Borverseny kizárólag nőkkel – International Women’s Trophy

Dániel Dóra az International Women’s Trophy magas színvonalú kóstolón bírált.

Dóra nemcsak ott járt, hanem a nemzetközi zsűri tagjaként, kortyolta és bírálta is a felhozatalt, ahol nemcsak borok kerültek terítékre. Megkértük, hogy egy villáminterjúban számoljon be a tapasztalatairól. Dóra mostanában pezsgőben utazik, rendszeresen jár ki dolgozni Franciaországba, Champagne borvidékére. Vele készült podcastünkért: katt ide!

Az ihatóbb Magyarországért

Dániel Dóra

Egy német mezőgazdasági minisztérium áldásával

Milyen körülmények között rendezik meg az International Women’s Trophyt, mit kell tudni róla?

A Women’s International Trophy Németországban megrendezett magas színvonalú kóstoló nők számára. A világ minden tájáról származó borokat, söröket és rövid italokat egy kizárólag nőkből álló nemzetközi zsűri kóstolja meg és bírálja le.

Idén közel 31 országból érkeztek borok többek között: Brazíliából, Németországból, Franciaországból, Spanyolországból, Ausztriából, Portugáliából és természetesen kis hazánkból is érkeztek minták. Valamennyi zsűritag a boros, sörös vagy rövid italos terület szakértője (sommelier, borász, gasztronómiai szakember stb.)  és mi sem bizonyítja jobban a verseny népszerűséget, minthogy a 2024-es évben közel ezer minta érkezett be.

A versenyt a Rajna-vidék-Pfalz mezőgazdasági minisztériuma ismeri el. Az ISO 9001 szabvány által tanúsított, mely tanúsításnak köszönhetően a termelők biztosak lehetnek a legmagasabb minőségi követelmények betartásában.

(Women’s International Trophy – The world’s best wines, beers and spirits, tasted by an international jury of women, all of whom are professionals in the field. (womenstrophy.com))

Mindig Mainz az otthona

Hol volt a mostani verseny, hány bizottság bírálta tételeket? Minden évben Mainz városában kerül megrendezésre a verseny. A város Németország legnagyobb bortermelő régiójának (Hesse-Rajna-vidék szőlőültetvényei) szívében helyezkedik el. Mainz 2008 júniusában csatlakozott a nemzetközi „Great Wine Capitals” hálózathoz, és most büszkén képviseli Németországot a világ legnagyobb borúti célpontjai között. A verseny a Great Wine Capitals Mainz és a Hesse-Rajna-vidék régió védnöksége alatt zajlik. 2024-ben 80 zsűritag vett részt a kóstoláson. 

Magyarországot hárman képviselték a nyolcvanból

Milyen volt a színvonal, kik voltak a zsűritársak? Magas színvonalat képvisel a verseny. A borágazatban, gasztronómiában, sör és spiritek világában dolgozó sommelier, kereskedő stb. zsűritagok voltak jelen, hazánkat hárman képviseltük. Minden évben a Women’s International Trophy-t egy a borvilágban kiemelkedő nő képviseli. 2024-ben a tiszteletbeli elnök Denise Cézanne-Güttich volt, aki 2012-ben indított egy online magazint ínyencek számára: www.tuttiisensi.de. Egyébiránt Denise Düsseldorfban, művészet- és borbarát, valamint szenvedélyesen érdeklődik a gasztronómia és az utazás iránt. Denise Cézanne-Güttich is our honorary president for 2024 (womenstrophy.com)

Milyen rendszerben zajlott a bírálat?

Milyen rendszerben zajlott a bírálat? Minden mintát vakon kóstoltunk le egy nemzetközi zsűri csapattal, amely kizárólag nőkből állt – mindannyian szakértők voltunk – és az érzékszervi elemzés kritériumai alapján pontoztunk 100 pontos rendszerben, amelyeket az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) határoz meg. A borokat vizsgáltuk a szín és tisztasága alapján (aspect); illat intenzitás és minőség szerint (nose- intensity and quality); íz intenzitás és minőség szerint (taste intensity and quality) és végül az egyensúlyt és összbenyomást pontoztuk (balance, general appreciation).

Összesen három flight volt – ami nem kevés – egy flight keretében húsz bort kóstoltunk és pontoztunk le. A bírálat egyéni volt, ergo egyszerre egy asztalnál egy ember kóstolt majd a különböző flightokban váltottuk egymást, tehát egy-egy asztalt összesen három zsűritag pontozott végül. A három adott pontszám átlagából pedig kikerült a végső pontszám. A versenyen legfeljebb a bemutatott minták egyharmadának adtunk érmet ezzel garantálva, hogy a vásárlók és a fogyasztók csak a legjobbakkal találkozzanak.

10%-al vezetnek már a borfogyasztásban is

Mennyire volt ez más verseny mintha koedukált tehát női férfi zsűri lett volna? És miért csak nők?

Azt mondják a nők érzékszervei kifinomultabbak, mint a férfiaké – persze ez csak vicc – de komolyra fordítva, Németországban a nők a legnagyobb borfogyasztói csoport. 

A Geisenheimi Egyetem által végzett tanulmány szerint a nők nagyobb mennyiségben fogyasztanak bort, mint a férfiak. Emellett több nő kortyol bort, mint férfi: a nők 62%-a, míg a férfiaknak csak 52%-a fogyaszt bort. 

Borok egyértelmű többsége 

Milyen típusú italból volt a legerősebb a mezőny? Egyértelműen a nevezett italok között borból volt a legtöbb, összesen 600 tétel. Viszont a spiritek mezőnye volt a legnehezebb a bírálat szempontjából, azt mondták a résztvevők,hogy több liter vizet kellett fogyasztaniuk közben, ami persze érthető. Összesen 250 nedűt neveztek ebben a kategóriában. Nekem személy szerint a legnehezebb a sörbírálat lett volna, mivel távol áll tőlem, sörökből összesen egyébként 150 tételt bíráltak.

A kiválasztottak között

Mi alapján történik a zsűritagok kiválasztása? Meghívás alapján történt a kiválasztás. Kaptam egy e-mailt, hogy lenne lehetőség bírálatra, sajnos pont márciusban a Concours International de Lyon borversenyen nem tudtam részt venni, és mivel ugyanaz a szervezet rendezi a Women’s Trophyt, így nagyon örültem a meghívásnak. Nagy megtiszteltetés volt részt venni, hiszen csekély létszámban voltunk mi magyarok jelen, a három bíráló magyar hölgy közül én lehettem az egyik, aki képviselhettem az országom. Remélem jövő évben is meghívást kapok.

A verseny boros magyar aranyai

Ezúton is gratulálunk a Wunderlich Borászati Kft-nek vagyis a villányi Jammertal Borbirtoknak.

Wunderlich Borászati Kft – Koh-I-Noor Cabernet Sauvignon 2018 ARANY , Wunderlich Borászati ​​Kft – Koh-I-Noor Merlot 2018 ARANY, Wunderlich Borászati Kft – Cassiopeia 2019 ARANY

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )