100% Homola Borterasz és Sáfránkert Vendéglő

2015. augusztus 4. – Az ihatóbb Magyarországért

Már arccal a paloznaki Jazzpiknik 2015 felé vagyunk, a hétvégén lesz: aug. 7-én és 8-án ömlik a jazz a helyi és vendég fülekbe. Miről híres még Paloznak és környéke többek között? Egy study tour keretében mindkét csodás helyszínt abszolváltuk, a Homola Borteraszt és Sáfránkert Vendéglőt is. Élményeinket egyedi képgalériával is illusztráljuk, mert amit már nem tudunk leírni arról, beszéljenek a képek.


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Megélni a 100% Balaton érzetét…

A Homola Borterasz

El kell oda menni, hogy megtapasztald Te is egy 100% Balatonnal a kezedben milyen a Borteraszon. Ülsz a dizájnos bútorokon előtted fényesre súrolva a Balaton ragyog, micsoda panoráma ez kérem… Bent is szépen ragyognak a kedves fényű, állítható erősségű izzószálas lámpácskák, ha éppen kint zordabbra fordulna az idő.

A polcokon Homola borok sorjáznak, de van pálinka is, ha valami ütősebbre vágynál. Az egész olyan marasztaló, hogy benned van,   „és mondanád hogy soha

Ne menjünk el innét

És nem mennénk

Itt laknánk

Valami olyat biztosan találnánk…” (Kispál és a Borz, Nagyvárosi Románc – Holdfényexpressz)

Persze, nem a nagyvárosban vagyunk, hanem Paloznakon járunk, egy csendes falu a Balaton északi-partján. Van úgy, hogy akár százan is összegyűlnek az emberek a teraszon és körülötte és beindul a hangulat. Az emberek maradnak és 100%, hogy Homola borokat kortyolnak a tájba merülve a fűben ülve…

Paloznak község Veszprém megyében, a Balatonfüredi járásban. Első írásos említése a Veszprémvölgyi Monostor Adománylevelében található a 970-es évekből, régészeti leletek alapján 5000 éve lakott település. A falu lélekszáma 412 fő (2008). A Balaton-felvidék hagyományos faluképének megőrzéséért Paloznak 1998-ban Hild-díjat kapott.  A két meghatározó tevékenység a borászat és a turizmus, de jellemző még a halászat is erre a területre. wikipedia

Merész Álomból Valóság – vallja a tulaj…

„Paloznakkal az egymásra találásunk nem véletlen. Gyermekkori kötődésem és vitorlázó múltam, valamint a borkészítés iránti elköteleződésem vezetett arra, hogy budapesti létemre előbb-utóbb gyökeret eresszek itt, a Balaton-Felvidéken. Hosszú keresgélést követően találtam rá Paloznak község mellett a Hajnóczy dűlőre, itt épült a ház, ami mára második otthonommá vált. Borkedvelő körökben szokás azzal viccelődni, hogy borásznak vagy születik az ember vagy beházasodik. Én nem borász családba születtem és nem borász lányát vettem feleségül, de elkötelezett rajongója vagyok a bornak és a hagyományos értékeknek” – Homola Szabolcs.


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
A borász Homonna Attilát, már Tokajból ismerhetjük, ott készíti az ásványos borait jó pár éve. Illetve most már szerte az országban vendégszerepel, utazó borásszá alakult és a tulajdonos Homola Szabolccsal a közös munkát 2011-ben kezdte. Kézművesség a kifejezés jó értelmében, és Szabolcs beleszól a munkába, de Attila a végrehajtó. Attila stílusa tetten érhető a Homola pincészet borain, a könnyedebb, reduktív 100% sorozat mellett a szépen kezelt hordós tételekben ott van a fineszes játék. Igen, játékmester, Tokajban is mindig valami újat talál ki, könnyed és mégis tudatosan építkezik, a Gigerli Bisztró is Erdőbényén már egy valódi intézmény!

A Sáfránkert Vendéglő

Attila igazi mókamester is, az újságírókat szállító buszon parádés tehetséggel hozta az átkosból ismert darálós, érthetetlen beszédű idegenvezető zsánerét. Aztán a vendéglő előtt pedig Czinege Tamás sepregetett, akit szintén a Spájz a Szájban és egyéb (illetve az említett Gigerliben is feltűnik) projektekből ismerünk. Tamás egy igazi „gasztroshowman”, kidobod egy buszból bárhol és rögtön egy komplett műsorral jelentkezik. Ő a meglepetések és az elegáns humor embere, a két lábon járó sziporkázó kreativitás, aki fáradhatatlanul mozog a fesztiválok és éttermek közegében.

A vendéglő még éppen csak túlesett a beüzemelési próbákon így igazán a mi csapatunk tesztelte élesben. Csapattuk is rendesen, előételnek: libamájas, erdei gombás pirítóssal kezdtük az étkezést, a levesfogás: kovászosuborka-krémlevessel folytattuk. Ezt követően a főfogás: sáfrányos citromos krumplifőzelék díszítette a kíméletesen és lassan sült boldog pecsenyekacsát. A desszert: Pándi meggyhabos madártej.

Jöhetsz gyerekkel is, mert hangsúlyosan szeretnék a legifjabbakkal is megszerettetni az éttermi étkezést. Ez nagyon fontos szempont és érdeke is minden balatoni vendéglátóhelynek, hiszen a magyar tengerhez sokan járnak családostól.

Helyi alapanyagok, laza a hely, de azért feszesen jók az ételek. Újragondolások, fineszek, csavarok is vannak a menükben, de hagyományos témák is felbukkannak.  Az Executive chef: Kerekes Sándor, az Innovatív szabadtűzi konyha híve. A vendéglő hitvallása: tisztességes vidéki étteremmel akarják gazdagítani a térséget…

Jazzpiknik 2015, ez már a negyedik…

Volt terasz és étterem is, most már jöhet a fesztivál… 2015-ben a szervezők ismét 2 színpaddal és 12 felejthetetlen koncerttel készülnek. A Tájház udvara az élőzenés klubok felhőtlen hangulatát idézi, a Paloznak szélén felállított nagyszínpadon a csillagos ég alatt rangos előadókkal és különleges koncertekkel találkozhatnak a látogatók. Jazz Piknik a nyár egyik leghangulatosabb programja, fűben ülős jazz koncertekkel, naplementével, finom borokkal, tánccal. Mind a zenei kínálat, mind a közreműködők, mind a gasztronómia tekintetében igazán különleges, minőségi fesztiválra számíthatnak a látogatók.

Borterasz, Sáfránkert vendéglő, Jazzpiknik 2015 – ezek a főbb címszavak a Homola Pincészet honlapján. Paloznak mára szervesen összefonódik a Homola pincészettel… Az írásunk végére értünk, de a történet szinte csak most kezdődött, nézzétek meg Ti is a teraszt, a vendéglőt és a pikniket… Ha jót akartok magatoknak, igazi jó élményt, akkor éljétek meg nyitott szívvel, ízlelőbimbókkal és füllel a balatoni (paloznaki) vendéglátást…

(Ha tetszett a post, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )