Láttuk a Capreolus capreolust – Mátra nyári bemutatkozása

2013. július 25.- Az ihatóbb Magyarországért

Capreolus capreolus, akár egy bor neve is lehetne, de nem – a mátrai borvidék totemállatának neve latinul, vagyis az őz. Szóval Mátra, a Bor és Piac újság először szervezett nagyobb borbemutatót, nem aprózták el, rögtön egy teljes borvidéket igyekeztek megjeleníteni. Elég sok borászatot sikerült összegyűjteniük a Mátrai borvidékről. 34-ből 30 borászat képviseltette magát a budai Larus rendezvényközpontban. Szakmai részből és a nagyközönség által is látogatható felvonásból állt össze a program.


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
A Mátra dombjainak déli fekvése kedvező a mezőgazdasági kultúrák, főleg a szőlő és gyümölcstermesztés számára. Gyöngyös a környező falvakkal együtt képezi a Mátrai történelmi borvidéket. Ezen a területen már a Honfoglalás előtt itt élő népek is foglalkoztak szőlőműveléssel, borkészítéssel. Szent István király idején már nagy hagyománya volt a szőlőtermesztésnek.

Írásos emlékeink a terület szőlővel, borral való kapcsolatát az 1040-es években említik először „1042-ben Saár határában zárdát építettek melyhez szőlőbirtok is tartozik” – matraiborvidek.hu

A rendezvény délután három órától este kilencig fogadta a borkedvelőket, akik a következő pincészetek borait kóstolhatták meg: Abasári Bormanufaktúra, Ákos Pince, Babiczki Wine, Bánszki Pince, Bárdos és Fia Pincészet, Benedek Pince, Bernáth Magdolna Pincéje, Borpalota Borászat és Szőlőbirtok, Centurio Szőlőbirtok-Ludányi Balázs, Csernyik Pince, Danubiana, Dill Vino, Karner Gábor kézműves borászata, Kerekes Szőlőbirtok és Pince, Kis-Benedek György, Kis Balázs Családi Szőlőbirtok, Koncsos Borház, Kovács Borház, Kovács Ferenc, Laczkó Borászat, Laczkó Borház, Losonci Pince, Ludányi András Pincészete, Ludányi Pince, Maróti Pince, Mátra-Bacchus Borászat, Mátravin Borház, Molnár és Fiai Pincészet, Nagyrédei Szőlők, Nyilas Pincészet, Pálinkás Pincészet, Revolution WineZ, Soós Családi Pincészet, Szecskő Pince, Szőke Mátyás Pincészete.

A szakmai rész 12-től 15óráig tartott melyben komplex módon mutatták be maguk a borászatok képviselői a borvidéket.

Dr. Nyilas János, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke vázolta a borvidék jelenét, adottságait és lehetőségeit. Csodálkoztnk, hogy a borvidék meghatározó kékszőlői közé a Cabernet Sauvignon mellé csak a Kékfrankos jutott be. Ezután Nyilas Ilona, a Solybor Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a Nyilas Pincészetet, Gyöngyössolymost és környékét. Benedek Péter, a Benedek Pince tulajdonosa Gyöngyöstarján régióját mutatta be részletesen, kiemelve a terroirban rejlő lehetőségeket. Dunai Ágnes, a Borpalota Kft. ügyvezető igazgatója a régiót, azon belül kiemelten Gyöngyöst és környékét prezentálta elsősorban turisztikai szempontok szerint. Gyöngyös és környéke télen-nyáron egyaránt kikapcsolódási lehetőségeket nyújt. Majd Kis Benedek György mondott el néhány tudnivalót a borvidéki borversenyen nagyaranyérmet kapott 2008-as Jégvirág nevű boráról.

A nyári időpont nem kecsegtetett a borrajongók áradatával, a 200 fő látogató szám többféleképpen értelmezhető. Elkönyvelhető sikerként is, hogy a szabadságolások, a kánikula ellenére eljöttek ilyen számban. Ám egy kicsit hatékonyabb marketinggel (bár rádióban és az interneten is mentek hirdetések) és egy őszi időponttal, sokkal nagyobb közönség ismerhette volna meg Mátra színeit. Merthogy vannak neki, elég szépek: nagyüzemtől a kézművesig, könnyedtől a fajsúlyosig, fehérben, rozéban, vörösben is egyaránt kiemelkedő tételeket képes megcsillantani a fogyasztó számára.

Sok termelő sok borral, ismét egy szép sorozat felépítésére nyújtott lehetőséget a borrajongóknak. Hiányoltuk a Mátrai tőkések csapatát, akik egy új korszakot nyitottak a borvidék életében, sajnos a Kürti Borfesztiválra már elígérkeztek, de egy-egy boruk azért kóstolható volt. Akinek távolléte igazolatlan hiányzás volt, és borait szívesen kortyoltuk volna: NAG, vagyis Németh Attila Gábor, talán majd legközelebb.

Németh Attila Gábor a cikk megjelenése után megkeresett minket levélben és jelezte, hogy az ő távolléte  NEM volt „igazolatlan” hiányzás – egyszerűen nem kapott meghívást a rendezvényre.

Cikáztunk a pultok között, egy jó masszív tramini indításnak a „Gavallér” a Kovács Pincészettől, mindig vidám Kovács Zitától sajnálattal értesültünk, hogy a Syrah borukat ezúttal nem kortyolhatjuk. Benedekék Cserszegije megbízhatóan hozta a fajtát, Benedek Péter már jó ideje jól teljesít. A Babiczki Pincészet ifjú borásza nem véletlenül írta a diplomamunkáját az Irsai Olivérből, kihozta azt, amit lehetett a fajtából. Egyedi lett a bor, illatban kicsit zárkózottabb, ízben viszont mélyebb karakter egy igazi ízbomba.

A Ludányi Pincészet tiszta reduktív tételekkel színesíti a palettát, rozéjuk 2012-ből természetesen, kellemesen málnajoghurtos vonulatot mutatott.

A Koncsos Pince Szépasszony bora egy jó édes élmény, Hárslevelű és Muskotály adja az ívet benne.

Vigyázó szemeteket a Centurio Szőlőbirtokra vessétek, boraik egytől egyig izgalmas tételek. Van bennük erő, élet, és finesz. Szürkebarátjuk igazi „nagyfehér”, benne van, ami kell a borrajongónak. Finom krémesség, erőteljes test, hordó, gyümölcs, kerekség… A 2011-es Kékfrankos szakít a kialakult fajtaképpel, gyümölcsössége lehengerlő. Ebben a technológia, csak hét napig van a bor erjesztve a héján, illetve az a 5% Pannonfrankos tehet, a borász Ludányi Balázs szerint.


(Ha tetszett a post, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )
Bozzai Zsófiával, a Bor és Piac szerkesztőjével és rendezvény főszervezőjével beszélgettünk, aki elmondta, hogy bizakodó a folytatást illetően. Még nem tudják, hogy a következő rendezvény borvidéket fog bemutatni vagy egyéb boros témakört jelenít majd meg.

Jó dolog ha egy borvidék egységesen tud a fogyasztó előtt fellépni, ez egy pozitív üzenet: gyere itt vagyunk és összetartozunk… Az őzike bemutatkozott, 2011-ben kapott egységes megjelenést és logót a Mátrai borvidék. Nem mindenki elégedett ezzel a borászok között, de ez egy másik kérdés, az biztos, hogy ez a Bambi most oroszlánkörmöket villantott.

Kategória Egyéb