A XV. Balatoni Borok Versenyének eredményei

Ismét a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karán került megrendezésre a Balatoni Borok Versenye.

 

Emelkedő érdeklődés, Balatonfüred-Csopak az élen

A versenyre 47 termelő nevezett 141 bormintával. A Somlói Borvidékről 8, a Badacsonyi Borvidékről 25, a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről 39, a Zalai Borvidékről 14, a Boglári Borvidékről 38, a Balaton-felvidéki Borvidékről 17 minta érkezett. A minták megoszlása: 85 fehér bor, 20 vörös bor, 16 rozé, 7 szénsavas és 13 desszertbor.

IMG_20170601_100026

20 pontos rendszerrel, sok éremmel

A versenyen még a húsz pontos bírálati rendszer volt érvényben, ez kissé megnehezítette a munkát. Szűkebbre szabja a bírálók kereteit, kevésbé lehet finomítani az eredményeket. Nem volt teljesen zökkenőmentes a verseny lebonyolítása, de a szervezők lelkesedése átsegítette az eseményt a kezdeti neuralgikus pontokon. Sok hasznos tapasztalatot szereztek a jövőre nézve. Éremesőre került sor, hiszen a 141 beküldött tételből, mindössze 7 bor nem vihetett haza érmet. Tehát két nagy arany, 35 arany, 60 ezüst, 37 bronz minősítés és 7 okleveles elismerés került kiosztásra.

 

A verseny fődíjas borai:

A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját a nagy arany éremmel elismert 2016.-os Sauvignon Blanc (Feind Borház, Balatonfőkajár, Balatonfüred-Csopaki Borvidék) kapta.

A Balatoni Borrégió Legjobb Fehér Bora 2017. címet a 2016 évjáratú Fröccsnekisjó olaszrizling (Borbély Családi Pincészet, Badacsonytomaj, Badacsonyi Borvidék) kapta. A díjat dr. Kiss Eliza a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa adta át.

A Balatoni Borrégió Legjobb Vörös Bora 2017 címet a 2015 évjáratú Shiraz bora (Feind Borház, Balatonfőkajár, Balatonfüred-Csopaki Borvidék) kapta. A díjat dr. Kiss Eliza adta át.

A Balatoni Borrégió Legjobb Rozé Bora 2017 címet a 2016-os Balatoni Rozé (Rád-Vin Kft., Balatonboglár, Balatonboglári Borvidék) nyerte. A díjat dr. Kocsis László a Pannon Egyetem rektorhelyettese adta át.

IMG_20170601_090033

A Balatoni Borrégió Legjobb Gyöngyöző-pezsgő Bora 2017: címet a 2016. évjáratú Frizzante (Hujber Pince Kft., Balatonboglár, Balatonboglári Borvidék) kapta. A díjat Koczor Kálmán, a zsűri elnöke adta át.

A Balatoni Borrégió Legjobb Desszert Bora: 2017-ben is a Bezerics Kereskedőház Kft. (Keszthely, Zalai Borvidék) nevéhez kötődik egy 2016. évjáratú Orosztonyi Cserszegi fűszeres késői szüretelésű borral. A díjat átadta: Lombár Gábor a házigazda Balatonfenyves polgármestere.

Idén először megválasztásra került Veszprém Város Bora, a címet a Dobosi Pincészet (Szentantalfa, Balatonfüred- Csopaki Borvidék) nyerte 2015. évjáratú Kéknyelű borával. A díjat Józsa Tamás irodavezető, kabinetfőnök adta át.

 

Támogatók és védnökök

A Balatoni Szövetség idén ismét Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karának szakmai irányításával rendezte meg a XV. Balatoni Borok Versenyének bírálatát 2016. június 01-én. A verseny fővédnöke dr. Fazekas Sándor a Földművelésügyi miniszter volt. Szakmai védnökök: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Pannon Egyetem Georgikon Kara és a Balatoni Borvidéki Borrégió.

A rendezvény támogatói: a Földművelésügyi Minisztérium, a Balatoni Fejlesztési Tanács, Balatonfenyves Önkormányzata. A bírálók között neves borászok és a NÉBIH munkatársai mellett szakújságíró, és bor akadémikus is volt. A zsűri elnöke Koczor Kálmán nagymester, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke volt.

IMG_20170601_093017

A részletes eredmények listája: Eredmenyek_2017_XV_Balatoni_Borok_Versenye