Menekülj a Mátrába!

Jó borok és kulturális programok célpontja, alig egy órányira Budapesttől, gyere a Mátrába…

Balla Ágnes írása

Gyorsan, rövid úton a Mátrába…

Mi legyen, ha nem akarunk sokat utazni, de el akarjuk hagyni Budapest forró városát?  Egyik legjobb választás eljönni a Mátrába.

Covid után nyitottak a pincék

Végre felszabadultunk a világjárvány hullámai után, így egyre több kulturális és boreseményt kínáló programokon vehetünk részt a régióban. Így is tettünk július 19-én, amikor részt vettünk az eredetileg Pünkösdre tervezett, ám csak most megtartott Nyitott Pincék rendezvényen, Gyöngyöstarjánban. A szomszéd faluba, Gyöngyösorosziba költöztünk három éve, többször átsétáltunk már a dombon, a szőlőültetvények között, és régóta tervben volt, hogy borászatokhoz is ellátogatunk. 

A patak…

Gyöngyöstarján: Egyszerűen szép!

Tarján nagyon szép falu, kanyargós utcákkal, a falut kettészelő patakkal, alig több mint kétezer lakossal, ám több mint tíz pincészettel. A települést dombok, szőlők veszik körül, kiváló alkalmat nyújtva hosszabb-rövidebb sétákra. Ha figyelmesek vagyunk és tudunk elég halkan lépdelni, akkor őzek és nyulak is keresztezhetik utunkat.

Rekorder pince a Haller!

Nagyon forró napunk volt a rendezvény idején, így a kíváncsiságon túl a hűvös klíma is beterelte a látogatókat a Haller pincébe. Ez a pince Magyarország leghosszabb egyenes ágú pincéje, a hűvösben 570 métert tettünk meg kiváló idegenvezetőnkkel, a pincészet egykori munkatársával. Úgy hírlik, a pince turisztikai célpontként születik újjá, de addig az érdeklődők borászati rendezvények keretében fedezhetik fel az egykoron szőlőnedűt rejtő alagutat.

Tudta? Francia hadifoglyok a Mátrában

Tudták, hogy francia hadifoglyok 10 éves munkájának köszönhető az eredetileg 271 méter hosszú alagút megépítése? De ez nem az egyetlen francia kötődés a településen. Perry Jean, a fajzatpusztai kastély egyik tulajdonosának gyermeke 1939-ben telepedett le a kastélyban és egészen az 1973-ban bekövetkezett haláláig élt itt. Nevét nehéznek találták a településen, ezért elnevezték kis franciának. Emlékét számos írás őrzi a világhálón. Vadászati szenvedélyén túl az automobilok varázsolták el, és bizony megtette a Gyöngyöstarján-Párizs távot autóval. Sajnos egykori lakhelye jelenleg nem látogatható, pedig gyönyörű környezetben található. Emlékét méltán őrzi a viognier szőlőből készült Kisfrancia bor a Sol Montis borászattól, amelynek íz- és illatvilága van olyan izgalmas, mint a francia kalandor, akiről a nevét kapta.

A pince…

Rózsa és cigánymeggy

A Haller pince felfedezése után a hátsó kijáraton elindultunk gyalogosan felfedezni a borászatokat. Hagyományosan családi pincék találhatók a faluban, amelyek garantálják a kiváló minőségű borok előállítását. A világfajták mellett magyar fajtákból is készítenek bort, így nagy örömömre felfedezhettem a Turán nedűjét Ludányi András pincészetéből. A bort kortyolgatva eszembe jutott gyerekkorom kedvenc gyümölcse, a feketére érett cigánymeggy, amelynek fája nem messze volt a labdáinkat folyton kilyukasztó rózsabokortól. A borban ez a két illat dominál, kesernyés lecsengéssel, hosszú utóízzel. Ezt a bort komoly beszélgetésekhez, mély gondolatokhoz és kiváló pipadohányhoz ajánlom.

Narancs és csoki

A másik nagy kedvencem Juhász René olaszrizlingből és rizlingszilvániból  készült narancsbora, ami izgalmas új felfedezés a magyar borpalettán. Héjon erjesztett fehérbort jelent a fogalom, színe miatt a szakirodalom borostyán bornak is nevezi. Tisza tavi kalandozásunk alkalmával vettünk sulyomos csokoládét, amelynek gesztenyére emlékeztető íze van. Ehhez a desszerthez kiváló a mátrai narancsbor.

Szeretik a hűtött cukordinnyét? Az édeskés- savanykás íz és a mézes-virágos illat kombinációját? A Gobri pince SKR zöld veltelini kóstolásakor ez jutott eszembe. Bevallom, a cukordinnyéből a nyári melegben egy raklapnyi sem elég nekem és azt hiszem, ebből a zöld velteliniből is vásárolok még jó pár palackkal.

Egy jó Fajzattal…

A vörösborok közül van még egy, amely életem egyik legmeghatározóbb kalandját idézte fel. Egy hónapot töltöttem Spanyolországban, Saint-Jean-Pied-de-Portból (Franciaország) indulva az El Caminon. Az út egy része szőlőültetvények között vezet és a júliusi forróság hamar kiszívja a zarándok erejét. Az egyik napon már nagyon szerettem volna szállást találni és megpihenni, amikor is szinte a semmi közepén előbukkant egy kis kápolna, amelyet olaszok alakítottak át zarándokházzá. Fizikailag nem, de képzeletben ugráltam, amikor kiderült, hogy még van egy szabad hely. 

A délután egy részét a ház előtti padon töltöttem, fogalmam nem volt róla, mennyi időt is jelentett ez, amikor megjelent egy alacsony, idős spanyol borász és hozott pincehideg vörösbort, két pohárral. Leült mellém a padra, borozni kezdtünk és próbáltunk kommunikálni, de nem volt közös tanult nyelv, így fogalmunk sem volt arról, mit karattyol a másik. A bor ízére és a hangulatra azonban kristálytisztán emlékszem. A Camino után hazatérve iratkoztam be a borászati képzésre is. A Fajzat cuvée az a bor a Sol Montis pincészettől, amelyik a tempranilloval előhívja ezeket az emlékeket.

Kegyelettel Chardonnay

Sajnos a rendezvény után röviddel megtudtuk, hogy elhunyt a Mátra nagy öregje, Szőke Mátyás, a 2017-es évben az év bortermelője címet kapta, méltán. A pincészettől a Paskomi chardonnayra esett a választás és nem tévedtünk. Illata citrusos, mézes, ízében nagyon hosszan visszatükröződnek ezek az illatjegyek. Érdemes több palackot bevásárolni, egy csillagos égboltú nyári estén kivinni a szabadba, kóstolni, beszélgetni és így megvárni a felkelő nap első sugarait és beszívni a virágos rét illatának kavalkádját.

Sol Montis (foto a pincészet oldaláról)

A Mátra zenél is…

A Mátra kulturális rendezvényei közül abszolút favorit a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat. A helyi élővilág, borászat, gasztronómia bemutatása helyi és országosan híres előadókkal egy nagyon okosan felépített programsorozat mentén több településre is elkalauzolja az idelátogatókat. Aki egyszer részt vett bármelyik programelemen, biztosan visszatérő vendég lesz a Mátrában. Idén ugyan lezárult az egyhetes rendezvény, de jövőre érdemes időben megnézni a honlapon (katt ide!) mikor is foglaljuk le az éves szabadság nyárra eső részét.

Lesz újra Vulkanikus Borfesztivál!

Augusztus 28-án Gyöngyöspata várja a borkedvelőket a Vulkanikus Borfesztiválon. Immár ötödik alkalommal hirdetik meg ezt a rendezvényt. Az egyre több vendéget vonzó esemény a város híres hétsoros pincesorán kerül megrendezésre. A pincesor megújítására a település jelentős forrást nyert el, így remélhetőleg még több idelátogató fedezi fel ezt a különleges városrészt a többi nevezetességgel együtt. Feltétlenül érdemes megnézni a templomot és a benne található Jessze oltárt, amely Európa-szerte híres. További információ az oldalon: katt ide!

Szerelmem a blauburger…

A patai borok közül a blauburger lett életre szóló szerelem. Borásziskolában megtanultuk, hogy ez egy festőbor, a vörösborok színének mélyítésére használják. Meg is kóstoltuk, és úgy összehúzta fanyarsága ajkaink, hogy megszűnt a tantermi alapzaj. Nem is értettem ezek után, miért akar egy borász pont ebből a szőlőből bort készíteni egészen addig, amíg a Kékhegy Pince Blauberger névre keresztelt borát meg nem kóstoltam. Illatában és ízében dominál a kökény, selymes ízvilágú, hosszú lecsengésű bor. Ez adta az ötletet a karácsonyi vacsorához: Pataki tálban sült szarvas kökénymártással. A kökénymártás fanyarságát egy leheletnyi tejszín hozzáadásával csökkenthetjük. Érdemes kipróbálni!

Blauberger (foto a pincészet oldaláról)

Döntöttem, mátrai borász leszek!

Gyöngyöspatán szintén sok családi borászat található és itt volt az a pillanat, amikor borászati gyakorlatom alatt eldöntöttem, hogy mátrai borász szeretnék lenni. Voltam metszeni, kötözni, hajtást válogatni, bort palackozni, dagadó sárban estem a saját csizmám fogságába, láttam a sorok között vaddisznó nyomokat, a távolban békésen legelésző muflonokat, barnultam le már reggel a tűző nyári napon, rágcsáltam kiflivéget a hűs pincében palackozási szünetben, de a legjobb az volt, amikor elfelejtettem az idő szorítását. Azt éreztem itt, hogy kitágul a világ, valami nagyon fontos része vagyok, a kezem munkája nyomán is születik a bor, a palackba zárt titok.

Jöjjenek el minél többet és minél többen ide, ahol a hegy és a nap összeér!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )