Legfrissebb élmények a Budapest Borfesztiválról 2020-ból…

Nyulasi Gábriel István írása

Az idő szép, a borok jók és max. 400 ember…Budapest Borfesztiválka…

 

Tudtuk, hogy nem lesz nagy…

Minden borfesztivál magyarországi királynője, a Budapest Borfesztivál a covid-os (vírusügyi) helyzetnek megfelelően zsugorításra került. Csak négyszáz látogató délutáni és esti idősávokban. Huszonvalahány kiállító és slussz…

Prosecco bar
Prosecco bar

Beléptünk és szinte a végére is értünk…

A szokásos területének szinte a negyedére esett össze a rendezvény. Be tudtál lépni az Oroszlános udvarra, de már kiállító ott nem fogadott, ahogy a teraszokon is letekinthettél a csodás panorámára, de ott sem volt egy fia kiállító sem. Kis kordon mindkét oldalon biztonsági őrökkel, akik készségesen átengedtek pohárral a kézben, de nem volt ott Lenkey a teraszon. A Villányiak és a Balatoniak sem voltak a túloldalon…Kicsit szomorúak lettünk, de azért ittunk. Bocsánat, szakmailag kortyintottunk egy párat…

moet
Moët & Chandon 

Az első sokk után aztán pezsgőztünk is…

Egy jó korty pezsgővel bármikor bármit el lehet indítani. Főleg egy évjáratos pezsegéssel: Moët & Chandon Brut Grand Vintage 2012. Szép volt, gyümölcsös és egyben toastos, megfelelő lecsengéssel, eleganciával, legalább 5 évig érlelődik seprőn és fél évet pihen palackban degorzsálás után. 

 

A Vinagora biztos iránytű a borok világában

A szervezők is biztosan álltak a standjukban a Borfesztivál szélén, Fábián Lídia és Antal Gábor bontogatta az arany- és ezüstérmes tételeket. Kicsit messziről indítottunk egy brazil pezsgővel, amely igazán megkapóan gyümölcsös illatú volt: Casa Valduga Gran Leopoldina Chardonnay DO, 2018 Casa Valduga Vinhos Finos Ltda és kellemesen jóivású, nagy mélységeket nem tartalmazott, könnyen szambázott ki a lecsengés a tudatunkból.

Lídia és Gábor
Lídia és Gábor

Megnéztük a prosecco-kat az Ital Magyarország standján

Egy kis prosecco kisokos a weblapjukról: “A „Prosecco-régió”, a Conegliano és Valdobbiadene közti terület – ahonnan kizárólagosan származhatnak a proseccok, és ami 2019 júliusa óta a Világörökség része – Olaszország észak-keleti részén található, az Adriai-tenger és a Dolomitok között. A klíma és a megfelelő földrajzi adottságok teszik lehetővé, hogy az itt termő glera szőlőből készüljön az egyre népszerűbb prosecco. A Dolomitok csúcsai nem engedik túlmelegedni a szőlő ültetvényeket, így a szüret jellemzően szeptember közepén indul. A kedvencünk a Prosecco Superiore DOCG Brut nature – Rive di Santo Stefano volt a maga finom meszességével, légies könnyedségével és a buborékszerkezetre sem lehetett panasz. 

prosecco
prosecco

Ugorjunk fel Egerbe, ahol a magasban mindig kék az ég

Nem is olyan régen kapott nevet a Kovács Nimród Winery furmintja, lássuk a story-t: “Amikor Kovács Nimród elsőszülött unokájáról, Sky-ról elneveztük 2016-os Furmintunkat, arra gondoltunk: miként egy gyermek előtt ott rejlenek a végtelen lehetőségek, ugyanúgy e borunk életútjának is csak a csillagos ég szabhat határt.” Valóban, egy remekbe szabott, hosszabb érlelésre termett bor, markáns savgerincű, igazán szépen csiszolt ásványparádéval, gyümölcsökben sem szűkölködik a jelszó: ananász és körte. 

sky
sky

Ne csak igyunk, együnk is! Bolka-landok…

Érlelt sonka – kovászos uborka – kovászos kenyér, ebből az összeállításból bizony egy jó kis tapas tálra is gondolhatna az ember, de nem, ez egy jégkrém desszert! Háfra Katalin és csapata a Bolka BonBon igazán különleges édességeket alkot. “Pici műhelyünkben kiváló alapanyagok felhasználásával különleges, egyedi bonbonokat, macaronokat, desszerteket készítünk óriási lelkesedéssel és kreativitással. Csak a legmagasabb minőségben hiszünk, szeretjük a kihívásokat, és megszállottan fejlesztjük termékeinket. A klasszikus bolkaságaink mellett finom kávéval, borral és pezsgővel, a nyári szezonban pedig fagyival is várunk Benneteket. Látogassatok el hozzánk, mert minden napra kell valami édes! 😉” Szóval, hogy kerül a sonka, kenyér, uborka a fagylaltba? Nagyon könnyen, csak fantázia kell és szinte bármit lehet “jégkrémesíteni”. A legjobban a hármasból az ízes kovászos uborka krém tetszett, a sonka kicsit nehezebben adta magát, mind ízben és állagban is, ezt jól oldotta a kenyérszeletkék roppanása. 

érlelt sonka - kovászos uborka - kovászos kenyér
érlelt sonka – kovászos uborka – kovászos kenyér

Szép vörösöket láttunk…

A Bognár Pincészetről talán még nem hallottál, de boraikat Magyarország minden szegletében lehet kapni, nagymogulok ők és a piac minden szegmensének készítenek bort az alsóbb polcoktól a csúcsborokig. “A borkészítés színtiszta művészet, a bor egyfajta alkotás, hiszen terelni, finoman igazgatni kell a szőlőben már meglévő erényeket, a természet adta lehetőségeket. Ezt teszi a Bognár Pincészet Magyarország egyik legnagyobb családi tulajdonú borászataként.” Karakánul fűszeres a prémium minőségű villányi 2018-as Cabernet franc boruk mely dűlőszelektált, 100%-osan a Kopár-dűlőről szüretelték. Ebben a borban minden ott van amiért egy nagy vöröset szeretni lehet: test, fa, gyümölcs, lendület. Hengerel ez a tétel, ahogy kell és még csak két éves… Köszönjük ezúton is Langmár Eszternek a szakavatott kóstolót.

IMG_20200910_174034-01
Bognár

Mária Teréziának köszönjük!

Egy röpke szekszárdi pillantással zártuk ezt a csütörtöki délutánt az egyre marconább tekintetű biztonsági őrök pillantásainak kereszttűzében. A Takler Családi Birtok borába kortyoltunk zárásként: “Családunk az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Szekszárdi borvidéken. Hasonlóan más borászcsaládokhoz a régióban, mi is Mária Terézia betelepítésének köszönhetően kerültünk Szekszárdra.” Takler András személyesen töltötte poharunkba a Gurovicai 2017-es Kékfrankos dűlőválogatás bort. Istenem, ha minden kékfrankosunk ily gondossággal készülne, akkor Magyarország lenne a Kékfrankos mennyország! Gyönyörű aszalt meggyesség, némi áfonya, érett cseresznye, kis ásvány, moderált hordó, feszes textúra. Hiába ez a déli fekvés, a vörösagyag meghozza a csúcsborokat.  

Takler
Takler

Budapest Borfesztiválka 2020

Összegzésképpen lehet sivalkodni, hogy milyen kicsike az idei fesztivál, de minek. Örüljünk, hogy egyáltalán van és a szervezők a túlélésért küzdenek becsülettel. Az utolsó töltényeket használják el és nemcsak magukért, hanem értünk és a magyar borért is harcolnak. Bevalljuk csendesen, hogy ezúttal fizettünk a Borfesztiválért, teljes árú jeggyel mentünk be, amelyet online váltottunk. Bízzunk a harmincadik borfesztiválban, hogy ott már teljes pompájában élvezhetjük a rendezvényt és talán a Lenkey Pincészet is ott lesz a legszebb sarokban…

 
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )
IMG_20200910_180715-01