Tarcali Bűbájos Hétvégék augusztus 20-22.

Három napossá lett a Tarcali Bűbájos Hétvégék mindenki örömére!

Háromnapnyi tarcali bűbáj az augusztus 20-i hosszú hétvégén

Kiváló tokaji borokkal, különleges gasztrokínálattal, ingyenes koncertekkel és számos egyéb színes programmal érkezik a Tarcali Bűbájos Hétvégék következő állomása augusztus 20-22. között; a hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében.

Tarcal

Könyves Kálmán betiltotta őket tarcali törvényében

„Boszorkányok márpedig nincsenek” – iktatta törvénybe Könyves Kálmán 1100-ban az egyik legtündéribb tokaj-hegyaljai faluban, Tarcalon. Szűk ezer esztendővel később is még vallják ezt a helyiek, azonban ők tudják, hogy a csendes utcák a mai napig is tele vannak bűbájjal és varázslattal, amelyet tematikus hétvégéik keretein belül a nagyközönségnek is megmutatnak. 

A tarcali hibernációnak évek óta vége!

Szinte téli álmot aludt a vidék, tehát Tarcal hosszú éveken át kiesett a Tokaj-Hegyaljára látogatók úticéljai közül. Ennek a helyzetnek vetett véget a pár éve átadott Áldó Krisztus szobor, és a közelben meghúzódó bányató gyorsan vált bakancslistás célponttá a turisták körében. Egyre több a látogató, a tavalyi nyár élénk belföldi turizmusa pedig olyan kevésbé felkapott helyekre is felhívta a figyelmet, mint ez az Árpád-kori település – a falu közössége pedig jól mérte fel a vendégek igényeit. 2015-ben jött létre a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület, amely a falu összefogására alapozva fejleszti a helyi turizmust és növeli Tarcal turisztikai vonzerejét. Ők hívták életre 2016-ban a Tarcali Bűbájos Hétvégéket is, amely legközelebb az augusztusi hosszú hétvégén, augusztus 20-22. között várja az érdeklődőket.

Zenebona

A Tarcali bor elvarázsol adottságaival…

„A borok valamilyen szinten mindig mesélnek egy adott helyről, viszont addig nem lesz teljes az élmény, míg az emberek nem látják azt a vidéket, ahonnan származik a bor. Tarcal egy csendes kis falu, nagyon jó földrajzi adottságokkal, kiváló borászatokkal, jó megközelíthetőséggel, kedves vendégszerető emberekkel, és nagy történelmi múlttal. A Bűbájos Hétvége célja, hogy ezekre az erényekre felhívja a borkedvelők figyelmét, megismertesse településünket, és közben a tarcali borokat is.”Palásthy Katalin, Katica Vendégház, a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület alapító tagja

Tűzgyújtás

Kávékurzus, Dj, posztszovjet, tűzgyújtás, lassú seprű

A tematikus hétvégék számos visszatérő programmal csábítják a faluba a borszerető közönséget, így idén is lesz pezsgős reggeli, meghívott gasztrokiállítók, bemutatják a falu közösségi borát, a Tarcal 2020-at, lesz jótékonysági koncert, szervezett falu- és dűlőtúra és a legtöbb helyi borászatba egész nap bejelentkezés nélkül be lehet térni; míg a szombati napot a hagyományos közös tűzgyújtás zárja.

Az egyes helyszínek azonban egyéni programokkal is készülnek: aki időben foglal, részt vehet muzeális borkóstolón Berecz Stephanie-val (Kikelet Pince), posztszovjet borebéden a Kern Bor- és Pezsgőháznál, vezetett borkóstolón a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon vagy akár rendhagyó bor- és kávékurzuson a Myrtus Borbárban. A baráti társaságok vagy családok minden bizonnyal örömüket lelhetik a főzőversenyen, vagy kipróbálhatják magukat, hogy hány perc alatt tudnak összeállítani egy 100 literes hordót; míg a lassú élet élvezői számára lesz Lassú seprű workshop, és tárogató muzsika az Áldó Krisztus szobornál. A hétvége nem teljes zene nélkül: koncertek, akusztikus dallamok és borász DJ (DJ Majoros) színesítik a háromnapos hétvége repertoárját.

KicsiZso süt
Bűbájos Hétvége 2021 helyszínek:
6 puttonyos borfalu
Agora rendezvénytér
Áldó Krisztus szobor
Barkland Pincészet
Basilicus Borkultúra Központ
Dorogi Testvérek Pincészete
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Borászat és Hotel
Kern Bor és Pezsgőház
Majoros Birtok és Borbár
Mária Ház kert
Matyisák-Vízkeleti Pince
Myrtus Borbár
Pataky Borporta
Terrapolis Kert és asztal
Tokaj Kikelet Pince és Ízműhely 
Zsinagóga

A teljes programkínálat itt, míg a Facebook esemény itt található. A Tarcal Bor és Kultúra Egyesületet itt érdemes követni.

sajtóanyag alapján, képek a korábbi eseményen készültek (x)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )