A méhkas szellemével boroztunk

Boroztunk egy jót a méhkas szellemével című filmmel a Szelek BorMozin

Boroztunk és néztük hozzá A méhkas szellemét

Milyen film A méhkas szelleme? Nem egyszerű, nem gyors, sőt lassú, bizony akklimatizálódni kell ehhez az alkotáshoz. Finoman indít, a gyermeki lélek történéseit az álmos spanyol falucskában megjelenítő Victor Erice alkotás. Venni kell az apró rezdüléseket, sok réteg jelenitk meg ebben a misztikus, 1973-as filmben. Engedjétek el magatokat, a filmben nem biztos, hogy minden megtörténik amit látunk. A gyermeki képzelet tudatalattijába teszünk egy költői utazást. Ez egy kaland, álom és ébrenlét határán… A varázslat ott van a mi életünkben is, csak már észre sem vesszük, nincs időnk álmodni. Komplex mint egy izgalmas bor, a diktatúra legmélyebb bugyraiba utaztunk a Szelek BorMozin, mintegy bő másfél órán át. Tavalyi Szelek BorMozi: Katt ide!

Nyulasi Gábriel István írása

Boroztunk egy jó bubis Tokajival!

Nem egyszerűen csak őrzői vagyunk egy örökségnek, hanem építői, alkotói is kívánunk lenni. Budaházy Fekete Kúria Borászat Esox II. Habzó 2021 (Tokaji Borvidék) Összetételben: Furmint – Hárs fele-fele Esox II Hordóban érlelés kiválló testet, érlelési potenciált és eleganciát adott ennek az igazán egyedi habzónak. Nagyon izgalmas a sav-cukor egyensúlya, szépek a savak, de érezni, hogy kerekítő cukorka is van benne és ez jól áll neki. Ahogy a hordózás is finomra sikerült, nem lóg ki, hanem bírja a fát! Az ásványok sem maradnak le a citrusok mögött, ráadásul mindez teljesen bioban! A bubiszerkezettel is elégedettek voltunk, úgyhogy egy Esox II-t bármikor legurítanánk! Így voltunk ezzel a Szelek BorMozin is, szépen tartja magát a bor!

Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok Savignon blanc 2023 (Etyek-Budai)

Tóparti Zenittel boroztunk

A zenit magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajta. 1951-ben nemesítette Király Ferenc az ezerjó és a bouvier keresztezésével létrehozva. Szinonim neve: Badacsony 7.

Nagy Gábor kiváló minőségű borokat készít családi birtokán Pázmándon a Velencei tó partján, az Etyek-Budai borvidéken. Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok Zen 2023 (Etyek-Budai) Egy igazán gyümölcsös ZEN zenit, hihetetlen intenzitással és rétegekkel varázsol el. Őszibarack, mandarin, nyári alma, citrusok duruzsolnak szépen ízben és illatban egyaránt. Nem okoz csalódást, ez az Év Zenitje. A test a savak, a lecsengés mind-mind az optimumon kimaxolva. Hibátlan, tankönyvbe illő találkozás ez. Már értjük, hogy miért inspirált sok helyi borászt Nagy Gábor.  Podcast: katt ide!

Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok Zen 2023 (Etyek-Budai)

Újra a Velencei tó partján boroztunk

Dupláztunk Nagy Gábor Családi birtokáról és egy sauvignon blanc is bekerült a BorMozi műsorába. Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok Sauvignon blanc 2023 (Etyek-Budai) Érett sauvignon blanc, trópusi gyümölcsös és egres, elegáns, bodzába hajló illatjegyek. Semmi túlzás, semmi túláradó parfümösség. Egyensúly a javából, könnyű és friss, citrusos savak, pompás illat, szép test. Mi kell még?

Vissza filmbe, vissza a méhkas illúziójába

Lehet szeretni azt amit mindenki gyűlöl? Vannak előítéleteid? A gyerekeknek nincsenek, elfogadnak bárkit, ugyanakkor ők tudnak a legkegyetlenebbek is lenni, hiszen nincs bennük fék és a jó és a rossz között sem tudnak különbséget tenni. Nekünk kell ezt megtanítani a gyerekeknek, hogy tudják a különbséget, hogy tudjanak választani. Ne fogadjanak el cukorkát a bácsitól aki szépen mosolyog rájuk. Ne tépjék ki a lepkék szárnyait, mert azok többet nem tudnak repülni… A gyerekek is tudjanak szárnyalni, a képzeletük határtalan, de aztán tudjanak különbséget tenni álomkép és valóság között…

Ritkasággal boroztunk a MaiNyúl jóvoltából

MaiNyúl Fehér Merlot 2022 Dörgicséről származik a merlot szőlő. Lánykorában még rozés beütése volt, de most már gyakorlatilag fehérbornak számít. Egészfürtös préseléssel készült, kíméletesen 1 bar nyomással. 100 kg szőlőből ezzel a módszerrel 50-55 liter must keletkezik csupán. Gyakorlatilag egy kékszőlőből készül fehérbor, ha vakon kóstolnánk nem biztos, hogy eltalálnánk a bor színét. Pici karamell, élesztő, epres derengés, halványan ribizlis, lime, körte, nehezen nyílik a fehér merlot, mely nem túl gyakori a poharakban. A citrusos savak, rendben, vibrál ez a bor, nehezen adja magát az érzés. Tanninmentes a bor, hiszen nem volt rá ideje, hogy a csersavakat megkapja. Az biztos, hogy nem lesz a tömegek bora, hiszen nincs is belőle túl sok. Podcast: katt ide!

MaiNyúl Fehér Merlot 2022

Szegedi naranccsal boroztunk

Pintér Tamás, az Ujvári Pincészet borásza szeretné, ha a Szegedi bor újra teret nyerne a boros közgondolkozásban. Az idei Borjouron kóstoltam először a borokat, aztán ősszel podcast és a Narancsbort bemutattuk a BorMozin. Katt ide a podcast adásunkért, hogy többet tudj a pincészetről. Ujvári Pincészet Narancsbor Cserszegi 2022 Csongrádi Borvidék A narancsbor 100%,Cserszegi fűszeres fajtából készült. A narancsbor vörösboros technológiával erjesztett fehér szőlő. Illatában intenzív komlós, citrusos jegyek fedezhetők fel. A bor zamata áradó, kicsit komlósan, tonikosan kesernyés, és pink grapefruitos, érett lime-os aromák tobzódnak benne. Pici tannin is megjelenik, ahogy azt már megszoktuk narancsbornál, szépek a savak és kitartóan hosszú a bor. Limitált széria, mindössze 300 palack készült belőle. Nekünk még van belőle! PODCAST: Pintér Tamással

BJB vagyis Berecz Jancsev Barbara

Vácszentlászlói vadonatúj kezdeményezés A boraink attól olyan egyediek, hogy nem saját szőlőterületen termesztett szőlőből készítjük, hanem gondosan válogatjuk ki a Mátrai borvidék legjobb szőlőfajtáit, amiből úgy gondoljuk, hogy abban az évben a szőlő aktuális adottságai miatt különleges bort lehet készíteni a rá jellemző tulajdonságokat megtartva és kiemelve minél kevesebb beavatkozással. Berecz Jancsev Barbara podcast BJB Lago Winery Cabernet Sauvignon Siller 2023 Gyönyörű siller! Végre egy olyan siller, amelyik nem egy kompromisszumos nehezebb rozé. Sokan ezt a biztonsági játékot játszák, egy sötétebb rozé és kész. Sajnos ezzel sokan ártanak az amúgy is sok sebből vérző siller kultúrának. Végre egy igazi Siller, három napig volt a héján…Gyönyörű siller, már a színe is szép, mint egy higítatlan szamócaszörp. Illatra érett ribizli, korai cseresznye, eper, kis feketebors, vérbő siller. Pici tannin érzet is van benne, kerek történet. Igazi gasztrobor is egyben, egy jó pörkölt mellé, magyaros ételeket kíván. Nemsokára jön a lecsószezon, kiváló kísérője lesz! Podcast: katt ide!

Karikaheggyel boroztunk

Szasza és Vince vagyunk, a Karikahegy Pincészet megálmodói. A természet adta lehetőségeket kihasználva igyekszünk jobbnál jobb borokat készíteni Balatonfőkajáron. Podcast: katt ide!

A története a bornak: Balatonvilágosi szőlőterületünkről szüretelt Kékfrankosunkat két hetes héjon erjesztés után préseltük. Tartályban érlelődött két-három hónapig, majd barrique hordókba került, ahol fél évet töltött. Karikahegy Kékfrankos 2021 (Balatonfüred-Csopak) Érett kékfrankos, izmos, és az első kóstolásos nyersesség már a múlté. Meggyek, szegfűszeggel, ribizlivel, jó savakkal a fás jegyekkel elegyedve. Puncsos jegyek is megjelentek, a fa már szépen integrálódott a legutóbbi kóstolás óta. 

Karikahegy Kékfrankos 2021 (Balatonfüred-Csopak)

SKR Gobri Gyöngyöstarján kincse

“A borász és a bor között fontos a harmónia.” Ludányi Gábor a GOBRI pince borásza, tulajdonosa. (Ő a Gobri vitéz, ez benne van a podcastünkben is) Vele is készítettünk interjút a rádióban, melyet itt hallgathatsz meg: katt ide! Ludányi Gábort a Vingarudium boros rendezvényen ismertük meg és a fehér SKR (zöldveltelini) ragadott meg a borai közül, aztán a rádióban (podcast: katt ide!) a vörös SKR (cabernet franc) igézett meg minket. 

SKR Cabernet franc Gobri Pince 2019 (Mátra)

SKR Cabernet franc Gobri Pince 2019 (Mátra) Dús és sötét már a színe is sötét bíboros, sűrű bor és az illata a vastag, még mindig a zsíros földet idézi, húsos, érett gyümölcsökkel, feketeribizli, feketecseresznye, feketeáfonya tele élettel, fűszeresen, feszesen. Gömbölyű, érett tanninok az illatban tapasztaltak jönnek zamatban is, hosszú finis és egy kiváló jólihatósággal megspékelve. Gyönyörű bor lett a Gobri pince csúcsvöröse, a cabernet franc egy hihetetlen buja, de mégis jól moderált iskolapéldája a Mátrából.

Az este közönségnyertes bora:   Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok Zen 2023 (Etyek-Budai)

 GRATULÁLUNK!

El espíritu de la colmena – A méhkas szelleme

Nem véletlenül volt ennyire művészi, ennyire szimbolikus a film, egy diktatúrában (Franco) készült, ahol szigorú cenzúra működött, át kellett mennie a szűrőn az alkotásnak. A méhkas felnőttek világát szimbolizálja, az éppen megszilárduló diktatúrát. Rideg és idegen a gyermeki léleknek és az embernek egyaránt, főszereplőnk nem is találja benne a helyét. A film címét Maurice Maetelinck belga író és költő egyik tudományos munkájából vették. A „méhkas szelleme” kifejezés alatt az író azt a rejtélyes erőt érti, melynek a méhek maradéktalanul engedelmeskednek, emberi értelemmel viszont mindez felfoghatatlan. Milyen erőknek engedelmeskedünk, mi az ami összetart minket vagy elválaszt? Mi az ami miatt egyik sarkon, jobbra vagy balra fordulunk gps nélkül céltalanul lödörögve egy ismeretlen városban? Tulajdonképpen az életünk is egy ismeretlen város?

A borsor…

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )