Megtaláltuk a Bujdosó Pincészetet Balatonlellén

2015. július 28. – Nyulasi Gábriel István

Nyaralni jó és nyáron is sok dolog történik a borvilágban. Nem nagy kóstolókra vagy fesztiválokra gondolunk most, hanem a szőlőre. Bizony a legfontosabb esemény most a szépen érő szőlőültetvények, lassan célegyenesben a korai fajták, aztán jönnek a többiek. Régóta figyeljük a távolból a Bujdosó borokat, dél-balatoni vitorlás-érzés sok-sok díj szegélyezi útjukat. Most egy villámlátogatás keretében alkalmunk nyílt egy szép ívű kóstolósorra ifj. Bujdosó Ferenccel, a borásszal.


Kattints ide a eseményen készült többi képért!
Mindig jó a borásszal együtt kóstolni a borokat, hiszen rögtön ott vannak a válaszok a korty mellett. Ez mennyi hordót kapott, itt a seprőn volt, ezt gyorsan le kellett kapkodni… Nem volt ez másképpen most, sem ahogy a pincészethez kerekeztünk belecsaptunk a borsorba.

Ám mindenekelőtt a pincészetről szólunk

A Bujdosó Családi Pincészet a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig összesen 80 ha szőlőt művelnek, melyből 20 ha 2000 óta telepített, magas tőkeszám/ha ültetvény, 10 ha művelésmód váltással átalakított.  A családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként: Feripapa, aki a szőlőkért felel, Klári mama, aki a pályázatokat és támogatásokat intézi, Feri és felesége, Bea, akik a borokat készítik. Feri 2013 júliusától a Balatonboglári Hegyközség elnöki tisztjét is betölti. A két kisebb testvér, Orsi és Zsiga is aktív tagja a vállalkozásnak. A borértékesítést, kereskedelmet Zsigu irányítja, Orsolya sommelier, rendezvényekkel, borkóstolókkal, hirdetésekkel népszerűsíti a Bujdosó borokat. A gyerekek az utánpótlásról is gondoskodtak, a harmadik generáció négy leány és öt fiú unokából áll. bujdoso.com

Elsőként nyitóbornak a már ismerős Friseccot pörgettük meg a poharunkban szépen gyöngyözött, és mindig egy újabb pohárra csábító.

A 2014-es Rajnai Rizling (SEXTÁNS) már kapott egy 10% hordót is a 90%-a reduktív módon készült, de mindkettő seprőn érlelődött. Markáns a sav, citrusok, zöldalma, van benne kraft. A hordó jó tartást ad a tételnek.

A 2014-es Chardonnay (HORGONY) nehezebben viselte az évjárat viszontagságait, korán le kellett szedni. Emiatt 12% alá került az alkohol és testben is filigrán. Egy könnyed, sós páraként csapódik le az emberben.

Az Olaszrizling is a kedvencek közé tartozik a birtokon, már a szőlő is tartalmasabb ízű. Masszívabb alapanyag masszívabb kezelést érdemel, ezért kapott elsőtöltésű újfahordót, zempléni tölgyből, a Kalina cég kádárai jegyzik. A 2014-es CIRKÁLÓ még a fáról szól leginkább, nem csoda, hiszen még csak másfél hónapja palackozták. Ott lapul a kesernye is, meg némi ásvány is bujdokol, kell még neki egy kis idő a kibontakozásra.

A fehér zászlós bor, mely tényleg vitorlás zászlócskákkal van a címkén feldíszítve, a MATACS, a Matacs dűlőről származó Szürkebarát 2011-ből. Jó érett alapanyag, az évjárat elég forrón fejeződött be, 15-ös alkohol nem lóg ki. Nekünk egy picit itt is még uralkodik a fa, bezzeg a 2012-es Matacs, ami még nem került palackba. Hordómintaként kóstoltuk és nagyszerű aromatikája van, dús és hosszú és mindehhez még harmonikus is.
Kattints ide a eseményen készült többi képért!

Ezek után már csak a vörösök jöhettek, jött is rögtön a 2009-es bordói házasítás (SIROCCO). A Sirocco szintén vitorlás történet, méghozzá elég régi. A bor névadó vitorlása valóban létező hajó, melynek kalandos élete a II. Világháború alatt kezdődött. Majdnem eladták egy egyiptomi királynak, de üzlet meghiúsult és a legénységet csempészés vádjával letartóztatták. Nevezték Big Boynak, de Győzelemnek is, és a mai napig versenyeznek vele. A bor tipikus bordói házasítás 50% Cabernet Franc, 25% Cabernet Sauvignon, és 25% Merlot. Már testesebb a bor, de mégis jó ivású, arányos. 2 év hordót kapott. Fűszeres, borsos, finoman paprikás, és jó vörösbogyós gyümölcsös történet. És már 6 éves, de még mindig van ideje. Szerettük.

A végére már csak a csúcs vörösek jöhettek, a 2009-es Kokas és a szintén 2009-es Farkastanya. Zászlós borok és dűlőszelektáltak, a Kokas a Merlot válogatás, picit lekváros szamócás, sok-sok fekete bogyós gyümölccsel. A Kokasban is van még erő, többször is kóstoltam ezt a bort, de így 2015. 7. hó végén, azt mondom, hogy bírja még. Ott a gyümölcs, ott a sav és mindezek mellett, hogy a bor szemtelenül fiatal arcát mutatta, még itatja is magát. A Farkastanya Cabernet Franc válogatása a 10 legszebb hordó borát tartalmazza. Két évig pihent a bor ezekben a hordókban és 3000 palacknyi került piacra. Dús, érett, csokis, meggyes-cseresznyés a bor. Sűrű szövésű anyag, és még szintén van ideje, lehet még érlelni ezt a bort.

A Bujdosó családi borászat nem óriás befektetésekkel indult, hanem apránként tudatos munkával bővült a pincészet. Évről évre gyűjtve a tapasztalatokat a sikerekből, kudarcokból okulva építették fel a most már mintegy 80 hektáron, évi 300.000 palack körüli borra képes birtokot. Ferenc kedvenc fehér szőlője egy kis Királyleánykás kitérővel most a Rajnai Rizling, vörösben pedig a Merlot-é lett a szíve. Mindez még változhat, hiszen mindig új kihívásokkal küzd meg a pincészet, mindig készek a válasszal a piac kihívásaira. Olyan ez, mint egy vitorlás kormányzása, ahol percről percre változhat a szél.

Jó volt hallgatni Ferencet, ahogy szeretettel mesélt a palackozótól a paradicsomkerten keresztül (a paradicsomok finomak, mi is megkóstoltuk őket) mindenről. A lélek a palackokba is „behúzódik” ha van, és Bujdosóéknál van, ezt bizton kijelenthetjük. A családban a gyerekek közül sokan léptek szőlő és bor közeli pályára, ezért biztosítva a van a birtok továbbélése. További szép sikereket kívánunk a Bujdosó Pincészetnek, örülünk, hogy megtaláltuk őket!


(Ha tetszett a post, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )