A’ la Maison Evening – Romantikus vacsorák a Belvárosban

Igazi csapatmunkát láthatunk a Belváros szívében a Nádor utcában az A’la Maison fejlődésében. Van ötletgazda, marketinges, dizájnos, vendéglátó és megjött a séf is…

 

 

Először jót reggeliztek

A szeretet és a szakma szenvedélyes művelése szerencsés csillagállással és nagyon kemény munkával eredményezhet tartós sikereket. Az A’la Maison esetében is ez történt, ám a kezdeti népszerűségbe nem fásulnak bele, nem merevednek egy szituációba, hanem hisznek az újabb és újabb célok pezsdítő erejében. A csapat: Kókai Márk ötletgazda, Zöldhegyi Andrea marketing- és dizájn, Zöldhegyi Nándor vendéglátó, Eszenyi Dániel a séf.

IMG_20170615_210513

Majdnem ruhabolt

Az első üzlethelyiség az eredeti tervek szerint ruhaboltként üzemelt volna. Milyen jól jártunk, hogy nem blézerek és zakók között választhattunk, hanem megnyílt egy romantikus és francia eleganciával átitatott csupaszív étterem. A reggelizéssel kezdték és hihetetlen divatos lett a közönség körében, így ki is nőtték az eredeti üzletet és a szemközti oldalon találtak nagyobb, kényelmesebb teret.

Az események készült további képek!

Jött az ebéd és most…

Szóval a túloldalon már tágasabb körülmények között folyt a munka és a reggelizés és jött az ebédmenü. Minőségi alapanyagok, rafinált fogások, és igazán lelkes kiszolgálás jellemzi ma is az éttermet. Eszenyi Dániel séffel belevágnak a vacsorázás rejtelmeibe is, teljesen elkülönülve a nappali menüktől.

A vacsorához illő borsor és a’la carte kínálat és degusztációs menüsor is megtalálható az új menün, amely minden nap 19-22 óráig elérhető.

Zeller alatt a bárány...
Zeller alatt a bárány…

A szentháromság

A fogások megnevezése csupán három szóból áll, semmi több, nemes egyszerűség. Természetesen az ételek ennél jóval bonyolultabbak, ez is a lelkes, könnyed eleganciát mutatja.

A június 17-én tartott megnyitón a következő ételeket mutatták be a nagyközönség számára:

 

  Burrata, spárga, saláta

A tányér közepén Burrata sajt, köré némi vaníliás vinaigrettel készült saláta kerül. Sült zöld spárga, illetve nyers spárgaszeletek. Mennyei Burrata, olyan krémes olyan dús és mégis könnyed. Reggelire, ebédre, vacsorára tehát mindig be tudnánk falni egy adaggal. A hozzá kitalált Francois Brut Nature pezsgő kiválóan lazította az ízeket.

 

Nyelv, karalábé, porcsin

Az étel fő eleme egy konfitált, majd pankó morzsában rántott báránynyelv, kevés karalábékrém, párolt, illetve savanyított karalábé, valamint egy mangóecetes vinaigrettel készült porcsinsaláta és porcsin veloutée. Juhfark a Somlói Apátsági Pincétől 2015-ös évjáratban jó masszívan minerális, kellően elhallgattatja a bárányokat is. A porcsin zöldje különleges saláta, nem is értem, hogy miért nincs jobban elterjedve, porcsint minden asztalra! A savak a borban jól válaszolnak a mangóecetes vinaigrette savkészletére.

Nyelv, karalábé, porcsin
Nyelv, karalábé, porcsin

St. Jakab, karfiol, shimejii

A főszereplő a sült St. Jakab kagyló, amit az utolsó pillanatban nyakon öntünk egy cent konyakkal. Alatta konyakos karfiolkrém, savanyított lila karfiol, füstölt karfiol, valamint marinált és sült shimejii gomba. Kagyló darabkánk szépen ráfekszik a konyakos karfiolkrémre és a Barta Pincészet Egy kis Furmintja 2014-ből könnyedén veszi az akadályt, ásványok, hordófűszerek, körte, elegáns savkészlet, mi kell még?

 

Tőkehal, édeskömény, lestyán

Ropogósra sült tőkehal filé, mellette nyers édeskömény szeletek, sült édeskömény, valamint lestyános beurre blanc és lestyánolaj. Ennél a fogásnál éreztük, hogy a szakács kicsit szerelmes lehet, a kevesebb só néha több. Talán a lestyán fokozta túl a sósságot, ennek ellenére az édeskömény varázslatos fűszeressége lelkesen harmonizált a Kislaki Pince Rekesz Sauvignon Blanc 2016-os borához. A fogásban még a tőkehalfilé mellett még egy tengeri vendég volt, méghozzá újabb puhatestű vagyis vongole kagyló…

Az események készült további képek!

Bárány, zeller, torma

Bárányhálóba tekert báránynyak, mellette tormás zellerkrémmel töltött párolt zellerszár, savanyított zellerkorong, torma gél és friss reszelt torma. Mi csapdába estünk, mint a bárányhálóba tekert báránynyak és egy kis zellerkorong alatt meglapultunk. Vámos Attila Pinot Noir 2012-ből sűrű szövésével szintén halóba ejtett minket. Gyümölcsös még öt év után is és jól muzsikál a bárányokkal, a torma itt játékosan egészíti ki az ízeket.

Répa, gyömbér, petrezselyem
Répa, gyömbér, petrezselyem

Répa, gyömbér, petrezselyem

Füstölt sárgarépa krém, sárgarépa szivacs, marinált lilarépa szalag, gyömbér gél és petrezselyem granita. Zöldség és édesség, ez bizony nem hétköznapi. Jó hozzá egy finoman édes bor a Bodrog Borműhely Lapis 2011-es trópusi illat és zamatparádét mutat be 60g/l körüli cukortartalmával igazán különleges élmény a bor és ételpárosítás.

 

Előbb vacsoráztunk itt, mint reggeliztünk. Folytassuk ebéddel? El kell menni a Nádor utcába és megtapasztalni ezt a vendéglátást. Hogy otthon legyünk, vagyis à la maison…

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

IMG_20170615_210328