A Mesebeli Mecseknádasd és a Top25

Mesebeli Mecseknádasd, ez a szlogen pattant ki a fejemből a Pannon Borrégió Top25 Kóstolófesztivál után…

Nyulasi Gábriel István írása

Vigyázat, hosszú cikk, de érdemes elolvasni!

Mecseknádasd és a Többiek várnak Rád!

Mecseknádasd többet érdemel és a Pécsi és Tolnai borvidék is… Hány olyan szeglet van még kis honunkban, hány olyan bor, amelyekről nem hallottál még… Ismerd meg az országodat, járj új helyekre, kortyolj új nedűket és a haza fényre derül… Mennyi titok van még amiről nincs fogalmad, mennyi élmény, ami csak arra vár, hogy rátalálj.

A legendák homályában rejtőzködő (bor)vidékek

Mit tud az egyszeri (bor)fogyasztó honpolgár Mecseknádasdról és környékéről illetve a Pécsi borvidékről vagy még inkább a Tolnai Borvidékről? Nem túl sokat, de azon vagyunk, hogy egyre többet tudjon. Hiszen Mecseknádasd egy kis ékszerdoboz és a Pécsi és Tolnai borok (a Villányi és Szekszárdi területtel alkotják a Pannon Borrégiót) is igen tehetségesek csak kevés palack jut a borfogyasztó asztalára. Bár a Pannon Borrégió Top25 borverseny idén a 12. alkalommal kerül megrendezésre, mégis nem lehet eleget beszélni a kevésbé ismert régiókról. Pécs és Tolna többet érdemel…

Megnyitó Mecseknádasd

Újraindított életek, Mecseknádasd védettségivel…

Végre meg lehetett tartani a bormustrákat, végre kimozdultunk, ettünk-ittunk maszk nélkül. Annyira kellett ez már, mint egy falat kenyér, bő egy év bezártság után születtünk újjá. Maga a Pannon Borrégió Top25 Kóstolófesztivál is így járt, 2020-ban nem lehetett megtartani. Mint ahogy Az ihatóbb Magyarországért BorMozi sorozatából is kilenc előadásból csak négyet tarthattunk meg. A nagyobb beltéri, több száz fős eseménysorozatokat még ma sem lehet tartani szabadon… A Pécsi Borozó által, Győrffy Zoltán invitálására érkeztünk a helyszínre, ezúton is köszönjük a meghívást. Szépen kortyolgattunk a fesztiválon, aztán egy gyorstalpaló Mecseknádasd turisztikája körtúrán vettünk részt Pintér Réka, helyi “kulturális attasé” jóvoltából, de erről szólunk még bővebben! 

Bőséges alapozás Mecseknádasd, Bagoly Panzió és Csárda

Mi ez a Pannon Top25 Kóstolófesztivál Mecseknádasd tájékán?

Picit belemegyünk abba, hogy mi is ez a Top25-ös borverseny, mi a menete, mióta van, egyebek.. A legilletékesebb személyt kérdeztük meg, Győrffy Zoltánt, a Pécsi borozó főszerkesztőjét. Közben pedig beillesztünk pár bort a válaszok közé és hasonlóan folytatjuk ezt az egész cikkben. Anno ott voltunk az pesti Ybl palotában 2010-ben amikor a Fővárosban Top 25-özhetett a publikum: katt ide!

Mióta van Top25 és mi hívta létre?

2008 volt az első év. Ez most a 12. alkalom volt. A cél egy verseny létrehozása volt, ahol mégsem a versengés az elsődleges cél: a TOP 25 sokkal inkább eszköz a régió borászatának népszerűsítésére, egyúttal lehetőség a bemutatkozásra-kiemelkedésre a kisebb borászatoknak. A régiós összefogás egyik sikeres példája, hiszen másfél évtizede megy, kisebb döccenőkkel…

Kóstolnak

Danubiana Zöldveltelini 2020 (Tolna) Kellemes zöldalmás, citrusos nyitás, kis ásvánnyal, “húsos” a korty, szépen betölti az ajkat. Jó nyitóbor volt!

Hány borból választják ki a Top25 borokat és milyen alapon megy a kiválasztás?

A borokat a hegyközségi és borvidéki versenyek aranyérmes és ezüstérmes boraiból választja ki a zsűri, ezek a borok indulhatnak, kivéve az idei évet, ahol ezek elmaradtak, így a borászatok saját belátásuk szerint indították a legjobbjaikat. A verseny nevezési díjas, így ez is szűrő tud lenni. 

Takler Borbirtok Syrah Rosé 2020 (Szekszárd) Karakán rozé, nem az egynyári kategóriából, hanem a tartalmasabb verzióból. Borsosan fűszeres, piros gyümölcsök élén szamócával. Jó savak, sűrűbb szövésű ital…

Takler Rozé

Idén a négy érintett borvidékről 56 pincészet nevezett be 170 bort. A Top25 kategóriánként áll össze (fehérek, rozék, hazai és nemzetközi fajtaborok, házasítások, még több alkategóriára bontva), a nevezett borok arányának megfelelően. A régió sokszínűségének bemutatása is cél ugyanis.

Mennyire népszerű ez a díj a borászok és a közönség körében, milyenek a visszajelzések?

Úgy látjuk, hogy népszerű. A borászok kedvelik, hiányolták, amikor nem volt és sokan használják fel a háromszög alakú versenymatricáinkat, vagyis van rangja a versenynek a fogyasztók szemében is.

Lelovits Tamás Pincészete Két Hold 2018 (Villány) 12 hónapot töltött hordóban 100% merlot válogatás. Feketecseresznyés, szamócás a dzsemes fajtából, erőteljes fás grafitos az orrban. Picit húz a tannin, de még van esélye jobban integrálódni.  

Lelovits két holdja

Általában Pécsett szokott lenni a díjátadó és kóstoló, mi szólt most Mecseknádasd mellett, mint helyszín?

A verseny és a bemutató profi megszervezése költséges mutatvány, erre a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületével közösen tudtunk forrást teremteni, ráadásul így borvidéki településen, de mégis semleges helyszínen valósulhatott meg. Az majd kiderül, hogy hosszabb távon is itt marad-e a program, hiszen eddig ez a talán legtöbbet költöző kóstoló és verseny, a 12 alkalom 8 különböző helyszínt járt meg.

Stier Pincészet Kékfrankos 2017 (Villány) Konyakmeggyes, szilvás, hordófűszeres. Nem egy egyéjszakás kaland, mindemellett elegáns kékfrankos. Kellemes tanninokkal, izmos az alkohol, de bírja a test…

Stier kékfrankos

Mennyiben volt más az idei mustra így a covidos időszak után?

Mindenki nagyon várta már a versenyt, a bemutató talán kicsit alacsonyabb részvétel mellett ment, a pandémia megtette a hatását, viszont aki itt volt jó érezte magát, köszönettel tartozunk a mecseknádasdi társszervezőinknek, segítőinknek, akik valóban méltó környezetet és lebonyolítást hoztak össze. A Pécsi borozó idei cikke a Top 25-ről, az összes borral: katt ide!

Most már végre essen szó Mecseknádasd vidékéről…

“A Budapest felől az országos 6-os főúton érkező utazó Tolna megye határát elhagyva lassan emelkedő dombok kanyarulatában éri el Mecseknádasdot. A festői fekvésű település évszázadok során kialakult történelmi és műemléki környezete dél-dunántúli viszonylatban is egyedülálló.”mecseknadasd.hu

Pintér Réka, az elhivatott mecseknádasdi turisztikai szakember

Pintér Réka, az elhivatott mecseknádasdi turisztikai szakember

Pontosítunk, Pintér Réka Turisztikai, kulturális referens és rendezvényszervező. Lelkesedése magával ragadó, igazán szívügyének érzi a vidék ismertségének fellendítését. Olyan Réka ebben a szegletben, mint egy motor, amely beindítja az áramlást a vidékre. Mecseknádasd és környéke tele van kincsekkel, amelyeket csak újra fel kell fedezni, hiszen már Államalapító Szent István királyunk is több szállal kapcsolódott ehhez a területhez. A dombok, völgyek, kövek mind-mind meséket, legendákat közvetítenek csak segíteni kell, hogy beszélni, szólni tudjanak és megelevenedik a táj. A turizmus fellendül, a helyiek munkához jutnak és érdemes lesz itt lakni, ahol életre kelnek a történetek. Sok-sok Rékára lenne szüksége a többi felfedezetlen vidékünknek, hogy életre keljenek a legendák az utazók meg útra… A Mesebeli Mecseknádasdon legendáinkat újraéljük! Elérhetősége: katt ide!

Szende Kopár

Szende Pince Kopár Villányi Franc 2017 (Villány) Ez a bor 24 hónapot töltött vadonatúj tölgyfa hordóban. Erőteljes nagy vörösbor. Meggyes, dohányos, poros és a hordófűszerek is tiszteletüket teszik masszívan, az alkohol sem kevés, de egyben van a bor. Még érhet egy picit, simulhat a bor

A tizennyolc karátos hintó

Egy mesés vidék legyen tele mesés kincsekkel és a Réka-vár vagy a Schlossberg eleget is tesz ennek a kritériumnak. A török hódoltság idejére tevődik az aranyhintó legendája, amelyben a nemesfém szekeret orvul szerzi meg az ellenség. Az aranyjármű kereke meghibásodik a király kisasszony utazása közben, a törökök megígérik a gyors szervízt. Ám a csalárd hódítók a király kisasszonyt elfogják a hintót pedig elássák és akik ebben részt vettek azokat kivégzik, hogy a titkos rejtekhelyet fel ne fedjék. Az aranyhintó azóta is őrzi a titkát, lehet, hogy a mecseknádasdi Schlossberg (Várhegy) tetején lévő romok alatt pihen vagy a Réka-vár alatt van vagy esetleg a Szent István-kápolna közelében… Állítólag a két helyet pincerendszer is összeköti, amely szintén felfedezésre vár. 

Mecseknádasdi Schlossberg (Várhegy)

Pompás kilátások, utak a termékeny völgyre…

A kilátóból csodás panoráma nyílik a vidékre, érdemes felmászni erre a barátságos magaslatra. Előttünk van a Templom-hegy 471 méteres magasságával, szépen látszik a Szent István-kápolna (Árpádkori több, mint 1000 éves) tornya is. A Templom-hegy nem a kápolnáról kapta a nevét, hanem a Szent György-templomról, amely a Főtéren áll és a hegyen állva a tornyát szinte meg tudnánk érinteni annyira közelinek tűnik. A turistamágnes  Óbányai völgy is látható innen amelyet csak “magyar svájc”-ként emlegetnek. Nádasdon több országos és nemzetközi jelentőségű turistaút halad keresztül. A dél-dunántúli kék és piros, a sárga jelzésű magyar zarándokút, illetve itt megy a nemzetközi Mária-Út, melyet M-betűvel jelölnek.  

itt megy a nemzetközi Mária-Út, melyet M-betűvel jelölnek.

Belward Pincészet Campus Zöldveltelini 2020 (Pécs) Zöldveltelini a napfényes fajtából, gyümölcsökkel megszórva, őszibarack, alma és citrusok. Épületes savgerinccel, friss, kakukkfűves lecsengéssel. 

Bodri és Belward stand

Skóciai Szent Margit első Királyunk unokája Mecseknádasd szülötte

A középkor eleje igen kaotikusra sikerült a viking támadásokkal terhelt Angliában. A monda szerint 1020 környékén települtek be Edmund és Eduárd hercegek, mint angliai menekültek. Edmund 1047-ben jobblétre szenderül, Eduárd viszont benősül az Árpádházba, vagyis Szent István királyunk Ágota nevű leányát vagy húgát veszi nőül. Itt a vidéken születik ebből a frigyből Skóciai Szent Margit Skócia királynője majd később védőszentje. Egy vállcsont ereklyét is őriznek tőle a Szent György-templomban. Nyugalmasabb időszakban a skótokra is lehet építeni a helyi turizmust…

Szent István-kápolna

Mesebeli Vasgyúrója is van a vidéknek!

Az eredeti magyar meséket idézi meg az óriás faszobor Mecseknádasd határában. A baranyai mondavilág szerint Vasgyúró olyan hatalmas erővel bírt, hogy puszta kézzel termelte ki a Zengő-hegy érceit, ebből nyert vasat pedig úgy formázta, mintha csak kenyértésztát dagasztana. A mecseknádasdi óriás 5,5 méter magas, akácfából készített alkotás, mely Dechandt Antal munkáját dicséri. Ezzel kapcsolatosan interaktív Óriás kincskereső játékban vehetnek részt a lurkók, kiváló általános iskolás kirándulások alapja. Nyolc környékbeli település helyi történelmét, kultúráját ismerhetik meg a gyermekek.

Vasgyúró fából…

Vitis Pince Cabernet Franc 2015 (Tolna) Lassan nyíló cabernet franc a fűszeres fajtából. Fűszerekben fahéj, ánizs, gyümölcsben meggyes szilvás lekvárosságba hajlóan. Intenzív illat, de nem tolakodóan. Érett anyag, kapaszkodik a tannin, de szépen kerekedik, egyensúlyban van.

Vitis Tolnai Cabernet Franc

Erős a sváb kulturális élet…

A német telepesek Nesselrode Ferenc Vilmos megyés pécsi püspök (a 18. század elején) hívására érkeztek elsősorban, mivel Mecseknádasdon előszeretettel tartózkodott nyaranta és szüksége volt a szorgos kezekre. Felső-Rajna mellékéről, Elzász-Lotharingiából és Stájerországból jönnek az új lakók, akik szorgalmasak, hozzák magukkal a tudásukat, kézműves mesterségeket. Huszonhat féle népi mesterség honosodik meg a vidéken, a Német Önkormányzat szívén viseli a hagyományok továbbélését. Rendszeresek a fesztiválok, összejövetelek… Német Nemzetiségi Tanösvény is található a faluban, 7 állomással:

Áldás – a települést és környezetét jellemző természeti adottságok
Alázat – amellyel az isteni gondviselést fogadjuk
Tehetség – amelyet születésüktől magukban hordozunk
Kitartás – amire a családokban neveltettünk, ami munkánkban, mindennapjainkban megmutatkozik
Hozzáállás – amilyen módon teendőinket végezzük
Bőség – amilyen módon a bennünket körülvevő kincseket használjuk, értékeljük
Hála – ahogyan köszönetet tudunk mondani

Szent László Bikavér

Vesztergombi Pince St. László Bikavér 2017 (Szekszárd) Vesztergombi Csaba már elengedte a Bikavér barrique mentességét, tehát megy az új fahordóba a bor… Egy évjárat egy bikavér ez a jelszó. A Szent László bikavér nem dűlős bikavér, egyik legnagyobb királyunk pedig Szekszárd védőszentje. Cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, kadarka az összetétele, melyben 50%-ot tesz ki a két hazai fajta. Csipkebogyós, feketeribizlis, agyagos, medvecukros egyszerre fajsúlyos és bársonyos, de határozott karakter. Elegáns, sűrű textúrájú bikavér, Szent László urunk is szívesen kortyolta volna.  

A Mesebeli Mecseknádasdon éld újra legendáinkat! 

Vissza kell térni erre a vidékre, hiszen mennyi kincset és bort nem fedeztünk még fel. Mecseknádasd és a Pannon borrégió megér még egy misét, kalandra fel! Egy összefoglaló csodahelyek.hu oldalról a látnivalókról: katt ide!

Fogadóbizottság

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )