Furmintoljunk pálinkában is!

Még meg sem száradt a tinta a Furmintkiválóságok oklevelén (két hete volt) Badics Kata okleveles pálinkamester jóvoltából elmerülhettünk a furmint pálinkák világában.

 

Mit mutat a Furmint pálinkában?

2017 az az év, amikor a furmint február 1-jén saját napot kapott, majd február 2-án a Nemzeti Borkiválóság Program keretében saját évet is. Ezzel hagyomány indult el, nem csupán határokon belül, de azzal a mostanra céllá konvertálódott álommal, hogy a furmint nemzetközi szinten is elnyerje méltó helyét. Badics Kata pálinkaszakértőben joggal merült fel a gondolat, hogy a Furmint évében bizony bemutatkozhatnának a furmint lehetőségei pálinkában is. Ezért szövetkezve Az ihatóbb Magyarországérttal és a helyszínt adó VinoPiano Borbárral közösen megszervezett egy elsőként borszakértőknek szóló Furmint pálinka bemutatót.

IMG_20170718_194704

Variációk furmint pálinkára

A kóstolón a Márton és Lányai Pálinkaház Furmint szőlőpálinkája mellett a tokaj-hegyaljai  Szóráth Kisüsti Pálinka tételei szerepeltek túlnyomórészt. A tételsor igen változatosan mutatta be azt, hogy milyen lehetőségei vannak a furmintnak pálinkaváltozatokban. A kóstolt tételek jellegében: szőlőpálinka, dűlőszelektált szőlőpálinka, tölgyfahordóban érlelt szőlőpálinka, aszútörköly- pálinka, tölgyfahordóban érlelt aszútörköly- pálinka, tölgyfahordóban érlelt törkölypálinka, illetve aszúszemekkel  ágyazott  szőlőpálinka. Variációk egy témára, a furmintból készült pálinkára.

 

A részvevők

Csizmadia Miklós, Veritas kiskereskedelmi vezető; Geönczöl Attila, borász, borszakíró; Lesti Zoltán, Disznókő Pincészet magyarországi kereskedelmi vezető; Nyulasi Gábriel István, Az ihatóbb Magyarországért főszerkesztő; Vancsik Ivett, Vinoport.hu főszerkesztő

 

Kilenc pálinkás tételsor

Kata a kóstolót egy különleges Szóráth Vadbirs pálinkával indította, hogy érezzük a vadon termő gyümölcs ízeit, amely közvetlenül a szőlőültetvények mellől származik. Az első tétel a Márton és Lányai (róluk ebben a cikkünkben szóltunk) Furmint szőlőpálinkája volt. A további hét tételt a Szóráth Pálinkaház furmintvariációiból kaptuk.

IMG_20170718_205609_20170719132414260
Tá-dáááám!

Szóráth Kisüsti Pálinka

A Szóráth család több mint 30 éves pálinkafőzési tapasztalattal, két településen – Tállyán és Abaújszántón – folytat pálinkafőzést. Szerencsés a főzdék földrajzi elhelyezkedése, hiszen a tokaji szőlő-bor és a gönci barack eredetvédett földrajzi árujelzővel rendelkező területek metszéspontjában találhatóak. A főzdékben jellemzően a saját és a környékben termett gyümölcsök cefréit párolják le.

 

Borszakértői konszenzus alapján az est három kedvenc pálinkája…(Szóráth Kisüsti Pálinkák)

Badics Kata leírásai

 

Tokaji Aszútörköly-pálinka 50%V/V 2013

Illat-és ízgazdag, mazsolás, botrytiszes, mákos, pörkölt diós, dohányos jegyekkel, kellemes magzamattal, telt szájérzettel, ízben intenzív és hosszú lecsengéssel… Az alapanyag Disznókő Borászatból való.

 

Tokaji Furmint Szőlőpálinka 45%V/V

Tállya Köveshegy dűlő

Családi ültetvény furmint és kis mennyiségben hárslevelű szőlőjéből készült illatában fehérvirágos, egyúttal vegetális jegyek, a szájban édeskésen elterülő olajos, sós-fémes ízérzettel, a szőlőmag fanyarkás zamatával.

 

Tokaji Törkölypálinka 50%V/V Tölgyfahordóban érlelt

Tállya Köveshegy dűlő

Aranybarna szín, gazdag illatvilág, elegáns törkölyös, aszalt gyümölcsös jelleg, hordófűszeres, vaníliás illattal, édeskés, diós és magkarakteres , enyhén brandys, hosszú utóízzel. Kitöltés után érdemes várni vele, míg kibontakozik.

IMG_20170718_184444

Pálinkák és ízlések/pofonok

Nagyon tanulságos volt a kóstoló, Kata igazán változatos sort állított össze. Sok kérdés merült fel a kóstoló során. Mit kell tudnia egy furmint pálinkának? Milyen egy furmint pálinka karaktere? Mikor a legjobb egy furmint pálinka? Ezek mind lényeges kérdések és nem is biztos, hogy tökéletesen értelmezhető válaszokat kaptunk a kóstoló végére. A pálinkakultúra specializációja talán egy kicsit a borkultúra mögött jár még, de igazán szorosan felzárkózva. Még jó pár évnek el kell telnie, hogy felmérjük a lehetőségeinket, hogy például a dűlőszelekció kereteit kitöltsük. A pálinkák érlelésének feltételrendszerét kidolgozzuk és optimalizáljuk. A megfelelő hordóválasztás, a körültekintő hordózási idő, hogy a pálinka gyümölcsössége megmaradjon, és a hordófűszerek jól integrálódjanak. Esetünkben például a kiválónak értékelt és mindenki által szeretett aszútörköly pálinka az érlelés során ne veszítsen az ízgazdagságából. Egyáltalán a harmónia jegyében milyenek az optimális alkoholfokok a különböző pálinkáknál?

Mindezeket miképpen értelmezi egy potenciális fogyasztó és milyen a szakértői visszajelzés? Ígéretes az útkeresés és a furmint pálinkának helye van a Furmint évben. Bízunk benne, hogy az idő és a piac majd kikristályosítja, hogy a furmint pálinka arculata milyen irányban teljesedjen ki.

IMG_20170718_190830