Homola otthona Balaton(ON)

Szeretünk Homoláéknál, van terasz is, jók a borok és bringa is van. Sőt étterem is, a Sáfránkert is az ő gyermekük. Még valamit kihagytunk, szeretnek fesztiválozni ezért ők „csinálják” fesztivált, vagyis a Jazzpikniket.

 

A helyszín

Paloznak, egy csodálatos kis falu Csopak és Alsóörs között. Paloznak község Veszprém megyében, a Balatonfüredi járásban. Első írásos említése a Veszprémvölgyi Monostor Adománylevelében található a 970-es évekből, régészeti leletek alapján 5000 éve lakott település. A falu lélekszáma 412 fő, amely a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozik. IMG_20170608_112101Homola Pincészet, komplex borvidéki élményre hangolva

Homola Szabolcs beleszerelmesedett a vidékbe és ma már szinte együtt lélegzik a tájjal. Sőt tudatosan alakítja is azt, intézményeivel, programjaival segíti a „paloznaki ékszerdoboz” megmaradását. A Homola Pincészet már évek óta magas színvonalon készíti borait, az első szüret 2009-ben volt. Homonna Attila, a borász, aki Tokajban is nagyot tud, itt sem marad hűtlen magához. A pincészet a könnyed frisstől, a sűrűbb összetettig egyaránt kielégíti borrajongóit.

Az események készült további képek!

Sáfránkert Vendéglő

A Sáfránkert Vendéglő célja egy jó értelemben vett vidéki konyha megteremtése kiszámítható, magas színvonalú kínálattal, friss, minőségi alapanyagokkal, otthonos hangulattal, grill hangsúllyal. A vidéki konyha 2017-ben egyaránt jelenti a körültekintően válogatott alapanyagokat, a hagyományos ízeket és jelenti a 21. századi konyhatechnológiákat, tálalási módokat, ízvilágot.

Lukács Viktor, a séf
Lukács Viktor, a séf

Az étlapon a szezonális fogások mellett mindig helyet kap pár klasszikus fogás is, „ahogy a nagymama készítette” – amolyan igazi Balaton-felvidéki vasárnapi ebédekre, jóízű családi vacsorákra. Fontos, hogy a konyha alapját az egyszerű és minőségi alapanyagokra építkező grill ételek adják: szezonális zöldségek, friss húsok, halak. A séf, Lukács Viktor előnyben részesíti a modern konyhatechnológiákat, nyáron az előkészített húsokat a kinti grill pulton fejezik be, hogy friss, füstös ízt kapjanak.

Látogatásunkkor a bárányfartő ízlett a legjobban, ezért Lukács Viktort kérdeztük a készítéséről. A bárány Kaposvárról érkezik egy bárányfeldolgozó üzemből frissen minden héten. Sóoldatban pihent 2óran át majd körbepirítás után sous vide kádban készült el rozéra. Tandori masala a keleti fűszer, amit használok hozzá ez olyan, mint a garam masala indiaiaknál megszokottak ezek az összeállított fűszerkeverék: Chili, gyömbér, római kömény, ánizs, paprika, bors, fahéj, só. Ezt keverem ki jó minőségű vajjal és úgy sous vide-olom le.

A Sáfránkert nem fine dining, nem csárda, nem kockás terítős vendéglő. Őszinte, minőségi, vidéki konyhát kínálnak, ahová a vendégek hazatérhetnek.

 

Bárányfartő keleti fűszerekkel...
Bárányfartő keleti fűszerekkel…

Homola Borterasz és DJ a szőlőben

A borvidék leglazább borterasza, ahol napvitorlák alatt, fűben fekve vagy napozószékeken lehet kóstolni, vagy csak elveszni a panorámában. Kis szélforgókkal, piknik kosarakkal, pár palack borral lehet igazán ellazulni. A Homola Borterasz a paloznaki Vincellér utca felett, az erdő szélén, a szőlősorok végében várja a vendégeket, télen-nyáron. Télen a cserépkályha mellett, nyáron a teraszon és a réten lehet borozni és kóstolgatni a pincészet máshol nem kapható tételeit is.

Melléjük termelői finomságokból készült hidegtálat kínálnak.

2016 őszétől rendszeresek a DJ a szőlőben rendezvények: Budavári Dóra és Zsandár Tamás ötletgazdák – a pincészet munkatársai – egy olyan napközbeni bulisorozatot teremtettek, ami egész évben egyre több embert vonz. Válogatott baráti DJ-k pakolják a bakeliteket minden alkalommal, délután 2 órától este 10-ig, folyamatosan fokozva a hangulatot, belecsúszva a naplementébe. Télen tábortüzet is raknak, alkalmanként nem ritka, hogy 4-500-an is eljönnek. Tamás hamar a dj-pult mögé pattan, ha arról van szó és mixeli az üde dallamokat. Kellemes korongokat pörgetett, a nézését meg a járását nem hiányoltuk.

IMG_20170608_112722

Az események készült további képek!

Ha tekernél is egy jót…

Újdonság a Paloznaki Tekergő biciklis útvonalakkal, bringaparkkal és kedvezménnyel az itt megszállók számára. Természetesen a Homola Pincészet is támogatja a projektet, hiszen ez tekerés jó mindenkinek. Az innen nyíló kerékpáros túrajavaslatok segítségével a Balaton-felvidék keleti részét járhatjuk be. Az útvonalakat a Paloznaki tekergő – Két keréken a Balaton-felvidéken projekt keretében dolgoztuk ki a paloznaki önkormányzat támogatásával, hogy ötleteket adjunk a községben megszálló vendégeknek.

IMG_20170608_110710

Tehát jön a Paloznaki Jazzpiknik és akkor a DJ a szőlőben is!

Sokan kérdeztétek, hogy mikor lesz a következő Dj a szőlőben buli, ami szuper, mert ezek szerint, Ti is szeretitek ezeket a szombati estéket! Legközelebb a Paloznaki Jazzpiknik nagyszínpadán játszik majd Cyborg Templar és Infragandhi, utána pedig tervezünk egy nyárzáró bulit. Hogy mikor? Hamarosan kiderül. Addig is augusztus 3-4-5. klikk: Paloznaki JazzpiknikHomola Jazzpiknik

Dj a szőlőben, Zsandár Tamás
Dj a szőlőben, Zsandár Tamás