Villány Pesten – Mazel Tovban a REDy és a többiek

Villány Pesten, milyen szép is volt a borvidék közös megjelenése…

Nyulasi Gábriel István írása

Benne a sűrűjében

A Mazel Tovban Villány megmutatta

Mi is ez a Mazel Tov? A mazel tov héber kifejezés, aminek a jelentése sok szerencsét, illetve gratulálok. A mazel szó szó szerint azt jelenti, hogy csepegtetés fentről. Ebből alakult a csillagokból jövő befolyás, illetve sors jelentése, amiből a szerencse származik. Az utána álló tov szó jelentése jó. (Forrás: lexiq.hu) A Villányi Borvidék a HUHR/1901/2.1.3/0054 azonosító számú „Cross-Border Wine Routes 2” projekt keretében szervezett bemutatkozást a budapesti Mazel Tov Étterem és Borbárban. Csepegtettek rendesen fentről, szép villányi nedűket, nem beszélve a külföldi borokról.

Vigyázz! Kész! Villány!

Villány REDy és a többiek…

Az eseményen 12 önálló standon és 2 közösségi standon mutatkoztak be a Villányi borvidék borászatai, illetve a projektben partner Krizevci-Kalnik Orehovec Borút Krizevci város (Sárgamuskotály) borát mutatta be a nagyérdeműnek. A villányi szekcióban termelőnként legalább két premium és egy classicus bor megkóstolására nyílt lehetősége a szakmai közönségnek. A meghívott partnerek közül 80 fő személyesen képviseltette magát az eseményen. 

Villány könnyedén…

Belekortyoltunk jónéhány bisztróborba… lássuk a REDy -ket (2020-as évjárat)

Akkor itt most szerepeljen pár tétel (egy ötösfogat) a felhozatalból:  A Weimert Pincészet Redyjébe kortyoltunk, ribizli, meggy, szegfűszeg, bors, céklás vonulat és kicsit szikár savak. Összetétel: 60% portugieser, 30% kékfrankos, 10% syrah Vinatus Pincészet melegebb, érettebb meggyes, korai cseresznyés karakter, lágyabb savakkal. Összetétel: 66% portugieser, 20% kékfrankos, 14% merlot. Csányi Pincészet intenzív gyümölcsösség, eper, cseresznye, szép savakkal operál, intenzív gyümölcsösség. Összetétel: 55% portugieser, 35% kékfrankos, 10% blauburger

Mackó REDy

Maczkó Róbert Pincészete édes fűszerek, bogyós gyümölcsök, teltebb, mint az átlag REDy, kifejezetten kellemes, jóivású kerek sztori. Összetétel: 51% portugieser, 35% blauburger, 14% cabernet franc Hárságyi Pincészet a meggyesség itt is számottevő alap, amolyan cigánymeggyes vonulat, eukaliptuszos fűszerességgel, közepes test, közepes savakkal. Összetétel: 50% Portugieser, 40% Kékfrankos, 10% Merlot Mokos Családi Pincészet egy igazán vállas, intenzív REDy, az egész ajkat betöltő, fűszerek, meggyes, epres, ribizlis réteges élmény Összetétel: 54% portugieser, 32,5% kékfrankos, 9,5% merlot, 4% cabernet franc

Bajkai Zsolt tulajdonos/ügyvezető Ab Ovo Borkereskedés

Egy térben a külföldi borok szakértőjével: Ab Ovo Borkereskedés

A jó hangulatú kóstolón bemutatkozott a Villány közösségi bisztróbora a Villányi REDy, és a 2020-as évben kiválasztott TOP 12 Villányi Franc is. A rendezvénnyel egy időben és egy térben zajlott az Ab Ovo Borkereskedés Borfólió kóstolója is, ahol a kiemelt külföldi régiók jellemző fajtái kaptak bemutatkozási lehetőséget. 

Koch Prémium vörösbor

Kóstoltunk Koch borokat is

Megnéztük, hogy mi újság Koch Csaba (Év Bortermelője 2019) standján. Elsőként a 2016-os Francia módiba fogtunk bele: klasszikus bordeaux-i cuvée, merlot 50%, cabernet sauvignon 25%, cabernet franc 25%, jóivású tétel, fűszeres, kis paprika játék, cseresznye, eper, egy kevés jóvágású, finom tannin. Cabernet franc 2017-es Ígéretes a test, hosszú a lecsengés, van benne potenciál, de még a tanninszerkezet rusztikus. 

Fehér Anna, a Koch Borászat képviselője

Csanád Cuvée 2015 Superior Ő még csak hat éves, de máris teljes fegyverzetben, fantasztikus potenciál van benne ha töretlenül fejlődik majd. Komplexitás és intenzitás iskolapéldája egy az egyben, ez egy igazi nagy bor. Gomba orgiával nyit az orrban, buja erdei föld, fekete cseresznye, áfonya, dohány, dió, aszalt szilva. Aztán újabb rétegek nyílnak: édeskés medvecukros ánizs, bakelit, konyakmeggy… Amit az ember illatban megkap annak a jelentős része jön zamatban is. Kellemesen érdes tannin, ami jól áll neki, ehhez a nagyobb méretű testhez. Készítése: 14 hónapig kis tölgyfahordókban, majd 16 hónapot palackban érlelték. Összetétel: cabernet franc 50%, cabernet sauvignon 25%, merlot 25%

Tamás Gábor és Geönczel Attila

A Bakonyi borokban mindig van valami meglepetés

Nyolc hónapon keresztül, fele-fele arányban acéltartályban és hordóban érlelt bor, elegáns, telt, élénk piros bogyós gyümölcsök, finom borsosságal, lágy selymességgel, nagy mélységekkel és nagy magasságokkal. (Bakonyi Péter) Így nyilatkozik a borász a Bakonyi Cabernet franc 2018-as tételéről. Csak Siklósnak hívják, egyszerűen és egy aranyköd a címke. Szinte már elegánsan hűvös karakter, paprika, meggyes, poros út, fűszeres a bor, behízelgő illat, de nem túlzó. Hanem mély, és sokáig nyomot hagy… Ám benne van egy melegebb vonulat is fekete cseresznyével, érett szilvával… Az orrunknál fogva vezet ez a bor, játékos tanninokkal. 

Bakonyi Siklós

Egy vadabb Szende

Szende Pince Kopár Villányi Franc 2017 (Villány) Ez a bor 24 hónapot töltött vadonatúj tölgyfa hordóban. Erőteljes nagy vörösbor. Meggyes, dohányos, poros és a hordófűszerek is tiszteletüket teszik masszívan, az alkohol sem kevés, de egyben van a bor. Még érhet egy picit, simulhat a bor, írtuk róla nyáron. Azóta pár hónap alatt a bor picit érett, de még mindig a zabolátlanabb borok közé tartozik. Jó a sztori, ami jövőre még szebb lesz!

Nobody’s Hero

Ab ovo latin kifejezés. Szó szerinti jelentése a „tojástól (kezdve)”

Jobbnál jobb borokat tartalmazott az Ab Ovo Borkereskedés Borfólió kóstolója. Bajkai Zsolt tulajdonos/ügyvezető több mint negyedszázados borszerelme nemrégiben a külföldi borokra is kiterjedt. A kóstoló is bizonyította, hogy nagy rutinnal válogatta össze a jobbnál jobb tételeket. Találtunk pár kedvencet, a bőség zavarát élhettük át újra, mint általában a jó kóstolókon. Új-Zélandról tudjuk, hogy profik a sauvignon blanc borokban és tényleg… Framingham Borászat: Nobody’s Hero Sauvignon Blanc 2020 borvidék: Új-Zéland Marlborough.  Állott, már-már perverz, fülledt konyhai erotikával átitatott hagymahéj illat, citrus és egres dzsemesebb kivitelben, megfelelő savakkal. Middle-Earth Borászat Sauvignon Blanc 2019 borvidék: Új-Zéland Nelson. Közel a tenger és ezt érezni is, sós-párás ásványosságban is. Citrusos gyümölcsösség, ásványos komplexitással, a gyümölcsökben egy trópusi mix: maracuja és papaya közössége. Szép, hosszú lecsengés… 

Mazel Tov pult… Katt ide!

Sepp Moser egy  asztrál álom…

Asztrál- jelentése: (spiritiszta elképzelés szerint) átszellemített, éterikus, a halál után tovább élő (test) Miután asztrálisan kiképeződtünk kicsit ugorjunk át a szomszédba, Burgenlandba ahol a Sepp Moser Astral Muscat Ottonel 2019 készül. Kénmentes, spontán tétel a lehető legtermészetesebben termelt szőlőből hasonló filozófia mentén készítve. Felfokozott primer aromák, szőlővirág, gyümölcsillat, rózsafelhő valami elementáris könnyedséggel és természetességgel. Annyira szép és közvetlen, hogy szinte az ember el is felejti, hogy bort iszik. Ez nem is bor, hanem annak az asztrál teste. Szűretlen, derítetlen és elegáns… Egy ottonel muskotály álom…

Sepp Moser Astral 2019

Példaértékű célteljesítés!

Anno az 1990-es években a Villányi borvidék volt az első az elsők között, ahol megvalósult a borvidéki összefogás és professzionális marketing. A Villányi borvidék egyik (máig tartó) célkitűzése, hogy a fővárosban működő vendéglátóegységek, borbár tulajdonosok és az ott dolgozó szakemberek folyamatosan tájékoztatva legyenek a borvidéket érintő aktualitásokról nem csak a partner pincészetek egyéni tolmácsolásában, de közösségi szinten is. 

Köszönjük a meghívást!

Érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával (#ételek)? A lehetőségek száma végtelen. (#kultúra) Szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről? Csatlakozz hozzánk, Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez, vagyis kövess minket a facebookon: ide klikkelve!