a piac minden szegmensének készítenek bort az alsóbb polcoktól a csúcsborokig. “A borkészítés színtiszta művészet, a bor egyfajta alkotás, hiszen terelni, finoman igazgatni kell a szőlőben már meglévő erényeket, a természet adta lehetőségeket. Ezt teszi a Bognár Pincészet Magyarország egyik legnagyobb családi tulajdonú borászataként.” Karakánul fűszeres a prémium minőségű villányi 2018-as Cabernet franc boruk mely dűlőszelektált, 100%-osan a Kopár-dűlőről szüretelték. Ebben a borban minden ott van amiért egy nagy vöröset szeretni lehet: test, fa, gyümölcs, lendület. Hengerel ez a tétel, ahogy kell és még csak két éves… Köszönjük ezúton is Langmár Eszternek a szakavatott kóstolót.

IMG_20200910_174034-01

Bognár

Mária Teréziának köszönjük!

Egy röpke szekszárdi pillantással zártuk ezt a csütörtöki délutánt az egyre marconább tekintetű biztonsági őrök pillantásainak kereszttűzében. A Takler Családi Birtok borába kortyoltunk zárásként: “Családunk az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Szekszárdi borvidéken. Hasonlóan más borászcsaládokhoz a régióban, mi is Mária Terézia betelepítésének köszönhetően kerültünk Szekszárdra.” Takler András személyesen töltötte poharunkba a Gurovicai 2017-es Kékfrankos dűlőválogatás bort. Istenem, ha minden kékfrankosunk ily gondossággal készülne, akkor Magyarország lenne a Kékfrankos mennyország! Gyönyörű aszalt meggyesség, némi áfonya, érett cseresznye, kis ásvány, moderált hordó, feszes textúra. Hiába ez a déli fekvés, a vörösagyag meghozza a csúcsborokat.  

Takler

Takler

Budapest Borfesztiválka 2020

Összegzésképpen lehet sivalkodni, hogy milyen kicsike az idei fesztivál, de minek. Örüljünk, hogy egyáltalán van és a szervezők a túlélésért küzdenek becsülettel. Az utolsó töltényeket használják el és nemcsak magukért, hanem értünk és a magyar borért is harcolnak. Bevalljuk csendesen, hogy ezúttal fizettünk a Borfesztiválért, teljes árú jeggyel mentünk be, amelyet online váltottunk. Bízzunk a harmincadik borfesztiválban, hogy ott már teljes pompájában élvezhetjük a rendezvényt és talán a Lenkey Pincészet is ott lesz a legszebb sarokban…

 
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )
IMG_20200910_180715-01