Barcza borvacsora

Barcza borvacsora, kiváló bor és étel párok az izgalmas harmóniák jegyében

Kezdetben volt az igen jó bor, és azt követte a hozzá illő étel. Egy borszeretőnek azért szerencsés, ha az ételt idomítják, mert így az ital a főszereplő, nem ő kísér, nem kiegészít, hanem még szebb fényében tűnik fel. A jól kigondolt étel kiemeli a bor erősségeit, akkordokat ad a főszólam alá. Barczáék borvacsorája szép dallamoktól volt hangos

Sárközi Richárd írása

Petnat csiklandozzák az ínyedet

Ínycsiklandó, azaz bizserget, ingerel, a bubik bujkálnak a nyelv körül – az első tétel rögtön egy furmint petnat. Elegánsabb és kisimultabb, mint a petnatok szoktak, egyben van, 22-es, volt ideje magához térni, forgatva volt, hogy az autolízisnek is magadják, ami kell. Mellé olívabogyókrémes vaj, házi kenyér, indul az élet Barczáknél. 

Kecskesajt és a tartályos furmint

A második fogás egy tartályos furmint 2020-ból, a borász szerint könnyű és csupa gyümölcs. Kecskesajtos zöldsaláta jár mellé pisztáciás sült paprikával. Elsőre a bor illata olyan, mintha hordóban lett volna, kell neki a levegő, de a lélegeztetéssel sem akarnak előjönni a gyümik, a só és a savak nem engedik, de a párosítás így is működik. 

Az olasz máshonnan közelít, tud úszni!

A 2021-es olasz már egészen máshonnan közelít, kéretlen, szűretlen, derítetlen. Ez is sós, mellé vanília, folyik a bazalt, hízeleg és tetszeleg, virágos és sűrű, mint a harcsacsorba, amiben savanyított bab, roppanós répa, és csupazöldség alaplé alkotnak ugródeszkát a bornak, ami meghálálja: az est egyik csúcspontja lesz. 

Juhfark vs. töltött káposzta

Juhfark és töltött káposzta csatája következett. A 2021-es juhfark kövön zúzza a kaprot, lestyánt, kakukkfüvet, borsikafűt, a teste elbír a füstölt sonkával, a káposzta illata próbálja lenyomni a juhfarkét, de őt más fában faragták, nem hagyja magát, se minket, csoda a bor, összetett és mi is összetesszük a kezünket. 

Pihenésnek 2019-ből származó olaszt szürcsölgetünk, nagyon idős, 100 év körüli tőkék nedűjét. 

A sertés bírja a bortestet

Vissza a közepébe: Borsa hárslevelű 2021-ből. A lecsengése hosszú, mint a hozzá párosított étel neve: sertésszűz kolozsvári szalonnában sütve sóskamártással, burgonyaropogóssal. Illat, sav, komplexitás, nagy testek találkozása, a sertés bírja a bortestet, a sóskamártás tejföllel egyszerre krémes és savas, friss ubi és koviubi adnak még egy csavart – minden megtörténik tányéron, pohárban aztán összekóstolva egyszerre. Hátradőlünk, süppedünk a székbe – otthon vagyunk Barczáéknál. 

Ez a tramini narancsbor nem viccel

Ha narancsbor, akkor erős ízek kellenek. A naracsbor nem viccel, sűrű és nem is kegyelmet, viszont érdekes módon ha traminiből készül, kicsit tompítja annak illatoságát, visszavesz a rózsavízzamatokból. Ez a 2020-as tramini narancsbor is teás, fűszeres, a távol keleten találkozik az étellel: tavaszi tekercs, rizstészta kacsamellel, kelkáposzta, spenót, olivabogyós, szezámos szójaszósz. Az est egyik legizgibb párosítása, a kicsit keserű narancsborhoz az étel keserűsége gyönyörű párhuzamot alkot. Kérünk is belőle még egy kört. 

Végére vörös és desszert, aztán szeptemberben lehet újrázni

A záróakkord egy különös kísérlet volt: melyik desszert engedi megmutatni magát egy száraz vörösbornak? És következett a szakács zseniális ötlete: erdei gyümölcsös, hájas tészta ordával – teljesen cukormentesen. Az erdei gyümölcsök édessége megadta a desszert alaphangulatát, a fanyarságuk pedig mesterien harmonizált a bor gyümölcsösségéhez. A 2020-as Vörös nevű merlot-kékfrankos cuvéet úgy ittam minden falatra, mint croissant-ra a tejet, működött és sziporkázott. Köszönöm az estét Barcza Bálintnak, szeptemberben tér vissza a lakásétterme, jelentkezzetek nála, imádni fogjátok. 

Somlói pincénkben előzetes bejelentkezés után 2—16 fős csoportokat tudunk fogadni. Kérésre házias hidegtálat kínálunk sok zöldséggel, sajttal és füstölt hús félékkel. Palackozott és kimért borainkból egyaránt vásárolhatnak a helyszínen. Mindenkit szeretettel várunk, aki kedvet kapott egy somlói borkóstoláshoz, kiránduláshoz.

http://www.barczabor.hu/borkostolas.html

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )