Jó Szelek BorMozi 2023

Mit kívánhat a vitorlás hajó kapitánya? Jó szelek fújjanak, mint egy Szelek BorMozin. 

Miért pont Szelek BorMozi?

Régi magyar hónapneveket poroltunk le és így az áprilisi szelek kézenfekvő volt. A filmválasztás is kicsit szeles volt, egy jó dán film a kipróbált rendezőtől (volt már BorMozin) Thomas Vinterbergtől. A Születésnap című filmet, aki egyszer megnézi az többet nem feledi.

Nyulasi Gábriel István írása

A rendező egy nagyon érzékeny és felkavaró témát dolgozott fel: a családon belüli kiskorúak sérelmére elkövetett rendszeres nemi erőszakot. Ezt akkor a “Dogma” filmes eszközökkel valósította meg, amely külön ráerősített a témára. A Még egy kört mindenkinek – című film már szelídebb stílusban forgott, a téma nem más, mint az alkoholizmus. 

Csopaki Jásdi szelek indításként

Jásdi István feltámasztotta a híres Ranolder-birtok szőlőit, pincéjét, és a kezdetektől szakadatlanul dolgozik, ír, felszólal a szőlő és a bor, a csopaki termőhelyek mellett. Borai a klasszikus termőhelyi stílusról szólnak, könnyű fehérektől a nagy dűlősökig, fókuszban az olaszrizlinggel.

Jásdi Terasz Cuvée 2022 – (Balatonfüred- Csopak) Cserszegi fűszeres, szürkebarát és chardonnay remek összhangú házasítása. Gyors és precíz feldolgozás, pohárba töltve virágos illat, mellé friss és ropogós korty párosul. Valóban kiváló indító bor, kint a nyári teraszon tisztán vagy fröccsként vagy salátákhoz is illik ez a könnyed, ám mégis jó savgerincű borocska. Nem esik túlzásba az illatos részekkel, és azért érezni picit a csopaki termőhelyet is.  PODCAST: Jásdi Attilával

Jásdi Terasz Cuvée 2022 – (Balatonfüred- Csopak)

Badacsonyi szelek a folytatásban

“Az 1840-es évek óta vagyunk szőlőbirtokosok Badacsonyban. A borkészítés családunk évszázados hagyománya, az ebből származó családi tudás pedig egyben egyfajta ragaszkodást is jelent. Ragaszkodást az olyan hagyományokhoz, melyek egyedivé teszik a borvidéket. A szõlõ a nevét a levélnyél kékes elszínezõdésérõl kapta. A többi szõlõfajtával ellentétben csak nõvirágú, megtermékenyüléséhez porzót kell telepíteni mellé. Laza fürtszerkezete, bizonytalan termékenyülése miatt kicsi a terméshozama.”Békássy Kéknyelű 2017 (Badacsonyi borvidék)Tudjuk, hogy a Kéknyelű milyen hendikeppel indul az életben, de itt az urak szőlője nem hibázik. Szépen csiszolt, finom bazaltorgona-játék! Tartályban erjedt spontán, vulkánok tüze érződik benne, elegáns ásványosság, füstös kovakő sejlik fel a markáns savgerinc mellett, citrusok rendesen. Igazi badacsonyi történet, rendben van, kérünk még ilyen sztorikat. Nagyon elegánssá érett össze, gömbölyű a bor, lekerekedett ásványok és savak játéka. 

Vissza Csopakra!

Pincészetünk és szőlőbirtokunk a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken található, Balatonakali szőlőhegyének (Fenye-hegy) nyugati irányból a legelső pincéi. Szőlőbirtokunk a pincétől 100 m-re már Dörgicse területén a Mészkemence dűlőben fekszik. Pincészetünk 2012-ben alakult, ebben az évben készült első, kereskedelemben is kapható borunk. Területeink nagysága 5,5 hektár, ebből közel négy hektár a szőlőterület. Mörk Fenye-hegy Olaszrizling 2017- (Balatonfüred-Csopak) Balatonakalin, a Fenye-hegyen, közvetlenül a borászat alatt található idős olaszrizling ültetvényről. Reduktív spontán erjesztés, majd fahordós érlelés. Kicsit még most is kissé rusztikus a bor a ráaggatott masszív “fagúnya” vagyis a hordózás miatt. Azért bor tartja magát megvan az egyensúly, érett alma és húsosan krémes citrusos kesernye. 

Békássy Kéknyelű 2017 (Badacsonyi borvidék)

Emelkedik az alkoholfok, bonyolódik a cselekmény! 

Unatkozó, kissé kiégett jómódú tanárok a történetünk főszereplői. Egy kísérletet találnak ki, melyben kezdetben egy konkrét szinten tartják az alkoholfokot. Isznak naponta este 8-ig, még munkaidőben is legurítanak néhány töményet. Azt tapasztalják, hogy az életük élvezhetőbbé válik. Minden fronton javulás következik be: a munka és a magánélet is kiegyensúlyozottabbá válik. Ez már alkoholizmus? Szabad-e a mámorral élni? Folyamatos részegségben leledzeni, hol a határ? Tanáraink nem állnak meg, még tovább srófolják a %-okat, itt már jönnek a negatív visszacsatolások. 

És még mindig Csopak!

Öt generációt felölelő családi gazdaságunk története 1850-ben kezdődött Nemespécselyen, a Balatonfüred–Csopaki Történelmi Borvidék területén.

Idestova 170 éve gyarapodó vincelléri tapasztalataink birtokában valljuk, hogy az igazán finom borok készítéséhez nem csupán a szőlőt és az abból préselt nedűt kell ismernünk és szeretnünk, hanem a tájat és a földet is, ahol a szőlőtőkékhez hasonlóan a hagyományok is mélyen gyökereznek. Söptei Pincészet 2018  “Varázslat”- (Balatonfüred-Csopak) olaszrizlingje varázsolt Bordeaux-ban és a BorMozin egyaránt. Telt illatában meleg karakterű gyümölcsök, trópusi mix, mangó és maracuja, grapefruit, fehér húsú érett barack, mézes-virágos jegyekkel. Frenetikus ásványosság, mindene kerek és szép, egy igazi csúcsharmónia, amely tényleg elvarázsol!

Söptei Pincészet 2018  “Varázslat”- (Balatonfüred-Csopak)

Tokaji Frikker Félédes

Borászatunk első generációs, 2015 augusztus 29-én alapítottam Frikker Tokaj-Hegyalja néven. A pince a Hercegkúti Világörökséget képező Kőporosi pincesoron található, amely az első pincék között 1871-ben épült, majd sajnos 2000-es évek környékén összeomlott, így vásároltuk meg majd építtettük újjá.

Nem félédes akart lenni a bor, mármint a készítők szándéka szerint. Nagyon lassan ment végbe az erjedés, a terv egy félszáraz lett volna 16 g/l maradék cukorral. A hercegkúti Gomboshegy dűlőből származik, teljesen reduktív feldolgozás, 1965-ben telepítették a szőlőt, a lengyelek egyik kedvenc bora lett ez a 30 g/l cukorral ellátott tétel. Frikker Tokaj-Hegyalja Félédes Furmint 2021 Friss, ropogós cukorka, kajszibarack befőtt, kicsi aszalvány, citrusok, könnyed ásványosság. Mintegy három esztendeje már szerepelt Frikker bor a BorMozin, a Telet űztük vele és az pont egy félszáraz Furmint (2019) volt a pincétől.

. Frikker Tokaj-Hegyalja Félédes Furmint 2021

Somló Fekete Félédes

Pincészetünk a Kisalföld és a Bakony között magányosan álló Somló hegy déli lejtőjén helyezkedik el. A hegy régi, vulkanikus eredetű képződmény, ahol a természet ereje rendkívüli közelségben tapintható és minden pohár somlói bort gazdag mineralitással, robosztus savszerkezettel és a helyi hagyomány szerint gyógyító erővel tölt meg. A somlói Fekete Pincészet félédes hárslevelűje 2017 „így a végén, nekem, utolsó kortyként igazi korona volt. Sok cukor, sok sav sok alkohol, nagy test és valahogy összeáll a végére. Jó lesz érlelni 1-2 évet és akkor még szebb arcát mutatja majd.“ (cikkünk 2019-ből) Fekete Pince Somló Dús, mézes hársfavirág, édes kövek, kerek a bor, a savak is rendben. Ez a 2017-es borunk is gyönyörűen összeért.

MaiNyúl Veres 2021

Nyúl van a pohárban!

A MAINYÚLban jó ha van MaiNyúl a pohárban! A most már állandó BorMozis helyszínünk a MaiNyúl, ezt kimondhatjuk és azt is, hogy Lesti Zoli remek házigazda. A podcastet itt tudod meghallgatni amelyet vele készítettünk: katt ide! Az este első vörösborát a MaiNyúl Veres 2021-est kortyolhattuk a sorban. A vörösbor Villányi kékfrankosból készült és hét hónapos érlelést kapott fahordóban a tétel. Viszonylag filigrán, színre inkább olyan pinot vagy kadarka külsejű, illatban, ízben érződik, hogy sűrűbb szövésű anyag. Szinte parfümösen meggyes, fűszeres, vaníliás, ribiszkés vonal, citrusosan vibráló savakkal megtámogatva. Az áttetszőbb színvilág a tanninosság alacsony fokával összhangban van. 

Sándor Zsolt és Bükk

Pincészetem megalapításakor eltökéltem, hogy a Mestereim tanításait és a saját, helyenként extrém elhatározásaimat tökéletesítem és alkotok valami egyedit, izgalmasat. Mindezt pedig egy olyan borvidéken, ahol eddig hasonló nem volt.

Sándor Zsolt Bükki Zweigelt Selection 2018 (Bükk) Zugó-dűlős, bio művelésű, és komoly hozamkorlátozású szőlőből készült, ez a Zweigelt Válogatás. A spontán erjedés után, szüretlenül, 13 hónapot töltött tölgyfa hordóban. Élénk, szinte a bujaságig fokozódó telten vibráló meggyesség, ribizli, szegfűszeges hordós és egy igen különös nedves vaskorlát komponens(ami minket nem korlátoz) illatban-ízben. Hamisítatlan bükki savak és érződik a Sándor Zsoltos naturális stílus. Szépen egyben van a bor és még van ideje.

Sándor Zsolt Bükki Zweigelt Selection 2018 (Bükk)

Nem tör pálcát, de…

Mikkelsen itt is fantasztikusat alakít, jelenléte a filmben igazán átütő. Elcsúsznak a hőseink az alkohol feloldja a létezésüket, túl sok kerül a vérükbe. Válságba jut az életük, sőt az egyikük öngyilkossággal tesz pontot a küzdelmeire. Nem tud, nem akar lejönni erről a legális drogról. Az érettségi fantasztikusan sikerül és tanárainkat ünneplik, mivel? Többek között féktelen tivornyával, ezzel búcsúzik tőlünk a film…

A mérték érték, ezt mondjuk mi is mindig. Mindig annyit igyunk amennyi még nem akadályozza meg az élmények feldolgozását. Ne az ital használjon Téged, hanem Te az italt.

Az este közönségnyertes bora:  Söptei Pincészet 2018  “Varázslat”- (Balatonfüred-Csopak)

 GRATULÁLUNK!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )