Homola Pincészet, megújul a Balaton gasztrokulturális otthona

Megújulva, kibővülve várja a vendégeket a Homola Pincészet az őszi téli szezonban egyaránt

Nyulasi Gábriel István írása

Nem először járunk (és reméljük nem utoljára) a Homola Pincészetnél, minden látogatásunk igazán komplexre és emlékezetesre sikerült: katt ide! (2015) és katt ide! (2017) 

Syrah továbbitás, Homola Pincészet

Organikus Homola Pincészet organikus térrel

Homoláékról bővebben itt tudsz információkat szerezni: katt ide! A kezdeti 30 000 palackról, amelyet szűkösen tudtak kisakkozni a helyigény tekintetében, a mostani bővüléssel egy nagyságrenddel 300 000 palackkal is kényelmesen megbirkóznak majd. Feldolgozás, palackozás, tárolás a fejlesztés első üteme, amely már kész is van és később kerül kialakításra a több száz fős vendégtér kialakítására.  Ez az organikus tér pedig a köztes időkben változatos programokkal várja a látogatókat. 

Homonna Attila, borász organizálja a szüretet – Homola Pincészet

Jazz zenével syrah szüret közepén

Ritkán fogadják az újságírókat szüret közepén, főleg ha még az építkezés is köztes fázisban van. Érkezésünkkor éppen syrah szőlőt fogadott Homonna Attila, borász vezényletével a feldolgozó egység, rögtön el is kezdődött a bogyózás-zúzás folyamata. Mindeközben vendéglátónk kellemes jazz zene kíséretében számolt be a tervekről, a megújulás szakaszairól. Borászati, kulturális és gasztronómiai központtá szeretnének válni.– szögezte le Homola Szabolcs, a borászat tulajdonosa.

Homola Szabolcs, a Homola Borászat és Borterasz tulajdonosa bemutatja a vadonatúj pinceszerelvényeket

Félgravitációs, gravitációs feldolgozás

A jövő a gépi szüreté sajnos a munkaerőhiány miatt! – jelentette ki Homonna Attila. Nemcsak szakács nincs a Balatonon, hanem szőlőmunkás sem. Ám a technológiai fejlődés lassan eltünteti a gépi és a kézi szüret közötti különbségeket. Ebben a pillanatban a Homola Pincészet egy óriási kézműves borászat. A mustot hűtve ülepítik 24 órán keresztül és másnap reggel engedik le a pincetérbe erjesztésre. Három irányban is jelen van a pince: a hagyományos feldolgozás kézi szürettel, a reduktív vonulat és a naturális borok. Sok terület bioátállásban van, tehát a természetesség további erősödésére lehet számítani. Kénmentes borok, narancs borok, tojásban erjesztés zajlik már 5-6 éve és folyamatosan fejlődik ez a szakirány a borászaton belül. 

Csatlakoztatás – Homola Pincészet

Ember a technológiában, deus ex machina

Az új borászati épület csupa látszóbeton, és sok-sok üveges rész a betekintésre. Belátsz és átlátsz mindent: tökéletesen komponált funkcionalitás. Homola Pincészetnél fontosnak tartották, hogy a látogatók belépve a megújult terekbe bizonyos pontokon tényleg azt érezzék, hogy részesei lesznek az ott zajló folyamatoknak. Ember a technológiában, bent a sűrűjében, ott ahol a dolgok megtörténnek, ahol háromszázezer palack születik majd évente. Ahogyan a görög drámákban az Istent játszó színész leereszkedett egy daruval vagy egyéb szerkentyűvel a színpadon zajló események közé, kicsit úgy érezheti magát az ember a pince mélyére jutva… A raktározás, tárolás nagyon fontos egy borászat életében, Szabolcsék erre kiemelt figyelmet fordítottak, tágas és átlátható ez a terület is. 

Úton a Homola Borterasz felé

Kultfröccsözésől a divatbemutatókig…

Egy vagány épületet szeretnének ahol multifunkcionálisan például a préstér nemcsak a szőlőfeldolgozást szolgálja, hanem közösségi térként is egész évben kihasználásra kerül. A tervek szerint meg sem állnak az évi 50-100 rendezvényig, lehetőség tehát lesz bőven. A paloznaki „Kultfröccs” irodalmi estektől, szakmai beszélgetésektől, zenei rendezvényeken át a divatbemutatókig számos izgalmas eseményt kínál. Az új borászati épület átadása előtt a megújult Homola Borterasz várja programjaival az érdeklődőket az őszi és téli szezonban, mintegy  bevezetőjeként az új gasztrokulturális koncepciónak.

Horn Tamara, a Homola Borterasz új üzletvezetője pezsgőt tölt – Homola Borterasz

Meg kell ismerni a Homola Borteraszt

Zenével, kultúrával, gasztronómiával csalogatják az embereket. A covidos korlátozások időszaka után újra kell építeni a láthatatlan kötelékeket a pincészet és közönsége között. Kísérleti időszak ez, a folyamat minden nehézségével és szépségével együtt. Cél a 4 évszakban való létezés, a folyamatos nyitvatartás. Évszakonként más-más tartást adni a helynek és kihozni a maximumot a szezonalitás adta lehetőségekből. Extra tematikák, változatosság a jelszó és mellette az arany középút. A 2021-es őszi szezontól Horn Tamara és Pacsai Martin valósítják meg Homola Szabolcs álmát, amelyben egy laza, amíg lehet fűben pokrócozós, de mégis ínyenc, fine bistro borteraszra találhat a látogató.

Pacsai Martin, séf, a pincészet új gasztronómiai projektmenedzsere a foodtruckban készíti az ételt

Magyar Tapasra Magyar! 

Az ízkombinációk és a kiszolgálás finomra hangolt kettőse minden érzékre kell, hogy hasson. Élményközpontúság a javából, ebben akarnak kitűnni a Balaton északi partján. Mindent megpróbálnak beszerezni helyi termelőktől, célozva ezzel a fenntarthatóságot is. Összhangban a borokkal edukálni egyúttal a közönséget minden hónapban más kínálattal. Könnyen fogyasztható fogások a magyar tapas és a bar food közötti tartományban. Eljön egy egész család és kiülnek a fűbe, lerakják maguk elé a kis papír tálcákat és lazán étkeznek, ez a fő koncepció. Nem kell feltétlenül az asztalhoz ülni a Homola Teraszon, hanem szabadon a természetben heverészve is lehet élvezni az ízeket… Egy vadiúj foodtruck is ott állomásozik a terasz mellett, a látogatásunkkor is onnan bújtak elő a finom falatok. 

Őszi tekercs – káposzta – Homola Borterasz

Homola menü – magyar és ázsiai fúzióban

A bemutatott fogások és a borok: 

sütőtök taco, pisztráng, kapor – Furmint Pezsgő 2018

kacsamáj tarte, alma, mák – Hajnóczy Olaszrizling 2018 

Őszi tekercs, káposzta – Sáfránykert Olaszrizling 2018

Rántott csirke, popcorn, kóla – Syrah Siller 2020

Szilvás pite – Kékfrankos Selection 2017

Nagyváradi Péter, a Homola Borászat borásza – Homola Borterasz

A legizgalmasabb fogás, amiben megegyeztünk az asztaltársasággal az a Kacsamáj tarte – alma – mák  trió volt. A kacsamáj egy éjszakán keresztül lett pácolva, majd 80 fokon volt 25 percig szuvidálva, mákkal vegyítve és helyi zöldalmából készített almaszósszal megbolondítva. Nekem a másik kedvenc az Őszi tekercs, káposzta kombó volt. A fogás a káposztás tésztának egy streetfood-os változata, rizstésztába van betöltve a karamellizált káposzta és így lett kisütve. Lilakáposztából készült kecsap, házi fermentált gyömbéres káposzta salátával tálalva. A tányér környezetbarát, búzakorpából készült, akár meg is lehetne enni hozzá. A textúrák és ízek tobzódása, a tekercs finoman roppanós, a tripla káposztás (karamellizált, kecsap, fermentált) gyömbéres ízek ázsiai fűszerekkel és az olaszrizlinggel nagyon ülnek.   

Pihenés a Homola Borteraszon

A borokban a kiegyensúlyozottság

Tudatosan moderált alkoholokkal dolgoznak! – fejti ki Nagyváradi Péter a borász, aki helyben a rezidens és Homonna Attila a “flying winemaker”. Vannak közös projektek, a szüretet együtt nyomják le, de például a kis tétetelekben készülő természetes borokat Péter készíti. Ilyen a tavaly piacra kerülő Tramini narancsbor és az idén debütáló Syrah+ 2020-as, ami egy igazi siller bor. Összesen 2 napot ázott a héján, aztán speidel tojásban volt tavaszig, mozgatás nélkül. Minimális kénnel lett letöltve, szűrés derítés nélkül. Meg is tetszett a zabolátlanul könnyed gyümölcsös füszerességével, rögtön az Októberi BorMozira is kértem belőle.  Kiváló nyitás volt a Furmint pezsgő 2018-as, amelynek az alapborát készíti a pincészet, a “pezsgősítést” az ausztriai Szigeti cég végzi. A tradicionális pezsgő két év palackos érlelést. Véleményem szerint egy összetettebb pezsgőnél ennyi a minimum amit érlelésre kell szánni. Citrusos, alma körte lendületes, krémes élesztős, jó érzetű, közepes finomságú bubikkal. A dűlőszelektált Hajnóczy Olaszrizling 2018-as, 10 hónap hordóban palackban is eltöltött egy kis időt… Bársonyosan sós, citrusos krémes, ásványos, magas mésztartalmú talajon termett, melyre utal az elegánsan hömpölygő mineralitás. 

Együtt a Csapat – Homola Borterasz

A Homola Pincészet Gastro pop-up rendezvényekben utazik

Gőzgombóc, érlelt sajtos nokedli, savanyított hagyma, grillkolbász, tehát igazi comfortfoodok a hűvösebb napokra. Alapanyagok tekintetében, ez esetben is a regionalitáson és szezonalitáson lesz a hangsúly, borokból pedig olyan tételeket válogattunk az ételek mellé, amik tökéletes harmóniát alkotnak, amikor a kandallóban ropogó tüzet hallgatva vacsoráztok vagy ebédeltek a birtokon. Azoknak pedig, akik nem szeretnének elszakadni a panorámától, kültéri melegítővel és puha plédekkel készülünk! Ez lesz november 20-án a Gasztro pop-up // Hütte Vibes és november 27-én pedig Gasztro pop-up // Adventi vásár és hütte menü, kalandra fel, a Homola Pincészet otthon van a Balaton parton, érezd magad Te is otthon Homoláéknál! 

Ezúton is köszönjük a meghívást a Homola Birtokra! 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

Homola, Balaton, Harmónia… – Homola Borterasz